Politiikka

Teollisuusliitto aikoo olla lakossa useita päiviä ensi viikolla, lakon piirissä 7 000 työn­tekijää – ”Hallituksen tuottama mielipaha on kentällä laaja”

Useat työntekijöitä edustavat liitot ilmoittivat perjantaina uusista työtaistelutoimista vastustaakseen hallituksen aikeita helpottaa irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Teollisuusliiton työntekijät aikovat olla ensi viikolla lakossa torstaista lauantaihin puoleenyöhön. Lakon piirissä on noin 7 000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Lakossa on muun muassa sahoja ja vaneritehtaita.

Samantyyppisiä lakkoputkia Teollisuusliitto kaavailee myös kahdelle seuraavalle viikolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakossa ovat kullakin viikolla erikseen päätetyt työpaikat. Poliittinen lakko koskee kaikkia töitä katsomatta työntekijän tehtävää tai sitä, onko henkilö Teollisuusliiton jäsen vai ei, liitto sanoo.

Ensimmäisenä lakkoon menee mekaaninen metsäteollisuus, seuraavalla viikolla kemianteollisuus – niin että Neste ei ole siinä mukana – ja kolmannella viikolla teknologiateollisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katso ensi viikon lopulla lakkoon menevä toimipaikat tästä linkistä.

Osa Teollisuusliitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työajan pidennyksestä

Teollisuusliitto ilmoitti jo aiemmin perjantaina, että viisi Metalliliiton toimialaa on toimittanut työnantajapuolelle irtisanomisilmoituksen työajan pidennystä koskevaan sopimukseen.

Sopimus irtisanottiin teknologiateollisuudessa, auto- ja konealoilla, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa. Niissä työskentelee runsaat satatuhatta henkilöä.

Kyseessä on hallituksen ja työmarkkinoiden solmimaan kilpailukykysopimukseen liittyvä 24 tunnin työajan vuotuinen pidennys, joka kiky-sopimuksessa sovittiin olevan voimassa toistaiseksi.


Metallin viidellä toimialalla tuo sopimus sovittiin kuitenkin lisäpöytäkirjalla niin, että se on mahdollista irtisanoa loppuvaksi vuoden 2019 loppuessa. Nyt Teollisuusliitto päätti käyttää tuota oikeuttaan jo perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teollisuusliiton mukaan sopimuksen irtisanominen on suora viesti pääministeri Juha Sipilälle (kesk), joka on pettänyt ay-liikkeen. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto korosti, että irtisanominen menee täysin sopimuksen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teknologiateollisuus ilmoitti pitävänsä irtisanomisilmoitusta valitettavana ja rankkana päätöksenä. Se muistutti osapuolten sopineen, että työajan pidentämisen vaikutuksia olisi arvioitu vasta tulevana talvena ja piti tekoa reaktiona hallituksen kanssa käytävään irtisanomiskiistaan.

”Teknologiateollisuus toivoo irtisanomiskiistaan pikaista ratkaisua. Tilanne työmarkkinoilla on kestämätön. Ylityökiellot ja lakot ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat suuria menetyksiä, ja pitkittynyt kiista heikentää jo työmarkkinasuhteita”, Suomen palvelu- ja tavaraviennistä runsaat puolet edustava työnantajajärjestö kirjoitti tiedotteessaan.

”Hallituksella on halutessaan valta lopettaa lakot”

Riku Aalto toisti perjantaina iltapäivällä liiton hallituksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että lakot päättyvät heti, jos hallitus vetää eduskunnasta pois esityksen, jolla pyritään helpottamaan henkilöperusteista irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä. Tämä on edelleen ay-puolen yksiselitteinen vaatimus.

”Hallituksella on siis halutessaan valta lopettaa lakot. Sen jälkeen voidaan katsoa asioita puhtaalta pöydältä”, Aalto sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kertoi, että lakkoavustuksen suuruudeksi on päätetty sata euroa päivää kohden.

Mielenilmausten saama laaja kannatus työmarkkinakentällä on Aallon mukaan hyvä huomata.

”Tämä ei ole vain Teollisuusliiton asia, vaan mukana on Akava, STTK, opettajia, insinöörejä ja hoitohenkilöstöä. Hallituksen tuottama mielipaha on kentällä laaja ja vahva ja se näkyy vastatoimissa.”

Aalto myönsi, että lakoilla voi olla seurauksena jopa työpaikkojen menetyksiä, mutta mielenilmaukset ovat hallitukselle viesti, että ay-liike on tosissaan.

Teollisuusliitto syntyi vuoden alussa, kun Metalliliitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Puuliitto yhdistyivät. Se on yksi SAK:n suurimpia jäsenliittoja.

Teollisuusliitto kommentoi myös Suomen yrittäjien perjantaina ilmoittamaa suositusta, että työnantajat lopettaisivat ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän. Kyseessä on yrittäjien vastatoimi ay-liikkeen lakoille.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtosen mielestä se osoittaa, että Suomen Yrittäjät on osallinen konfliktissa, vaikka se on yrittänyt väittää muuta.

Useilla liitoilla työtaistelutoimia ensi viikolla

Myös ammattiliitto Pro aloittaa kolmen vuorokauden työnseisauksen ensi torstaina erikseen nimetyissä yrityksissä kolmella sopimusalalla. Työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä mekaanisessa metsäteollisuudessa, puusepänteollisuudessa sekä tekstiili- ja muotialalla. Työnseisaus on jatkoa Pron ilmoittamille ylityökielloille.

Toimihenkilöliitto ERTO julisti perjantaina vuoronvaihtokiellon alkamaan ensi maanantaina kello kuudelta aamulla ja päättymään sunnuntaina 4. marraskuuta puoleltaöin.

Paperiteollisuuden toimihenkilöt ilmoittivat perjantaina aloittavansa ylityökiellon ensi viikon torstaina. Ylityökielto on voimassa sunnuntaihin 18. marraskuuta saakka.

Ylityökielto koskee kaikkia Pron paperiteollisuuden työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvia työtehtäviä ja niissä työskenteleviä toimihenkilöitä. Pron jäseniä on alalla runsaat kaksi tuhatta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti keskiviikkona kahden päivän lakosta. Sen on määrä toteutua ensi viikon maanantaina ja tiistaina.

Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita.

Lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy julistavat vuoronvaihtokiellot ensi maanantaista lähtien. Vuoronvaihtokielto kestää kaksi viikkoa.

Kiistan taloudelliset haitat uhkaavat paisua

Työntekijäliitot vastustavat pääministeri Sipilän aikeita heikentää henkilöperusteista irtisanomissuojaa alle kymmenen hengen yrityksissä.

Lainmuutokset ovat varsinkin hallituksen tekemien höllennysten jälkeen vaikutuksiltaan niin pieniä, että niitä on julkisuudessa verrattu kokoluokaltaan ”kirpun nylkemiseen”, mutta asia on muodostunut sekä hallitukselle että ay-liikkeelle tärkeäksi periaatekysymykseksi.

Keskeistä muutoksessa on se, että henkilöperusteisen irtisanomisen oikeuskäytännössä pienille yrityksille sallitut irtisanomisperusteet tulisivat nyt kirjattua myös lakitekstiin.

Ay-liike pelkää lain mahdollistavan sen, että toteutuessaan lakia on helppo muuttaa, kun portti irtisanomisten helpottamisiin on avattu.

Hallitus haluaa puolestaan näyttää, että sillä on eduskunnan enemmistön avulla lainsäädäntövalta tilanteissa, joissa työntekijät ja työnantajat eivät yhdessä hallituksen kanssa pääse sopuun keskenään.

Kansantalouden kannalta molempien osapuolten kannalta ongelmana on se, että työtaistelutoimenpiteiden aiheuttamat taloudelliset haitat eivät ole missään suhteessa kiistan kokoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suomalaisten riemastus Trumpin haravointi­kommenteista uutisoitiin laajasti kansain­välisessä mediassa – Mutta oliko Yhdysvaltain presidentti sittenkin oikeassa?

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjoiskorealainen sotilas pakeni vuosi sitten rajan yli luotisateessa – Nyt kenraalin poika antoi ensimmäisen haastattelun: ”Pelkäsin teloitusta”

  6. 6

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Raju takaa-ajo: Kahtasataa kaahannut mies ohitteli holtittomasti ja ajoi väärällä kaistalla keskellä asutusta Järvenpäässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  8. 8

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  9. 9

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää