Politiikka

Teollisuusliitto aikoo olla lakossa useita päiviä ensi viikolla, lakon piirissä 7 000 työn­tekijää – ”Hallituksen tuottama mielipaha on kentällä laaja”

Useat työntekijöitä edustavat liitot ilmoittivat perjantaina uusista työtaistelutoimista vastustaakseen hallituksen aikeita helpottaa irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Teollisuusliiton työntekijät aikovat olla ensi viikolla lakossa torstaista lauantaihin puoleenyöhön. Lakon piirissä on noin 7 000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Lakossa on muun muassa sahoja ja vaneritehtaita.

Samantyyppisiä lakkoputkia Teollisuusliitto kaavailee myös kahdelle seuraavalle viikolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakossa ovat kullakin viikolla erikseen päätetyt työpaikat. Poliittinen lakko koskee kaikkia töitä katsomatta työntekijän tehtävää tai sitä, onko henkilö Teollisuusliiton jäsen vai ei, liitto sanoo.

Ensimmäisenä lakkoon menee mekaaninen metsäteollisuus, seuraavalla viikolla kemianteollisuus – niin että Neste ei ole siinä mukana – ja kolmannella viikolla teknologiateollisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katso ensi viikon lopulla lakkoon menevä toimipaikat tästä linkistä.

Osa Teollisuusliitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työajan pidennyksestä

Teollisuusliitto ilmoitti jo aiemmin perjantaina, että viisi Metalliliiton toimialaa on toimittanut työnantajapuolelle irtisanomisilmoituksen työajan pidennystä koskevaan sopimukseen.

Sopimus irtisanottiin teknologiateollisuudessa, auto- ja konealoilla, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa. Niissä työskentelee runsaat satatuhatta henkilöä.

Kyseessä on hallituksen ja työmarkkinoiden solmimaan kilpailukykysopimukseen liittyvä 24 tunnin työajan vuotuinen pidennys, joka kiky-sopimuksessa sovittiin olevan voimassa toistaiseksi.


Metallin viidellä toimialalla tuo sopimus sovittiin kuitenkin lisäpöytäkirjalla niin, että se on mahdollista irtisanoa loppuvaksi vuoden 2019 loppuessa. Nyt Teollisuusliitto päätti käyttää tuota oikeuttaan jo perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teollisuusliiton mukaan sopimuksen irtisanominen on suora viesti pääministeri Juha Sipilälle (kesk), joka on pettänyt ay-liikkeen. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto korosti, että irtisanominen menee täysin sopimuksen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teknologiateollisuus ilmoitti pitävänsä irtisanomisilmoitusta valitettavana ja rankkana päätöksenä. Se muistutti osapuolten sopineen, että työajan pidentämisen vaikutuksia olisi arvioitu vasta tulevana talvena ja piti tekoa reaktiona hallituksen kanssa käytävään irtisanomiskiistaan.

”Teknologiateollisuus toivoo irtisanomiskiistaan pikaista ratkaisua. Tilanne työmarkkinoilla on kestämätön. Ylityökiellot ja lakot ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat suuria menetyksiä, ja pitkittynyt kiista heikentää jo työmarkkinasuhteita”, Suomen palvelu- ja tavaraviennistä runsaat puolet edustava työnantajajärjestö kirjoitti tiedotteessaan.

”Hallituksella on halutessaan valta lopettaa lakot”

Riku Aalto toisti perjantaina iltapäivällä liiton hallituksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että lakot päättyvät heti, jos hallitus vetää eduskunnasta pois esityksen, jolla pyritään helpottamaan henkilöperusteista irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä. Tämä on edelleen ay-puolen yksiselitteinen vaatimus.

”Hallituksella on siis halutessaan valta lopettaa lakot. Sen jälkeen voidaan katsoa asioita puhtaalta pöydältä”, Aalto sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kertoi, että lakkoavustuksen suuruudeksi on päätetty sata euroa päivää kohden.

Mielenilmausten saama laaja kannatus työmarkkinakentällä on Aallon mukaan hyvä huomata.

”Tämä ei ole vain Teollisuusliiton asia, vaan mukana on Akava, STTK, opettajia, insinöörejä ja hoitohenkilöstöä. Hallituksen tuottama mielipaha on kentällä laaja ja vahva ja se näkyy vastatoimissa.”

Aalto myönsi, että lakoilla voi olla seurauksena jopa työpaikkojen menetyksiä, mutta mielenilmaukset ovat hallitukselle viesti, että ay-liike on tosissaan.

Teollisuusliitto syntyi vuoden alussa, kun Metalliliitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Puuliitto yhdistyivät. Se on yksi SAK:n suurimpia jäsenliittoja.

Teollisuusliitto kommentoi myös Suomen yrittäjien perjantaina ilmoittamaa suositusta, että työnantajat lopettaisivat ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän. Kyseessä on yrittäjien vastatoimi ay-liikkeen lakoille.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtosen mielestä se osoittaa, että Suomen Yrittäjät on osallinen konfliktissa, vaikka se on yrittänyt väittää muuta.

Useilla liitoilla työtaistelutoimia ensi viikolla

Myös ammattiliitto Pro aloittaa kolmen vuorokauden työnseisauksen ensi torstaina erikseen nimetyissä yrityksissä kolmella sopimusalalla. Työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä mekaanisessa metsäteollisuudessa, puusepänteollisuudessa sekä tekstiili- ja muotialalla. Työnseisaus on jatkoa Pron ilmoittamille ylityökielloille.

Toimihenkilöliitto ERTO julisti perjantaina vuoronvaihtokiellon alkamaan ensi maanantaina kello kuudelta aamulla ja päättymään sunnuntaina 4. marraskuuta puoleltaöin.

Paperiteollisuuden toimihenkilöt ilmoittivat perjantaina aloittavansa ylityökiellon ensi viikon torstaina. Ylityökielto on voimassa sunnuntaihin 18. marraskuuta saakka.

Ylityökielto koskee kaikkia Pron paperiteollisuuden työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvia työtehtäviä ja niissä työskenteleviä toimihenkilöitä. Pron jäseniä on alalla runsaat kaksi tuhatta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti keskiviikkona kahden päivän lakosta. Sen on määrä toteutua ensi viikon maanantaina ja tiistaina.

Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita.

Lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy julistavat vuoronvaihtokiellot ensi maanantaista lähtien. Vuoronvaihtokielto kestää kaksi viikkoa.

Kiistan taloudelliset haitat uhkaavat paisua

Työntekijäliitot vastustavat pääministeri Sipilän aikeita heikentää henkilöperusteista irtisanomissuojaa alle kymmenen hengen yrityksissä.

Lainmuutokset ovat varsinkin hallituksen tekemien höllennysten jälkeen vaikutuksiltaan niin pieniä, että niitä on julkisuudessa verrattu kokoluokaltaan ”kirpun nylkemiseen”, mutta asia on muodostunut sekä hallitukselle että ay-liikkeelle tärkeäksi periaatekysymykseksi.

Keskeistä muutoksessa on se, että henkilöperusteisen irtisanomisen oikeuskäytännössä pienille yrityksille sallitut irtisanomisperusteet tulisivat nyt kirjattua myös lakitekstiin.

Ay-liike pelkää lain mahdollistavan sen, että toteutuessaan lakia on helppo muuttaa, kun portti irtisanomisten helpottamisiin on avattu.

Hallitus haluaa puolestaan näyttää, että sillä on eduskunnan enemmistön avulla lainsäädäntövalta tilanteissa, joissa työntekijät ja työnantajat eivät yhdessä hallituksen kanssa pääse sopuun keskenään.

Kansantalouden kannalta molempien osapuolten kannalta ongelmana on se, että työtaistelutoimenpiteiden aiheuttamat taloudelliset haitat eivät ole missään suhteessa kiistan kokoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  2. 2

   Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  5. 5

   Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta
  3. Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin
  4. Suomalainen ohjelmistoyhtiö Basware on saanut alustavan ostotarjouksen – kaupankäynti keskeytettiin pörssissä
  5. 14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti
  6. Tekoäly auttaa lääkäriä räätälöimään potilaalle yksilöllistä hoitoa – suomalaistutkijoiden sovellus on ensimmäinen laatuaan
  7. Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”
  8. Sipilän erityisavustaja Riikka Pakarinen siirtyy Panimoliiton toimitusjohtajaksi
  9. Facebook kannustaa työntekijöitään käyttämään Android-puhelimia iPhonen sijasta – ei myönnä, että Applen toimitusjohtajan kritiikki olisi vaikuttanut
  10. Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä
  11. Tunti sitten
  12. Roger Federer tavoittelee ATP-finaaleissa uransa sadatta arvoturnausvoittoa – ”Jos miettisin vain sitä, tulisin hulluksi”
  13. Näytä lisää