Politiikka

Potilaiden oikeusturvaa parantava laki ei menekään tällä hallituskaudella läpi – Esitys sai kovaa kritiikkiä, lakia valmistellut virkamies irtisanoutui

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, ettei se esitä uutta asiakas- ja potilaslakia eduskunnalle. Palaute lausuntokierroksella oli niin kriittistä, ettei lakia ehditä virkamiesten arvion mukaan saamaan enää valmiiksi.

Vuosia valmistelussa ollut potilaan itsemääräämisoikeutta koskeva laki ei mene läpi tälläkään hallituskaudella. Uusi asiakas- ja potilaslaki olisi tärkeä etenkin muistisairaiden ja kehitysvammaisten oikeusturvan kannalta.

Vielä keväällä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) korosti lain tärkeyttä sanomalla, että ”kyse on ihmisarvosta, ihmisoikeuksien toteutumisesta ja oikeusturvasta niin potilaan kuin henkilöstönkin näkökulmasta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on kuitenkin päättänyt, ettei se esitä uutta asiakas- ja potilaslakia eduskunnalle.

Lain valmistelu jatkuu, mutta palaute lausuntokierroksella oli niin kriittistä, ettei laki etene enää tällä vaalikaudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lakia ei ehditä tällä hallituskaudella esittelemään eduskunnalle. Lausuntokierroksella saatiin aika lailla tuta, eli tiukkoja lausuntoja tuli”, sanoo STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila.

Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sanoo, että ministeriö yllättyi siitä, miten paljon korjattavaa lausuntokierrokselta tuli.

Lakiluonnosta arvosteltiin muun muassa vaikeaselkoiseksi ja ongelmalliseksi potilaiden tietosuojan kannalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kirjoitti, että ”kokonaisuutena esitetty säännös on lakiteknisesti kehno eikä noudata oikeusministeriön lainvalmistelusta annettua ohjeistusta”.

Husin mukaan lakiluonnos jatkaa ”sitä hallituksen esitysten linjaa, jossa pykälien määrä korvaa niiden laadun”.

Lakikokonaisuudesta irrotetaan nyt lastensuojelulakia koskevat osuudet, jotka esitellään erikseen eduskunnalle syksyllä. Epäselvä tilanne potilaiden itsemääräämisoikeuden kannalta kuitenkin jatkuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laissa oli määrä kirjata selkeät lakipykälät siitä, mikä on sosiaali- ja terveyspalvelujen potilaan itsemääräämisoikeus ja millä perustein sekä millä tavoin sitä voi rajoittaa.

Tällaisia säännöksiä on monissa laeissa jo nyt, mutta ne puuttuvat kokonaan esimerkiksi vanhustenhuollosta. Muistisairaat ovat suurin yksittäinen ryhmä, jota uudistus koskisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä kaikkien potilasryhmien kohdalla voi tulla tilanteita, joissa hoitohenkilökunnan toiminnalle ei löydy selkeitä perusteita laista.

Potilaiden oikeuksia valvovat Valvira, eduskunnan oikeusasiamies sekä aluehallintovirastot.

Esimerkiksi elokuussa oikeusasiamies puuttui kehitysvammaisten asumisyksikössä käytettyihin häkkisänkyihin.


Julkisen vallan käyttöä sitovat myös aina tietyt säännöt. Potilaan itsemääräämisoikeutta ei saa esimerkiksi koskaan rajoittaa rangaistusluonteisesti.

Koska tarkkoja pykäliä ei kuitenkaan kaikkien potilasryhmien kohdalla ole, hoitopäätöksissä on käytännössä usein kyse henkilökunnan tulkinnasta.

Lakia onkin toivottu pitkään sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, koska nykytilanne on osin epäselvä. Kyse on myös hoitohenkilökunnan oikeusturvasta ja turvallisuudesta.

Varhila mainitsee esimerkkinä kysymyksen siitä, milloin vanhustenhuollon asiakkaan huoneen ovi voidaan lukita. Tai missä tilanteessa dementikko voidaan istuttaa liikkumista rajoittavaan geriatriseen tuoliin.

Yksi ongelmatapaus nykytilanteessa on myös päivystykseen tuleva sekava ja väkivaltaisesti käyttäytyvä henkilö, josta ei pysty tekemään selvää diagnoosia ja joka kävelee omin jaloin pois.

Lakia valmistellut hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila mainitsi HS:lle keväällä, että nykyisin henkilökunta ei oikein tiedä, voiko se pysäyttää tällaisen henkilön ja edes tutkia hänet selvittääkseen, onko hänen tai ehkä sivullisten terveys vaarassa.

”Tässä ollaan niin syvällä ihmisten perusoikeuksissa, että laki pitää valmistella äärettömän hyvin ja huolella. Tämä ehkä kuvaa sitä, miksi lainvalmistelu on ollut niin hankalaa”, sanoo Varhila.

”Ministeriöissäkin on ollut eri käsityksiä siitä, mitä itsemääräämisoikeus on ja missä tilanteissa sitä voidaan rajata.”

Varhila arvioi, että asiakaslakia on valmisteltu jo seitsemän vuotta. Siitä ehdittiin antaa viime hallituskaudella jo esitys, mutta se raukesi eduskunnan vaihduttua.

Uusin takaisku tuli alkusyksystä, kun yksi lakia valmistelleista virkamiehistä irtisanoutui yllättäen ministeriöstä. Virkamies lähti ministeriöstä pois ennen lausuntokierroksen päättymistä. HS ei tavoittanut häntä kommentoimaan.

”Hän ilmoitti että lähtee, eikä sitä sen kummemmin perustellut. Se tuli meille yllätyksenä”, sanoo Sillanaukee.

Tänä vuonna useampi kokenut virkamies on jättänyt ministeriön. Syöpälääkäri Terhi Hermanson, joka oli ollut viimeiset kahdeksan vuotta virkavapaalla, ei suostunut valmistelemaan sote-uudistuksen valinnanvapausmallia. Lisäksi sotea valmistellut, kokenut virkamies Pekka Järvinen jäi eläkkeelle lokakuussa.

STM on ollut tällä hallituskaudella yksi kiireisimpiä ministeriöitä. Se on valmistellut keskimäärin 30–60 lakiesitystä vuodessa, nytkin syksyllä on tulossa vielä lähes neljäkymmentä lisää.

”Kyllä resurssien äärirajoilla mennään”, sanoo Varhila.

Sillanaukee ei halua kommentoida sitä, minkä takia vuosia valmisteltu potilaslaki oli lausuntokierroksen perusteella niin puutteellinen.

Ovatko ministeriön virkamiehet ylikuormittuneita?

”Jokainen kokee kiireen eri lailla. Virkamiehemme ovat todella sitoutuneita asiaansa, mutta he ovat olleet tällä hallituskaudella todella ison paineen alla.”

Etenkin massiivinen sote-uudistus on syönyt virkamiesten voimia.

”Eduskunnan valiokuntakäsittely on sen takia tukossa. Siellä on tärkeitä lakeja, jotka pitäisi saada vietyä eteenpäin. Toivon tosi paljon, että eduskunta ehtisi niitä vielä käsitellä”, Sillanaukee sanoo.

HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että tärkeät lait seisovat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sote-uudistuksen takia.

Muistiliiton väliaikainen toiminnanjohtaja Anna Tamminen pitää yllättävänä, että asiakaslaki ei toteudukaan tällä hallituskaudella.

Toisaalta Tamminen tietää lakiluonnoksen ongelmat, koska Muistiliitto toi niitä esiin myös omassa lausunnossaan.

”Jatkovalmistelu on varmasti ihan paikallaan, mutta on ikävää, että tämä nyt siirtyy. Lain lähtökohta on ollut todella kannatettava. Suuri osa sen vaikutuspiirissä olevista ihmisistä olisi nimenomaan muistisairaita.”

Tammisen mukaan muistisairaiden hoidossa on paljon potilaiden itsemääräämisoikeuden kannalta ongelmallisia käytäntöjä. Tyypillinen esimerkki on hygieniahaalari, jota käyttäjä ei saa itse päältään. Sitä käytetään siksi, ettei ihminen sotkisi itseään ulosteisiin.

”Haalarin käyttö saattaa olla välillä ihan rutiininomaista. Ihminen voi kokea erittäin ahdistavaksi ja omituiseksi sen, että ei voi itse hoitaa vessa-asioitaan, kun on tällainen haalari päällä”, Tamminen sanoo.

”Tuleva laki olisi vaatinut esimerkiksi tämän haalarin käyttöön selkeät perustelut.”

Tammisen mukaan uusi laki oli herättänyt hyvää keskustelua ongelmallisista käytännöistä. Hän on huolissaan siitä, suhtaudutaanko asioihin yhtä vakavasti nyt, kun lakiesitystä ei ollakaan tuomassa eduskuntaan.

”Voi olla, että näitä asioita ei enää mietitä hoitoyksiköissä niin aktiivisesti.”

Oikaisu kello 8.53: Jutussa sanottiin virheellisesti, että potilaiden itsemääräämisoikeutta koskevia säännöksiä ei ole tällä hetkellä kehitysvammaisten hoidossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  4. 4

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  5. 5

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  6. 6

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  10. 10

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää