Politiikka

Vihreiden konkari Osmo Soininvaara: Ay-liike ei kykene uudistuksiin

Nuoriso ajaa vihreiden voimanelikon ohi, vaikka Haavisto esiin pyydettiinkin, puolueen konkari sanoo.

Kukaan ei kysynyt Osmo Soininvaaraa vihreiden puheenjohtajaksi.

”Niin huono tilanne ei vielä ole”, hän sanoo torstaina, vain tuntia ennen Pekka Haaviston ilmoitusta pyrkiä vihreiden väliaikaiseksi puheenjohtajaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinänsä Soininvaara sanoo olevansa hyvin yllättynyt, jos puoluevaltuuskunta ei lauantaina Haavistoa valitsisi. Itsekin Soininvaara oli Haavistoa johtoon pyytänyt. Perusteena on muun muassa se, että kesäkuun puoluekokous voisi valita varsinaisen puheenjohtajan puhtaalta pöydältä.

Mutta puolueensa viestintää asiassa Soininvaara arvostelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei ole ollut tiedotusstrategian riemuvoitto, kun ihmiset vuorotellen kieltäytyvät ja lopulta päädytään Haavistoon.”

Soininvaara itse oli tukenut Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajaksi muun muassa Aallon talouspoliittiseen osaamiseen vedoten.

Aalto ei täyttänyt odotuksia, Soininvaara myöntää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se tieto, että hän sairastui jo vuosi sitten selittää, kuinka toiminta oli niin vaisua. Se on sääli. Erittäin lahjakas ja tunnollinen kaveri. Tunnollisuus tässä sitten muodostui ongelmaksi.”

Soininvaara on yksi vihreiden vanhoista ikoneista, jotka ovat olleet puolueen ytimessä 1980-luvulta lähtien. Puheenjohtajana hän käväisi neljän vuoden ajan viime vuosikymmenen alussa.

Nyt hän katsoo nuoren ikäluokan marssivan hänen, Haaviston, Satu Hassin ja Heidi Hautalan ”voimanelikon” ohitse. Nuoriso on hänen puheissaan niin väkevää, että kehu haiskahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on lahjakkaista ihmisistä vähän ylitarjontaa. On vähän kansallisen edun vastaistakin, että vihreissä on niin paljon kykyjä. Voitaisiin muillekin puolueille lainata pari fiksua”, Soininvaara sanoo.

Huolena hänen mukaansa on, ettei kaikille vihreissä riitä vastuullisia paikkoja. Sen hän sanoo nähneensä Helsingissä.

”Ihmiset, jotka muualla pääsisivät kaupunginhallitukseen, laitetaan meillä pikkulautakuntaan.”


Ensi vaalikaudelle Soininvaara listaa kolme tärkeää kokonaisuutta: ilmastopolitiikan, sosiaalipolitiikan ja kaupungistumisen sekä aluepolitiikan. Nämä kaikki asiat tarvitsevat hänen mukaansa uutta alkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinkin sosiaaliturvaa Soininvaara on pohtinut paljon. Sen uudistamista hahmotellaan ensi vaalikauden isoimmaksi urakaksi.

On sosiaaliturvaa toki yritetty rukata ennenkin. Viime kerralla urakkaa yrittäneen Sata-komitean työstä Soininvaara kirjoitti vuosikymmenen alussa kirjankin, jonka alaotsikko oli ”Miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa?”

Syyttävä sormi osoitti kirjassa erityisesti ammattiyhdistysliikettä kohti. Edelleen Soininvaara sanoo katsovansa, että ay-liikkeestä, elinkeinoelämästä ja hallituksesta muodostuvalle kolmikannalle veto-oikeuden antaminen kaikkiin asioihin on ongelma.

”Kolmikanta toimii hyvin, kun talous kasvaa ja on lisää jaettavaa, mutta kun pitää muuttaa järjestelmää, joku myös häviää, ja ay-liike on täysin mahdoton saamaan aikaan mitään”, Soininvaara tylyttää.

Kolmikantaisen komitean yhteyteen pitäisi perustaa Soininvaaran mukaan myös asiantuntijatiimi, joka tekisi pohjaehdotuksen. Silloin katsottaisiin kokonaisuutta, ei detaljeja.

”Sata-komiteassa ei koskaan saatu aikaan kokonaisuutta, josta olisi voinut sanoa, onko se parempi kuin nykytila.”

Mitä nykytilalle sitten pitäisi tehdä? Soininvaara sanoo kannattaneensa perustuloa ja olevansa yhä sen ajatusten takana.

Kuitenkin poliittinen realiteetti on hänen mukaansa se, että ihmiset haluavat vastikkeellisen sosiaaliturvamallin. Siis sellaisen, joka velvoittaa työn tai koulutuksen vastaanottoon. Siksi se tulisi myös perustulon kannattajien hyväksyä. Samalla nimi perustulo katoaisi, kun ajatus vastikkeettomuudesta poistuisi.

Olennainen osa perustulojärjestelmässä on Soininvaaran mukaan se, että järjestelmä tasaa tuloja yhtenä kokonaisuutena pitkin vuotta.

Hänen mukaansa tämä on erona Britannian esimerkin mukaan hahmoteltuun yleistukimalliin, jota kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat pitäneet esillä.

Ongelmia yleistukimallissa muodostuu Soininvaaran mukaan silloin, kun tulonsiirrot tehdään kuukausipohjalta ja verotus vuosipohjalta. Silloin järjestelmä kohtelee esimerkiksi lokakuusta maaliskuuhun kestävää työttömyysjaksoa epäjohdonmukaisesti.

”Eikä sellainen jakso ole mitenkään harvinainen.”

Tavoitteena tulisi Soininvaaran mukaan olla pienituloisten verotuksen poistaminen ja täydentävien tulonsiirtojen lisääminen. Käytännössä siis pienituloisimmilla veroaste putoaisi hänen mallissaan nollan alapuolelle.

”Nythän progressiivinen verotus tasaa tuloja vain suurituloisten ja keskituloisten välillä, mutta ei pienituloisten ja keskituloisten välillä.”

Täydentäviä tulonsiirtoja tarvitaan, koska työelämä on muuttunut epäreilummaksi. Kaikkien työpanos ei ole kaupallisesti kovin kannattavaa, Soininvaara sanoo.

Käänteinen tulovero loisi parempia kannustimia työnteolle. Se edellyttäisi tietysti myös vastikkeellisuutta eli velvollisuutta vastaanottaa työtä tai etenkin nuorempien kohdalla koulutusta.

”Syrjäytymisen edistämisraha, joka tarkoittaa, ettei ihmistä millään tavalla avusteta yhteiskunnan piiriin, ei ole hyvä ajatus.”

Viisi kysymystä Osmo Soininvaaralle

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä

”Täytyy miettiä. Tuo on aika mielenkiintoinen kysymys.”

Myöhemmin Soininvaara soittaa ja sanoo:

”Ei kukaan henkilö, jonka osaisin nimetä, mutta Facebookin algoritmien suunnittelija. Hänellä on paljon vaikutusvaltaa myös Suomen mediamaisemaan.”

2 Kehu jotakuta ammattiyhdistysliikkeen edustajaa

”Nämä STTK:n puheenjohtajat ovat molemmat olleet hyviä, [ex-puheenjohtaja] Mikko Mäenpää ja Antti Palola. Heillä on selvästi yritystä tulla out of the box ja tunnustaa tosiasioita. Heidän tatsinsa on parempi kuin muilla.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Itse asiassa nykyään kuuntelen kirjoja. Nyt kuuntelen Ilkka Remeksen Jäätyvää helvettiä.”

”Sitä ennen kuuntelin Ilkka Kariston Vankina Venäjällä, joka on muistelmateos henkilöstä joka joutui huumausainerikoksista venäläiseen vankilaan. Todella mielenkiintoinen kuvaus vaikutussuhteista vankilassa.”

4 Mikä saa sinut onnelliseksi?

”Hienot, kauniit maisemat pyöräillessä. Monta kertaa niistä tulee olo, että ’ah, maailma on ihanaa’.”

”Lisäksi, kun koen yhteiskunnallisen tilanteen ahdistavaksi ja tulee esiin positiivisia henkilöitä, joilla on hyviä ajatuksia ja vilpitön pyrkimys parempaan, se tuntuu hyvältä.”

5 Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Käyn katsomassa äitiäni hoitokodissa, koska yksi hänen sukulaisensa tulee käymään. Ja koska kesä näyttää jatkuvan, ajattelin ajaa 100 kilometriä fillarilla.”

OIKAISU 5.11. kello 14.50: Aiemmin jutun faktalaatikossa kerrottiin, että Soininvaara on ollut Helsingin kaupunginvaltuutettu 1985–2015. Hän on kaupunginvaltuutettu edelleen.

Kuka?

Osmo Soininvaara


  Syntynyt 2. syyskuuta 1951 Helsingissä. Koulutukseltaan valtiotieteen lisensiaatti.

  Kansanedustaja 1987–1991, 1995–2007 ja 2011–2015, Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985.

  Peruspalveluministeri 2000–2002, vihreiden puheenjohtaja 2001–2005.

  Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

  Harrastaa muun muassa pyöräilyä ja valokuvausta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaivieras
 • Politiikka
 • Vihreät
 • Perustulo
 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  4. 4

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  9. 9

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää