Vaalipäivä, jota ei koskaan tullut

Tänään suomalaisten piti antaa äänensä maakuntavaaleissa, mutta päivä on ihan tavallinen sunnuntai. Hallituksen maakuntauudistus on pahasti kesken ja moni kunta laatii jo kiireellä suunnitelma B:tä.

Tämä päivä olisi voinut olla toisenlainen. Ensin ihmiset olisivat herättyään siirtäneet kellonsa talviaikaan ja lähteneet sitten äänestämään historian ensimmäisissä maakuntavaaleissa.

Illalla Helsingin Sanomissa ja muissa toimituksissa olisi ollut vaali-illan kuhina. Olisi jännitetty, näkyykö demareiden suosio kaikissa 18 maakunnassa, vai pitävätkö hallituspuolueet pintansa. Tänään olisi äänestetty Suomen ensimmäisissä maakuntavaaleissa, jos kaikki olisi mennyt kuten hallitus vielä viime keväänä haaveili.

Olisiko keskustan suuren unelman eli maakuntauudistuksen toteutuminen näkynyt tolppana puolueen äänimäärässä? Miten vaalit olisivat innostaneet helsinkiläisiä, joita ajatus maakunnasta ei ole kiinnostanut? Olisivatko siniset pyyhkiytyneet puoluekartalta?

Mitään tuosta emme saa nyt tietää, sillä hallituksen oli pakko keväällä siirtää maakuntavaaleja yli puolella vuodella eteenpäin. Lokakuun 28. päiväksi suunniteltuja vaaleja lykättiin toukokuulle 2019.

Näinä viikkoina ratkeaa, ovatko vaalit toukokuussakaan. Hallituksen maakuntauudistus ja siihen kytketty sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus huojuvat taas uhkaavasti, sillä pohjana oleva lainsäädäntö junnaa yhä eduskunnan käsittelyssä.

Hallitus laati aiemmin syksyllä aikataulun, jossa oletettiin, että sote- ja maakuntalait olisi hyväksytty perustuslakivaliokunnassa nyt lokakuun lopussa, ja lait olisi saatu voimaan tämän vuoden puolella.

Tämä näyttää täysin epärealistiselta. Vaikka kalenterissa on kuukausia, eduskuntavaalit katkaisevat eduskunnan kauden jo maaliskuun puolivälissä.


Vaikka lait eivät ole vielä voimassa, kaikissa Suomen 18 maakunnassa on täyttä häkää valmistauduttu siihen, että uudistus menee läpi. Monen sadan hengen organisaatiot ovat suunnitelleet, mitä tapahtuu 1.1.2021 alkaen, kun palvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi.

Viime aikoina usko on alkanut hiipua ja maakunnissa on alettu varautua eri mahdollisuuksiin.

”Pelkään, että uudistus ei mene läpi keväälläkään. Kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat”, sanoo Uudenmaan valmistelusta vastaava muutosjohtaja Markus Sovala.

Se ei tarkoita, että valmistelu Uudellamaallakaan olisi pysähtynyt. Sovala on varma, että seuraava hallitus jatkaa siitä, mihin hallituskauden lopussa jäädään ja tekee pitkälti samansisältöisen uudistuksen.

”Optimaalisin vaihtoehto olisi, että tämä uudistus luiskahtaisi nyt läpi, ja seuraava hallitus sitten korjaisi sitä”, demariksi tiedetty Sovala sanoo.

Melkein kaikki puolueet hyväksyvät jo ajatuksen kuntaa isommista itsehallinnollisista alueista, jotka ottavat vastuun vähintään sotesta. Sovala toivoo, että seuraavien hallituspuolueiden haluamat muutokset eivät olisi niin isoja, että kaikki alkaisi taas alusta.

Jos lait eivät ehdi tulla voimaan tällä hallituskaudella ja uudistus siirtyy seuraavalle hallitukselle, se voisi nopeimmillaan tulla Sovalan arvion mukaan voimaan 2023 alusta. Mutta sekään ei ole varmaa: ongelmia ja kiistoja tulee heti, jos uusi hallitus ei halua esimerkiksi 18:aa maakuntaa vaan jonkin muun aluejaon.

Sovala sanoo, että Uudellamaalla ei ole pystytty kovin paljon valmistelemaan soteen sisältyvää asiakkaan valinnanvapautta.

”Nykyhallituksen esitykset ovat valinnanvapauden osalta pitkälle toteuttamiskelvottomia. Isoissa kaupungeissa voi tulla hyvin iso asiakassiirtymä julkiselta yksityiselle. Kun maakunnan oma sosiaali- ja terveydenhuollon tuotanto ei supistu yhtä nopeasti, niin silloin maakunta maksaa yksityisille yrityksille samaan aikaan, kun omaa tuotantoa ei ole vielä pystytty supistamaan.”

Useissa maakunnissa on jo henkisesti valmistauduttu siihen, että etenkin soten suhteen on pakko tehdä ratkaisuja, kävi hallituksen suuressa uudistuksessa mitä tahansa. Kunnat eivät yksin selviä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja kustannuksista.

B-suunnitelmaksi on noussut se, että kunnat siirtävät kaiken sosiaali- ja terveydenhuoltonsa kuntien yhteiseen, vapaaehtoiseen kuntayhtymään. Aiemmin kuntien yhteiset kuntayhtymät ovat vastanneet lähinnä kalliista erikoissairaanhoidosta eli sairaaloista, mutta nyt kuntayhtymät ottavat kunnilta myös perusterveydenhuollon, jota saa terveyskeskuksista.

Tällaisia kuntayhtymiä ovat esimerkiksi jo pidempään toiminnassa olleet Etelä-Karjalan Eksote, Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Pohjanmaan Soite ja Kainuun sote.

Ihmelääke ne eivät ole, sillä esimerkiksi Eksote on siinä mukana olevien kuntien harmiksi ylittänyt budjettinsa. Kunnilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuitata lasku ja vaatia kuntayhtymältä jatkossa kovaa talouskuria.

Lisää kuntayhtymiä on silti tulossa. Ensi vuoden alusta Kymenlaaksossa aloittaa koko maakunnan kattava kuntayhtymä ja Keski-Uudellamaalla kuuden kunnan yhteinen kuntayhtymä. Suunnitelmia kuntayhtymästä on haudottu ainakin Satakunnassa.

Tällä on poliittista merkitystä, sillä nykyisestä oppositiosta Sdp ja vihreät ovat suopeita kuntayhtymille.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajan, Sdp:n kansanedustajan Sirpa Paateron mielestä kuntayhtymät toteuttavat alkuperäistä ajatusta eli soten siirtämistä laajemmille harteille. Paateron mukaan nyt on nähty, miten vaikeaksi uudistus menee, kun hallitus haluaa tuupata maakuntiin valtavasti muitakin tehtäviä.

”Kuntayhtymä on helppo järjestely, koska siinä mennään nykyisen kuntalain mukaan. Työntekijöiden ja kiinteistöjen siirtymisen kanssa ei ole sellaisia ongelmia kuin tässä hallituksen mallissa. Kaikki vastuu pysyy julkisella, joka voi ostaa palveluita yksityisiltä tai kolmannelta sektorilta. Eli siinä ei samaan aikaan romuteta nykyistä perustaa”, Paatero sanoo.

Kokoomuspoliitikko Outi Mäkelä johtaa Nurmijärven kuntaa, joka on mukana Keski-Uudenmaan kuntayhtymässä. Kuntayhtymän ideana on tehdä sotea ainakin kaksi vuotta yhdessä ennen kuin jättiläismäinen Uudenmaan maakunta aloittaa ja ottaa soten hoitoonsa vuonna 2021.

”Nyt kun sote on viivästynyt, niin tähän on tullut enemmänkin aikaa kuin kuviteltiin. Itselläni on sellainen fiilis, että me rakennamme tätä kuntayhtymää nyt viideksi vuodeksi eteenpäin”, Mäkelä sanoo.

Oma lukunsa ovat suuret kaupungit. Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu tekevät parhaillaan yhteistä selvitystä, mikä olisi vaihtoehto maakuntauudistukselle. Kuntayhtymät ovat yksi selvityksessä mukana oleva malli.

Hallitus seuraa tarkasti maakuntavalmistelun etenemistä eikä ole erityisen ilahtunut maakuntien B-suunnitelmista.

Hallitus selvitti maakuntien valmistelun tilannetta syys-lokakuussa. Kehuja tuli Lapille, Kymenlaaksolle ja Uudellemaalle, jotka olivat hitaan alun jälkeen ottaneet muita maakuntia kiinni.

Risuja tuli Pohjanmaalle, Päijät-Hämeelle ja Varsinais-Suomelle, joissa on hallituksen tulkinnan mukaan jääty odottelemaan lakien valmistumista eduskunnasta.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) mukaan kaikille maakunnille on yhteistä se, että niillä on täysi valmius lähteä liikkeelle.

”Siksi olisi onnetonta ja myös valtava pettymys maakunnille, jos tämä ei menisi eduskunnassa maaliin”, Vehviläinen sanoo.

Vehviläinen ei hyväksy Sdp:n kritiikkiä siitä, että maakunnille työnnetään yhdellä kertaa liikaa tehtäviä. Hän sanoo, että maakunnat ovat osoittaneet olevansa valmiita ottamaan vastuun muistakin palveluista kuin vain sosiaali- ja terveydenhuollosta.

”Paluuta pelkkään sote-uudistukseen ei enää ole, aika on ajanut sen ohitse. Maakunnat ovat valmiita monialaiseen maakuntaan. Myöskään paluuta kuntayhtymämalliin ei ole”, Vehviläinen sanoo.

Vehviläisen mukaan kuntayhtymissä jää toteutumatta maakuntien kansanvaltaisuus, siis se, että järjestetään vaalit ja valitaan omat päättäjät. Kuntayhtymät voi tehdä vapaaehtoispohjalta, mutta pakolliseksi valtakunnalliseksi malliksi niistä ei ole, sillä perustuslaki ei sitä salli.

”Valmistelu on tähdännyt hallituksen mallin mukaiseen maakuntaan. Onko järkeä samalla tehdä erillistä kuntayhtymää – ei varmaankaan”, Vehviläinen sanoo.

Fakta

Maakuntavaalien aikataulu


 Maakuntien on tämänhetkisen suunnitelman mukaan tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alusta.

 Tämä aikataulu tarkoittaa, että maakuntavaalit pitäisi pitää reilu vuosi ennen aloitusta.

 Näin vaaleissa valittaville maakuntavaltuustoille jäisi riittävästi aikaa tehdä kaikki päätökset maakunnan toiminnan käynnistämiseksi. Pitää valita muun muassa maakuntajohtaja ja perustaa maakunnan hallinto.

 Jotta maakuntavaalit voi pitää, lakien pitää olla voimassa hyvissä ajoin. Teknisesti vaalit voisivat olla neljän kuukauden päästä lakien voimaantulosta. Oikeuskanslerin kanta on ollut, että lakien pitäisi olla voimassa noin puoli vuotta ennen vaalipäivää.

 Jos eduskunta ei ehdi säätää maakunta- ja sotelakeja ennen tammikuun loppua, maakuntavaaleja pitää siirtää eteenpäin toukokuulta 2019.

Oikaisu 28.10.2018 kello 16:10: Faktassa kerrottiin aiemmin, että jos vaalit ovat toukokuussa, lakien pitäisi olla voimassa vajaat neljä kuukautta ennen vaalipäivää. Oikeuskanslerin kantana on puoli vuotta. Oikeusministeriössä neljää kuukautta on pidetty teknisesti mahdollisena.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  3. 3

   ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään

  4. 4

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  5. 5

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  6. 6

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  7. 7

   Suuri seurantatutkimus ikäluokasta 1997 paljasti, kuinka Suomen jakautuminen etenee – Poliitikot huolestuivat: ”Kaikilla ei ole samat lähtökohdat”

  8. 8

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  9. 9

   Jari Sarasvuo, Baba Lybeck ja muut julkkikset koulivat nuorista lupauksista puhujatähtiä – Suora lähetys loppuunmyydystä puhetapahtumasta käynnissä

   Tilaajille
  10. 10

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  2. 2

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  3. 3

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Helsingissä toimintansa aloittanut venäläinen taksi­palvelu voi saada kuvasi ja tietoja SIM-kortistasi

  7. 7

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  8. 8

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  9. 9

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  10. 10

   Viime hetken jarruttelu ei enää auta: Teiden varsille asennetaan pian satoja uusia peltipoliiseja, ja ne mittaavat nopeuden jopa 150 metrin päästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

  10. 10

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vantaan aloittaa sisäilmakyselyn tällä viikolla – 40 000:lta kysytään kokemuksia kouluista ja päiväkodeista
  3. Gazasta ammuttiin kymmeniä raketteja Israeliin, joka vastasi ilma­iskuilla – ainakin kolme palestiinalaista kuoli, useita israelilaisia loukkaantui
  4. Severi Laukkanen opiskelee ammattimaiseksi e-urheilijaksi ja iloitsee Tampereen historiallisesta e-urheilijapolusta: ”Tulee äkkiä hiki – ei fyysisesti mutta psyykkisesti”
  5. Pääministeri Trudeau: Kanadan tiedustelu­palvelu kuunnellut tallenteet saudi­toimittaja Khashoggin murhasta
  6. ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään
  7. Suomelle voi tulla EU:ssa lisätöitä, kun Romaniaa uhkaa hallitus­kriisi – Auttamista harkitaan, jos pyyntö tulee, sanoo Sampo Terho
  8. Tunti sitten
  9. Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta
  10. Presidenttiparin poika sai niin paljon villasukkia kansalaisilta, että ne lahjoitettiin sairaalalle – ”Aaro oli saanut sukkia aika paljon yli oman tarpeen”
  11. Suuri seurantatutkimus ikäluokasta 1997 paljasti, kuinka Suomen jakautuminen etenee – Poliitikot huolestuivat: ”Kaikilla ei ole samat lähtökohdat”
  12. Historiallisen hyvä alku toi Real Madridin väliaikaisluotsille pysyvän pestin – riittääkö nostamaan mestariksi asti?
  13. Näytä lisää