Politiikka

Potilaiden oikeusturvaa parantava laki ei menekään tällä hallituskaudella läpi – Esitys sai kovaa kritiikkiä, lakia valmistellut virkamies irtisanoutui

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, ettei se esitä uutta asiakas- ja potilaslakia eduskunnalle. Palaute lausuntokierroksella oli niin kriittistä, ettei lakia ehditä virkamiesten arvion mukaan saamaan enää valmiiksi.

Vuosia valmistelussa ollut potilaan itsemääräämisoikeutta koskeva laki ei mene läpi tälläkään hallituskaudella. Uusi asiakas- ja potilaslaki olisi tärkeä etenkin muistisairaiden ja kehitysvammaisten oikeusturvan kannalta.

Vielä keväällä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) korosti lain tärkeyttä sanomalla, että ”kyse on ihmisarvosta, ihmisoikeuksien toteutumisesta ja oikeusturvasta niin potilaan kuin henkilöstönkin näkökulmasta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on kuitenkin päättänyt, ettei se esitä uutta asiakas- ja potilaslakia eduskunnalle.

Lain valmistelu jatkuu, mutta palaute lausuntokierroksella oli niin kriittistä, ettei laki etene enää tällä vaalikaudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lakia ei ehditä tällä hallituskaudella esittelemään eduskunnalle. Lausuntokierroksella saatiin aika lailla tuta, eli tiukkoja lausuntoja tuli”, sanoo STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila.

Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sanoo, että ministeriö yllättyi siitä, miten paljon korjattavaa lausuntokierrokselta tuli.

Lakiluonnosta arvosteltiin muun muassa vaikeaselkoiseksi ja ongelmalliseksi potilaiden tietosuojan kannalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kirjoitti, että ”kokonaisuutena esitetty säännös on lakiteknisesti kehno eikä noudata oikeusministeriön lainvalmistelusta annettua ohjeistusta”.

Husin mukaan lakiluonnos jatkaa ”sitä hallituksen esitysten linjaa, jossa pykälien määrä korvaa niiden laadun”.

Lakikokonaisuudesta irrotetaan nyt lastensuojelulakia koskevat osuudet, jotka esitellään erikseen eduskunnalle syksyllä. Epäselvä tilanne potilaiden itsemääräämisoikeuden kannalta kuitenkin jatkuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laissa oli määrä kirjata selkeät lakipykälät siitä, mikä on sosiaali- ja terveyspalvelujen potilaan itsemääräämisoikeus ja millä perustein sekä millä tavoin sitä voi rajoittaa.

Tällaisia säännöksiä on monissa laeissa jo nyt, mutta ne puuttuvat kokonaan esimerkiksi vanhustenhuollosta. Muistisairaat ovat suurin yksittäinen ryhmä, jota uudistus koskisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä kaikkien potilasryhmien kohdalla voi tulla tilanteita, joissa hoitohenkilökunnan toiminnalle ei löydy selkeitä perusteita laista.

Potilaiden oikeuksia valvovat Valvira, eduskunnan oikeusasiamies sekä aluehallintovirastot.

Esimerkiksi elokuussa oikeusasiamies puuttui kehitysvammaisten asumisyksikössä käytettyihin häkkisänkyihin.


Julkisen vallan käyttöä sitovat myös aina tietyt säännöt. Potilaan itsemääräämisoikeutta ei saa esimerkiksi koskaan rajoittaa rangaistusluonteisesti.

Koska tarkkoja pykäliä ei kuitenkaan kaikkien potilasryhmien kohdalla ole, hoitopäätöksissä on käytännössä usein kyse henkilökunnan tulkinnasta.

Lakia onkin toivottu pitkään sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, koska nykytilanne on osin epäselvä. Kyse on myös hoitohenkilökunnan oikeusturvasta ja turvallisuudesta.

Varhila mainitsee esimerkkinä kysymyksen siitä, milloin vanhustenhuollon asiakkaan huoneen ovi voidaan lukita. Tai missä tilanteessa dementikko voidaan istuttaa liikkumista rajoittavaan geriatriseen tuoliin.

Yksi ongelmatapaus nykytilanteessa on myös päivystykseen tuleva sekava ja väkivaltaisesti käyttäytyvä henkilö, josta ei pysty tekemään selvää diagnoosia ja joka kävelee omin jaloin pois.

Lakia valmistellut hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila mainitsi HS:lle keväällä, että nykyisin henkilökunta ei oikein tiedä, voiko se pysäyttää tällaisen henkilön ja edes tutkia hänet selvittääkseen, onko hänen tai ehkä sivullisten terveys vaarassa.

”Tässä ollaan niin syvällä ihmisten perusoikeuksissa, että laki pitää valmistella äärettömän hyvin ja huolella. Tämä ehkä kuvaa sitä, miksi lainvalmistelu on ollut niin hankalaa”, sanoo Varhila.

”Ministeriöissäkin on ollut eri käsityksiä siitä, mitä itsemääräämisoikeus on ja missä tilanteissa sitä voidaan rajata.”

Varhila arvioi, että asiakaslakia on valmisteltu jo seitsemän vuotta. Siitä ehdittiin antaa viime hallituskaudella jo esitys, mutta se raukesi eduskunnan vaihduttua.

Uusin takaisku tuli alkusyksystä, kun yksi lakia valmistelleista virkamiehistä irtisanoutui yllättäen ministeriöstä. Virkamies lähti ministeriöstä pois ennen lausuntokierroksen päättymistä. HS ei tavoittanut häntä kommentoimaan.

”Hän ilmoitti että lähtee, eikä sitä sen kummemmin perustellut. Se tuli meille yllätyksenä”, sanoo Sillanaukee.

Tänä vuonna useampi kokenut virkamies on jättänyt ministeriön. Syöpälääkäri Terhi Hermanson, joka oli ollut viimeiset kahdeksan vuotta virkavapaalla, ei suostunut valmistelemaan sote-uudistuksen valinnanvapausmallia. Lisäksi sotea valmistellut, kokenut virkamies Pekka Järvinen jäi eläkkeelle lokakuussa.

STM on ollut tällä hallituskaudella yksi kiireisimpiä ministeriöitä. Se on valmistellut keskimäärin 30–60 lakiesitystä vuodessa, nytkin syksyllä on tulossa vielä lähes neljäkymmentä lisää.

”Kyllä resurssien äärirajoilla mennään”, sanoo Varhila.

Sillanaukee ei halua kommentoida sitä, minkä takia vuosia valmisteltu potilaslaki oli lausuntokierroksen perusteella niin puutteellinen.

Ovatko ministeriön virkamiehet ylikuormittuneita?

”Jokainen kokee kiireen eri lailla. Virkamiehemme ovat todella sitoutuneita asiaansa, mutta he ovat olleet tällä hallituskaudella todella ison paineen alla.”

Etenkin massiivinen sote-uudistus on syönyt virkamiesten voimia.

”Eduskunnan valiokuntakäsittely on sen takia tukossa. Siellä on tärkeitä lakeja, jotka pitäisi saada vietyä eteenpäin. Toivon tosi paljon, että eduskunta ehtisi niitä vielä käsitellä”, Sillanaukee sanoo.

HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että tärkeät lait seisovat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sote-uudistuksen takia.

Muistiliiton väliaikainen toiminnanjohtaja Anna Tamminen pitää yllättävänä, että asiakaslaki ei toteudukaan tällä hallituskaudella.

Toisaalta Tamminen tietää lakiluonnoksen ongelmat, koska Muistiliitto toi niitä esiin myös omassa lausunnossaan.

”Jatkovalmistelu on varmasti ihan paikallaan, mutta on ikävää, että tämä nyt siirtyy. Lain lähtökohta on ollut todella kannatettava. Suuri osa sen vaikutuspiirissä olevista ihmisistä olisi nimenomaan muistisairaita.”

Tammisen mukaan muistisairaiden hoidossa on paljon potilaiden itsemääräämisoikeuden kannalta ongelmallisia käytäntöjä. Tyypillinen esimerkki on hygieniahaalari, jota käyttäjä ei saa itse päältään. Sitä käytetään siksi, ettei ihminen sotkisi itseään ulosteisiin.

”Haalarin käyttö saattaa olla välillä ihan rutiininomaista. Ihminen voi kokea erittäin ahdistavaksi ja omituiseksi sen, että ei voi itse hoitaa vessa-asioitaan, kun on tällainen haalari päällä”, Tamminen sanoo.

”Tuleva laki olisi vaatinut esimerkiksi tämän haalarin käyttöön selkeät perustelut.”

Tammisen mukaan uusi laki oli herättänyt hyvää keskustelua ongelmallisista käytännöistä. Hän on huolissaan siitä, suhtaudutaanko asioihin yhtä vakavasti nyt, kun lakiesitystä ei ollakaan tuomassa eduskuntaan.

”Voi olla, että näitä asioita ei enää mietitä hoitoyksiköissä niin aktiivisesti.”

Oikaisu kello 8.53: Jutussa sanottiin virheellisesti, että potilaiden itsemääräämisoikeutta koskevia säännöksiä ei ole tällä hetkellä kehitysvammaisten hoidossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttätyöntekijä sai potkut

  2. 2

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  3. 3

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa

  8. 8

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  9. 9

   Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”

  10. 10

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  4. 4

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  5. 5

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  9. 9

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  10. 10

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä Tilaajille
  3. Metsähallituksen riippusillat tarkastettiin – yksi silloista todettiin huonokuntoiseksi
  4. Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”
  5. Kaupungilta ei herunut senttiäkään, pyöräilyaktiivit ottivat ohjat omiin käsiinsä – Haaveiltu hyppyri rakennettiin talkoilla parissa päivässä Järvenpäässä
  6. Trumpin edustaja keskustelee ydinohjussopimuksesta tänään Moskovassa – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa
  7. Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti
  8. ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”
  9. Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan
  10. HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa
  11. Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa
  12. Näytä lisää