Politiikka

Juhana Vartiaisen ja Lasse Laatusen tulinen riita kertoo työ­markkinoiden uudistamisen kovista panoksista – tästä erikoisessa sana­sodassa on kyse

Vartiaisen mielestä etujärjestöillä on Suomessa ”käsittämättömän suuri valta”. Laatunen teki elämäntyönsä työnantajien etujärjestössä, joka neuvotteli uudistukset kolmikannassa eli työntekijöiden ja hallituksen kanssa.

Hallituksen suunnittelema lakiesitys irtisanomissuojan keventämisestä pienissä yrityksissä kuumentaa tunteita muuallakin kuin Hakaniementorin laidoilla. Duunareiden lisäksi myös porvarit ottavat nyt asiassa yhteen kunnolla.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) eläkkeellä oleva työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ovat päätyneet irtisanomissuojasta erikoiseen ja julkiseen sanasotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laatunen ei ole kokoomuksen jäsen, mutta hänellä on vähintään kokoomussympatioita. Laatusen hengenheimolaiset kokoomuksessa ovat hänen omaa ikäpolveaan.

Kumpikaan, Laatunen tai Vartiainen, ei ole sulava tv-esiintyjä, mutta heidän lahjansa ovat kirjallisella puolella. Nytkin on tullut todistetuksi, että tekstit ovat teräviä ja tarvittaessa myös ilkeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vartiainen on suominut Laatusta ja hänen edustamaansa työmarkkinajärjestelmää blogissaan. Laatunen on puolestaan kirjoittanut hallituksen esityksen heikkouksista ahkerasti Iltalehdessä.

Vartiainen kiihtyy helposti nollasta sataan. Laatunen sai kokea tämän myös elävässä elämässä.

Laatunen oli käymässä eduskunnassa moikkaamassa vanhaa tuttuaan, kansanedustaja Lauri Ihalaista (sd), kun Vartiainen oli ilmestynyt Pikkuparlamentin kuppilan pöydän ääreen ”tukka sekaisin ja solmio vinossa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Edellispäivän kolumnistani alkoi sataa päälleni v-alkuista tekstiä enemmän ja vähemmän. Sanoinkin Laurille, etten 40 vuoden aikana ehtinyt saada ay-liikkeestä yhtään v-haistatusta”, Laatunen kirjoitti.

Vartiainen myönsi Twitterissä, että oli kuumentunut liikaa asiassa, ”johon suhtaudun työssäni intohimolla”.

Mutta ei Laatunenkaan epäröi sanavalinnoissaan kuvaillessaan Vartiaista, jonka puolueloikkarin taustan hän muistaa mainita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Juhana Herttua ja Katarina Jagellonica toivat Turun linnaan haarukat ja veitset 1562. Poliittisessa keskustelussa tämä herttuan kaima syö blogeissaan kuvittelemiaan vastustajia yhä sormin”, Laatunen kirjoitti Vartiaisesta Iltalehdessä.

Mistä he ovat eri mieltä?

Laatunen kirjoitti vähän yli viikko sitten, että hallitus on astumassa lakiesityksellään miinaan. Laajenevia ja pitkittyviä työtaistelutoimia ei ole otettu tosissaan, koska ay-liikkeen toimintalogiikkaa ei tunneta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Irtisanomissuojaa koskeva lakiesitys on Laatusen mielestä kummallinen ja tarpeeton. Irtisanomissuoja on hänen mukaansa jo nyt löyhempi pienissä yrityksissä, ja jos kiistoja tulee ja oikeuteen päädytään, yrityksen koko otetaan silloin huomioon.

Laatunen suositteli vahvasti, että hallitus perääntyisi tässä kiistassa.

”Uuden asennon ottaminen riidassa ei olisi hallitukselle arvovaltatappio, vaan valtiomiesteko eskaloituvassa konfliktissa, jossa kolmas osapuoli on vahinkojen maksajana. Ay-liikkeen haukkumisella asia ei ratkea. Sen sijaan ay-liikkeen neuvotteluhalu kannattaisi testata”, Laatunen opasti.

Vartiainen vastasi omalla kirjoituksellaan. Hänen mielestään uudistus on aiheellinen, koska väärän rekrytoinnin riski on pienyrityksissä todellinen.

Vartiainen todisti tutkimustuloksiin viitaten, että irtisanomissuojan heikennys lisää tuottavuutta, kun työntekijöiden liikkuvuus voimistuu ja ihmiset hakeutuvat itselleen paremmin sopiviin tehtäviin.

”Tässä on selvästi kysymys jostain muusta: hegemoniataistelusta, eli siitä, ’saako’ Suomessa enemmistöhallitus ylipäänsä viedä läpi työmarkkinauudistuksia, joita perinteiset keskusjärjestöosapuolet eivät ole siunanneet”, Vartiainen kirjoitti.

Etujärjestöille annettu ”käsittämättömän suuri valta” on Vartiaisen mielestä yksi syy Suomen runsaaseen työttömyyteen.

Millä eväillä Laatunen ja Vartiainen puhuvat?

Laatunen toimi työmarkkinajuristina työnantajapuolella 1970-luvun puolivälistä asti, viimeksi EK:n työmarkkinajohtajana. Hän oli mukana kaikissa tuona aikana käydyissä työmarkkinaneuvotteluissa ja osallistui tulopoliittisten kokonaisratkaisujen eli tupojen tekemiseen.

Laatunen oli työmarkkinajuristi niin sanotun kolmikannan kultakaudella. Kolmikanta tarkoittaa, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöt pääsevät mukaan valmistelemaan työelämää ja sosiaaliturvaa koskevia lakeja yhdessä hallituksen kanssa. Koko työeläkejärjestelmä on kolmikannan luomus.

Kolmikanta toimii periaatteessa yhä, mutta irtisanomissuojassa nähtiin, että käytännössä kolmikanta sivuutettiin. Hallitus eteni lainvalmistelussa, vaikka työntekijäjärjestöt eivät hyväksyneet irtisanomissuojan heikennystä.

Laatusen aikakaudella hallitus ei edes yrittänyt viedä läpi ammattiyhdistysliikettä ärsyttäneitä uudistuksia. Keskusta yritti joskus luonnostella erilaisia ”työreformeja”, mutta puolue ei saanut juuri tukea muulta poliittiselta kentältä. Työmarkkinajärjestöt olivat syvällä lainvalmistelun sisällä, koska niillä on juridista osaamista usein enemmän kuin ministeriöillä.

Vartiainen on ekonomisti ja ensimmäisen kauden kansanedustaja, jonka Alexander Stubb (kok) houkutteli kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Koska Vartiainen oli Stubbin rekrytoima, Petteri Orpon (kok) johtamassa kokoomuksessa hän ei ole ollut enää yhtä lähellä puoluejohtoa. Kaikki kokoomuksessa eivät esittäisi mielipiteitään ay-liikkeestä yhtä kärjekkäästi kuin Vartiainen, vaikka samaa mieltä olisivatkin.

Vartiainen oli pitkään Sdp:n jäsen ja osallistui aktiivisesti puolueen taustatyöhön. Ekonomistikokemus on muun muassa Palkansaajien tutkimuslaitoksesta ja Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (Vatt).

Eräänlainen avainkokemus vaikuttaa olleen se, että Vartiainen työskenteli välillä pitkään Ruotsissa. Hän oli vuodet 2005–2012 Konjunkturinstitutetin eli Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen tutkimusosaston johtaja.

Vartiainen on usein viitannut kokemuksiinsa Ruotsin työmarkkinasuhteista. Sekä Suomessa että Ruotsissa työntekijät ovat hyvin järjestäytyneitä, mutta Suomessa työntekijöiden ja työnantajien suhteet ovat olleet paljon kireämmät. Ruotsissa esimerkiksi paikallinen työehdoista sopiminen onnistuu paremmin kuin Suomessa.

Tätä Suomen työmarkkinoiden luottamuskuilua on selitetty milloin milläkin, jopa Suomen sata vuotta sitten päättyneen sisällissodan perinnöllä.

Miksi Laatunen on Vartiaisen mielestä väärässä?

Vartiainen kyseenalaistaa Ruotsin-kokemustensa perusteella kolmikannan eli sen, että valtio olisi lainsäädännöstä sovittaessa vain yksi neuvotteluosapuoli.

Valtio on Vartiaiselle ylin vallankäyttäjä, joka säätää lait. Muita osapuolia kuullaan ja niiden näkemyksiä otetaan huomioon, mutta niillä ei ole veto-oikeutta epämieluisiinkaan lakihankkeisiin.

Jos ay-liike päästetään neuvottelupöytään ja jos sille annetaan periksi aina kun se uhkaa joukkovoimalla, yhteiskuntaa ei pystytä koskaan uudistamaan.

”Eikä Lasse Laatusen ja Lauri Ihalaisen maailmassa edes ole olemassa pieniä ja järjestäytymättömiä yrityksiä. Kun niistä puhutaan, he katsovat kaukaisuuteen. Heille on olemassa vain kylmän sodan järjestäytyneiden osapuolten työmarkkina. Vaikka suurin osa uusista työpaikoista syntyy ihan muualle”, Vartiainen kirjoitti tiistaina.

Miksi Vartiainen on Laatusen mielestä väärässä?

Laatusen mukaan hallitus varmistaa nyt vain Sdp:n tulevan vaalivoiton pitäessään uudistuksesta kiinni jääräpäisesti. Lisäksi koko hanke on hänestä huteralla pohjalla, sillä perustuslain yhdenvertaisuuspykälien takia lakiesitys voi tyssätä eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Ammattiyhdistysliikkeen kanssa ei kannattaisi lähteä kokeilemaan voimiaan, Laatunen neuvoo. Tässä suhteessa mikään ei ole Laatusen mielestä muuttunut. Jos hallitus haluaa uudistaa, sen pitäisi osata neuvotella.

”SAK ei peräänny. Näin ay-liike on kautta historian käyttäytynyt, kun se on taistojen tielle lähtenyt – oikeutetusti tai oikeudettomasti. Käytös ei ole yllätys kuin hallitukselle”, Laatunen kirjoittaa.

Laatusen mielestä koko lakihankkeessa on kyse ”kirpun nylkemisestä” eli mitättömästä uudistuksesta, johon hallituksen ei kannattaisi kiinnittää näin paljon arvovaltaa. Lakihankkeessa ei ole Laatusen mielestä sellaista sisältöä, että sitä edes voisi pitää uudistuspolitiikkana.

Laatunen muistuttaa myös, että työmarkkinajärjestöjen kanssa on tehty isojakin uudistuksia. Työntekijät suostuivat esimerkiksi eläkeiän korottamiseen, kun yhdessä neuvoteltiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irtisanomiset
 • Työelämä
 • Hallitus
 • Juhana Vartiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja

  4. 4

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  8. 8

   CNN julkaisi murhatun sauditoimittajan viimeiset sanat: ”En pysty hengittämään”

  9. 9

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  10. 10

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tiina Nikulaisen työ on kertoa haavoittuvaisille nuorille kaikkein vaikeimmista asioista – Nyt palkittu opettaja neuvoo, kuinka puhua seksistä oman lapsen kanssa Tilaajille
  3. Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa Tilaajille
  4. Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita
  5. Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille Tilaajille
  6. Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan Tilaajille
  7. Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”
  8. Poika saunoo vain kauden päätteeksi – joukkueiden saunaillat ovat jo tilasto­harvinaisuus
  9. Avolouhokset uhkaavat luontoa jopa Saimaan rannoilla ja Lapin arvokkaimmilla matkailu- ja tunturialueilla
  10. Marsa Perttula haluaa opettaa niitä, joiden kohdalla aiemmat opettajat ovat luovuttaneet – Suomesta pitää löytyä työ­paikkoja luku­taidottomillekin, hän sanoo Tilaajille
  11. Onko ihmisoikeuksien julistuksella arvoa? Olisi helppo vastata ei
  12. Näytä lisää