Politiikka

Keskustan puolue­hallituksesta kantautuu kritiikkiä irtisanomis­laille – ”Kuka työn­tekijöistä viitsii mennä yritykseen, jossa ei ole työsuhde­turvaa?”

Pääministeri Juha Sipilän mukaan irtisanomissuojaa heikentävä laki tuodaan eduskunnan käsittelyyn, jos hallitus saa ensi keskiviikkona eduskunnan luottamuksen.

Keskustan puoluehallituksen sisältä kantautuu myös kritiikkiä puolueen haluun jatkaa irtisanomissuojaa heikentävän lain edistämistä.

Keskustan puoluehallitus hyväksyi torstaina irtisanomissuojan heikennystä esittävän lain edistämisen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan irtisanomissuojaa pienyrityksissä heikentävä laki tuodaan eduskunnan käsittelyyn, jos hallitus saa ensi keskiviikkona eduskunnan luottamuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puoluehallituksen jäsenen Ville-Veikko Rantamaulan mukaan tilanne ay-liikkeen ja hallituksen välillä on mennyt periaatteelliselle tasolle, mikä tekee neuvottelemisesta vaikeaa.

Hänen mukaansa lakihankkeen työllisyysvaikutukset ovat ”aika pyöreä nolla”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työlainsäädännöllisesti se tuo enemmän epätietoisuutta. Se tuo pienet yrittäjät heikompaan asemaan. Kuka työntekijöistä viitsii mennä yritykseen, jossa ei ole työsuhdeturvaa?” Helsingin keskustan entinen puheenjohtaja Rantamaula sanoo. Hän työskentelee Akavaan kuuluvan Tradenomiliiton vaikuttamisyksikön johtajana.

Rantamaula nostaa esille Sipilän hallitusohjelmaankin kirjatun kokeilukulttuurin.

”Siihenhän kuuluisi nimenomaan se, että jos pöytään tuotu esitys ei skulaa, se otetaan pois ja mietitään jotakin muuta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdeksi mahdolliseksi ratkaisuksi Rantamaula esittää laittomasta irtisanomisesta seuraavan maksimikorvauksen alentamista alle viiden hengen yrityksissä esimerkiksi 12 kuukauden palkkaan nykyisestä 24 kuukaudesta. Hänen mukaansa alkuperäinen huoli on ollut, että pienille yrityksille laittomista irtisanomisista koituvat kustannukset ovat kohtuuttomia.

”Siksi pitäisi istua alas, miten saadaan laittomat irtisanomiset minimiin. Suomessa on verrattain helppoa irtisanoa. Jos ihminen käyttäytyy huonosti eikä toimi työyhteisössä oikein, ei irtisanominen mikään ongelma ole.”

Toisaalta hänen mukaansa voitaisiin parantaa työntekijöiden edustusta yhtiön hallinnossa osana paikallisen sopimisen laajentamista. Joka tapauksessa aikaa ratkaisujen hakemiselle on hänen mukaansa vähän, mahdollisesti vain viikko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka keskiviikkona on äänestys, tässä asetelmassa ei kovin kauaa esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitolta hallitukselle tukea tule. Kun se lähtee, tilanne muuttuu dramaattisesti.”

Keskustan Uudenmaan piirin puheenjohtajan Jasi Kuokkasen mukaan on surullista, että keskustelu työllistämisestä pyörii irtisanomislain ympärillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tarkoituksena on madaltaa työnantajien kynnystä palkata uusia ihmisiä.”

Hän kuitenkin sanoo kannattavansa lakiesitystä ja uskoo sen parantavan työllisyyttä. Siihen on kuitenkin hänen mukaansa ”hirttäydytty liikaa”. Tarve olisi saada avattua keskusteluyhteys ay-liikkeen suuntaan tavalla tai toisella.

Lakihankkeen taustalla hänen mukaansa on paikallisen sopimisen edistäminen ja koko hankkeen vesittyminen.

”Hallitus yritti pitkään paikallisen sopimisen kautta madaltaa työllistämisen kynnystä. Kun se vesittyi, tiettyihin toimenpiteisiin täytyi ryhtyä.”

Rantamaulan ehdotusta pienemmistä rangaistuksista pienyrityksille Kuokkanen ei kuitenkaan suoraan kannata.

”On haasteellinen kokonaisuus lähteä pienentämään joidenkin rangaistusta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  10. 10

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää