Politiikka

Kiista nukutusta vaativista leikkauksista kärjistyi: Hus syyttää ministeriötä yksityisten terveysyhtiöiden suosimisesta

Pian tulossa oleva ”Lex Terveystalo” sallii yksityisten tekevän nukutusta vaativia leikkauksia alihankintana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus ihmettelee sosiaali- ja terveysministeriön intoa suosia yksityisiä terveydenhuoltoalan yrityksiä leikkaustoiminnassa.

Ministeriö hioo parhaillaan muutoksia terveydenhuoltolakiin. Lakiin on tarkoitus lisätä säännös, jonka mukaan sairaanhoitopiiri voisi järjestää nukutusta vaativia leikkauksia myös päivystysyksiköiden ulkopuolisissa sairaaloissa. Tämä koskisi myös yksityisten terveysyritysten alihankintana tekemiä leikkauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lainmuutos aiotaan antaa eduskunnalle joulukuun alussa.

Julkisella puolella lainmuutosta on nimitetty myös ”Lex Terveystaloksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laki oli johtamassa siihen, että yksityisten terveysyhtiöiden, eli esimerkiksi Mehiläisen ja Terveystalon, olisi pitänyt lopettaa anestesiaa vaativat leikkaukset, joita ne ovat tehneet alihankintana eli ostopalveluna julkiselle sektorille.

Yksityisten halutaan nyt kuitenkin jatkavan leikkauksia, tosin sillä ehdolla, että potilas voidaan hätätilanteessa siirtää alle puolessa tunnissa sairaalaan, jossa on teho-osasto ja jossa pystytään nopeisiin päivystysleikkauksiin.

Päivystystä ja erikoissairaanhoidon keskittämistä koskevat muutokset tulivat voimaan vuoden 2017 alussa, ja niiden toimeenpano alkoi siirtymäajan jälkeen tämän vuoden alusta. Muutokset tehtiin päivystys- ja keskittämisasetuksilla, joiden pohjana olevaa terveydenhuoltolakia halutaan nyt muuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kirjoitti asiasta helmikuussa:

Lue lisää tästä: Sairaaloiden keskittäminen herättää yhä ärtymystä eri puolilla Suomea – Ministeriö aikoo korjata leikkausten keskittämistä koskevaa määräystä heti alkumetreillä

Hus sanoo asiasta antamassaan lausunnossa, ettei näe perustetta vasta annetun asetuksen avaamiseksi ministeriön suunnittelemalla tavalla. Husin lausunnon mukaan tosiasiallinen syy on yksityisten toimijoiden toimintaedellytysten parantaminen.

”Sairaanhoitopiireille jäisi päivystyksen ja komplikaatioiden hoito. Tämä vääristäisi kilpailua yksityisten ja julkisten toimijoiden välillä”, Husin toimitusjohtajan Aki Lindénin allekirjoittamassa lausunnossa sanotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Husin näkemyksen mukaan ehdotettu muutos asettaisi julkiset ja yksityiset toimijat eriarvoiseen asemaan myös siten, että monet aiemmin leikkauksia tehneet julkiset sairaalat ovat lopettaneet nyt voimassa olleen asetuksen perusteella yleisanestesiaa vaativien toimenpiteiden tekemisen”, Lindén kirjoittaa.

”Nyt sellainen mahdollisuus tarjottaisiin yksityisille toimijoille, jotka sijaitsevat alle 30 minuutin ajallisen matkan päässä päivystävästä sairaalasta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksityiset terveysyritykset ovat tyytyväisiä tulossa olevaan lakimuutokseen.

Niiden edunvalvoja eli lääkäripalveluyritysten yhdistys Lpy pitää tärkeänä sitä, että kunnat ja kuntayhtymät voivat hankkia yksityisiltä terveysyrityksiltä leikkauksia täydentääkseen omaa toimintaansa ja hyödyntääkseen yksityisten resursseja.

Käytännössä tämä koskee suurimpia kaupunkeja, joissa yksityiset yhtiöt ovat laajentaneet omaa leikkauskapasiteettiaan. Esimerkiksi Oulussa yksityiset omistavat nyt kymmenkunta leikkaussalia.

Pihlajalinna-yhtiö sanoo omassa lausunnossaan, että leikkaavan yksikön maantieteellinen sijainti lähellä päivystävää sairaalaa ei ole yhtä oleellista kuin se, että yksikkö on laadukas.

Pihlajalinna toivoo, että ministeriö tekisi laatua mittaavat kriteerit sen sijaan että säätelee minuuteissa, mikä potilaan siirtoajan päivystykseen pitää olla.

Lakiesityksen mukaan sairaanhoitopiirit ostavat anestesiaa vaativia leikkauspalveluita yksityisiltä toimijoilta nykyisin erittäin vähän. Ainoa poikkeus on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, joka osti vuonna 2017 noin 130 anestesiaa vaativaa leikkausta yksityisiltä.

Paikallispuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä ostetaan jonkun verran. Merkittävin ostaja on Hus, joka antaa palveluseteleitä kaihileikkauksiin ja jonkin verran suonikohjuleikkauksiin. Palvelusetelillä potilas voi valita yksityisen toimijan, joka tekee leikkauksen.

Julkisesti rahoitettuja leikkauksia tehdään yksityisissä yksiköissä myös silloin, kun kunnat ovat ulkoistaneet toimintojaan. Suurimmat toimijat ovat ministeriön mukaan Jokilaakson sairaala Jämsässä sekä Varkauden aluesairaala.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  7. 7

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  8. 8

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää