Politiikka

Sunnuntaisuomalainen: Suomessa on lakkoiltu eniten demari­vallan aikana

Tutkijan mukaan suoraa yhteyttä pääministeripuolueen ja lakkojen määrän välillä ei kuitenkaan ole. Sdp:n edellisestä pääministerikaudesta on aikaa, ja lakkoilu on sittemmin vähentynyt tuntuvasti, kun talouskasvu on hidastunut

Sanomalehti Sunnuntaisuomalainen on vertaillut lakkotilastoja ja pääministeripuolueita 1970-luvun alusta lähtien ja päätynyt siihen, että demarivallan aikana on lakkoiltu eniten.

Nyt oppositiossa olevan Sdp:n johtaessa hallitusta työtaisteluita on ollut liki tuhat vuodessa, kun taas keskustan tai kokoomuksen pääministerikausilla niitä on ollut puolta vähemmän. Nykyisin työtaisteluita on satakunta vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suoran syy-yhteyden lakkoilun ja Sdp:n valtakausien välillä torjuu lehden haastattelema dosentti Tapio Bergholm. Hän laatii parhaillaan elämäkertaa presidentti Mauno Koivistosta, mutta on toiminut pitkään Suomen ammattiliittojen keskusjärjestössä SAK:ssa erikoistutkijana.

Bergholm muistuttaa lehdessä, että Sdp:n edellisestä pääministerikaudesta on aikaa, ja lakkoilu on sittemmin vähentynyt tuntuvasti, kun talouskasvu on hidastunut. Toisin sanoen demarivallan aikana on ollut enemmän jakovaraakin, josta taistella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bergholm huomauttaa myös, että porvarivetoisissakin liitoissa lakkoillaan. Esimerkiksi hän ottaa terveys- ja sosiaalialan terveysjärjestön Tehyn, joka uhkasi vuonna 2007 joukkoirtisanoutumisella. Järjestöä johti kokoomuslainen Jaana Laitinen-Pesola, joka on nyt kansanedustaja.

Sanomalehti Demokraatti kysyikin tällä viikolla Laitinen-Pesolalta, miten hän aikoo suhtautua pääministeri Juha Sipilän (kesk) ensi viikon tiedonantoon työllisyyspolitiikasta. Hallitus hakee eduskunnasta etukäteen tukea irtisanomissuojan heikentämisesitykseensä, jota hoitajien Tehykin kiivaasti nyt vastustaa.

”Kyllä minä olen aika suoraselkäisesti äänestänyt näissä vaikeissa asioissa, juuri kun kyse on hallituksen luottamuksesta. Kyllä minä varmaankin sitä vihreätä painan jälleen kerran”, Laitinen-Pesola arvioi Demokraatissa vaikka myönsi, että kausi ei ole ollut entiselle palkansaajajärjestön puheenjohtajalle helppo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeisin yhteislakko vuonna 1986

Viime aikojen ay-liikkeen protestit ovat kohdistuneet hallituksen työllisyyspolitiikkaan eli kyseessä ovat poliittiset lakot ja muut työtaistelutoimenpiteet, kuten ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Niillä pyritään torppaamaan irtisanomissuojan heikennysaikeet pienissä yrityksissä.

Alkuvuonna lakot ja lakonuhat kohdistuivat meneillään olleisiin työehtoneuvotteluihin, joista liitot pyrkivät ulosmittaamaan niin sanottua yleistä linjaa isompia palkankorotuksia.

Helmikuussa nähtiin myös poliittinen mielenilmaus Senaatintorilla työttömien aktiivimallia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden lakkosaldo oli Tilastokeskuksen mukaan 103, kun vuonna 2016 jäätiin alle 70:n. Työtaisteluihin osallistujia oli viime vuonna 17 377 ja menetettyjä työpäiviä kertyi 23 077.

Työtaistelun syy oli lähes 40 prosentissa alan työehtosopimus. Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat työnjohto ja työvoiman vähennys tai sen uhka. Poliittisia lakkoja ei erikseen tilastoida.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eniten 2000-luvulla lakkoiltiin vuonna 2005, jolloin työtaisteluita oli noin 360. Osallistujia oli yli 100 000, ja työpäiviäkin tärvääntyi 670 000. Suuri osa oli tukilakkoja, mutta myös paperiteollisuuden työsulku näkyi menetetyissä työpäivissä.

Viimeinen yhteislakoksi kutsuttu lähes kaikkia teollisuusaloja koskenut lakko oli vuonna 1986. Lakko kesti kaksi päivää ja koski työmarkkinaratkaisua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • Politiikka
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  2. 2

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  5. 5

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  4. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  5. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  6. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  7. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  8. Lato tuhoutui Vantaalla – video näyttää tulipalon rajuuden
  9. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  10. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  11. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  12. Näytä lisää