Politiikka

Vihreiden konkari Osmo Soininvaara: Ay-liike ei kykene uudistuksiin

Nuoriso ajaa vihreiden voimanelikon ohi, vaikka Haavisto esiin pyydettiinkin, puolueen konkari sanoo.

Kukaan ei kysynyt Osmo Soininvaaraa vihreiden puheenjohtajaksi.

”Niin huono tilanne ei vielä ole”, hän sanoo torstaina, vain tuntia ennen Pekka Haaviston ilmoitusta pyrkiä vihreiden väliaikaiseksi puheenjohtajaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinänsä Soininvaara sanoo olevansa hyvin yllättynyt, jos puoluevaltuuskunta ei lauantaina Haavistoa valitsisi. Itsekin Soininvaara oli Haavistoa johtoon pyytänyt. Perusteena on muun muassa se, että kesäkuun puoluekokous voisi valita varsinaisen puheenjohtajan puhtaalta pöydältä.

Mutta puolueensa viestintää asiassa Soininvaara arvostelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei ole ollut tiedotusstrategian riemuvoitto, kun ihmiset vuorotellen kieltäytyvät ja lopulta päädytään Haavistoon.”

Soininvaara itse oli tukenut Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajaksi muun muassa Aallon talouspoliittiseen osaamiseen vedoten.

Aalto ei täyttänyt odotuksia, Soininvaara myöntää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se tieto, että hän sairastui jo vuosi sitten selittää, kuinka toiminta oli niin vaisua. Se on sääli. Erittäin lahjakas ja tunnollinen kaveri. Tunnollisuus tässä sitten muodostui ongelmaksi.”

Soininvaara on yksi vihreiden vanhoista ikoneista, jotka ovat olleet puolueen ytimessä 1980-luvulta lähtien. Puheenjohtajana hän käväisi neljän vuoden ajan viime vuosikymmenen alussa.

Nyt hän katsoo nuoren ikäluokan marssivan hänen, Haaviston, Satu Hassin ja Heidi Hautalan ”voimanelikon” ohitse. Nuoriso on hänen puheissaan niin väkevää, että kehu haiskahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on lahjakkaista ihmisistä vähän ylitarjontaa. On vähän kansallisen edun vastaistakin, että vihreissä on niin paljon kykyjä. Voitaisiin muillekin puolueille lainata pari fiksua”, Soininvaara sanoo.

Huolena hänen mukaansa on, ettei kaikille vihreissä riitä vastuullisia paikkoja. Sen hän sanoo nähneensä Helsingissä.

”Ihmiset, jotka muualla pääsisivät kaupunginhallitukseen, laitetaan meillä pikkulautakuntaan.”


Ensi vaalikaudelle Soininvaara listaa kolme tärkeää kokonaisuutta: ilmastopolitiikan, sosiaalipolitiikan ja kaupungistumisen sekä aluepolitiikan. Nämä kaikki asiat tarvitsevat hänen mukaansa uutta alkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinkin sosiaaliturvaa Soininvaara on pohtinut paljon. Sen uudistamista hahmotellaan ensi vaalikauden isoimmaksi urakaksi.

On sosiaaliturvaa toki yritetty rukata ennenkin. Viime kerralla urakkaa yrittäneen Sata-komitean työstä Soininvaara kirjoitti vuosikymmenen alussa kirjankin, jonka alaotsikko oli ”Miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa?”

Syyttävä sormi osoitti kirjassa erityisesti ammattiyhdistysliikettä kohti. Edelleen Soininvaara sanoo katsovansa, että ay-liikkeestä, elinkeinoelämästä ja hallituksesta muodostuvalle kolmikannalle veto-oikeuden antaminen kaikkiin asioihin on ongelma.

”Kolmikanta toimii hyvin, kun talous kasvaa ja on lisää jaettavaa, mutta kun pitää muuttaa järjestelmää, joku myös häviää, ja ay-liike on täysin mahdoton saamaan aikaan mitään”, Soininvaara tylyttää.

Kolmikantaisen komitean yhteyteen pitäisi perustaa Soininvaaran mukaan myös asiantuntijatiimi, joka tekisi pohjaehdotuksen. Silloin katsottaisiin kokonaisuutta, ei detaljeja.

”Sata-komiteassa ei koskaan saatu aikaan kokonaisuutta, josta olisi voinut sanoa, onko se parempi kuin nykytila.”

Mitä nykytilalle sitten pitäisi tehdä? Soininvaara sanoo kannattaneensa perustuloa ja olevansa yhä sen ajatusten takana.

Kuitenkin poliittinen realiteetti on hänen mukaansa se, että ihmiset haluavat vastikkeellisen sosiaaliturvamallin. Siis sellaisen, joka velvoittaa työn tai koulutuksen vastaanottoon. Siksi se tulisi myös perustulon kannattajien hyväksyä. Samalla nimi perustulo katoaisi, kun ajatus vastikkeettomuudesta poistuisi.

Olennainen osa perustulojärjestelmässä on Soininvaaran mukaan se, että järjestelmä tasaa tuloja yhtenä kokonaisuutena pitkin vuotta.

Hänen mukaansa tämä on erona Britannian esimerkin mukaan hahmoteltuun yleistukimalliin, jota kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat pitäneet esillä.

Ongelmia yleistukimallissa muodostuu Soininvaaran mukaan silloin, kun tulonsiirrot tehdään kuukausipohjalta ja verotus vuosipohjalta. Silloin järjestelmä kohtelee esimerkiksi lokakuusta maaliskuuhun kestävää työttömyysjaksoa epäjohdonmukaisesti.

”Eikä sellainen jakso ole mitenkään harvinainen.”

Tavoitteena tulisi Soininvaaran mukaan olla pienituloisten verotuksen poistaminen ja täydentävien tulonsiirtojen lisääminen. Käytännössä siis pienituloisimmilla veroaste putoaisi hänen mallissaan nollan alapuolelle.

”Nythän progressiivinen verotus tasaa tuloja vain suurituloisten ja keskituloisten välillä, mutta ei pienituloisten ja keskituloisten välillä.”

Täydentäviä tulonsiirtoja tarvitaan, koska työelämä on muuttunut epäreilummaksi. Kaikkien työpanos ei ole kaupallisesti kovin kannattavaa, Soininvaara sanoo.

Käänteinen tulovero loisi parempia kannustimia työnteolle. Se edellyttäisi tietysti myös vastikkeellisuutta eli velvollisuutta vastaanottaa työtä tai etenkin nuorempien kohdalla koulutusta.

”Syrjäytymisen edistämisraha, joka tarkoittaa, ettei ihmistä millään tavalla avusteta yhteiskunnan piiriin, ei ole hyvä ajatus.”

Viisi kysymystä Osmo Soininvaaralle

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä

”Täytyy miettiä. Tuo on aika mielenkiintoinen kysymys.”

Myöhemmin Soininvaara soittaa ja sanoo:

”Ei kukaan henkilö, jonka osaisin nimetä, mutta Facebookin algoritmien suunnittelija. Hänellä on paljon vaikutusvaltaa myös Suomen mediamaisemaan.”

2 Kehu jotakuta ammattiyhdistysliikkeen edustajaa

”Nämä STTK:n puheenjohtajat ovat molemmat olleet hyviä, [ex-puheenjohtaja] Mikko Mäenpää ja Antti Palola. Heillä on selvästi yritystä tulla out of the box ja tunnustaa tosiasioita. Heidän tatsinsa on parempi kuin muilla.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Itse asiassa nykyään kuuntelen kirjoja. Nyt kuuntelen Ilkka Remeksen Jäätyvää helvettiä.”

”Sitä ennen kuuntelin Ilkka Kariston Vankina Venäjällä, joka on muistelmateos henkilöstä joka joutui huumausainerikoksista venäläiseen vankilaan. Todella mielenkiintoinen kuvaus vaikutussuhteista vankilassa.”

4 Mikä saa sinut onnelliseksi?

”Hienot, kauniit maisemat pyöräillessä. Monta kertaa niistä tulee olo, että ’ah, maailma on ihanaa’.”

”Lisäksi, kun koen yhteiskunnallisen tilanteen ahdistavaksi ja tulee esiin positiivisia henkilöitä, joilla on hyviä ajatuksia ja vilpitön pyrkimys parempaan, se tuntuu hyvältä.”

5 Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Käyn katsomassa äitiäni hoitokodissa, koska yksi hänen sukulaisensa tulee käymään. Ja koska kesä näyttää jatkuvan, ajattelin ajaa 100 kilometriä fillarilla.”

OIKAISU 5.11. kello 14.50: Aiemmin jutun faktalaatikossa kerrottiin, että Soininvaara on ollut Helsingin kaupunginvaltuutettu 1985–2015. Hän on kaupunginvaltuutettu edelleen.

Kuka?

Osmo Soininvaara


  Syntynyt 2. syyskuuta 1951 Helsingissä. Koulutukseltaan valtiotieteen lisensiaatti.

  Kansanedustaja 1987–1991, 1995–2007 ja 2011–2015, Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985.

  Peruspalveluministeri 2000–2002, vihreiden puheenjohtaja 2001–2005.

  Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

  Harrastaa muun muassa pyöräilyä ja valokuvausta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkulasten vanhemmat syyllistyvät parisuhteessa yksinkertaiseen perusvirheeseen – ja sitten tyytymättömyys alkaa lisääntyä

  2. 2

   Suomiräppäri MKDMSK eli Maski on kuollut 21-vuotiaana, oli juuri julkaisemassa esikoisalbumia – Pyhimys: ”Teknisesti hyvin taitava ja lupaava artisti”

  3. 3

   Sdp:n vanhan vaalitaktisen tempun vuoksi puolueen säännöissä on erikoisuus, jolle voi pahimmassa tapauksessa tulla vielä dramaattista käyttöä

  4. 4

   Amerikkalaisnaisen vahingossa juoksema ”penislenkki” kasvoi kolmessa vuodessa someilmiöksi – Dick Run Clairen vaikeimmissa kuvissa on käsi mukana

  5. 5

   Hyvin pieni asia voi ratkaista sen, sairastuuko ihminen masennukseen vai ei – ”Pelkkä reseptin kirjoittaminen ei riitä”, sanoo riittämättömyyttä kokenut tutkija

  6. 6

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  7. 7

   153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle

  8. 8

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  9. 9

   ”Saako tuonne ihan oikeasti kakata”, lapsi kysyi vesivessan nähdessään – Aikoinaan luksusta edustaneet Suvelan lähiötalot puretaan ja Sinikka Nurminen, 82, menettää kotinsa

  10. 10

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  3. 3

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  4. 4

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  5. 5

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  6. 6

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  7. 7

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  8. 8

   Suomiräppäri MKDMSK eli Maski on kuollut 21-vuotiaana, oli juuri julkaisemassa esikoisalbumia – Pyhimys: ”Teknisesti hyvin taitava ja lupaava artisti”

  9. 9

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  10. 10

   Kattolamppu välittää pian dataa supernopeasti – Led-valo siirtää bittejä 10 000 kertaa nopeammin kuin wi-fi-verkot nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat