Politiikka

JHL protestoi irtisanomislakia kahden päivän lakolla, mukana yli 10 000 työntekijää, kouluissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ruokaa – Tehy ja Super vuoronvaihtokieltoon

JHL:n lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita. Liittojen mukaan hallituksen lakihanke lisää sukupuolten välistä epätasa-arvoa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti keskiviikkona kahden päivän lakosta. Sen on määrä toteutua ensi viikon maanantaina ja tiistaina. Syynä on hallituksen lakihanke, jonka tavoitteena on helpottaa työntekijöiden irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä.

Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita. Lakossa on liiton mukaan yli 10 000 liiton jäsentä. JHL:n hallitus päätti lakosta keskiviikkoaamuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

JHL:n mukaan koulussa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Myös osa huoltotöistä jää tekemättä. Lisäksi osa kirjastoista ja kulttuurikeskuksista sekä kuntien liikuntapaikoista on lakon ajan suljettu.

Lakkoon menevät työpaikat on lueteltu JHL:n sivuilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi JHL kertoi aikaisemmin julistettujen ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen päättyvän sunnuntaina. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne voisi jatkua ja laajentua myöhemmin.

Liiton toimialajohtaja Håkan Ekströmin mukaan lisätoimenpiteisiin otetaan kantaa JHL:n hallituksen kokouksessa torstaina.

”Käymme tilannetta läpi silloin, ja minulla on käsitys, että tarvittaessa otamme kantaa tuleviin toimenpiteisiin. Ei ole pois suljettua, että tulee uusia ratkaisuja, jotka liittyvät jo aiemmin käytössä olleisiin ylityö- ja vuoronvaihtokieltoihin”, Ekström sanoi keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy julistavat vuoronvaihtokiellot ensi maanantaista lähtien. Vuoronvaihtokielto kestää kaksi viikkoa.

Vuoronvaihtokiellon aikana liittojen jäsenet eivät vaihda työvuoroa työnantajan aloitteesta, mutta ylityötä voi tehdä työntekijän suostumuksella.

Eduskunta keskusteli tiistaina niin kutsutusta irtisanomislaista ja hallituksen työvoimapolitiikasta. Keskiviikkona eduskunta äänesti hallitukselle luottamuksen äänin 101–73.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

JHL:n mukaan työtaistelutoimet laajenevat, jos pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus ei lopeta lain valmistelua.

Liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan hallituksen lakihanke jakaisi työntekijät ”kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä”. Lisäksi laki lisäisi hänen mukaansa epätasa-arvoa naisten ja miesten työmarkkina-asemassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Monien miesvaltaisten alojen työehtosopimukset tarjoavat irtisanomistilanteissa lisäsuojaa, jota naisvaltaisilla aloilla ei ole”, Niemi-Laine sanoi tiedotteessa keskiviikkona.

JHL sanoo seuraavista työtaistelutoimista kerrottavan lähiviikkojen aikana.

Myös Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen nostaa esiin lakihankkeen sukupuolivaikutukset.

”Jos tämä menee läpi, pelkäämme, että linja jatkuu ja samat heikennykset tulevat jatkossa uhkaamaan myös isompien yritysten työntekijöitä”, Rytkönen sanoi Tehyn tiedotteessa.

JHL on noin 220 000 jäsenellään yksi SAK:n suurimpia liittoja. Tehy on puolestaan toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n suurin jäsenliitto. Siihen kuuluu yli 160 000 työntekijää. STTK:oon kuuluvalla Superilla on noin 90 000 jäsentä.

Varsinainen esitys irtisanomissuojan heikentämiseksi ei ole vielä valmis. Keväällä hallituksen kehysriihessä esitettyä hanketta on jo kertaalleen muokattu lausuntokierroksen jälkeen: aiemmin lain piiriin esitettiin kuuluvaksi alle 20 henkeä työllistävät yritykset.

Lisäksi karenssiaikaa eli työttömyysturvan alkamista edeltävää korvauksetonta jaksoa lyhennetään henkilöperusteisten irtisanomisten yhteydessä kolmesta kahteen kuukauteen.

Lainsäädännön arviontineuvoston tulee ottaa lakiesitykseen kantaa. Perustuslakivaliokunnan tulee myös arvioida lain yhteensopivuus perustuslain ja yhdenvertaisuuden kanssa. Tiistaina eduskunnassa työministeri Jari Lindström (sin) myönsi, että lain muotoilu on erittäin vaikeaa.

Oikaisu 19.10. Vanhusten ruokapalvelut on rajattu Palvelukeskuksen JHL:n jäsenten lakon ulkopuolelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • Työmarkkinat
 • JHL

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  3. 3

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  6. 6

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  10. 10

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää