Politiikka    |   HS-analyysi

Sipilä yrittää tänään luottamusäänestyksellä saada eduskunnalta kilven ay-liikettä vastaan – Se ei tule onnistumaan

Ammattiliitot eivät ole leppyneet tai säikähtäneet, vaan päinvastoin sisuuntuneet. HS:n ja Ylen teettämät mielipidetiedustelut kertovat, että lakiesitys jakaa kansalaisia voimakkaasti.

Tänään keskiviikkona eduskunta äänestää, voiko pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus edetä lainvalmistelussa, jonka tavoitteena on helpottaa työntekijöiden irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä.

Hallitus ei ole hävinnyt aikaisempia luottamusäänestyksiä eikä häviä tätäkään. Opposition huuto eduskunnassa oli tiistaina kova, mutta hallituksella on enemmistö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen tavoitteena on saada eduskunnan luottamuksesta kilpi, joka torjuisi ammattiyhdistysliikkeen jatkotoimet lakiesitystä vastaan.

Näin ei tule tapahtumaan. Liitot eivät ole leppyneet, vaan päinvastoin sisuuntuneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisätoimia on luvassa ilmeisesti jo tällä viikolla. SAK:n mahtavimman liiton Teollisuusliiton hallitus on koolla perjantaina.

Edessä on pitkä syksy varsinaista lakiesitystä odotellessa. Työsopimuslain irtisanomisperusteisiin tehtävät muutosesitykset ovat hallituksen aikataulun mukaan valmistumassa viiden viikon päästä. Hallitus yrittää tosin työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan kiirehtiä lakiesitystä.

Liitot aloittivat vastatoimet jo aikaa sitten, ja niiden pitäisi jaksaa vielä pitää taisteluvirettä yllä. Taktiikkana on asteittain koventaa toimia. Tälläkin hetkellä voimassa on lukuisia liittojen asettamia ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäpontta hallitus saa siitä, että suomalaiset eivät ole yhtenäisesti ammattiyhdistysliikkeen vaatimusten puolella. Asetelmana ei ole hallitus vastaan kansa, vaikka oppositio tätä mielikuvaa ruokkiikin.

Ylen teettämä tuore mielipidetiedustelu kertoo samaa mitä HS-gallup kertoi jo syyskuussa: ihmiset suhtautuvat irtisanomisten helpottamiseen hyvin jakautuneesti.

HS-gallupissa hallituksen esitystä vastusti paljon 27 prosenttia vastaajista ja jonkin verran 20 prosenttia. Yhteensä vastustajia oli 47 prosenttia eli lähes puolet vastaajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paljon esitystä kannatti 19 ja jonkin verran 24 prosenttia eli yhteensä 43 prosenttia.

Ylen luvut ovat lähes täsmälleen samat. Kummankin gallupin pohjalla on perinteinen poliittinen jako: porvarillisesti ajattelevat haluavat irtisanomislain, vasemmisto vastustaa. Perussuomalaisissa on vastustajia enemmän kuin kannattajia, vihreissä jakauma on hieman tasaisempi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asetelma oli selkeästi kuultavissa tiistain eduskuntakeskustelussa.

On vaikea vielä sanoa, yhtenäistikö ja lujittiko hallituksen tiedonanto palkansaajapuolen rintamaa.

Hallituksen yhtenä tavoitteena lienee ollut lyödä kiilaa liittojen väliin. Voi olla, että esimerkiksi valtion ja kuntien eli julkisen sektorin työntekijöitä edustavissa liitoissa alkaa olla epäröintiä, miten pitkälle tässä vielä mennään.

Ammattiliittojen keskinäinen solidaarisuus on toistaiseksi selittänyt sen, miksi eri alojen työntekijät ovat valmiita kamppailemaan pk-yrityksiä koskevaa lakia vastaan. Voimassa on myös porttiteoria: jos tässä nyt annetaan periksi, niin kohta työntekijästä itsestään johtuvia irtisanomisia helpotetaan myös yli kymmenen hengen yrityksissä.

Toistaiseksi liittojen toimet ovat olleet pääosin ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, mutta joukko SAK:laisia liittoja sekä STTK:lainen Ammattiliitto Pro olivat myös vuorokauden poliittisessa lakossa.

STTK:sta kovimpia hallituksen vastustajia ovat olleet Pron lisäksi Tehy, Super ja Pardia, Akavasta opettajien ammattijärjestö OAJ, Insinööriliitto ja Talentia.

Juha Sipilä sanoi tiistain eduskuntakeskustelussa, että hallitus on yrittänyt neuvotella, mutta vastapuolella ”ei ole mandaattia”. Sipilä viittasi siihen, että keskusjärjestöt eli SAK, STTK ja Akava ovat nyt kiistassa hieman sivussa – valta on niiden jäsenliitoilla.

Kiista ei ole ohi sittenkään, kun työ- ja elinkeinoministeriö on saanut työsopimuslain muutokset valmiiksi. Ennen eduskuntaan saapumista laki menee lainsäädännön arviointineuvostoon, joka arvioi erityisesti sitä, miten hyvin hallitus kuvaa tulevan lain vaikutuksia.

Yksityiskohtana mainittakoon, että arviointineuvostoa johtaa entinen Tehyn juristi ja STTK:n edunvalvontajohtaja Leila Kostiainen. Hän ei tee arviota yksin, mutta ainakin neuvostossa on työlainsäädännön asiantuntemusta.

Eduskunnan loppusyksystä alkava käsittely ei sekään ole läpihuutojuttu.

Eduskunta antaa hallituksen työllisyyspolitiikalle luottamuksen, mutta ei se tarkoita avointa valtakirjaa, jonka perusteella laki menisi muuttumattomana läpi eduskunnan. Varsinkaan, kun eduskunta ei tänään äänestäessään tiedä, millainen lakiesitys on tarkalleen.

Laki voi tyssätä eduskuntaan kahdesta syystä.

Perustuslakiarvioinnissa voidaan katsoa, että lakiesitys loukkaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta, sillä osalle työntekijöistä tulisi löysempi irtisanomissuoja. Hallitus on tosin itse vuorenvarma, että laki pystytään kirjoittamaan niin tarkkarajaisesti, että se on sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Toinen hidastava tekijä on se, että työsopimuslain lisäksi hallitus on luvannut muuttaa työttömyysturvalakia.

Niin sanottua karenssia eli työttömyysturvan alkamista edeltävää korvauksetonta jaksoa lyhennetään henkilöperusteisten irtisanomisten yhteydessä kolmesta kahteen kuukauteen. Se on hyvitys niille, jotka uuden työsopimuslain aikana irtisanottaisiin aiempaa kevyemmin perustein.

Karenssin muutos pitää käsitellä eduskunnassa myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa – joka on soten takia hirvittävän ruuhkan kourissa.

Tästä on kyse

Irtisanomislaki


 Hallitus päätti keväällä kehysriihessä, että työsopimuslakia muutetaan irtisanomispykälien osalta.

 Tarkoituksena oli alentaa pienten yritysten kynnystä ottaa uusia työntekijöitä, kun heistä pääsisi tarvittaessa helpommin eroon.

 Aluksi hallitus ajoi irtisanomisten keventämistä alle 20 hengen yrityksissä.

 Lokakuun alussa hallitus siirsi palautteen perusteella rajan alle 10 hengen yrityksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Eduskunta
 • Hallitus
 • Oppositio
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  6. 6

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  7. 7

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  8. 8

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  9. 9

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös: kilo ei enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  10. 10

   Ilmastotutkijat tekivät virheitä laskiessaan, kuinka paljon meri on imenyt lämpöä ilmakehästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää