Politiikka    |   HS-haastattelu

Alexander Stubb sulkeutui kotiinsa viideksi päiväksi ja loi kuusi pointtia – Niiden kanssa hän on kiertänyt ympäri Eurooppaa, torstaina kampanja huipentuu Helsingissä

”Kaikki on mahdollista. Nyt ollaan loppuminuuteilla Saksa–Suomi-jalkapallo-ottelussa. Pari maalia pitäisi vielä tehdä”, sanoo Stubb, jonka poliittinen kohtalo ratkeaa torstaina.

Alexander Stubb on perustanut maanantaiaamuksi väliaikaisen toimiston pieneen kahvilaan Helsingin Kampissa. HS:n jälkeen vuorossa on espanjalaisen El Pais -lehden haastattelu.

Pöydällä on puhelin ja sinikantinen vihko, jonka sivuille on hahmottumassa yksi 50-vuotiaan Stubbin uran tärkeimmistä puheista. Puhe on määrä pitää torstaiaamuna, jolloin Stubbin viiden viikon urakka huipentuu Helsingin Messukeskuksessa pidettävässä Euroopan kansanpuolueen ryhmän EPP:n puoluekokouksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina EPP:n 734 kokousedustajaa äänestävät siitä, kenestä tulee Euroopan mahtavimman poliittisen voiman EPP:n kärkiehdokas kevään 2019 europarlamenttivaaleissa. Ehdolla ovat Stubb ja saksalainen euroedustaja Manfred Weber.

”Se on yllättänyt minut, että olemme pystyneet oikeasti tekemään yleiseurooppalaisen kampanjan. Tämä on ollut hienoin ja erikoisin kampanja, jossa olen ollut mukana”, Stubb sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän näyttää kännykkäänsä. Hetkeä aiemmin Stubbin belgialainen tukija on luvannut lähettää kampanjatiimille Belgian delegaation yhteystiedot.

Tällaista se on ollut viisi viikkoa. Ylätasoa ja ruohonjuurta. Stubb on listannut sinikantiseen vihkoonsa puhettaan varten Euroopan tulevaisuutta koskevia pointteja. Mutta samaan aikaan ehdokas itse on pyytänyt puhelimellaan yksittäisten delegaattien puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita.


Stubb käynnisti kampanjansa lokakuun alussa Strasbourgissa. Hän jäi virkavapaalle työstään Euroopan investointipankin varapääjohtajana ja alkoi kiertää Eurooppaa kuin kauppamatkustaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen kiertuettaan Stubb sulkeutui kotiinsa viideksi päiväksi kirjoittamaan. Ensin vihkoon syntyi kolme pointtia. Sitten luettelo laajeni kymmeneen pointtiin, kunnes lopulta pointteja oli kuusi. Vaaliohjelmaansa varten Stubb pyysi kommentteja entisiltä euroedustaja- ja ministerikollegoiltaan.

Stubbin ohjelma kattaa politiikan olennaiset lohkot arvokysymyksistä talouteen ja ilmastonmuutoksen torjumisesta siirtolaisuuden hallintaan. Stubbin mukaan hänen kampanjansa pääviestit ovat vedonneet ihmisiin jopa Euroopan ulkopuolella.

”Juuri tänään tuli Twitterin kautta viesti Etelä-Afrikasta, että ’hei mä äänestän sua’. Kun tällaisina epävarmuuden aikoina joku tarjoaa ihmisarvoja, ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia – demokratiaa, oikeusvaltiota, vapautta, suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa, vähemmistöjen puolustamista – viesti osuu johonkin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanomalla on Stubbin mukaan vetovoimaa, sillä monet maailman johtajat Donald Trumpista Vladimir Putiniin ja Italian Matteo Salvinista Puolan Jarosłav Kaczyńskiin ja Unkarin Viktor Orbániin ovat lähteneet vihan ja pelon lietsomisen tielle.

Stubbista EPP:n pitäisi erottaa Unkari Fidesz EPP-ryhmästä, mikäli puolue ei allekirjoita yhdessä laadittavaa arvojulistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Arvot ovat mustavalkoinen kysymys. Joko jaat yhteiset arvot tai sitten olet jossain muualla. Orbánin retoriikka on pelon ja vihan lietsomista. Hän on ollut rajoittamassa sananvapautta, akateemista vapautta ja järjestäytymisen vapautta. Mielestäni meidän olisi pitänyt puuttua tähän aikaisemmin.”

Kampanjaa pyörittää viestipalvelu Whatsappin kautta toimiva ryhmä, jossa on 42 suomalaista. Kampanjatiimi on kylvänyt sanaa verkostoihinsa ympäri Eurooppaa ja aktivoinut potentiaalisia kannattajia. Stubbin kampanjan vaaliohjelma on julkaistu verkkosivuilla viidellätoista eurooppalaisella kielellä. Käännökset ovat syntyneet vapaaehtoisvoimin.

”Ihmiset ovat ottaneet yhteyttä, että voinko kääntää tämän. Se on ollut hirveän kivaa”, Stubb sanoo.

Kampanja on Stubbin mukaan maksanut vain runsaat 30 000 euroa. Siitä noin viisituhatta on mennyt ehdokkaan matkakuluihin, loput ovat kuluneet kampanjamateriaaleihin, videoihin ja sosiaaliseen mediaan.

Viime viikkoina Stubb on kiertänyt toistakymmentä EU-maiden pääkaupunkia Bukarestia, Varsovaa, Ateenaa ja Lissabonia myöten. EPP:n jäsenpuolueista monet ovat joko kristillisdemokraattisia tai kokoomusta konservatiivisempia keskustaoikeistolaisia puolueita. Stubbin mukaan hänen liberaali sanomansa on kuitenkin vedonnut kaikkialla.

”Se, etten ole saanut tai hakenut julkista tukea jokaiselta puolueelta, ei tarkoita sitä, etteikö yksityistä tukea olisi tulossa. Siksi olen puhunut salaisen lippuäänestyksen puolesta.”

”Viime viikolla matkustin Bukarestissa. Vaikka romanialaiset ovat ottaneet julkisesti kantaa Weberin puolesta, moni tuli sanomaan minulle, että äänestämme sinua.”

Stubb sanoo tajunneensa kiertueen aikana, miten kirjava ryhmittymä EPP on.

”Meiltä löytyy laidasta laitaan sosiaalireformisteja, itseni kaltaisia maltillisia keskustaoikeistolaisia liberaaleja ja sitten vähemmän maltillisia keskustaoikeistolaisia konservatiiveja.”

Myös käsitys Saksan painoarvosta on vahvistunut.

”Olen oppinut että tämä on vahvasti keskusjohtoinen puolue. Aika usein linja lähtee Saksasta, ja sitä vastaan on aika vaikea taistella. Sanon tämän myönteisessä hengessä. Ei minulla ole sen kanssa ongelmaa, tykkään saksalaisista.”

Stubbilla ja hänen iskujoukollaan on jäljellä vielä runsaan kolmen vuorokauden rutistus. Loppukirin aikana noin satahenkinen vapaaehtoisten joukko jalkautuu Helsingin hotelleihin ja Messukeskukseen lobbaamaan Stubbia kokousedustajille. Delegaatteja lähestytään myös sähköpostitse, videolinkeillä, tekstiviesteillä ja Twitterin kautta.

”Teen henkilökohtaisesti vahvan jalkatyön eri puolilla Helsinkiä tapaamassa delegaatteja, kunhan he alkavat saapua kaupunkiin”, Stubb kertoo.

Saksan lehdistössä on spekuloitu, että Weber saattaisi olla sittenkin kiinnostuneempi baijerilaisen CSU-puolueen johtotehtävistä kuin EU:n komission johtoon pyrkimisestä EPP:n kärkiehdokkaana. Tässä tapauksessa Weber voisi voitostaan huolimatta vetäytyä.

”En vaivaa tällä päätäni. Jos voitan, lähden tekemään kärkiehdokas­kampanjaa seitsemän kuukauden ajan kohti EU-vaaleja. Jos häviän, menen hymyillen takaisin Luxemburgiin töihin maanantaiaamuna.”

Jos Stubb sattuisi yllättäen voittamaan, hänellä on suunnitelmat valmiina.

”Lähden rakentamaan yhteistyötä Euroopan maltillisen keskustan kanssa suomalaisessa koalitiohengessä.”

Stubb ei usko, että nousussa olevat kansallismieliset puolueet onnistuisivat luomaan pysyvää yhteenliittymää europarlamenttiin.

”Voihan se syntyä, mutta haluaisin nähdä, miten hyvin yhteistyö toimii. Nähtiinhän Suomessakin, miten perussuomalaisille kävi. Ehkä tässä voi asettaa pienen toivon äärioikeiston omaan itseriittoisuuteen ja riitaisuuteen.”

Entä uskooko ehdokas edes itse mahdollisuuksiinsa? Ennakkoon Weberin voittoa on pidetty varmana.

”Myönnän, että tämä on vaikea kisa voittaa. Mutta kaikki on mahdollista. Nyt ollaan loppuminuuteilla Saksa–Suomi-jalkapallo-ottelussa. Pari maalia pitäisi vielä tehdä.”

Stubb ei halua ennustaa omaa kannatustaan.

”Siinä on tasan kolme vaihtoehtoa: tappio, tasapeli tai voitto. Nyt annan kohtalon puuttua peliin. Tapahtui mitä tapahtui, tämä kannatti tehdä. Tämä tuntuu jo puolivoitolta, että olen saanut olla tässä kisassa mukana suomalaisena. Olen jälleen kerran Euroopan poliittisissa kehissä mukana.”

Keskiviikkona Stubbin joukkue kampanjoi Messukeskuksessa aamusta iltaan. Stubb ja Weber kohtaavat väittelyssä keskiviikkoiltana. Torstaina ehdokkaat pitävät aamulla puheensa, minkä jälkeen alkaa äänestys.

Tulos on tiedossa torstaina noin kello 13.

”Kisan jälkeen elämä jatkuu. Torstaina kello 18 minun pitää olla CMI:n tilaisuudessa puhumassa Al Goren kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EPP:n kärkiehdokaskisa
 • Jaakko Lyytinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  5. 5

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  6. 6

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  7. 7

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  8. 8

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  9. 9

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  10. 10

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  9. 9

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää