Politiikka

Periaatteellinen yhteenotto Juha Sipilän ja ay-liikkeen välillä on muhinut koko hallituskauden – Nyt se näyttää toteutuvan

Enemmistöhallitus saanee ongelmitta eduskunnan tuen. Sitten sillä on jotain, mihin vedota, jos ammattiliittojen painostustoimet jatkuvat. Opposition välikysymystä ei tullut, joten hallitus mittauttaa tukensa itse.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus antaa ensi viikolla eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikastaan, jonka jälkeen hallitus mittauttaa äänestyksellä, onko sen takana enemmistö eduskunnan kansanedustajista.

Tiedonanto on eräänlainen poliittinen kuittaus hallituksen linjalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos hallitus ei saa tuekseen enemmistöä, se kaatuu. Jos hallitus saa enemmistön, se tulkitsee tuloksen niin, että sen työllisyyspolitiikalle on eduskunnan tuki.

Näin ollen hallitus voi kansan valitseman eduskunnan tuella jatkaa myös kiistellyn irtisanomislain valmistelua. Ammattiliitot ovat pitkin matkaa yrittäneet erilaisin painostustoimin saada hallitusta luopumaan hankkeesta, ja suunnitelmissa on ollut laajentaa painostusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko hallituksen enemmistöstä jokin epäselvyys?

Ei ole. Hallituspuolueilla on eduskunnassa 104 kansanedustajaa ja äänestyksessä 103, koska puhemies ei äänestä. Jo etukäteen siis tiedetään, että hallituksella on takanaan enemmistö, joka on kaikissa aiemmissa luottamusäänestyksissä pitänyt.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta äänestettäessä hallituksen rivit rakoilivat, kun osa kokoomuksen kansanedustajista ei halunnut lainkaan äänestää.

Nyt tällaista protestiliikettä ei näytä olevan. Hallituspuolueen kansanedustajat saattavat jupista yksityiskohdista, mutta tässä he äänestävät hallituksen linjan puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitus näyttää odotelleen, tekisikö oppositio aiheesta välikysymyksen, sillä sekin päättyisi luottamusäänestykseen. Välikysymystä ei ole kuulunut, joten hallitus tavallaan teki sen nyt itse.

Miksi hallitus sitten lähtee tällaiseen operaatioon?

Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Tämä lause on suomalaisen demokratian peruspilari ja varsin velvoittava määräys, jota Sipilän hallitus käyttää nyt hyväkseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitus haluaa osoittaa luottamusäänestyksellä, että sillä on eduskunnan eli siis kansan tuki toiminnalleen – tarkalleen ottaen työllisyyslinjalleen, jonka yksi osa irtisanomislaki on.

Hallitus järkeilee, että jos ammattiliitot jatkavat painostustoimia eduskunnan luottamusäänestyksen jälkeen, ne painostavat silloin eduskuntaa eivätkä enää hallitusta. Järjestöt siis käyvät demokraattista järjestelmää vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taustalla oleva oletus on, että tällaista eduskunnan painostamista suomalaiset eivät enää hyväksy eivätkä liitot siksi mene enää pidemmälle.

Nyt puhutaan yhdestä lakiesityksestä. Mistä tässä oikeasti on kyse?

Periaatteesta.

Sipilän hallitus antoi keväällä periksi työaikalakia koskevassa riidassa. Kevään kehysriihessä päätettiin, että tämän sijaan hallitus helpottaa irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Tämäkään ei ole käynyt ammattijärjestöille, vaikka hallitus muutti lakiesitystä lievemmäksi. Alun perin se koski alle 20 hengen yrityksiä, uusimmassa versiossaan alle 10 hengen yrityksiä.

Hallitus on tulkinnut tuoreimpien mielenilmausten ja järjestö- ja liittojohtajien tapaamisten jälkeen, että mikään, mitä tämä hallitus esittää työehtoihin liittyen, ei tule enää kelpaamaan ammattiyhdistysliikkeelle.

Liittojen tehtävänä on puolustaa jäsentensä etua, joten ne luonnollisesti vastustavat työehtoja heikentävää lakiesitystä, jonka tehoa hallitus ei ole onnistunut kuvailemaan kovin hyvin.

Kun seurauksena ovat olleet poliittiset lakot, hallitus päätti vastata niihin samalla tavoin poliittisesti.

Nyt taistellaan periaatteesta, voiko hallitus tuoda tällaista tarpeellisena pitämäänsä lainsäädäntöä neuvottelematta sen sisällöstä työntekijäjärjestöjen kanssa.

Tässä on myös ennakkotapauksen makua. Siksi kumpikaan osapuoli ei halua antaa periksi.

Miksi liitot lopettaisivat painostuksen tähän?

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi Ilta-Sanomissa, että liittojen painostustoimet koskevat sitä aikaa, kun lakiesitys on valmisteltavana. Palolan henkilökohtainen näkemys on, että eduskuntakäsittelylle pitää ”antaa työrauha”.

Lakiesitys saadaan eduskuntaan käsiteltäväksi ehkä marraskuun puolivälissä. Eduskuntakäsittelykin ottaa aikaa, ennen kuin päästään lain lopulliseen sinetöintiin täysistuntosalissa.

Hallitus laski, että edessä oleva ainakin kuukauden odottelu on liian pitkä aika antaa tilanteen velloa ja erilaisten painostustoimien jatkua. Poliittiset lakot ja painostustoimet käyvät kalliiksi yrityksille.

Sipilän hallitus aikoo luottamusäänestyksen jälkeen vedota siihen, että asia on jo siirtynyt eduskunnan käsiin ja kaikki painostus kohdistuukin nyt hallituksen sijaan koko parlamentaariseen järjestelmään.

Saa nähdä, tehoaako tämä liittoihin, kun lakiesitys on selvästi vielä keskeneräinen eikä sitä ole vielä annettu eduskunnalle. Lainsäädännön arviointineuvostokaan ei ole ottanut lakiesitykseen vielä kantaa. Neuvosto arvioi erityisesti sitä, kykeneekö hallitus riittävän hyvin kuvaamaan lakiesitystensä vaikutuksia.

Periaatteellinen yhteenotto hallituksen ja ay-liikkeen välillä on muhinut koko Sipilän hallituskauden ajan, ja nyt se näyttää toteutuvan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valtioneuvosto
 • Ammattiyhdistysliike
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  2. 2

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  3. 3

   Punaisten hiusten syy selvisi

  4. 4

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  6. 6

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  7. 7

   Kokemuskertomuksia myydään nyt tietokirjoina, ja se syö koko alan uskottavuutta – valetietoa julkaistaan, sillä se myy

  8. 8

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Poliisi hankkii käyttöönsä 15 uudenlaista panssaroitua autoa – ”Ei ole ollut vastaavaa suorituskykyä koskaan aiemmin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  5. 5

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  6. 6

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  7. 7

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  9. 9

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  10. 10

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  8. 8

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää