Politiikka

Tasa-arvovaltuutettu panisi yritykset julkistamaan työntekijöiden palkkatiedot verkossa

Avoimuus olisi tehokas lääke palkkasyrjintää vastaan, sanoo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara edistäisi miesten ja naisten palkkatasa-arvoa lisäämällä tuntuvasti palkkojen avoimuutta työpaikoilla. Hänen mukaansa työntekijöillä pitäisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet saada tietää kollegoidensa palkat myös yksilöllisesti.

Lisäksi tasa-arvovaltuutettu velvoittaisi ainakin suurimmat yritykset raportoimaan maksamistaan palkoista julkisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työnantajilla olisi oltava velvoite julkaista tasa-arvosuunnitelmat ja palkkakartoitukset internetsivuillaan kuitenkin niin, että yksittäisen työntekijän palkkatiedot eivät käy niistä ilmi”, Maarianvaara ehdottaa tiistaina julkaistussa palkka-avoimuutta koskevassa selvityksessä.

Uudet, pakottavammat toimet palkkatasa-arvon edistämiseksi ovat selvityksen mukaan tarpeen.

”Palkkatasa-arvon edistäminen on edennyt hitaasti niin Suomessa kuin Euroopassa ja maailmanlaajuisestikin”, raportissa todetaan.

Selvityk­sessään Maarian­vaara antaa kaikkiaan 19 eritasoista suositusta ja ehdotusta tilanteen korjaamiseksi. Osa toimen­piteistä on suosituksia esimerkiksi työnantajille, mutta Maarianvaaran näkemyksen mukaan isoimmat muutokset saadaan aikaan lainsäädännöllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jotta turvataan mahdollisimman tehokkaasti palkka-avoimuuden vähimmäistaso koko työmarkkinoilla, on syytä painottaa lainsäädännöllisten toimien merkitystä. Työmarkkinaosapuolille ja työnantajille suunnatut suositukset voivat täydentää, mutta eivät kokonaan korvata lainsäädännöllisiä toimia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tasa-arvovaltuutetun mukaan palkkojen avoimuus on tärkeä keino palkkasyrjinnän kitkemisessä. Monista yrityksistä huolimatta palkat pysyvät kuitenkin edelleen pääosin salassa.

”Palkoista puhuminen on meillä edelleen tabu, vaikka asiaan on yritetty vaikuttaa kampanjoillakin. Palkkasyrjintää epäilevän mahdollisuudet saada verrokkien palkkatietoja on tehty erityisesti yksityissektorilla tarpeettoman vaikeiksi.”

”Palkoista puhuminen on meillä edelleen tabu.”

Siksi tasa-arvovaltuutettu ehdottaa lakimuutoksia, joilla palkkojen avaaminen työpaikoilla tehtäisiin pakolliseksi.

Selvityksessä ehdotetaan, että työsopimuslakiin lisättäisiin säännös, jossa työntekijälle annettaisiin oikeus saada toisen työntekijän palkkatieto organisaation sisällä, ellei kollega ole sitä erikseen kieltänyt.

Jos työntekijällä olisi syytä epäillä olevansa palkkasyrjinnän uhri, tiedonsaantioikeus olisi tätäkin laajempi. Silloin työntekijä voisi saada kaikki asian selvittämiseen vaadittavat tiedot, mukaan lukien verrokin tai verrokkien palkkatiedot. Tiedonsaantioikeuteen olisi mahdollista liittää salassapitovelvollisuus. Tällainen malli on käytössä Norjassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Malli yritysten palkkaraportointiin taas tulee Britanniasta, missä kaikkien yli 250 työntekijän yritysten on pakko raportoida naisten ja miesten välisistä palkkaeroista.

Suomessa kaikkien yli 30 työntekijän yritysten on nykyisin laadittava vähintään joka toinen vuosi erityinen tasa-arvosuunnitelma. Se sisältää myös selvityksen sukupuolten välisistä palkkaeroista.

Maarianvaaran mukaan tasa-arvosuunnitelmien palkkaselvitykset toimivat kuitenkin huonosti, sillä ne ovat usein liian karkeistettuja ja sisältävät harvoin eri töiden palkkojen vertailua ja palkkaerojen analysointia. Tämän vuoksi tasa-arvovaltuutettu antaisi palkkaselvitystä tekevälle työntekijöiden edustajalle oikeuden päästä käsiksi yksilöllisiin palkkatietoihin.

”Tällöin työnantajalla ja henkilöstön edustajilla olisi aito mahdollisuus todeta, onko organisaatiossa palkkaeroja sukupuolten välillä, ja analysoida niiden syitä ja päättää korjaavista toimenpiteistä.”

Suomessa miehet saavat Tilastokeskuksen mukaan palkkaa keskimäärin 16,1 prosenttia enemmän kuin naiset. Palkkaero on EU:n keskiarvoa.

Suurimman osan erosta selittää se, että naiset ja miehet hakeutuvat töihin eri aloille. Suomessa ammatit jakaantuvat kansainvälisesti vertailtuna erityisen räikeästi naisten ja miesten töihin. Viime vuosina jako on nuorissa ikäluokissa vain vahvistunut.

Lisäksi miehet ja naiset hakeutuvat erilaisiin tehtäviin saman alan sisällä. Tasa-arvovaltuutetun selvityksessä Handelsbankenin edustaja kertoo, että pankin sisällä on vaikea löytää naisia paremmin palkattuihin rahoituksen alan tehtäviin. Näihin tehtäviin kouluttautuvat ja hakeutuvat pääasiassa miehet.

Tämä selittää osaltaan myös esimerkiksi nais- ja miesjuristien palkkaeroja. Lakimiesliiton selvityksen mukaan naiset ansaitsevat alalla keskimäärin lähes 20 prosenttia vähemmän kuin miehet. Noin puolet erosta selittyy työtehtävien vaativuudella ja työkokemuksella. Miehet toimivat naisia selvästi useammin johtotehtävissä.

Palkkaeroja selittää sekin, että naiset käyttävät valtaosan perhevapaista. Pitkät poissaolot työelämästä heikentävät ansiokehitystä.

On kuitenkin merkkejä siitä, että myös samoissa tehtävissä työskentelevät miehet ja naiset saavat eri palkkaa.

Lakimiesliiton selvityksessä ”selittämätöntä palkkaeroa” oli 8 prosenttia. Suomen Ekonomien palkkatutkimuksen mukaan nais- ja miesekonomien selittämätön palkkaero yksityisellä sektorilla on 12 prosenttia.

Tasa-arvovaltuutetun selvityksestä käy ilmi, että sukupuolten selittämättömät palkkaerot näyttävät olevan suurimmillaan asiantuntija- ja johtotehtävissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palkkaerot
 • Palkka
 • Palkkatasa-arvo
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  3. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  4. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  5. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  6. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  7. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  8. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  9. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  10. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  11. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
  12. Näytä lisää