Politiikka

EU-komission kanta alkoholin etämyyntiin sai ministeriön virkamiehen ”sanattomaksi” – Kokoomuksen edustajat juhlivat lausuntoa ”voittona vapaudelle”

”Kansanterveydelliset syyt” eivät vakuuta EU-komissiota siitä, että alkoholin etämyynnin ulkomailta voisi kieltää. Sen sijaan Suomelle ehdotetaan erillisiä, netistä ostettujen alkoholijuomien jakelupisteitä.

Pitääkö suomalaisten alkoholitilauksia ulkomailta rajoittaa kansanterveyden nimissä? Ei pitäisi, arvioi Euroopan unionin komissio.

Koska komissaarit kuitenkin ymmärtävät Suomen kansanterveydellisen näkökulman alkoholiin, he antavat Suomelle luovan ratkaisun: Suomelle ehdotetaan erillisiä, netistä ostettujen alkoholijuomien jakelupisteitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sehän tarkoittaisi että ulkomaiset myyjät voisivat myydä Suomeen vapaasti viiniä ja viskiä, kunhan järjestäisivät niiden luovutuksen – vaikka K-kaupoissa tai R-kioskeissa”, päivittelee sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen.

”Tämä on niin lennokas esitys, että olen sanaton.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdotus sisältyy tiistaina tulleeseen lausuntoon, jossa komissio ottaa kantaa Suomen alkoholin etämyyntiä koskevaan lakiluonnokseen. Suomi pyysi lausuntoa itse.

Tuomisen tulkinnan mukaan lausunnon teksti tarkoittaa, että esimerkiksi virolainen nettiviinakauppa voi sopia itse tuotteidensa jakelusta Suomessa. Jakelupisteen pitäisi olla hyväksytty.

”Mutta mitä me laittaisimme luovutuspaikan ehdoiksi? Ei varmaan voitaisi laittaa sen enempää kuin nykyisillä kaljan vähittäismyyjillä, että pitää olla luotettava ja valvoa ikärajoja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen oma lakiluonnos alkoholin etämyynnistä on hyvin erilainen. Siinä kiellettäisiin kaikkien yli 2,8-prosenttisten juomien ulkomainen etämyynti.

Komission mukaan Suomen lakiluonnos asettaisi eriarvoiseen asemaan Alkon verkkokaupat ja ulkomaiset kaupat. Alkon verkkokaupasta ostettuja tuotteita luovutetaan asiakkaille esimerkiksi ruokakaupoissa jo nyt.

Alkon noutopisteet toimivat aluehallintovirastojen luvilla.

Kokoo­muksen kansan­edustajat Sinuhe Wallinheimo ja Jaana Pelkonen kertoivat tiedottees­saan olevansa tyytyväisiä EU-komission linjaukseen ja luonnehtivat sitä ”voitoksi vapaudelle”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Komission ratkaisu on erittäin tervetullut, eikä lausunnossa ole tulkittavaa. EU:n tehtävä on suojella tavaroiden vapaata liikkuvuutta, ja alkoholin etämyynnin kielto sotisi tätä tarkoitusta vastaan. Tämän olemme jo aiemmin tienneet, ja kokoomus onkin pyrkinyt edistämään asiaa Suomessa”, kaksikko totesi tiistaina.

Myös kokoomuksen Sari Sarkomaa kirjoitti tiedotteessaan, että ”komission kanta tukee kokoomuksen linjaa alkoholipolitiikan järkevöittämisestä”.

Keskustan perhe- ja peruspalvelu­ministeri Annika Saarikko (kesk) puolestaan kommentoi komission kantaa teksti­viestitse Iltalehdelle näin: ”EU-komission yksityis­kohtainen lausunto otetaan ilman muuta huomioon osana lainvalmistelua ja sen edellytyksiä. Lausuntoon perehdytään nyt huolella.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saarikko ei kuitenkaan ollut halunnut ennakoida komission kannan vaikutuksia hallituksen lakiesityksen sisältöön, Iltalehti kertoi.

Alkoholin etämyynti jätettiin pois, kun Suomeen säädettiin viime vuonna uusi alkoholilaki. Laista äänestäessään eduskunta kuitenkin edellytti, että hallitus selkiyttää myös etämyyntiä koskevia säädöksiä.

Kolme punnusta säädöksiä säädettäessä ovat Alkon asema, kansanterveys ja eurooppalainen tavaroiden vapaa liikkuvuus. Komission kannanotto pitää selvästi painavimpana vapaata liikkuvuutta.

”Komissio ymmärtää, että kiellon perusteena ovat kansanterveydelliset syyt, mutta ei ole niistä vakuuttunut”, ministeriön tiedote muotoilee.

Tällä hetkellä laki ei tarkkaan ottaen kiellä etämyyntiä. Käytännössä se on kuitenkin tulkittu kielletyksi, joskaan edes kaikki hallituspuolueet eivät ole asiasta yksimielisiä.

Ministeriön tulkinnan mukaan komission lausunto merkitsee sitä, ettei eduskunta voi hyväksyä lakiesitystä etämyynnistä ennen tammikuun 7. päivää, mutta hallitus voi antaa esityksensä sitä ennenkin.

”Suomen on vastattava komission esittämiin huomioihin, mutta lakiesityksen hyväksyminen eduskunnassa ei edellytä komission tai minkään muunkaan tahon lupaa”, ministeriö muotoilee tiedotteessaan.

Jos jokin jäsenmaa säätää lakeja, jotka ovat ristiriidassa EU:n säädösten kanssa, asiat voidaan ratkaista EU-tuomioistuimessa.

Etämyyntilaki ei koske ihmisten omaa alkoholintuontia ulkomailta. Siitä on tarkoitus säätää erikseen siten, että myös toinen yksityishenkilö tai ammattimainen elinkeinonharjoittaja kuljettaa ne Suomeen.

Fakta

Verot ja kuljetustapa ratkaisevat


Etäosto. Alkoholin ostaminen esimerkiksi netistä siten, että kuljetuksen järjestäminen ja veroista huolehtiminen kuuluvat ostajalle. Etäostaminen on luvallista, mutta sitä ei juuri tehdä.

Etämyynti. Sellainen alkoholikauppa, jossa myyjä huolehtii myös kuljetuksista ja veroista. Suurin osa alkoholin nykyisestä etämyynnistä kuuluu tähän kategoriaan.

Matkustajatuonti. Alkoholin tuonti omaan käyttöön toisesta EU-maasta siten, että ostaja itse kuljettaa juomat Suomeen. Tätä toimintaa etämyyntipykälät eivät koske.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholipolitiikka
 • Alkoholi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  2. 2

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  3. 3

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  4. 4

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  5. 5

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  8. 8

   Macron puhui ensi kertaa Ranskan kelta­liiveille ja lupasi minimi­palkkaan 100 euron korotuksen: ”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”

  9. 9

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  10. 10

   Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää