Politiikka |HS seuraa

Hallitus suostui järjestöjen ehtoihin, lakkosyksyn uhka väistymässä

Pääministeri Juha Sipilän hallitus antoi torstaina ratkaisuehdotuksen niin sanotusta irtisanomislaista syntyneeseen kriisiin. Palkansaajien keskusjärjestöt antoivat ehdotukselle ehdollisen hyväksynnän ja lukuisat ammattiliitot kertoivat heti lakkotoimien päättämisestä.

Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi irtisanomislakia kolmikantaisesti

Teollisuusliitto keskeyttää lakkotoimet

Sähköliiton lakko päättyy

SAK:lta ehdollinen hyväksyntä

STTK hyväksyy esityksen ehdollisesti

Näytä lisää(1 kpl)
Kolme ammattiliittojen keskusjärjestöä antoi perjantaina vastauksensa hallituksen ratkaisuehdotukseen työmarkkinoiden kriisissä. Järjestöt suhtautuivat sovintoesitykseen myönteisesti, mutta asettivat lisää ehtoja hallitukselle.

Hallitus suostui ehtoihin ja kutsui työmarkkinajärjestöt osallistumaan niin sanotun irtisanomislain valmisteluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heti kokouksien jälkeen saatiin viitteitä siitä, että lakkosyksyn uhka on väistymässä. Useat ammattiliitot kertoivat meneillään olevien tai suunniteltujen työtaistelujen keskeyttämisestä.

Pohjana perjantain kokouksille oli pääministeri Juha Sipilän torstaina tekemä ehdotus, jolla hallitus pyrkii lopettamaan useisiin lakkoihin ja muihin työtaistelutoimiin johtaneen kiistan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestöt eivät tyytyneet pelkästään niihin myönnytyksiin, joita hallitus jo teki. Ne vaativat, että kiistellyn irtisanomislain jatkovalmistelu tehdään kolmikantaisesti. Tämä tarkoittaisi, että ay-liike halusi osalliseksi päätöksentekoon myös tämän lain kohdalle.

Työmarkkinajärjestöt pyrkivät ehdoillaan varmistamaan, että lakien valmistelu jatkuu koko hallituskauden loppuun niiden mielen mukaisesti.

”SAK arvioi tilannetta lain valmistelun edetessä”, viestitti SAK tiedotteessa. Työtaistelujen jatkuminen ja laajeneminen on siis edelleen mahdollista, jos hallituksen ja ay-liikkeen kiistat kärjistyvät uudelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestöjen ehdot koskivat kiistan perimmäisiä kysymyksiä. Periaatteellisella tasolla työmarkkinoiden kriisissä on kyse siitä, pitääkö hallituksen saada työmarkkinoita koskeville laeille siunaus ammattiyhdistysliikkeeltä.

Järjestöistä korkeakoulutettujen järjestö Akava hyväksyi hallituksen ehdotuksen ehdollisesti alle tunnin kokouksen jälkeen. STTK ja SAK seurasivat pian perässä, mutta olivat omissa vastauksissaan vielä varauksellisempia.

STTK:n mukaan hallituksen esitys mahdollistaa työtaistelujen keskeyttämisen, mutta ei lopettamiseen. Järjestön vastauksen voi tulkita jonkinlaiseksi ehdolliseksi hyväksynnäksi. SAK päätyi myös ehdolliseen hyväksyntään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä SAK että STTK siirsivät lopulliset päätökset lakkojen ja muiden työtaisteluiden perumisesta ammattiliitoille.

Kesken iltapäivän lainsäädännön arviointineuvosto ehti antaa viimeisen niitin hallituksen ennen torstaita ajamalle esitykselle heikentää irtisanomissuojaa alle 10 hengen yrityksissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arviointineuvosto katsoi, että esitys on kokonaisuutena puutteellinen ja tulkinnanvarainen.

”Säännösten tulkinnanvaraisuus aiheuttanee lain tulkintaan liittyvää epävarmuutta vielä pitkään”, neuvosto katsoi.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo HS:lle, ettei keskusjärjestö voi päättää liittojen puolesta lakkojen lopettamisesta eikä hän tiedä, milloin työtaisteluista päättäneet liitot päättävät jatkotoimista.

”Tämä esitys antaa kuitenkin edellytykset lakkojen lopettamiselle.”

Palola sanoo, että hallitus lähetti keskusjärjestöille puolilta päivin muistion, jossa se kuvaili lain perusteluja. ”Se herätti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tämä pitää nyt valmistella kolmikannassa.”

Palola sanoo, ettei ole kuullut mitään lupausta Sipilältä kolmikantaisen valmistelun aloittamisesta.

Lue lisää: Hallitus on valmis luopumaan kymmenen työntekijän rajasta irtisanomiskiistassa – julkaisi neljän kohdan ratkaisuehdotuksen työmarkkinoiden kriisiin

Lue toimittaja Teemu Luukan kommentti: Ay-liike on järkeä vailla ja häviää pelin, jos se ei tartu hallituksen sovintoesitykseen irtisanomisriidassa

HS uutisoi päivän vaiheita hetki hetkeltä alla olevassa seurannassa:

Kriisi ohi, ainakin toistaiseksi - Seuranta päättyy tähän

Torstai ja perjantai olivat suuria päiviä ammattiyhdistysliikkeelle, joka jyräsi itsensä takaisin työelämän uudistuksista päättäviin pöytiin. Hallituskauden lopulla työttömien aktiivimallia ja irtisanomislakia uudistetaan ay-liikkeen valvovan katseen alla.

Toki myös hallitus sai jotain. Se sai ainakin toistaiseksi rauhan työmarkkinoille. Olisi ollut hallitukselle perin harmillista, jos sen suurin saavutus, Suomen talouden nousu, olisi tyrehtynyt lakkoaaltoon.

HS:n hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän. HS jatkaa asian seuraamista uutisissa ja analyyseissä.

Myös Pam jäädyttää työtaistelut

Palvelualojen ammattiliitto Pam jäädyttää työtaistelutoimenpiteensä toistaiseksi.

"Uusi esitys on lakitekstiltään aiempaa parempi ja arvioiden mukaan lähinnä vahvistaisi nykylain tulkintakäytännöt. Perustelutekstit ovat kuitenkin vielä avoinna ja edellytämme, että ne valmistellaan kolmikantaisesti", toteaa Pamin puheenjohtaja Ann Selin tiedotteessa.

Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi irtisanomislakia kolmikantaisesti

"Kolmikanta is back", hallitus sanoo käytännössä.

Hallitus kertoo tiedotteessaan kutsuvansa työmarkkinajärjestöt käymään läpi hallituksen esityksen perusteluja kolmikantaisesti yhdessä työ- ja elinkeinonomisteriön valmistelevien virkamiesten kanssa.

Ammattiyhdistysliike pääsee siis vaikuttamaan toiveidensa mukaisesti lain esitöihin eli pykälien soveltamisohjeisiin. Tämä oli keskusjärjestöjen toive iltapäivän kokousten jälkeen.

Kolmikannassa ovat mukana hallituksen ja työntekijäjärjestöjen lisäksi työnantajajärjestöt.

Teollisuusliitto keskeyttää lakkotoimet

Teollisuusliitto on suurin teollisuuden alan ammattiliitoista ja nyt se lopettaa työtaistelut ainakin toistaiseksi.

Sähköliiton lakko päättyy

Sähköliitto kertoo päättävänsä lakkonsa huomenna aamulla kello 6:00. Liiton hallitus kokoontuu ensi viikolla käsittelemään hallituksen sovintoesitystä. Tarkempaa ajankohtaa kokoukselle ei ole vielä tiedossa. Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntin mukaan oleellista on erityisesti irtisanomislain perustelujen käsitteleminen yhdessä kolmikantaisesti.

Sähköliiton lakko alkoi eilen torstaina puoliltaöin. Lakkoon kuuluvat liiton mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalalla ja erityisaloilla työskentelevät jäsenet. Alun perin lakon oli määrä kestää lauantain ja sunnuntain väliseen yöhön asti.

Elintarviketyöläiset kertovat lakkonsa siirtyvän. SEL kertoo arvioivansa Sipilän hallituksen uutta esitystä ja muuttunutta tilannetta ylimääräisessä liittohallituksen kokouksessa ensi keskiviikkona 31. lokakuuta.

Pro keskeyttää lakkotoimet

Ammattiliitto Pro keskeyttää HS:n tietojen mukaan lakkotoimet. Liitto suunnitteli lisälakkoja vielä tänään, mutta ei aio nyt viedä niitä toimeen.

SAK:n tiedotteen mukaan hallituksen esitys sisältää keskusjärjestön toiveita, kuten yrityksen henkilöstömäärän poistaminen irtisanomisen perusteista, lyhennys työttömyysturvan karenssiaikaan ja kolmikantainen valmistelu aktiivimallin vikojen korjaamiseksi.

"Tänään saaduista esityksen perusteluista löytyi kuitenkin elementtejä, joissa on vahvoja kaikuja eriarvoistavasta alkuperäisestä lakiesityksestä", SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

Kolmikantaisuuden lisäksi SAK:n hallitus vaatii, että nykyisessä laissa todetut epäasiallisen irtisanomisen perusteet tulee säilyttää ennallaan.

SAK:lta ehdollinen hyväksyntä

SAK:lta käytännössä samanlainen ehdollinen hyväksyntä kuin STTK:lta. Jokainen jäsenliitto kuitenkin käy asian vielä läpi, Jarkko Eloranta sanoo. Avainsana on kolmikanta.

SAK:n kokous on päättynyt.

STTK hyväksyy esityksen ehdollisesti

STTK kertoo tiedotteessaan, että hallituksen esitys antaa edellytykset järjestöllisten toimien keskeyttämiseen, ei lopettamiseen. "STTK:n hallitus edellyttää, että työsopimuslain muuttamiseen liittyvät perustelut on valmisteltava kolmikantaisesti."  

Järjestöllisiin toimiin liittyvät päätökset tehdään jokaisessa jäsenliitossa, liitto kertoo tiedotteessaan.

Järjestölliset toimet keskeytetään, sanoo STTK tiedotteessaan.

”STTK:n hallitus keskusteli maan hallituksen esityksestä, jolla pyritään irtisanomiskiistan ratkaisemiseen ja järjestöllisten toimien lopettamiseen.

STTK:n hallitus totesi, että maan hallituksen esitys antaa edellytykset järjestöllisten toimien keskeyttämiseen, ei lopettamiseen. STTK:n hallitus edellyttää, että työsopimuslain muuttamiseen liittyvät perustelut on valmisteltava kolmikantaisesti.

Järjestöllisiin toimiin liittyvät päätökset tehdään jokaisessa jäsenliitossa.

STTK:n hallituksen keskustelussa todettiin, että lopullinen arvio on mahdollista tehdä vasta kun muutosehdotuksen perustelut ovat tiedossa.

Maan hallituksen esitys on STTK:n mielestä osoitus kompromissihalusta ja kyvystä hakea ratkaisua hyvin tulehtuneessa työmarkkinailmapiirissä.”

Kolmikanta on taikasana

Akava nosti tiedotteessaan esiin sen, että nyt aloitetaan kolmikantainen valmistelu työttömyysturvan aktiivimallin kehittämiseksi.

"Olen vakuuttunut siitä, että lopputulos tulevissa uudistuksissa on myönteisempi, kun valmistelu tehdään yhdessä", Fjäder sanoo.

Ay-liikkeelle tässä koko sotkussa tärkeää on ollut se, että niiden pääsy päättäviin pöytiin taataan jatkossakin. Keskusjärjestöt eivät halua, että hallitus kävelee niiden yli työmarkkinoita koskevissa lakihankkeissa.

SAK:n kokous etenee: "Pikkuhiljaa tulee valmista”

Hakaniemessä SAK:n oven takana kamerat surraavat niin sanotun oviliven merkeissä. Sen verran, mitä oven ja verhojen takaa pystyy kokouksen tunnelmia aistimaan, on kokous edennyt rauhallisesti.

”En usko, että kauhean kauan menee. Pikkuhiljaa tulee valmista”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi kokouksesta poistuessaan.

Jos rauhallisesta olemuksesta voi jotain päätellä, vaikuttaisi siltä, että SAK on hyväksymässä esityksen.

Aulassa tosin lakkosyksystä muistuttavat yhä Viimeinen niitti -kampanjan kuvitus.

Akava hyväksyi Sipilän ehdotuksen

"Kävimme perinpohjaisen keskustelun. Akavan hallitus päätti hyväksyä ratkaisuehdotuksen yksimielisesti edellyttäen, että lain jatkovalmistelu tehdään kolmikantaisesti. Työmarkkinoille syntynyt epäluottamus ei ole ollut kenenkään etu. On erittäin tärkeää, että voimme nyt yhdessä keskittyä työllisyysasteen vahvistamiseen ja työmarkkinoiden toimivuuden palauttamiseen", sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.

Tunti kokousta pidettynä

Keskusjärjestöistä STTK antoi ennen kokouksia edes jonkinlaisen aika-arvion kokouksien päättymisajasta, joskin se oli varsin epämääräinen: "Ei ennen kello 15.00"

Nyt tunti on pian kulunut, ja sen jälkeen kokouksien päättymistä voi alkaa odottaa. Toki on mahdollista, että aika tulee odottaessa pitkäksi.

Kyllä tai ei, tai jotain muuta

Keskusjärjestöjen asiana on tänään päättää, hyväksyvätkö ne pääministeri Sipilän ehdotuksen. Mahdollista on sekin, että vastaus ei ole suoraan myönteinen tai kielteinen. Ay-liike voi haluta asettaa jonkinlaisia ehtoja tai varauksia sovun hyväksynnälle. Pitää muistaa, että ay-liikkeen ja pääministeri Sipilän välit ovat olleet huonot. Liitoille voisi olla henkisesti helpompaa tehdä Sipilän kanssa välirauha oikean sovinnon sijasta.

SAK:n hallinnon kokous Hakaniemessä on meneillään. Duunarijärjestö on kenties yllättävästikin laittanut kahvin oheen tarjolle myös kauramaitoa.

Varsinaisesta asiasisällöstä eli reaktiosta hallituksen sovintoesitykseen työmarkkinakiistaan voitaneen odottaa aikaisintaan kolmen jälkeen. Toisaalta lienee epätodennäköistä, että kokous venyisi myöskään kovin myöhään.

Kokoukset ovat alkamassa

Ammattiliittojen keskusjärjestöjen kokoukset ovat käynnistymässä näillä hetkillä ympäri Helsinkiä. On täysi arvoitus, kauanko kokouksissa tulee kestämään. Mahdollisena on pidetty sitäkin, että viikonlopun viettoon päästään hyvissä ajoin työmarkkinarauhan vallitessa. Toisaalta asia on monelle järjestöjen jäsenliitolle hankala, eli vääntöä saattaa riittää ennen kuin ratkaisut saadaan tehtyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  5. 5

   Tekoäly saavutti uuden tason: Alpha Zero oppi lautapelien taktiikat tunneissa ja päihitti heti parhaimpina pidetyt peliohjelmat

  6. 6

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  7. 7

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää