Politiikka    |   HS-haastattelu

Alexander Stubb sulkeutui kotiinsa viideksi päiväksi ja loi kuusi pointtia – Niiden kanssa hän on kiertänyt ympäri Eurooppaa, torstaina kampanja huipentuu Helsingissä

”Kaikki on mahdollista. Nyt ollaan loppuminuuteilla Saksa–Suomi-jalkapallo-ottelussa. Pari maalia pitäisi vielä tehdä”, sanoo Stubb, jonka poliittinen kohtalo ratkeaa torstaina.

Alexander Stubb on perustanut maanantaiaamuksi väliaikaisen toimiston pieneen kahvilaan Helsingin Kampissa. HS:n jälkeen vuorossa on espanjalaisen El Pais -lehden haastattelu.

Pöydällä on puhelin ja sinikantinen vihko, jonka sivuille on hahmottumassa yksi 50-vuotiaan Stubbin uran tärkeimmistä puheista. Puhe on määrä pitää torstaiaamuna, jolloin Stubbin viiden viikon urakka huipentuu Helsingin Messukeskuksessa pidettävässä Euroopan kansanpuolueen ryhmän EPP:n puoluekokouksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina EPP:n 734 kokousedustajaa äänestävät siitä, kenestä tulee Euroopan mahtavimman poliittisen voiman EPP:n kärkiehdokas kevään 2019 europarlamenttivaaleissa. Ehdolla ovat Stubb ja saksalainen euroedustaja Manfred Weber.

”Se on yllättänyt minut, että olemme pystyneet oikeasti tekemään yleiseurooppalaisen kampanjan. Tämä on ollut hienoin ja erikoisin kampanja, jossa olen ollut mukana”, Stubb sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän näyttää kännykkäänsä. Hetkeä aiemmin Stubbin belgialainen tukija on luvannut lähettää kampanjatiimille Belgian delegaation yhteystiedot.

Tällaista se on ollut viisi viikkoa. Ylätasoa ja ruohonjuurta. Stubb on listannut sinikantiseen vihkoonsa puhettaan varten Euroopan tulevaisuutta koskevia pointteja. Mutta samaan aikaan ehdokas itse on pyytänyt puhelimellaan yksittäisten delegaattien puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita.


Stubb käynnisti kampanjansa lokakuun alussa Strasbourgissa. Hän jäi virkavapaalle työstään Euroopan investointipankin varapääjohtajana ja alkoi kiertää Eurooppaa kuin kauppamatkustaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen kiertuettaan Stubb sulkeutui kotiinsa viideksi päiväksi kirjoittamaan. Ensin vihkoon syntyi kolme pointtia. Sitten luettelo laajeni kymmeneen pointtiin, kunnes lopulta pointteja oli kuusi. Vaaliohjelmaansa varten Stubb pyysi kommentteja entisiltä euroedustaja- ja ministerikollegoiltaan.

Stubbin ohjelma kattaa politiikan olennaiset lohkot arvokysymyksistä talouteen ja ilmastonmuutoksen torjumisesta siirtolaisuuden hallintaan. Stubbin mukaan hänen kampanjansa pääviestit ovat vedonneet ihmisiin jopa Euroopan ulkopuolella.

”Juuri tänään tuli Twitterin kautta viesti Etelä-Afrikasta, että ’hei mä äänestän sua’. Kun tällaisina epävarmuuden aikoina joku tarjoaa ihmisarvoja, ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia – demokratiaa, oikeusvaltiota, vapautta, suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa, vähemmistöjen puolustamista – viesti osuu johonkin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanomalla on Stubbin mukaan vetovoimaa, sillä monet maailman johtajat Donald Trumpista Vladimir Putiniin ja Italian Matteo Salvinista Puolan Jarosłav Kaczyńskiin ja Unkarin Viktor Orbániin ovat lähteneet vihan ja pelon lietsomisen tielle.

Stubbista EPP:n pitäisi erottaa Unkari Fidesz EPP-ryhmästä, mikäli puolue ei allekirjoita yhdessä laadittavaa arvojulistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Arvot ovat mustavalkoinen kysymys. Joko jaat yhteiset arvot tai sitten olet jossain muualla. Orbánin retoriikka on pelon ja vihan lietsomista. Hän on ollut rajoittamassa sananvapautta, akateemista vapautta ja järjestäytymisen vapautta. Mielestäni meidän olisi pitänyt puuttua tähän aikaisemmin.”

Kampanjaa pyörittää viestipalvelu Whatsappin kautta toimiva ryhmä, jossa on 42 suomalaista. Kampanjatiimi on kylvänyt sanaa verkostoihinsa ympäri Eurooppaa ja aktivoinut potentiaalisia kannattajia. Stubbin kampanjan vaaliohjelma on julkaistu verkkosivuilla viidellätoista eurooppalaisella kielellä. Käännökset ovat syntyneet vapaaehtoisvoimin.

”Ihmiset ovat ottaneet yhteyttä, että voinko kääntää tämän. Se on ollut hirveän kivaa”, Stubb sanoo.

Kampanja on Stubbin mukaan maksanut vain runsaat 30 000 euroa. Siitä noin viisituhatta on mennyt ehdokkaan matkakuluihin, loput ovat kuluneet kampanjamateriaaleihin, videoihin ja sosiaaliseen mediaan.

Viime viikkoina Stubb on kiertänyt toistakymmentä EU-maiden pääkaupunkia Bukarestia, Varsovaa, Ateenaa ja Lissabonia myöten. EPP:n jäsenpuolueista monet ovat joko kristillisdemokraattisia tai kokoomusta konservatiivisempia keskustaoikeistolaisia puolueita. Stubbin mukaan hänen liberaali sanomansa on kuitenkin vedonnut kaikkialla.

”Se, etten ole saanut tai hakenut julkista tukea jokaiselta puolueelta, ei tarkoita sitä, etteikö yksityistä tukea olisi tulossa. Siksi olen puhunut salaisen lippuäänestyksen puolesta.”

”Viime viikolla matkustin Bukarestissa. Vaikka romanialaiset ovat ottaneet julkisesti kantaa Weberin puolesta, moni tuli sanomaan minulle, että äänestämme sinua.”

Stubb sanoo tajunneensa kiertueen aikana, miten kirjava ryhmittymä EPP on.

”Meiltä löytyy laidasta laitaan sosiaalireformisteja, itseni kaltaisia maltillisia keskustaoikeistolaisia liberaaleja ja sitten vähemmän maltillisia keskustaoikeistolaisia konservatiiveja.”

Myös käsitys Saksan painoarvosta on vahvistunut.

”Olen oppinut että tämä on vahvasti keskusjohtoinen puolue. Aika usein linja lähtee Saksasta, ja sitä vastaan on aika vaikea taistella. Sanon tämän myönteisessä hengessä. Ei minulla ole sen kanssa ongelmaa, tykkään saksalaisista.”

Stubbilla ja hänen iskujoukollaan on jäljellä vielä runsaan kolmen vuorokauden rutistus. Loppukirin aikana noin satahenkinen vapaaehtoisten joukko jalkautuu Helsingin hotelleihin ja Messukeskukseen lobbaamaan Stubbia kokousedustajille. Delegaatteja lähestytään myös sähköpostitse, videolinkeillä, tekstiviesteillä ja Twitterin kautta.

”Teen henkilökohtaisesti vahvan jalkatyön eri puolilla Helsinkiä tapaamassa delegaatteja, kunhan he alkavat saapua kaupunkiin”, Stubb kertoo.

Saksan lehdistössä on spekuloitu, että Weber saattaisi olla sittenkin kiinnostuneempi baijerilaisen CSU-puolueen johtotehtävistä kuin EU:n komission johtoon pyrkimisestä EPP:n kärkiehdokkaana. Tässä tapauksessa Weber voisi voitostaan huolimatta vetäytyä.

”En vaivaa tällä päätäni. Jos voitan, lähden tekemään kärkiehdokas­kampanjaa seitsemän kuukauden ajan kohti EU-vaaleja. Jos häviän, menen hymyillen takaisin Luxemburgiin töihin maanantaiaamuna.”

Jos Stubb sattuisi yllättäen voittamaan, hänellä on suunnitelmat valmiina.

”Lähden rakentamaan yhteistyötä Euroopan maltillisen keskustan kanssa suomalaisessa koalitiohengessä.”

Stubb ei usko, että nousussa olevat kansallismieliset puolueet onnistuisivat luomaan pysyvää yhteenliittymää europarlamenttiin.

”Voihan se syntyä, mutta haluaisin nähdä, miten hyvin yhteistyö toimii. Nähtiinhän Suomessakin, miten perussuomalaisille kävi. Ehkä tässä voi asettaa pienen toivon äärioikeiston omaan itseriittoisuuteen ja riitaisuuteen.”

Entä uskooko ehdokas edes itse mahdollisuuksiinsa? Ennakkoon Weberin voittoa on pidetty varmana.

”Myönnän, että tämä on vaikea kisa voittaa. Mutta kaikki on mahdollista. Nyt ollaan loppuminuuteilla Saksa–Suomi-jalkapallo-ottelussa. Pari maalia pitäisi vielä tehdä.”

Stubb ei halua ennustaa omaa kannatustaan.

”Siinä on tasan kolme vaihtoehtoa: tappio, tasapeli tai voitto. Nyt annan kohtalon puuttua peliin. Tapahtui mitä tapahtui, tämä kannatti tehdä. Tämä tuntuu jo puolivoitolta, että olen saanut olla tässä kisassa mukana suomalaisena. Olen jälleen kerran Euroopan poliittisissa kehissä mukana.”

Keskiviikkona Stubbin joukkue kampanjoi Messukeskuksessa aamusta iltaan. Stubb ja Weber kohtaavat väittelyssä keskiviikkoiltana. Torstaina ehdokkaat pitävät aamulla puheensa, minkä jälkeen alkaa äänestys.

Tulos on tiedossa torstaina noin kello 13.

”Kisan jälkeen elämä jatkuu. Torstaina kello 18 minun pitää olla CMI:n tilaisuudessa puhumassa Al Goren kanssa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  2. 2

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  3. 3

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  4. 4

   Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä

  5. 5

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  6. 6

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  7. 7

   Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta

  8. 8

   Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta

  9. 9

   Kattolamppu välittää pian dataa supernopeasti – Led-valo siirtää bittejä 10 000 kertaa nopeammin kuin wi-fi-verkot nyt

  10. 10

   Sipoon kunta varoittaa: Koululaisten keskuudessa levinnyt lapsiporno­videoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  6. 6

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  7. 7

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. KKO ottaa tutkiakseen HS:n toimittajan kotietsintätapauksen
  3. Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä
  4. Raahessa äitinsä ja 25-vuotiaan naisen murhista syytetty mies ei ymmärtänyt tekojaan
  5. Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta
  6. ”Isä olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä
  7. Eveliina Piipon suusta pääsi tuttu sana, kun nuorten MM-kulta karkasi vain kahden sekunnin päähän: ”Aikalailla kaikkeni jätin ladulle”
  8. Muistatko, miten Timo Mäkisestä tuli lentävä suomalainen? Monte Carlon ralli avaa jälleen rallikauden, mutta legendaarinen voitto Mini Cooperilla oli käsittämätön
  9. Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”
  10. Trumpin hallinnon arjesta tuli julki uusi paljastuskirja, joka kuvaa Valkoisen talon selkäänpuukottajien pesänä – kirjailijan mukaan juonittelu oli kuin Game of Thrones -sarjasta
  11. Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa
  12. Näytä lisää