Politiikka

”Emme mekään eduskuntaa vastaan tässä taistele” – Yksi työmarkkinasyksyn hahmoista maalaa ammattiosaston seiniä, kun eduskunta väittelee irtisanomislaista

”Olemme suunnanneet toimenpiteet tätä lakiesitystä vastaan”, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Kun eduskunta käsittelee iltapäivällä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tiedonantoa työllisyyspolitiikasta, yksi työmarkkinasyksyn keskeisistä hahmoista on pensseli kädessä.

”Meillä on maalausprojekti käynnissä”, Uudestakaupungista tavoitettu Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo. Hän on ollut kaupungin autotehtaalla 1980-luvulla töissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ammattiosasto on täällä aikanaan ostanut toimitilan keskustasta. Isäni on ollut aikanaan maalaamassa sitä, ja ilmoitin, että kun seuraavan kerran tehdään remonttia, voin tehdä teidän kanssa.”

Vaikka aiemmin luvattu urakka osui tälle päivälle, maalaamisen lomassa Aalto myöntää seuraavansa eduskunnassa käytävää keskustelua – onhan sen keskiössä hänen johtamansa liitto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen tiedonannon otsikkona on työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä, mutta käytännössä keskustelu on kilpistynyt yhteen valmisteilla olevaan lakiesitykseen: irtisanomissuojan heikentämiseen alle 10 hengen yrityksissä.

”Hallitus jatkaa pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamista koskevan hallituksen esityksen valmistelua, jos eduskunta antaa luottamuksen hallitukselle tässä asiassa”, hallituksen tiedonannon lopussa lukee.

Ainakaan tähän mennessä Sipilä tai työministeri Jari Lindström (sin) eivät ole ilmaisseet hallituksen valmistelevan työllistämiskynnyksen madaltamiseksi muita keinoja kuin työsuhdeturvan muuttamista pienissä yrityksissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto katsoo, että tiedonannossa varsinaisesti työllisyyspolitiikkaan liittyviä asioita on vähän.

”Siihen on kuvattu irtisanomissuojan heikennykseen liittyvät asiat sekä karenssin lyhentäminen. Jos se on hallituksen työllisyyspoliittinen ohjelma, täytyy sanoa, että vähemmälle ovat jääneet aktiivimallit ja niiden arvioimiset.”

Lakiesitys on ehtinyt asettaa hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen tiukasti vastakkain. Sen vuoksi tilannetta ja hallituksen tiedonannosta käytävää keskustelua seurataan tiukasti myös liittojen keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SAK:hon kuuluva Teollisuusliitto on jo julistanut ylityökiellon, ja lisäksi noin 20 000 sen jäsentä oli alkukuusta lakossa. Aallon johtaman Teollisuusliiton hallitus on koolla perjantaina ja pohtii mahdollisia jatkotoimia jo tähän mennessä ilmoitetuille työtaistelutoimille. Niitä Aalto ei halua tarkemmin vielä ennakoida.

Liitto on 220 000 jäsenellään yksi SAK:n suurimmista jäsenliitoista Palvelualojen ammattiliiton PAM:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ohella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä ammattiyhdistysliikkeelle näyttää kelpaavan vain, että hallitus vetäisi irtisanomissuojaa koskevan lakiesityksen pois valmistelusta. Aallon mukaan työntekijät haluaisivat katsoa työllistämiskynnystä ”puhtaalta pöydältä”.

”Hallituksella ei näytä olevan halua käydä keskustelua muista vaihtoehdoista. Eikä yhteistä valmistelua ole”, Aalto sanoo.

Keskustelu on Aallon mukaan keskittynyt lähinnä siihen, koska lakiesitys irtisanomissuojasta ollaan tuomassa eduskuntaan.

”Keskustelua ovat käyneet keskusjärjestöjen puheenjohtajat. Sisältöasiaan ei ole minkäänlaista keskustelua käyty tai sen pohtimiseen kanssa, onko lakiesitys hyvä vai huono.”

Irtisanomissuojaa koskeva lakiesitys ei ole vielä edes valmis saati tuotu eduskuntaan. Se on alustavasti määrä tuoda eduskuntaan marraskuussa. Lausuntokierroksella lakiluonnos sai paljon palautetta erityisesti työntekijöiltä ja paikallisosastoilta.

Sunnuntaina pääministeri Sipilä sanoi Ylelle odottavansa, että hallituksen tiedonannosta käytävän äänestyksen jälkeen ay-liikkeen protestointi loppuisi. Hän sanoi pitävänsä erikoisena, että eduskunnan linjauksen jälkeen esitystä vastustettaisiin lakkojen muodossa.

Käytännössä eduskunnan hyväksyntä hallituksen tiedonannolle on varmaa, sillä hallituspuolueilla keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on eduskunnan enemmistö.

Aallon mukaan kukaan ei kyseenalaista eduskunnan lainsäädäntövaltaa.

”Emme mekään eduskuntaa vastaan tässä taistele. Mutta emme halua saattaa tätä sellaiseen tilaan, että varsinainen asia unohtuu. Olemme suunnanneet toimenpiteet tätä lakiesitystä vastaan.”

Toisaalta Aalto myöntää, että liiton jäsenkuntaan mahtuu myös niitä, jotka eivät työtaistelutoimia kannata.

”Mutta valtaosa palautteesta on sitä, että taistelutoimia pitää edistää.”

Irtisanomislakia vastaan on jo käynnissä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, jotka voivat näkyä suurissa teollisuuslaitoksissa, satamissa ja lentoliikenteessä, kaupoissa ja yksityisissä päiväkodeissa.

Ylityökieltoja ovat Teollisuusliiton lisäksi julistaneet esimerkiksi Auto- ja kuljetus­alan työntekijäliitto AKT, Palvelualojen ammattiliitto Pam, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, ammattiliitto Pro, sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia, opetusalan OAJ ja Insinööriliitto.

Maanantaina toisen suuren SAK:n jäsenliiton PAM:n puheenjohtaja Ann Selin sanoi Ylelle, että uusista työtaistelukeinoista ilmoitetaan mahdollisesti ensi viikon aikana.

Tästä on kyse

Kiista työsopimuslain muutoksesta jatkuu


 Hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.

 Hallituksen tavoitteena on alentaa palkkaamiseen liittyvää riskiä ja saada näin pienet yritykset rekrytoimaan nykyistä enemmän.

 Osa ay-liikkeestä vastustaa lakihanketta työtaisteluin, koska ay-liikkeen mukaan se asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan ja lisäisi mielivaltaisia irtisanomisia.

 Hallitus antaa tänään eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikastaan. Keskiviikkona eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   ”Sirkuloidaan presentaatio iimeilillä” – HS kysyi lukijoilta, ärsyttävätkö anglismit ja moni vastasi kyllä

  6. 6

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  7. 7

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  8. 8

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  10. 10

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää