Politiikka

Kaikki osapuolet etsivät kuumeisesti ratkaisua poliittisten työtaistelujen taustalla olevaan riitaan, mutta sopu tuskin on lähellä – ”On pirun vaikeaa löytää sellainen vaihtoehto”

Ratkaisun avaimia etsivät palkansaajat, työnantajat ja hallitus, mutta varsinaisia neuvotteluja ei vielä käydä.

Suomen hallituksen ja ay-liikkeen välinen kädenvääntö kovenee, kun ammattiyhdistysliike järjestää pitkin ensi viikkoa lisää poliittisia työtaisteluja.

Tähän mennessä työtaistelut ovat olleet pääasiassa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, mutta nyt kyse on muutamien päivien lakoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue tästä, miten lakot vaikuttavat arkeen 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla.

Lakkojen avulla liitot vaativat hallitusta perumaan aikomuksensa viedä eduskuntaan lakipykälä, jonka pyrkimyksenä on jonkin verran helpottaa irtisanomisia alle kymmenen henkilön yrityksissä.

Ay-liike on suivaantunut hallituksen tavasta viedä lakiesitys eduskuntaan, vaikka pykälällä ei ole palkansaajien keskusjärjestöjen hyväksyntää. Pohjimmiltaan kyse on valtataistelusta ja ay-liikkeen pyrkimyksestä palauttaa kolmikantainen päätöksenteko entiselleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmikannassa hallitus on yhdessä palkansaajien ja työntekijöiden kanssa päättänyt työelämän ja sosiaalialan lainsäädännöstä niin, että työmarkkinajärjestöillä on usein ollut veto-oikeus. Nykyhallitus on valmistelun aikana kuullut kaikkia osapuolia, mutta se ei ole antanut oikeutta pysäyttää valmistelu.

Loppuviikon lakotkin alkavat, ellei sitä ennen löydy kiistaan ratkaisua. Se on vaikeaa, koska kyseessä on hyvin periaatteellinen riita. Kiista näyttää pikemmin vaikeutuvan. Työntekijäpuolen taisteluintoa lisäsi Suomen Yrittäjien perjantaina tekemä suositus, etteivät liiton jäsenyritykset enää perisi liittojen jäsenmaksuja.

HS:n tietojen mukaan monilla tahoilla etsitään nyt tiiviisti ratkaisuehdotuksia, mutta varsinaisia neuvotteluja ei kiistasta käydä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei tässä vielä niin pitkällä olla, että olisi löytymässä jokin ratkaisu. On pirun vaikea löytää sellainen vaihtoehto, että se kelpaisi hallitukselle, työnantajille ja palkansaajille”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Liitot ovat sanoneet, että työtaistelut loppuvat heti, kun hallitus sanoo vetävänsä lakiesityksen pois. Vaihtoehtona ay-liike on toistaiseksi esittänyt vain, että työllistämistoimista aloitetaan neuvottelut. Hallitukselle se haiskahtaa perinteiseltä kolmikantaneuvottelulta, jossa ay-liikkeellä on veto-oikeus.

Näin lakot laajenevat maanantaista lähtien

Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton lakko kestää maanantain ja tiistain. Se kohdistuu liiton erikseen määrittelemiin siivous- ja kiinteistöhuollon, ruokapalvelujen sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimen työpaikkoihin. Virkasuhteessa olevat on rajattu lakon ulkopuolelle. Samalla loppuvat JHL:n ylityö- ja vuorovaihtokiellot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terveydenhuoltoon vaikuttavat viikon alussa alkavat Tehyn ja Superin painostustoimet.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy aloittaa kaikkia jäseniään koskevan vuoronvaihtokiellon alkaen maanantaina 22. lokakuuta ja päättyen sunnuntaina 4. marraskuuta. Kielto ei koske virkasuhteisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoin Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super on julistanut kunta-alalle ja kaikilla yksityisen sektorin työpaikoille vuoronvaihtokiellon 22. lokakuusta lähtien aina 4. marraskuuta saakka.

Osa Teollisuusliiton työntekijöistä aikoo olla ensi viikolla lakossa torstaista lauantaihin puoleenyöhön. Lakon piirissä on noin 7  000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Lakossa on muun muassa sahoja ja vaneritehtaita. Katso tästä lista yrityksistä, joita lakko koskee.

Teollisuusliitto järjestää viikolla 44 vastaavanlaisen kolmen päivän lakon todennäköisesti kemianteollisuudessa ja viikolla 45 metalliteollisuudessa. Myös Teollisuusliiton ylityökielto päättyy.

Ammattiliitto Pro aloittaa kolmen vuorokauden työnseisauksen ensi torstaina erikseen nimetyissä yrityksissä kolmella sopimusalalla.

Työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä mekaanisessa metsäteollisuudessa, puusepänteollisuudessa sekä tekstiili- ja muotialalla.

Toimihenkilöliitto Erto julisti viime perjantaina vuoronvaihtokiellon alkamaan maanantaina kello kuudelta aamulla ja päättymään sunnuntaina 4. marraskuuta yöllä.

Paperiteollisuuden toimihenkilöt ilmoittivat myöskin viime perjantaina aloittavansa ylityökiellon ensi viikon torstaina. Ylityökielto on voimassa sunnuntaihin 18. marraskuuta saakka.

Ylityökielto koskee kaikkia Pron paperiteollisuuden työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvia työtehtäviä ja niissä työskenteleviä toimihenkilöitä. Pron jäseniä on alalla runsaat kaksi tuhatta.

Nämä työtaistelutoimet jatkuvat

Edelleen voimassa on muun muassa kuljetusalan AKT 8. lokakuuta aloittama ylityö- ja työvuorojen vaihtokielto. Se koskee lähes kaikkia AKT:n aloja ahtaajista bussinkuljettajiin, ja se on haitannut jo ainakin ulkomaan tavaraliikennettä. AKT:lla on lähiaikoina kokous, jossa keskustellaan jatkotoimista.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin 26 sopimusalaa koskeva ylityökielto päättyy tiistaina 23. lokakuuta. Samana päivänä Pam pohtii uusia toimia.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL tiedottaa perjantaina 26. lokakuuta uudesta lakosta ja siitä, mitkä työpaikat ovat sen piirissä, jos siihen mennessä ei ole löytynyt sopua.

Opettajien OAJ jatkaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa yksityisissä päiväkodeissa. Talentialla on toistaiseksi voimassa oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityisellä sosiaalipalvelualalla, terveyspalvelualalla ja Avainta-sopimuksessa.

Insinööriliitossa on voimassa ylityökielto, vapaa-ajalla matkustamisen kielto ja vuoronvaihtokielto teknologiateollisuuden ja kemian aloilla.

Ylityökiellot ovat voimassa myös ainakin vakuutusalalla, kiinteistöalalla sekä monilla ammattiliitto Pron edustamilla aloilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • Työmarkkinat
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  3. 3

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  4. 4

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  7. 7

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”

  10. 10

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää