Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Politiikka

Kouvola ja Lappeenranta kiistelevät yhdestä helikopterista, ja vaakakupissa on jo koko sote-uudistuskin – ”Lähtökohta on, että meidän pitää saada jotain”

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijaryhmä suositti elokuussa uuden lääkintäkopterin kotipaikaksi Lappeenrantaa Kouvolan sijasta.

Poru lääkintähelikopterien sijainnista kuumentaa tunteita hallitusryhmien sisällä.

Hallitus päätti keväällä sijoittaa kaksi uutta lääkintäkopteria Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijaryhmä suositti elokuussa kopterien kotipaikoiksi Seinäjokea ja Lappeenrantaa Vaasan ja Kouvolan sijasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinkin Kaakkois-Suomessa Kouvolan ohittaminen on herättänyt närää niin, että vaakakupissa on jopa sote- ja maakuntauudistus. HS:n tietojen mukaan erityisesti keskustan ryhmässä on uhattu äänestää sote-uudistusta vastaan, jos kopteri päätyy Lappeenrantaan.

”Kyllähän minä sellaisia kantoja olen kuullut, kun itse olen niitä esittänyt”, kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk) vahvistaa HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouvolasta on eduskunnassa kaksi edustajaa: Pakkanen ja työministeri Jari Lindström (sin). Lindström ei halunnut kommentoida asiaa julkisesti, mutta hänen tiedetään tukevan Kouvolaa kiistassa. Pakkasen mukaan hän ja Lindström aikovat ”puristaa päätöksen ulos” asiasta vastaavalta sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikolta (kesk).

”Toivon, että saadaan tämä ennen kriisiä päätökseen”, Pakkanen sanoo koptereiden ja sote-äänestyksen koplaamisesta yhteen.

”Ei mennä vielä niin pitkälle. Mutta olemme Jarin kanssa olleet tosi tiukkoja tässä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Kouvolan kaupunki on lähettänyt hallitukselle lisälausunnon asiasta viime kuun lopussa. Asia on ollut HS:n tietojen mukaan hallituksen sisällä pahasti jumissa, ja koptereiden suhteen päätöksiä tehdään mahdollisesti vasta ensi vuoden puolella.

Koptereiden hankinnan taustalla on eduskunnan oikeusasiamiehen taannoinen linjaus, jonka mukaan ensihoitopalvelut eivät tavoita Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen asukkaita yhtä hyvin kuin muualla. Oikeusasiamiehen mukaan tila on perustuslain turvaaman yhdenvertaisuuden vastainen.

Syynä on, että lääkärikopterit eivät pääse noille alueille yhtä nopeasti kuin muualla maassa. Hallituksen päätöksellä halutaan nostaa kopteripalvelun kattavuutta 85 prosenttiin väestöstä nykyisestä 76 prosentista.


Uusien koptereiden on määrä olla käytössä vuonna 2022.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala ovat olleet vuoden 2013 uudistuksen jälkeen samaa vaalipiiriä yhdessä Etelä-Savon kanssa. Kolmen maakunnan edustajat kilpailevat samoista äänistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustalla on nykyisessä eduskunnassa yhteensä 48 kansanedustajaa. Puolueen kannatus oli viime kuun HS-gallupissa yli viisi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin eduskuntavaaleissa 2015. Siksi puolueen kansanedustajilla on tarvetta puhua itselleen ääniä.

Kopterin tukikohta Kouvolassa olisi Utin sotilaslentoasema, joka toimii maavoimien kuljetushelikopterien tukikohtana.

Pakkasen mukaan yhteys puolustusvoimiin parantaa toimintaedellytyksiä. Toisaalta Kouvolan sijainti on keskeisempi sekä Etelä-Suomen väestökeskittymien suhteen että meripelastuksen kannalta itäisellä Suomenlahdella.

STM:n selvityksessä Utin puolesta puhui suuri asukasmäärä toimintasäteellä. Heikkoutena pidettiin pitkää etäisyyttä esimerkiksi Savonlinnaan tai Saimaan pohjoisosiin. Sinne Lappeenrannan-kopteri yltäisi paremmin.

Lisäksi Lappeenrannan eduksi katsottiin, että kaupungissa on laajan päivystyksen keskussairaala. Tästä hallituspuolueet ovat sopineet sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen yhteydessä.

Toisaalta puolet Lappeenrannan-kopterin toimintasäteestä olisi Venäjän puolella. Sen myöntävät myös lappeenrantalaiset kansanedustajat.

Pakkasen puoluetoveri Ari Torniaisen (kesk) mukaan esimerkiksi Saimaan kanavan huoltotie ja erityisesti Nuijamaan rajanylityspaikka ovat liikenteeltään vilkkaita. Niillä olisi kopterille käyttöä.

Jukka Kopra (kok) puolestaan katsoo, että kopterin sijainti Lappeenrannassa toteuttaisi paremmin oikeusasiamiehen linjauksen laajasta kattavuudesta muun muassa Etelä-Savon pohjoisosiin.

”Jos kopteri on Utissa, tämä vaatimus ei täyty. Lappeenrannasta se onnistuu.”

Pakkasen argumentit itäisen Suomenlahden operaatioista Kopra torjuu sanomalla, että sinne kannattaa siviilikopterin sijasta lähettää enemmin rajavartiolaitoksen yksiköitä.

”Suomenlahden olosuhteet ovat jo sen verran karut, että sinne ei mennä kevyellä siviilikopterilla hätiin.”

Sekä Torniainen että Kopra vastustavat kopterin ja soten yhteen koplaamisen. Sinänsä he kuitenkin molemmat sanovat ymmärtävänsä, että kymenlaaksolaiset puolustavat omaa aluettaan.

”Minusta ei saa rakentaa tilannetta, että uhkailtaisiin jotain muuta hanketta. Asioita pitää katsoa asioina ja niitä pitää viedä asianmukaisesti eteenpäin”, Torniainen sanoo.

Pakkasen mukaan syynä vaatia kopteria Kouvolaan on myös se, että alue ei ole saanut sote-neuvotteluissa ”oikein mitään merkittävää”.

Laaja päivystys sijoitetaan Lappeenrantaan, ja erikoissairaanhoidon palvelut Kymenlaaksossa keskitetään Kotkaan.

“Lähtökohta on, että meidän pitää saada jotain.”

Myös Pohjanmaalla helikopterin sijoittaminen on tuottanut suukopua. Asiaa on pitänyt esillä muun muassa oppositiopuolue Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Hänen mukaansa selvityksessä oli puutteita, sillä siinä ei otettu huomioon meriolosuhteita ja onnettomuusriskiä rannikolla.

Kolmaskin näkökanta asiassa on: pitäisikö uusien koptereiden sijasta kehittää muita ensihoitoyksiköitä.

Yhden lääkärihelikopterin ylläpito maksaa vuodessa noin viisi miljoonaa euroa. Useat ensihoidon asiantuntijat ovat esittäneet, että samalla rahalla kannattaisi kehittää maan päällä toimivia yksiköitä. Samaa mieltä on lääkäritaustainen kansanedustaja Sari Raassina (kok).

Resursseista pitää saada hänen mukaansa paras mahdollinen hyöty alueiden erityispiirteet huomioon ottaen.

”Pitää katsoa, että meillä on kattava maan päällä liikkuvien yksiköiden verkko. Samalla pitää katsoa valmius, että meillä on ilmateitse tapahtuvaan toimintaan.”

Esimerkiksi saaristossa kopterien vaikuttavuus on hänen mukaansa ”selvä asia”. Valmista mallia koko maan kattavassa ratkaisussa hänellä ei vielä ole.

”Toivon, että asiassa tehdään kokonaistarkastelu ensihoitokentän ja pelastuslaitoksen toiminnan kanssa. Sitten määriteltäisiin kopterikysymystä valtakunnallisesti.”

Tällä hetkellä hallituksen suunnitelma on uudistaa lääkintäkopteritoimintaa niin, että toimintaa hoitava FinnHems omistaisi itse helikopterit. Nykyään yhtiö hankkii palvelun alihankintana muilta yrityksiltä.

Tästä on kyse

Kaksi uutta lääkintähelikopteria


   Eduskunnan oikeusasiamies on katsonut, että Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen asukkaat ovat heikommassa asemassa muuhun maahan nähden ensihoitopalveluiden suhteen. Syynä on, että lääkärikopterit eivät pääse noille alueille yhtä nopeasti kuin muualla maassa.

 Hallitus päätti keväällä perustaa kaksi uutta tukikohtaa lääkärihelikoptereille ja nostaa kopteripalvelun kattavuutta 85 prosenttiin väestöstä nykyisestä 76 prosentista.

 Tukikohdat päätettiin perustaa Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen, mutta niiden tarkka sijainti jäi auki. Vaihtoehtoina olivat Vaasa ja Seinäjoki sekä Kouvola ja Lappeenranta Elokuussa virkamiestyöryhmä esitti, että kopterit sijoitetaan Seinäjoelle ja Lappeenrantaan.

 Koska sijoituspaikasta on syntynyt kiistaa hallituspuolueiden sisällä, lopullinen päätös voi venyä ensi vuoteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  5. 5

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

  8. 8

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  9. 9

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  3. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  4. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  5. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  6. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  7. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  8. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  9. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  10. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  11. Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti
  12. Näytä lisää