Politiikka

Kouvola ja Lappeenranta kiistelevät yhdestä helikopterista, ja vaakakupissa on jo koko sote-uudistuskin – ”Lähtökohta on, että meidän pitää saada jotain”

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijaryhmä suositti elokuussa uuden lääkintäkopterin kotipaikaksi Lappeenrantaa Kouvolan sijasta.

Poru lääkintähelikopterien sijainnista kuumentaa tunteita hallitusryhmien sisällä.

Hallitus päätti keväällä sijoittaa kaksi uutta lääkintäkopteria Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijaryhmä suositti elokuussa kopterien kotipaikoiksi Seinäjokea ja Lappeenrantaa Vaasan ja Kouvolan sijasta.

Varsinkin Kaakkois-Suomessa Kouvolan ohittaminen on herättänyt närää niin, että vaakakupissa on jopa sote- ja maakuntauudistus. HS:n tietojen mukaan erityisesti keskustan ryhmässä on uhattu äänestää sote-uudistusta vastaan, jos kopteri päätyy Lappeenrantaan.

”Kyllähän minä sellaisia kantoja olen kuullut, kun itse olen niitä esittänyt”, kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk) vahvistaa HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouvolasta on eduskunnassa kaksi edustajaa: Pakkanen ja työministeri Jari Lindström (sin). Lindström ei halunnut kommentoida asiaa julkisesti, mutta hänen tiedetään tukevan Kouvolaa kiistassa. Pakkasen mukaan hän ja Lindström aikovat ”puristaa päätöksen ulos” asiasta vastaavalta sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikolta (kesk).

”Toivon, että saadaan tämä ennen kriisiä päätökseen”, Pakkanen sanoo koptereiden ja sote-äänestyksen koplaamisesta yhteen.

”Ei mennä vielä niin pitkälle. Mutta olemme Jarin kanssa olleet tosi tiukkoja tässä.”

Myös Kouvolan kaupunki on lähettänyt hallitukselle lisälausunnon asiasta viime kuun lopussa. Asia on ollut HS:n tietojen mukaan hallituksen sisällä pahasti jumissa, ja koptereiden suhteen päätöksiä tehdään mahdollisesti vasta ensi vuoden puolella.

Koptereiden hankinnan taustalla on eduskunnan oikeusasiamiehen taannoinen linjaus, jonka mukaan ensihoitopalvelut eivät tavoita Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen asukkaita yhtä hyvin kuin muualla. Oikeusasiamiehen mukaan tila on perustuslain turvaaman yhdenvertaisuuden vastainen.

Syynä on, että lääkärikopterit eivät pääse noille alueille yhtä nopeasti kuin muualla maassa. Hallituksen päätöksellä halutaan nostaa kopteripalvelun kattavuutta 85 prosenttiin väestöstä nykyisestä 76 prosentista.


Uusien koptereiden on määrä olla käytössä vuonna 2022.

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala ovat olleet vuoden 2013 uudistuksen jälkeen samaa vaalipiiriä yhdessä Etelä-Savon kanssa. Kolmen maakunnan edustajat kilpailevat samoista äänistä.

Keskustalla on nykyisessä eduskunnassa yhteensä 48 kansanedustajaa. Puolueen kannatus oli viime kuun HS-gallupissa yli viisi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin eduskuntavaaleissa 2015. Siksi puolueen kansanedustajilla on tarvetta puhua itselleen ääniä.

Kopterin tukikohta Kouvolassa olisi Utin sotilaslentoasema, joka toimii maavoimien kuljetushelikopterien tukikohtana.

Pakkasen mukaan yhteys puolustusvoimiin parantaa toimintaedellytyksiä. Toisaalta Kouvolan sijainti on keskeisempi sekä Etelä-Suomen väestökeskittymien suhteen että meripelastuksen kannalta itäisellä Suomenlahdella.

STM:n selvityksessä Utin puolesta puhui suuri asukasmäärä toimintasäteellä. Heikkoutena pidettiin pitkää etäisyyttä esimerkiksi Savonlinnaan tai Saimaan pohjoisosiin. Sinne Lappeenrannan-kopteri yltäisi paremmin.

Lisäksi Lappeenrannan eduksi katsottiin, että kaupungissa on laajan päivystyksen keskussairaala. Tästä hallituspuolueet ovat sopineet sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen yhteydessä.

Toisaalta puolet Lappeenrannan-kopterin toimintasäteestä olisi Venäjän puolella. Sen myöntävät myös lappeenrantalaiset kansanedustajat.

Pakkasen puoluetoveri Ari Torniaisen (kesk) mukaan esimerkiksi Saimaan kanavan huoltotie ja erityisesti Nuijamaan rajanylityspaikka ovat liikenteeltään vilkkaita. Niillä olisi kopterille käyttöä.

Jukka Kopra (kok) puolestaan katsoo, että kopterin sijainti Lappeenrannassa toteuttaisi paremmin oikeusasiamiehen linjauksen laajasta kattavuudesta muun muassa Etelä-Savon pohjoisosiin.

”Jos kopteri on Utissa, tämä vaatimus ei täyty. Lappeenrannasta se onnistuu.”

Pakkasen argumentit itäisen Suomenlahden operaatioista Kopra torjuu sanomalla, että sinne kannattaa siviilikopterin sijasta lähettää enemmin rajavartiolaitoksen yksiköitä.

”Suomenlahden olosuhteet ovat jo sen verran karut, että sinne ei mennä kevyellä siviilikopterilla hätiin.”

Sekä Torniainen että Kopra vastustavat kopterin ja soten yhteen koplaamisen. Sinänsä he kuitenkin molemmat sanovat ymmärtävänsä, että kymenlaaksolaiset puolustavat omaa aluettaan.

”Minusta ei saa rakentaa tilannetta, että uhkailtaisiin jotain muuta hanketta. Asioita pitää katsoa asioina ja niitä pitää viedä asianmukaisesti eteenpäin”, Torniainen sanoo.

Pakkasen mukaan syynä vaatia kopteria Kouvolaan on myös se, että alue ei ole saanut sote-neuvotteluissa ”oikein mitään merkittävää”.

Laaja päivystys sijoitetaan Lappeenrantaan, ja erikoissairaanhoidon palvelut Kymenlaaksossa keskitetään Kotkaan.

“Lähtökohta on, että meidän pitää saada jotain.”

Myös Pohjanmaalla helikopterin sijoittaminen on tuottanut suukopua. Asiaa on pitänyt esillä muun muassa oppositiopuolue Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Hänen mukaansa selvityksessä oli puutteita, sillä siinä ei otettu huomioon meriolosuhteita ja onnettomuusriskiä rannikolla.

Kolmaskin näkökanta asiassa on: pitäisikö uusien koptereiden sijasta kehittää muita ensihoitoyksiköitä.

Yhden lääkärihelikopterin ylläpito maksaa vuodessa noin viisi miljoonaa euroa. Useat ensihoidon asiantuntijat ovat esittäneet, että samalla rahalla kannattaisi kehittää maan päällä toimivia yksiköitä. Samaa mieltä on lääkäritaustainen kansanedustaja Sari Raassina (kok).

Resursseista pitää saada hänen mukaansa paras mahdollinen hyöty alueiden erityispiirteet huomioon ottaen.

”Pitää katsoa, että meillä on kattava maan päällä liikkuvien yksiköiden verkko. Samalla pitää katsoa valmius, että meillä on ilmateitse tapahtuvaan toimintaan.”

Esimerkiksi saaristossa kopterien vaikuttavuus on hänen mukaansa ”selvä asia”. Valmista mallia koko maan kattavassa ratkaisussa hänellä ei vielä ole.

”Toivon, että asiassa tehdään kokonaistarkastelu ensihoitokentän ja pelastuslaitoksen toiminnan kanssa. Sitten määriteltäisiin kopterikysymystä valtakunnallisesti.”

Tällä hetkellä hallituksen suunnitelma on uudistaa lääkintäkopteritoimintaa niin, että toimintaa hoitava FinnHems omistaisi itse helikopterit. Nykyään yhtiö hankkii palvelun alihankintana muilta yrityksiltä.

Tästä on kyse

Kaksi uutta lääkintähelikopteria


   Eduskunnan oikeusasiamies on katsonut, että Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen asukkaat ovat heikommassa asemassa muuhun maahan nähden ensihoitopalveluiden suhteen. Syynä on, että lääkärikopterit eivät pääse noille alueille yhtä nopeasti kuin muualla maassa.

 Hallitus päätti keväällä perustaa kaksi uutta tukikohtaa lääkärihelikoptereille ja nostaa kopteripalvelun kattavuutta 85 prosenttiin väestöstä nykyisestä 76 prosentista.

 Tukikohdat päätettiin perustaa Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen, mutta niiden tarkka sijainti jäi auki. Vaihtoehtoina olivat Vaasa ja Seinäjoki sekä Kouvola ja Lappeenranta Elokuussa virkamiestyöryhmä esitti, että kopterit sijoitetaan Seinäjoelle ja Lappeenrantaan.

 Koska sijoituspaikasta on syntynyt kiistaa hallituspuolueiden sisällä, lopullinen päätös voi venyä ensi vuoteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  5. 5

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  9. 9

   IS: Tallink Siljan ruotsinlaivasta löytyi kuollut matkustaja hyttisiivouksen yhteydessä

  10. 10

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää