Politiikka

Ministeriön halu avata potilastietoja poliisille herättää huolta oikeustieteilijöissä – ”Ilman muuta tässä ollaan vaarallisilla vesillä”

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio rinnastaa potilassalaisuuden herkkyyden rippisalaisuuteen. Professori Olli Mäenpään mukaan sisäministeriön toivomissa muutoksissa ”mennään aika pitkälle”.

Oikeustieteilijät suhtautuvat kriittisesti sisäministeriön haluun laajentaa poliisin pääsyä potilastietoihin.

HS kertoi sisäministeriön ajamasta muutoksesta tiistaina: Sisäministeriö nuijii pikavauhdilla poliisille pääsyä arkaluontoisiin potilastietoihin – ”Olen aika tyrmistynyt tästä”, sanoo lääkäriliiton toiminnanjohtaja
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kehottaa muistamaan potilassalaisuuden taustalla olevan ajatuksen siitä, että jos potilas ei uskalla puhua lääkärille luottamuksella, niin vaara hoidon epäonnistumisesta kasvaa.

Aarnio rinnastaa potilassalaisuuden herkkyyden rippisalaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Potilassalaisuus on niin kova juttu, että jos sitä käydään jollain tavalla kaventamaan, niin pitää menetellä todella huolellisesti. Jos potilassalaisuutta nyt murretaan, niin tietyt ryhmät varmasti alkavat aristella, ja potilas kärsii.”

Sisäministeriön ajamaa muutosta Aarnio pitää laajana.

”Oikeus saada tietoja on yritetty kirjoittaa niin väljäksi kuin suinkin, että se mahdollistaisi kaiken.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aarnio on tutustunut sisäministeriön pykäläluonnokseen, joka lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) kommentoitavaksi lokakuussa.

Aarnion mielestä sisäministeriön teksti vaikuttaa yhä raakileelta. Siitäkin huolimatta, että ministeriöt yrittävät saada lakiesityksen eduskuntaan jo kuukauden päästä.

Aarnio muistuttaa, että myös poliisilta vuotaa tietoja. Siksi sen rekistereihin mahdollisesti päätyvien henkilöiden, eli tässä tapauksessa potilaiden, oikeusturva pitää ottaa huomioon. Sisäministeriön luonnoksessa ei ole viitattu sanallakaan tietosuojaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sen arviointi puuttuu tekstistä kokonaan. Siinä mietitään vain, onko poliisilla tiedonsaantioikeus ja pitääkö potilassalaisuutta murtaa vähän lisää. Ei kuvata, mitä tämä merkitsisi potilaalle, potilaan hoidolle, poliisien järjestelmille, rekisteröidyn oikeudelle tietää kuka poliisi on tehnyt mitäkin, tai minkä takia joitain asioita on tehty.”

Myös oikeustieteen professorit Olli Mäenpää ja Martin Scheinin pitävät sisäministeriön toivomia muutoksia ongelmallisina niin lähtökohdiltaan kuin sanamuodoiltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mäenpään mukaan kahden perusoikeuden eli henkilökohtaisen turvallisuuden sekä yksityisyydensuojan välillä on jännite, josta on hyvä keskustella.

”Selvää on, että poliisilla pitää olla riittävä toimivalta. Mutta tässä mennään aika pitkälle, yksityiselämän suojan ja luottamuksellisen viestinnän kannalta ongelmallisille alueille”, sanoo Mäenpää, joka toimii Helsingin yliopistossa hallinto-oikeuden professorina.

”Kynnys arkaluonteisten potilastietojen luovuttamiselle on pantu hyvin alas.”

Euroopan yliopistoinstituutissa kansainvälisen oikeuden professorina toimiva Scheinin huomauttaa, että Suomessa on viime vuosina kavennettu yksityisyydensuojaa monin tavoin.

Poliisin pääsyä potilastietoihin on helpotettu ja eduskunta on viemässä läpi tiedustelulakeja. Poliisi ja muut viranomaiset pääsevät pian entistä helpommin katsomaan myös suomalaisten tilitietoja.

Scheinin näkee ”orwellilaisia” piirteitä siinä, että myös terveystietoja halutaan avata entistä matalammalla kynnyksellä poliisille.

”Sisäministeriön ajama lainmuutos on osa yleisempää tarkkailuvaltiokehitystä. Poliisin muka pitäisi tietää kaikista kaikki. Ilman muuta tässä ollaan vaarallisilla vesillä”, hän sanoo.

”Kun lähdetään murtamaan luottamussuhteita lääkärin ja potilaan välillä, niin se on arveluttava tie. Tälle pitäisi laittaa stoppi ihan periaatteellisistakin syistä.”

Mäenpää erittelee sisäministeriön toivomassa lainmuutoksessa kaksi isoa ongelmaa. Ensimmäinen on se, että poliisi voisi saada potilastietoja rikosten ”ennalta estämiseksi, paljastamiseksi tai selvittämiseksi”.

”Ei edellytetä, että mitään rikosta olisi tapahtunut, vaan epäillään vain, että sellainen saattaa tapahtua. Sellaisia epäilyjä voi olla kaiken aikaa ilmassa.”

Mäenpään mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunta korosti juuri tiedustelulakien kohdalla, että rikosten ennaltaehkäiseminen on hyvin ongelmallinen peruste viestisalaisuuden murtamiselle.

”Katson, että sama koskee myös salassa pidettäviä terveystietoja. Se on liian väljä lähtökohta.”

Toinen ongelmallinen kohta koskee Mäenpään mukaan sitä, että poliisi voisi saada potilastietoja poliisitutkinnan suorittamiseksi.

Poliisitutkinnalla tarkoitetaan muun muassa tulipalon syyn tutkimista tai liiketoimintakiellon valvontaa, siis tapauksia, joissa ei välttämättä ole edes mitään rikosta kyseessä.

”On ylipäänsä aika hämmästyttävä ajatus, että salassa pidettäviä potilastietoja voitaisiin antaa hyvin väljästi poliisitutkinnan suorittamiseksi”, Mäenpää sanoo.

”Tämä menee uusille vesille ja on vielä ongelmallisempaa kuin tietojen saaminen rikosten ennaltaehkäisemiseksi.”

Poliisitutkintaa on myös ulkomaalaisia koskeva valvonta. Scheinin pelkää lainmuutoksen johtavan siihen, että poliisi voisi esimerkiksi saada itselleen potilastietoja ulkomaalaisen maassa oleskelun ja maasta poistamisen selvittämisessä.

”Jos jollain ulkomaalaisella olisi vaikka sellainen tauti tai terveydentila, joka vaatii säännöllistä kontrollia terveydenhuollossa, niin poliisi voisi käyttää sitä maasta poistamisessa.”

Sisäministeriö mainitsee pykäläluonnoksensa perusteluissa etenkin kadonneen henkilön etsinnän, joka on myös poliisitutkintaa. Kadonneiden henkilöiden kohdalla terveydenhuollon henkilöstö ja poliisi tekevät jo tällä hetkellä hyvää yhteistyötä.

Scheinin kiinnittää huomiota myös siihen, että potilastietoja voisi saada ”erittäin tärkeän yleisen tai yksityisen edun” nojalla.

Perusteluissa sisäministeriö määrittelee erittäin tärkeän yksityisen edun tarkoittavan esimerkiksi sitä, että poliisin kanssa tekemisissä oleva henkilö sairastaa tartuntatautia.

HS:n haastattelun jälkeen sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) kabinetista kerrottiin, että tartuntatauteja koskevasta kohdasta on päätetty luopua ”väärinymmärrysten välttämiseksi”.

Scheinin sanoo, että poliisin pitää viranhoidossaan varautua joka tilanteessa tartuntavaaraan ja suojautuminen on osa ammattitaitoa. Hän näkee ongelmallisena sen, jos tartuntataudeista aletaan levittää tietoa poliisille.

”Lääkärin ja potilaan luottamussuhde ei suojaa vain potilasta, vaan myös kansanterveyttä. Vuosikymmenten ajan on nähty, että esimerkiksi hiv-tietojen vuotaminen poliisille johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Syntyy maan alle meneviä alakulttuureja, ja esimerkiksi veritartuntataudit, kuten hiv ja keltatauti, leviävät.”

Scheinin ja Mäenpää pitävät selvänä, että jos sisäministeriön ajama lainmuutos etenee, sen pitää käydä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Eduskunta hyväksyi vuonna 2015 hallituskauden loppuvaiheilla muutoksen, jolla laajennettiin poliisin tiedonsaantioikeuksia potilaista.

”Niitä pykäliä ei koskaan arvioitu perustuslakivaliokunnassa, vaikka on aivan ilmeistä, että näin olisi pitänyt tehdä”, Mäenpää sanoo.

Hänen mukaansa jo vuoden 2015 lakimuutos on ”varsin hankalasti” sovitettavissa perustuslain turvaamaan yksityisyydensuojaan. Jos sisäministeriön toivomat muutokset menisivät läpi, voisi tietojen luovuttaminen mennä ”mielivaltaiseksi”, Mäenpää sanoo.

Mäenpää kiinnittää huomiota myös siihen, että sisäministeriön luonnostelemissa lakipykälissä puhutaan vain oikeudesta antaa tietoja, mutta perusteluissa viitataan myös velvollisuuteen.

”Perustelut ovat aika lailla vinksin vonksin. Ehkä niissä näkyvät hieman laajemmat ajatukset kuin lakipykälissä on.”

Poliisilla on jo useamman vuoden ollut huoli siitä, että sen tiedonsaantioikeudet eivät ole riittävän laajoja.

Tietosuojavaltuutettu Aarnio sanoo, että silloinen sisäministeri, nykyinen eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) lähestyi häntä noin puolitoista vuotta sitten asiaan liittyen.

Sisäministeriö kutsui tietosuojavaltuutetun sekä STM:n virkamiehiä keskusteluihin. Pian neuvotteluja jatkettiin vain sisäministeriön ja STM:n virkamiesten kesken.

”Olen kysellyt, mitä sen jälkeen asialle on kuulunut, mutta on vallinnut syvä hiljaisuus. Tämä näyttää nyt olevan ensimmäinen asia, joka on kummunnut siitä yhteistyöstä.”

Sisäministeriön pykäläluonnoksesta ei käy ilmi, millaiseen rekisteriin poliisin saamat potilastiedot menisivät. Aarnion mukaan poliisi on yrittänyt viime aikoina venyttää koko ajan omaa toimivaltaansa sitä kautta, että se saisi kerättyä lisää tietoja omiin rekistereihinsä.

”Yleensä poliisin toimivaltaa on tarkasteltu niin, että poliisilla on joku tietty tapaus, jota varten tarvitaan tietoa. Nyt siitä ajatuksesta yritetään irtautua. Poliisi on juuri esittämässä henkilötietolain uudistuksen kohdalla sellaista, että se saisi mitä tahansa tietoa järjestelmiinsä analysointia varten.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yksityisyys
 • Hyvinvointi
 • Poliisi
 • Perustuslaki
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  4. 4

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  5. 5

   Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

  6. 6

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  7. 7

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  8. 8

   Belgian pääministeri eroaa – hallitus kaatui YK:n siirtolaisuus­sopimukseen

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Tutkimus testasi, miten eri sukupuolet suhtautuvat moniavioiseen henkilöön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  8. 8

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  9. 9

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  10. 10

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää