Politiikka

Lääkäri kielsi stressin, mutta nyt työministeri Lindström ajaa yhtä Suomen inhotuinta lakia – ”Olen pettynyt ay-liikkeeseen”, entinen paperimies sanoo

Työministeri Jari Lindström sanoo, että nyt ajettu irtisanomisten helpottaminen oli vaihtoehto yleissitovuuteen koskemiselle. Lakot oli tarkoitus kevyemmillä keinoilla välttää, mutta nyt niitä tuli kuitenkin.

Työministeri Jari Lindström (sin) näyttää stressaantuneelta, mikä ei ole todellakaan kumma.

Hänen kontolleen kuuluu ajaa voimaan lakipykälä, joka helpottaisi irtisanomisia pienissä yrityksissä. Ammattiyhdistysliikkeen mielestä se asettaisi työntekijät eri asemaan lain edessä riippuen siitä, kuinka suuressa yrityksessä he työskentelevät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ammattiliittojen julistamat poliittiset työtaistelut koettelevat laajasti koko elinkeinoelämää. Lindström on joutunut jo aikaisemmin puolustamaan noin viittäkymmentä erilaista lakia, joiden päämääränä on lisätä töitä. Ay-liike on tarmokkaasti vastustanut useimpia muutoksia.

Lindströmiltä on vaihteeksi kielletty urheilukin verenpaineen takia. ”Lääkäri sanoi, ettei olisi hyvä stressata. Mitäpä siihen sanoisi?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on umpisolmussa, koska kumpikaan osapuoli ei anna periksi.

Nyt voimassa olevan työtaistelun voimahahmoille, kuten Teollisuusliiton puheenjohtajalle Riku Aallolle, Pamin puheenjohtajalle Ann Selinille ja kuljetusalan AKT:n puheenjohtajalle Marko Piiraiselle kelpaa vain hallituksen täysi antautuminen eli ettei lakia viedä eduskuntaan.

 

”Kuppi on mennyt niin nurin.”

”Luulen, että on tiettyjä liittoja tai ainakin niiden edustajia, joille tämä hallitus on alusta saakka ollut punainen vaate. Kuppi on mennyt niin nurin, että vaikka olisimme esittäneet mitä tahansa, olisimme tässä samassa tilanteessa. Tämä on surullista, jos aavistukseni pitää paikkaansa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni ay-liikkeessä on avoimesti sanonut, että seuraavaksi pääministeripuolueeksi pitää saada demarit. Sdp:n kannatus onkin noussut lakkoilun aikana.

Hallitus puolestaan pitää kiinni poliittisten vallankäyttäjien oikeudesta säätää lakeja, vaikka ulkoparlamentaariset voimat kuinka uhoisivat.

Torstaina pääministeri ilmoitti tekevänsä tiedonannon ”työllistämiskynnyksen madaltamisesta pienissä yrityksissä”, mikä tarkoittaa sitä, että eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta lain takia mutta ei itse laista. Näin hallitus kertoo, kuinka tosissaan se on ja viestii, että ay-liikkeen taistelu kohdistuu myös kansan valitsemaa eduskuntaa vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindström vakuuttaa, että laki todellakin viedään eduskuntaan, mikäli hallitus saa luottamuksen. Siellä se voi kaatua perustuslakivaliokuntaan. ”Teemme parhaamme, ettei näin käy”, Lindström sanoo.

Hän toivoo, että ay-johtajat ovat laajasti samaa mieltä kuin STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, jonka mukaan poliittiset lakot pitää lopettaa siksi aikaa, kun eduskunta käsittelee lakia. ”Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että siinä vaiheessa kun asiaa käsitellään eduskunnassa, niin silloin meidän pitää antaa eduskunnalle työrauha”, Palola sanoi Ilta-Sanomissa keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindström on entinen paperitehtaan luottamusmies ja myös entinen irtisanottu paperimies. Hän vakuuttaa edelleen ajattelevansa aina työntekijöiden etua. Asiat vain ovat paljon monimutkaisempia, kun samaan aikaan pitää miettiä, millä julkiset palvelut rahoitetaan, hän sanoo.

 

”Minkä takia annamme asioiden mennä niin pitkälle, ettei mikään enää pelasta?”

Lindström sanoo, että hänen ajatteluunsa on vaikuttanut vahvasti ajat Voikkaan paperitehtaalta, joka ajettiin alas, vaikka työntekijät olivat valmiita vaikka mihin joustoihin. ”Minkä takia annamme asioiden mennä niin pitkälle, ettei mikään enää pelasta? Minä uskon, että suurimmalla osalla työpaikoista luottamus on niin suurta, että siellä voitaisiin tehdä isojakin uhrauksia, jotta mentäisiin pahan ajan yli.”

Työministerin viesti on se, ettei ay-liikkeen pidä suojella työntekijöiden etuja niin, ettei enää ole etuja, joita suojella.

Lindström sanoo, että Suomessa on pakko jatkaa vaikeita työelämän sääntöjen uudistuksia seuraavalla hallituskaudella, vaikka hallitusvastuussa olisi ay-liikkeelle läheinen Sdp. ”Kaikki vähänkään helpot keinot on jo käytetty, jos aiotaan nostaa työllisyysastetta 75 prosenttiin, kuten ymmärtääkseni myös demarit haluavat.”

Lindström ei itse halua kajota ay-liikkeelle tärkeään yleissitovuuteen, mutta hänen mukaansa pian sille pitää tehdä jotain, jotta työnantajat palkkaisivat ihmisiä nykyistä rohkeammin. Yleissitovuus tarkoittaa sitä, että järjestäytyneiden yritysten solmimat työehtosopimukset koskevat myös ei-järjestäytyneitä, jos sopimuksen piirissä on riittävän suuri osa alan työntekijöitä.

”Pyytäisin todellakin ay-liikettä tekemään itse muutoksia, koska muutoksia ay-liikkeelle tärkeisiin ydinasioihin kuten yleissitovuuteen ja kolmikantaan tulee joka tapauksessa. Ratkaisu kaikkiin asioihin ei voi olla vain se, että otetaan velkaa, nostetaan veroja ja maksatetaan vaikeat asiat veronmaksajilla. Jos seuraavassa taantumassa joudutaan tekemään paniikkiratkaisuja, ne eivät todellakaan tule olemaan kivoja.”

Nykyisen lain mukaan työehtosopimusten mukaiset työpaikoilla tehtävä työehtojen joustomahdollisuudet eivät koske yrityksiä, jotka eivät ole sopimuksen osapuolena olleen työnantajaliiton jäsen.

Hallitus neuvotteli keskusjärjestöjen kanssa keväällä 2016 kilpailukykysopimuksen yhteydessä lakia, joka olisi taannut ei-järjestäytyneille yrityksille samat joustomahdollisuudet kuin muille yrityksille.

Suomen Yrittäjät vastusti ehdotusta, koska siinä liittojen luottamusmiehillä olisi ollut keskeinen rooli paikallisten sopimusten solmimisessa. Yrittäjät olisivat halunneet, että lain mukaan sopimuksia olisivat voineet solmia aina myös ei-liittoihin kuuluvat neuvottelijat. Myös hallituksessa oli kova halu tehdä niin kuin Suomen Yrittäjät olisi halunnut.

”Meidän puolue ja minä vastustimme sitä. Minulla oli kristallinkirkas näkemys, että se olisi aiheuttanut lakkoja, mutta nyt niitä on tullut joka tapauksessa”, Lindström huokaa.

 

”Olen aika lailla pettynyt ay-liikkeeseen.”

Hän sanoo, että koska tuo laki ei edistynyt, hallitus päätti yrittää lisätä työllisyyttä nyt riidan kohteena olevalla irtisanomislailla. ”Ajattelin, että tämä on paljon kevyempi juttu kuin yleissitovuuspykälään koskeminen. Olen aika lailla pettynyt ay-liikkeeseen.”

Lindström sanoo, ettei hallitus ole keskustellut poliittisten lakko-oikeuksien rajoittamisesta. ”Puolustan lakko-oikeutta, mutta sen käytössä pitää olla syvää harkintaa. Jos ihmisiä innostetaan lakkoon kertomalla asioita, jotka eivät pidä paikkaansa, minun on hyvin vaikea ymmärtää poliittista lakkoilua.”

Hän on tuohtunut SAK:n kampanjasta, jossa annettiin ymmärtää, että uusi irtisanomislaki sallisi suurin piirtein työnantajien mielivallan Suomessa. ”Sen väitteet eivät pitäneet lainkaan paikkaansa.”

Lindström sanoo, että kolme ja puoli vuotta työministerinä on ollut todella raskasta, vaikka lopputuloksena onkin se, että satatuhatta ihmistä on saanut työtä. ”Vastaus olisi ei, jos nyt pitäisi päättää, jatkaisinko tätä vielä seuraavat neljä vuotta.”

Viisi kysymystä

Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki muun muassa yrittämisestä ja verotuksesta.”

2 Kuka ay-johtaja ansaitsee kehut?

”STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Hän osaa tiukasti puolustaa palkansaajien etuja, mutta näkee maailman kehityksen myös laajemmin.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

Pierre Lemaitren Rosien.”

4 Mikä saa sinut onnelliseksi?

”Se, kun vietän aikaa vaimoni kanssa mökillä.”

5 Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Elvyn kotona. Mökki on jo laitettu talviteloille, mutta varmaan käymme vielä tarkastamassa paikat.”

Kuka?

Jari Lindström


 Syntynyt 28. kesäkuuta 1965 Kuusankoskella.

 Oikeus- ja työministeri toukokuuhun 2017, sen jälkeen työministeri.

 Kansanedustaja vuodesta 2011, ensin perussuomalaisten ja sen jälkeen sinisten eduskuntaryhmässä.

 Suorittanut prosessiteollisuuden sekä kemian laborantin peruslinjat.

 Töissä Voikkaan UPM Kymmenen paperitehtaalla 1984–2006 ja sen jälkeen pätkiä muilla paperitehtailla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Lauantaivieras
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Katso ensi yönä taivaalle – Leonidien tähdenlennot ovat nyt vilkkaimmillaan

  9. 9

   Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

  10. 10

   Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää