Politiikka

Kouvola ja Lappeenranta kiistelevät yhdestä helikopterista, ja vaakakupissa on jo koko sote-uudistuskin – ”Lähtökohta on, että meidän pitää saada jotain”

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijaryhmä suositti elokuussa uuden lääkintäkopterin kotipaikaksi Lappeenrantaa Kouvolan sijasta.

Poru lääkintähelikopterien sijainnista kuumentaa tunteita hallitusryhmien sisällä.

Hallitus päätti keväällä sijoittaa kaksi uutta lääkintäkopteria Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijaryhmä suositti elokuussa kopterien kotipaikoiksi Seinäjokea ja Lappeenrantaa Vaasan ja Kouvolan sijasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinkin Kaakkois-Suomessa Kouvolan ohittaminen on herättänyt närää niin, että vaakakupissa on jopa sote- ja maakuntauudistus. HS:n tietojen mukaan erityisesti keskustan ryhmässä on uhattu äänestää sote-uudistusta vastaan, jos kopteri päätyy Lappeenrantaan.

”Kyllähän minä sellaisia kantoja olen kuullut, kun itse olen niitä esittänyt”, kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk) vahvistaa HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouvolasta on eduskunnassa kaksi edustajaa: Pakkanen ja työministeri Jari Lindström (sin). Lindström ei halunnut kommentoida asiaa julkisesti, mutta hänen tiedetään tukevan Kouvolaa kiistassa. Pakkasen mukaan hän ja Lindström aikovat ”puristaa päätöksen ulos” asiasta vastaavalta sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikolta (kesk).

”Toivon, että saadaan tämä ennen kriisiä päätökseen”, Pakkanen sanoo koptereiden ja sote-äänestyksen koplaamisesta yhteen.

”Ei mennä vielä niin pitkälle. Mutta olemme Jarin kanssa olleet tosi tiukkoja tässä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Kouvolan kaupunki on lähettänyt hallitukselle lisälausunnon asiasta viime kuun lopussa. Asia on ollut HS:n tietojen mukaan hallituksen sisällä pahasti jumissa, ja koptereiden suhteen päätöksiä tehdään mahdollisesti vasta ensi vuoden puolella.

Koptereiden hankinnan taustalla on eduskunnan oikeusasiamiehen taannoinen linjaus, jonka mukaan ensihoitopalvelut eivät tavoita Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen asukkaita yhtä hyvin kuin muualla. Oikeusasiamiehen mukaan tila on perustuslain turvaaman yhdenvertaisuuden vastainen.

Syynä on, että lääkärikopterit eivät pääse noille alueille yhtä nopeasti kuin muualla maassa. Hallituksen päätöksellä halutaan nostaa kopteripalvelun kattavuutta 85 prosenttiin väestöstä nykyisestä 76 prosentista.


Uusien koptereiden on määrä olla käytössä vuonna 2022.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala ovat olleet vuoden 2013 uudistuksen jälkeen samaa vaalipiiriä yhdessä Etelä-Savon kanssa. Kolmen maakunnan edustajat kilpailevat samoista äänistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustalla on nykyisessä eduskunnassa yhteensä 48 kansanedustajaa. Puolueen kannatus oli viime kuun HS-gallupissa yli viisi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin eduskuntavaaleissa 2015. Siksi puolueen kansanedustajilla on tarvetta puhua itselleen ääniä.

Kopterin tukikohta Kouvolassa olisi Utin sotilaslentoasema, joka toimii maavoimien kuljetushelikopterien tukikohtana.

Pakkasen mukaan yhteys puolustusvoimiin parantaa toimintaedellytyksiä. Toisaalta Kouvolan sijainti on keskeisempi sekä Etelä-Suomen väestökeskittymien suhteen että meripelastuksen kannalta itäisellä Suomenlahdella.

STM:n selvityksessä Utin puolesta puhui suuri asukasmäärä toimintasäteellä. Heikkoutena pidettiin pitkää etäisyyttä esimerkiksi Savonlinnaan tai Saimaan pohjoisosiin. Sinne Lappeenrannan-kopteri yltäisi paremmin.

Lisäksi Lappeenrannan eduksi katsottiin, että kaupungissa on laajan päivystyksen keskussairaala. Tästä hallituspuolueet ovat sopineet sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen yhteydessä.

Toisaalta puolet Lappeenrannan-kopterin toimintasäteestä olisi Venäjän puolella. Sen myöntävät myös lappeenrantalaiset kansanedustajat.

Pakkasen puoluetoveri Ari Torniaisen (kesk) mukaan esimerkiksi Saimaan kanavan huoltotie ja erityisesti Nuijamaan rajanylityspaikka ovat liikenteeltään vilkkaita. Niillä olisi kopterille käyttöä.

Jukka Kopra (kok) puolestaan katsoo, että kopterin sijainti Lappeenrannassa toteuttaisi paremmin oikeusasiamiehen linjauksen laajasta kattavuudesta muun muassa Etelä-Savon pohjoisosiin.

”Jos kopteri on Utissa, tämä vaatimus ei täyty. Lappeenrannasta se onnistuu.”

Pakkasen argumentit itäisen Suomenlahden operaatioista Kopra torjuu sanomalla, että sinne kannattaa siviilikopterin sijasta lähettää enemmin rajavartiolaitoksen yksiköitä.

”Suomenlahden olosuhteet ovat jo sen verran karut, että sinne ei mennä kevyellä siviilikopterilla hätiin.”

Sekä Torniainen että Kopra vastustavat kopterin ja soten yhteen koplaamisen. Sinänsä he kuitenkin molemmat sanovat ymmärtävänsä, että kymenlaaksolaiset puolustavat omaa aluettaan.

”Minusta ei saa rakentaa tilannetta, että uhkailtaisiin jotain muuta hanketta. Asioita pitää katsoa asioina ja niitä pitää viedä asianmukaisesti eteenpäin”, Torniainen sanoo.

Pakkasen mukaan syynä vaatia kopteria Kouvolaan on myös se, että alue ei ole saanut sote-neuvotteluissa ”oikein mitään merkittävää”.

Laaja päivystys sijoitetaan Lappeenrantaan, ja erikoissairaanhoidon palvelut Kymenlaaksossa keskitetään Kotkaan.

“Lähtökohta on, että meidän pitää saada jotain.”

Myös Pohjanmaalla helikopterin sijoittaminen on tuottanut suukopua. Asiaa on pitänyt esillä muun muassa oppositiopuolue Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Hänen mukaansa selvityksessä oli puutteita, sillä siinä ei otettu huomioon meriolosuhteita ja onnettomuusriskiä rannikolla.

Kolmaskin näkökanta asiassa on: pitäisikö uusien koptereiden sijasta kehittää muita ensihoitoyksiköitä.

Yhden lääkärihelikopterin ylläpito maksaa vuodessa noin viisi miljoonaa euroa. Useat ensihoidon asiantuntijat ovat esittäneet, että samalla rahalla kannattaisi kehittää maan päällä toimivia yksiköitä. Samaa mieltä on lääkäritaustainen kansanedustaja Sari Raassina (kok).

Resursseista pitää saada hänen mukaansa paras mahdollinen hyöty alueiden erityispiirteet huomioon ottaen.

”Pitää katsoa, että meillä on kattava maan päällä liikkuvien yksiköiden verkko. Samalla pitää katsoa valmius, että meillä on ilmateitse tapahtuvaan toimintaan.”

Esimerkiksi saaristossa kopterien vaikuttavuus on hänen mukaansa ”selvä asia”. Valmista mallia koko maan kattavassa ratkaisussa hänellä ei vielä ole.

”Toivon, että asiassa tehdään kokonaistarkastelu ensihoitokentän ja pelastuslaitoksen toiminnan kanssa. Sitten määriteltäisiin kopterikysymystä valtakunnallisesti.”

Tällä hetkellä hallituksen suunnitelma on uudistaa lääkintäkopteritoimintaa niin, että toimintaa hoitava FinnHems omistaisi itse helikopterit. Nykyään yhtiö hankkii palvelun alihankintana muilta yrityksiltä.

Tästä on kyse

Kaksi uutta lääkintähelikopteria


   Eduskunnan oikeusasiamies on katsonut, että Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen asukkaat ovat heikommassa asemassa muuhun maahan nähden ensihoitopalveluiden suhteen. Syynä on, että lääkärikopterit eivät pääse noille alueille yhtä nopeasti kuin muualla maassa.

 Hallitus päätti keväällä perustaa kaksi uutta tukikohtaa lääkärihelikoptereille ja nostaa kopteripalvelun kattavuutta 85 prosenttiin väestöstä nykyisestä 76 prosentista.

 Tukikohdat päätettiin perustaa Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen, mutta niiden tarkka sijainti jäi auki. Vaihtoehtoina olivat Vaasa ja Seinäjoki sekä Kouvola ja Lappeenranta Elokuussa virkamiestyöryhmä esitti, että kopterit sijoitetaan Seinäjoelle ja Lappeenrantaan.

 Koska sijoituspaikasta on syntynyt kiistaa hallituspuolueiden sisällä, lopullinen päätös voi venyä ensi vuoteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  2. 2

   Vasemmisto­liiton Lin Andersson pitää yrittäjien ruoka­jakelua lakon aikana ”vastenmielisenä” – yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan hanke on ”erinomainen”

  3. 3

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojenjaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Lauri Markkanen julkaisi kuvan äidistään – taustalla oleva juliste sai fanit vertaamaan NBA-tähteä Rocky-elokuvien ruotsalaistähteen

  8. 8

   Kulisseissa hiotaan ratkaisua hallituksen ja ay-liikkeen riitaan – keskusjärjestöt valmiita määräaikais­ehtojen keventämiseen, jos hallitus luopuu kiistellystä esityksestään

  9. 9

   Internet meni sekaisin, kun Kimi Räikkönen voitti osakilpailun vuosien odotuksen jälkeen – koostimme yhteen kaikki parhaat Räikkös-reaktiot

  10. 10

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  4. 4

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  5. 5

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  9. 9

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  10. 10

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää