Politiikka    |   Lauantaivieras

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen myöntää olevansa pettynyt maan hallitukseen – paikallinen sopiminen ei ole edistynyt

Mikael Pentikäisen mukaan työpaikkasopiminen ei etene, jos sopijaksi ei kelpaa muu kuin luottamusmies. ”Emme koskaan tule hyväksymään, että sopijaksi käy vain liiton luottamusmies. Se on kuollut ajatus.”

Keskustataustainen Suomen Yrittäjien (SY) toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei sitä heti kättelyssä kerro mutta myöntää kysyttäessä, että hänkin on pettynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitukseen.

Viime aikoinahan etenkin ammattiyhdistysliike on valittanut, että Sipilän porvarihallitus on palkansaajakielteisin hallitus ikinä, ja tekee mitä yksi työnantajien etujärjestö eli juuri SY käskee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luulisikin että entisen yrittäjän johtama hallitus olisi yrittäjäjärjestölle mieluinen, kun myös toinen päähallituspuolue kokoomuskin on yrittäjien ylin ystävä.

Pentikäinen avaa pettymystään viittaamalla hallitusohjelmaan, jossa luvattiin edistää paikallista sopimista työmarkkinoilla. ”Paljon on tehty, mutta paljon jää myös tekemättä juuri työmarkkinoilla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työpaikkasopimisessa ei ole edetty SY:n toiveiden mukaan. Ja nyt kiistellään lähes yleislakon partaalla irtisanomislaista, joka pääministerinkin mukaan on kirpun kokoinen. Tosin hän siitä eduskuntaakin äänestytti.

Tiistaina Sipilä väläytti – ilmeisesti puolitosissaan – syksyn työmarkkinasolmuun uutta avainta eli jo eduskunnan käsittelyssä olevan työaikalain muuttamista niin, että kaikki yritykset olisivat työaikajoustoissa samassa asemassa, olivat ne liiton jäseniä tai eivät.

Samantien voitaisiin kiusallinen ”kirppu” eli irtisanomislaki nylkeä, ennen kuin sitä on säädetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pentikäiselle työaikalain avaaminen toki kävisi, jos työaikalain joustoja saisi soveltaa, vaikka ei kuuluisi työnantajaliittoon.

Mutta ay-liikkeelle yleissitovuuden purku olisi punainen vaate. Niinpä tämä vaihtoehto ei nyt ole Pentikäisenkään mukaan järin realistinen, vaan irtisanomislain valmistelu jatkuu, ja samalla kärjistyvät vastatoimet ja niiden vastatoimet.

Suomen Yrittäjät julkisti oman vastatoimensa perjantaina Turun liittokokouksessa. Järjestö haluaa kurittaa ay-liikettä lopettamalla tälle elintärkeän jäsenmaksujen keruun ja tilityksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heti sen voisivat tehdä työnantajaliittoihin kuulumattomat yritykset, joiden työehtosopimus ei perintää edes edellytä. Myöhemmin työehtosopimuksia tulisi Pentikäisen mukaan uudistaa niin, että jäsenmaksuperintä jäisi ammattiliittojen huoleksi.

”Moni yrittäjä on pettynyt ay-liikkeen toimintaan. On oltu pahoillaan siitä, että varsinkin palkansaajien keskusjärjestö SAK luo vastakkainasettelua ja mustamaalaa yrittäjiä. Moni on pyytänyt yrittäjäjärjestöltä vastatoimia”, Pentikäinen perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei ole työnantajan tehtävä kerätä rahaa ammattiliitoille toimintaan, joka ohjataan työnantajia vastaan”, Pentikäinen sanoo ja viittaa poliittisiin lakkoihin, joita hänen mielestään tulisi rajoittaa.

”Suomessa on tällä hetkellä lähes kaikilla aloilla työrauha, mutta sillä ei tunnu olevan arvoa”, Pentikäinen arvioi.

”Ymmärrämme, että lakot ovat työväline työehtoneuvotteluissa. Politiikkaa pitää kuitenkin tehdä niin, että sivulliset, kuten lapset ja vanhukset, eivät kärsi. Siihen on mahdollisuuksia myös työajan ulkopuolella ja niin, ettei aiheuteta vahinkoa työkavereille ja yrityksille”, Pentikäinen sanoo ja toivoo, että lakot tällä erää loppuisivat.

”Ay-liike on ajanut lakkotankit asemiin, ja ay-liike voi ajaa ne pois. Ei meillä ole niihin avaimia”, Pentikäinen sanoo.

Pitkän journalistitaustan omaava Pentikäinen ryhtyi luotsaamaan yrittäjiä keväällä 2016.

”Vappu on erinomainen päivä aloittaa Suomen Yrittäjissä, sillä yrittäjäliike on vahva työväenliike”, Pentikäinen kirjoitti vappublogissaan.

Hän tähdensi, että pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät lähes miljoona suomalaista ja ovat luoneet 2000-luvulla yli 100 000 uutta työpaikkaa.


Pentikäisen mukaan Suomen Yrittäjien tärkein tavoite ei suinkaan ole nyt kiistelyn kohteena oleva irtisanomissuojan kevennys mikroyrityksissä, vaikka tärkeä on sekin.

”Laista pitäisi tehdä vielä selkeämpi eli poistaa perusteista painavuus, mutta kyllä tämä on askel parempaan päin.”

”Kaikkein tärkeintä olisi uudistaa Suomen työmarkkinat tähän aikaan, jossa yritykset ovat pieniä ja liki 70 000 yritystä harjoittaa vientiä tai toimii maailmalla eikä vain kotimarkkinoilla”, Pentikäinen sanoo. Hän uskoo, että päämäärään vielä päästään, koska maailman muutoskin sitä tukee.

”Tiedossa toki on, että joustavuuden ja sopimisen vapauden lisääminen on pitkän tähtäimen hanke. Pikavoittoja ei hevin saa, mutta kärsivällisyyttä meillä riittää”, vakuuttaa Pentikäinen, joka ei itse ole järin kärsivällisen miehen maineessa.

Pentikäiselle tavataan myös muistuttaa, että järjestö itse hylkäsi vuonna 2016 muiden jo hyväksymän kompromissin paikallisesta sopimisesta. Esteeksi muodostui kiista luottamusmiehestä.

”Emme koskaan tule hyväksymään, että sopijaksi käy vain liiton luottamusmies. Se on kuollut ajatus”, Pentikäinen paaluttaa yhä. ”Viime päivinä on nähty, kuinka juuri luottamusmiesjärjestelmän avulla ay-liike pitää kiinni vallastaan.”

”Suomessa on 85 000 työnantajayritystä, ja luottamusmies on ehkä 3 000–5 000:ssa. Pitää olla mahdollisuus sopia myös koko porukan tai sen valitseman edustajan kanssa”, Pentikäinen linjaa.

Kaikilla tulisi olla Pentikäisen mukaan mahdollisuus sopimiseen eikä keitään – ei yrityksiä eikä työntekijöitä – saisi syrjiä sen perusteella, että ne eivät kuulu liittoon.

Viisi kysymystä

1 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tammelan kunnanjohto halusi puhua monesta asiasta, kuten työvoimasta ja ammatillisesta koulutuksesta.”

2 Kuka ay-johtaja ansaitsee kehut?

”Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen, joka on aktiivinen toimija sosiaalisessa mediassa ja jolla on kyky sanoittaa oman porukkansa tunto kansan kielellä.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Bob Woodwardin kirjan Pelko. Kesken on Risto Siilasmaan Paranoidi optimisti, jota tosin kuuntelen autoa ajaessa.”

4 Mikä saa sinut onnelliseksi?

”Vietin alkuviikon syyslomaa mökillä Savon Lapinlahdella. Olemme erittäin mielellämme kesäpaikalla, jossa parasta on vanhan saunan löylyt.”

5 Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Lauantaina olen vielä Turussa yrittäjäpäivillä. Sunnuntaina valmistaudun jo ensi viikkoon, mutta yritän myös huokaista ja käyn varmaan lenkillä.”

Kuka?

Mikael Pentikäinen


 Syntynyt 28. marraskuuta 1964 Espoossa.

 Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja keväästä 2016.

 Toiminut sitä ennen Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana, Helsingin Sanomien päätoimittajana, Etelä-Saimaan päätoimittajana ja STT:n päätoimittajana ja toimitusjohtajana.

 Oli keskustan ehdokas europarlamenttivaaleissa 2014. Sai 17 732 ääntä muttei tullut suoraan valituksi.

 Koulutukseltaan toimittaja Sanoman toimittajakoulusta ja maatalous- ja metsätieteiden maisteri Helsingin yliopistosta.

 Naimisissa, viisi lasta, joista nuorin on kymmenvuotias.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  2. 2

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Lentoyhtiöillä on jättimäinen ongelma, joka varjostaa alan tulevaisuutta – Voiko yhtiöiden päästö­lupauksiin uskoa?

  5. 5

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  6. 6

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  9. 9

   Ylenpalttisesta lento­matkailusta syytetty YK:n ympäristö­johtaja erosi tehtävästään

  10. 10

   Kaupunki­kapinan uusin vaihe: Pormestari Jan Vapaavuori väläyttää Helsingin eroa Kuntaliitosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  5. 5

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  6. 6

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  7. 7

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää