Politiikka

Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

”Ei tässä ole ollut hallituksen sisällä mitään erimielisyyttä”, kommentoi Soinin ulostuloa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) tekee jälleen pesäeroa hallituksen linjaan, tällä kertaa ilmastopolitiikan saralla. Soini asettuu tuoreessa kolumnissaan vastustamaan sääntelytoimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Soini katsoo myös, että ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi vaadittujen toimien kiireellisyyttä ja laajuutta on liioiteltu.

Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistu kolumni on otsikoitu ”Älä vouhota”. Kirjoituksen pääviesti on, ettei valtion pitäisi puuttua yksilöiden toimintaan ilmastonmuutoksen tai ympäristönsuojelun nimissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime aikoina Suomessakin on käyty keskustelua siitä, kenellä on vastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta ja tehdäänkö ratkaisevat päätökset yksilötasolla esimerkiksi kulutusvalinnoilla vai politiikassa, luomalla rajoitteita ja kannusteita ihmisten toiminnalle.

Soini katsoo, että valtion ei pitäisi puuttua yksilöiden toimintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osa ihmisistä on ilmaissut toivovansa päättäjiltä lisää pakottavaa lainsäädäntöä hallitsemaan elämäänsä, koska he eivät sitä enää itse hallitse. Minä en tarvitse pakkovaltaa”, Soini kirjoittaa.

Hänen mukaansa valtiotason toimet luonnon ja ilmaston suojelemiseksi aiheuttavat ”turhaa hysteriaa” ja ”ilmastoahdistusta”, eivätkä edes tuota tulosta.

”Ei valtion pidä pakottaa meitä luontoa suojelemaan. Tehdään se ihan itse. Vapaaehtoisesti.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelu uusista, tiukemmista ilmastotoimista käynnistyi viime viikolla, kun hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tuoreimman raporttinsa.

Kymmenien ilmastotutkijoiden laatimassa raportissa esitetään toimenpiteitä, joilla ilmaston lämpeneminen voitaisiin pitää alle 1,5 asteessa, mitä nykytiedon valossa pidetään lämpenemisen riskirajana.

”Raportti on hyvin selkeä. Tämä voidaan tehdä, mutta se vaatii massiivisia muutoksia yhteiskunnallisesti ja poliittisesti ja lisäksi teknologista kehitystä”, Debra Roberts, yksi IPCC:n puheenjohtajista, tiivisti tutkijoiden viestin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soini katsoo, että Suomessa keskustelu on kuitenkin lähtenyt väärille urille.

”Viime viikolla julkaistiin raportti, joka sai taas jokaisen politiikan amatöörivouhottajan vauhtiin. Suomen pitäisi tehdä sitä ja nyt pitäisi tehdä tuota ja nyt pitäisi säätää laki ja sitten pitäisi pakottaa ihmiset toimimaan näin”, Soini kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Puhe siitä, että nyt on pistettävä kaikki Suomen energiantuotannonmuodot uusiksi on pahimmanlaatuista pölhöilyä. Hysteeristä höpinää.”

Soinin kirjoituksen voi katsoa olevan ristiriidassa esimerkiksi Suomen kansallisen ilmastopaneelin viestien kanssa. Niissä vaaditaan energiajärjestelmän perustavanlaatuista muutosta.

Ilmastopaneelin arvion mukaan 1,5 asteen tavoitteessa pysyminen tarkoittaisi, että Suomessa fossiilisista ja prosessiperäisistä päästöistä tulisi päästä kokonaan eroon. Viime vuonna yli 30 prosenttia Suomessa käytetystä energiasta tuli öljystä ja hiilestä. Näin jyrkkä päästöjen leikkaaminen edellyttäisi esimerkiksi sitä, että henkilöliikenteessä täytyisi luopua kokonaan polttomoottoreista.

Soinin ulostulo on sävyltään hyvin toisenlainen kuin hallituskumppaneiden puheet ilmastonmuutoksen torjunnasta. IPCC:n raportin julkaisun jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk) toivoi laajaa konsensusta kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan tueksi.

”Taistelu ilmastonmuutosta vastaan on ollut yksi hallituksen politiikan lähtökohdista. Hallitustunnustelijana asetin hallituskumppaneille kynnyskysymykseksi Pariisin ilmastosopimukseen sitoutumisen”, hän kirjoitti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan sanoi, että päättäjien on tehtävä sellaisia päätöksiä, jotka auttavat tavallista ihmistä vaikuttamaan omilla valinnoillaan.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) katsoo, ettei Soini kirjoituksellaan irtisanoudu hallituksen linjasta.

”Itse tulkitsen tämän värikkääksi, kielellä leikitteleväksi kannanotoksi, jossa otetaan vähän vähemmän kohkaava näkökulma”, Tiilikainen sanoo.

Hänen mukaansa Soinin vastustus poliittisia ohjaustoimia kohtaan ei ole näkynyt hallituspuolue sinisen toiminnassa hallituksessa.

”Ei tässä ole ollut hallituksen sisällä mitään erimielisyyttä, kun toimista on sovittu, nyt viimeisimpänä kivihiilikiellosta ja polttoaineiden sekoitevelvoitteesta”, Tiilikainen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastopolitiikka
 • Ilmastonmuutos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Upseeriliitto ja Aliupseeriliitto erikoisessa sanasodassa – ”Toisten osaamisen vähättely ja oman oikeutuksen perustelu sotilasarvolla ei ole enää tätä päivää”

  6. 6

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa, mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  9. 9

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  10. 10

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää