Politiikka

Hallituksen uusi luonnos irtisanomislaista on juridisesti epäselvä ja jopa hallituksen alku­peräistä luonnosta huonompi, sanoo professori

Irtisanomisten helpottamisen ongelmana on, että työntekijän rikkomusta tärkeämmäksi tulisi vastedes yrityksen koko. Seuraavaksi lainmuutosluonnoksen ruotii lainsäädännön arviointineuvosto.

Tuorein luonnos niin sanotusta irtisanomislaista on juridisesti epäselvä, toteuttamiskelvoton ja jopa huonompi kuin hallituksen alkuperäinen ehdotus, lataa työoikeuden professori Seppo Koskinen.

Kompromississaan hallitus samalla tuli vesittäneeksi alkuperäisen esityksen, sillä pykälän muotoilu on nyt melkein samanlainen kuin nykyisessäkin työsopimuslaissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olennaista ei olisi työntekijän rikkomuksen laatu, vaan vain yrityksen koko. Pienessä yrityksessä potkut tulisi ”vähäisemmästä” rikkomuksesta kuin suuressa. Keskiviikkona julkaistussa versiossa yrityksen kokoa korostetaan entistä enemmän.

Hallitus haki tiistaina eduskunnasta tukea irtisanomisten helpottamiselle, ja keskiviikkona se saikin odotetusti luottamuksen eli ”luvan” jatkaa lain valmistelua äänin 101–73.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vasta sen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriö julkisti tuoreimman luonnoksen ja lähetti sen lainsäädännön arviointineuvoston ruodittavaksi.

Lainmuutoksen päämäärä on madaltaa irtisanomiskynnystä pienissä yrityksissä. Luonnoksen mukaan yksilöperusteisen irtisanomisen kynnys on vuosien mittaa kiristynyt. Hallitusneuvos Tarja Krögerin mukaan arvio perustuu ”yleiseen käsitykseen”, mutta Koskisen mukaan siitä ei ole näyttöä.


Varsinaisesti uudistuksessa on kyse työsopimuslain yhdestä pykälästä, jonka muuttamisesta hallitus on julkistanut jo kolme luonnosta, joista ensimmäinen tuli heinäkuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lokakuun alun ”kompromississa” lainmuutoksen piiriin tulevien yritysten henkilöstökoko laskettiin 20:stä kymmeneen eli mikroyrityksiin.

Ehdotuksesta oli myös karsittu pois lausuntokierroksella moititut maininnat työntekijän epäasiallisesta käyttäytymisestä, luottamussuhteen horjuttamisesta ja työyhteisön toiminnan vaikeuttamisesta. Juuri nämä olivat herättäneet epäilyjä irtisanomisesta ”pärstäkertoimen” perusteella.

Tosin työntekijän epäasiallista käyttäytymistä, luottamussuhdetta ja työilmapiirin tulehduttamista käsitellään myös keskiviikkona julkistetussa versiossa, mutta nyt ne ovat lain perusteluissa, eivät pykälässä. Perusteluissa otetaan esille myös esimerkiksi myymälästä huolehtivan työaikojen noudattaminen ja työnteon estävä vapausrangaistus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskisen mielestä hallituksen alkuperäinen ehdotus olisi todennäköisesti alentanut uutta muotoilua selkeämmin irtisanomiskynnystä pienissä yrityksissä.

Tosin alkuperäinenkään luonnos ei ollut Koskisen mukaan juridisesti selkeä, mutta siinä oli sentään yritetty tehdä eroa pienten ja suurten yritysten irtisanomisperusteiden välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunnassakin työministeri Jari Lindströmiltä (sin) tivattiin tiistaina useaan otteeseen, millainen moitittava käytös vastedes riittäisi potkujen perusteeksi pienissä yrityksissä ja miten se eroaisi nykytilanteesta.

Lindström ei esimerkkejä maininnut, vaan korosti yrityksen kokoa. Uudessa esityksessä sanotaan hyvin yleisellä tasolla, että vastedes alle kymmenen hengen yrityksissä potkuihin riittäisi nyt säädettyä ”vähäisempi” ja silti ”merkittävä” velvoitteiden rikkominen.

Tässä riittää tulkintaa. Koskinen muistuttaa, että oikeusjutuissa irtisanomisriidoista jo nytkin voidaan ottaa yrityksen koko huomioon, mutta nyt tuo yrityskokoraja tulisi lakipykälään asti. Uusi oikeuskäytäntö syntyisi vähitellen ja veisi vuosia.

”Irtisanomiskynnyksen madaltaminen selvärajaisesti ja ymmärrettävällä tavalla ei toteudu hallituksen uuden ehdotuksen perusteella”, Koskinen päättelee.

Nykyisen lain kuvaus asiallisesta ja painavasta syystä kuvaa tilannetta, jossa irtisanomiskynnys ylittyy selvästi, eli kyseessä ei ole mikään vähimmäisraja.

Hallituksen uusi esitys voisi Koskisen mukaan johtaa jopa siihen, että suuremmissa eli vähintään kymmenen hengen yrityksissä irtisanomiskynnys nousisi, koska uudesta sanamuodosta voi virheellisesti saada sen kuvan, että vain pienillä yrityksillä on ehdotuksessa todetuin perustein mahdollisuus laillisesti irtisanoa työntekijä.

”Näin ei ole tarkoitettu eikä näin varmaan tapahtuisi, koska tuomarit todennäköisesti eivät noudattaisi huonosti ajateltua uuden säännöksen logiikkaa”, Koskinen arvioi. Hän on vertaillut esityksiä myös Edilex-lakitietopalvelussa.

Nykyisessä oikeuskäytännössä on monissa tilanteissa katsottu, että irtisanomiselle ei ole ollut asiallista ja painavaa syytä, kun työntekijä on käyttäytynyt vain vähäisesti velvoitteidensa vastaisesti.

Jos työnantaja on esimerkiksi käskenyt työntekijää keittämään kahvit, mutta tämä on kieltäytynyt, käyttäytyminen ei ole ollut sallittua eikä asiallista. Silti se ei ole ollut niin painava syy, että olisi oikeuttanut työnantajaa irtisanomaan työntekijää, Koskinen kertoo esimerkin.

Toisena esimerkkinä hän mainitsee ylinopeuden takia ajokorttinsa määräajaksi menettäneen bussikuskin, jonka välittömään irtisanomiseen pienissä yrityksissä voisi vastedes olla alhaisempi kynnys.

”Osa tällaisista tilanteista pitäisi uudessa oikeuskäytännössä nyt muuttaa irtisanomisen minimikynnyksen ylittäviksi. Tällainen käytännön muutos ei ole tuomareille eikä myöskään työelämässä yksinkertaista. Jos ehdotus ei tarkoita tätä, silloinhan se ei alentaisi lainkaan irtisanomiskynnyksen minimiä”, Koskinen pohtii.

Vastedes työntekijän rikkomuksella ei olisikaan niin väliä, vaan tärkein kriteeri olisi yrityksen koko.

”Käytännössä se merkitsisi, että työntekijän vialla ja laiminlyönnillä ei olisi enää pienissä yrityksissä keskeistä merkitystä. Tällainen työntekijän oman rikkomuksen merkityksen vähentäminen ei vastaa työlainsäädännön perinteisiä tavoitteita henkilökohtaisen päättämisperusteen yhteydessä”, Koskinen suomii.

Nykyisin henkilöstä johtuvissa irtisanomisissa on kyse Koskisen mukaan yleensä luottamuspulasta työnantajan ja työntekijän välillä. Taustalla on esimerkiksi työntekijän epärehellisyyttä, luvattomia ja toistuvia poissaoloja, työstä kieltäytymistä, sopimatonta käyttäytymistä ja toisinaan myös kilpailevaa toimintaa.

Mutta mitä tilalle, jos hallituksen esitys on epäselvä ja kelvoton, ja silti pienten yritysten irtisanomiskynnystä olisi hyvä alentaa?

Jo syyskuun alussa (HS 1.9.) Koskinen väläytti yhtenä keinona koeajan pidennystä ja on yhä samaa mieltä.

Nykyisin koeaika on enintään kuusi kuukautta, ja sitä voitaisiin Koskisen mukaan pidentää kahdeksaan kuukauteen.

”Koeajan pidentäminen kahdella kuukaudella olisi mielestäni myös työntekijäpuolen näkökulmasta kohtuullinen ja hyväksyttävissä. Koeajasta on jo toisaalta sovittu useilla kollektiivisilla sopimuksilla lakisäätelyä paremmin”, Koskinen muistuttaa.

Koeajalla työsopimus voidaan purkaa välittömästi, kunhan syy ei ole syrjivä.

Fakta

Liki 14 000 henkilöperusteista irtisanomista


 Tarkkoja tilastoja yksilöstä johtuvien irtisanomisten määrästä ei ole, mutta työnvälitystilastojen mukaan viime vuoden työttömistä työnhakijoista liki 14 000 oli irtisanottu muusta syystä, kun liki 34 000 oli irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä.

 Vuodessa noin 400 riitauttaa henkilöperusteisen irtisanomisen.

 Yhteensä työttömiä työnhakijoita oli viime vuonna yli 626 000.

 Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja Suomen Yrittäjät laskevat hieman eri tavoin alle kymmenen hengen yritysten ja niissä työskentelevien määrät.

  TEM:n mukaan alle kymmenen hengen työnantajayrityksiä oli toissa vuonna 75 000, ja niissä oli 310 000 työntekijää.

 Suomen Yrittäjien mukaan alle kymmenen hengen yrityksiä on 264 519 ilman maa-, metsä- ja kalataloutta. Näistä yksinyrittäjiä on 183 000.

 Työntekijöitä on 81 000 yrityksessä SY:n arvion mukaan noin 100 000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  3. 3

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  8. 8

   Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä

  9. 9

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  9. 9

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  10. 10

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  7. 7

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää