Politiikka    |   HS-analyysi

Soten valmistuminen otti askeleen eteenpäin, mutta maalista ollaan vielä kaukana – Neljä tärkeää kysymystä soten tulevaisuudesta

Sote-valiokunnasta lähtee kolme isoa mietintöä perustuslailliseen arvioon. Perustuslaki­valiokunnan muutaman viikon päästä tuleva tuomio ratkaisee koko uudistuksen kohtalon.

Hallituksen sosiaali- ja terveyden­huoltouudistus ja maakuntauudistus ottivat keskiviikkona yhden askeleen lähemmäksi valmistumistaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintöluonnokset uudistukseen liittyvistä keskeisistä laeista.

Se tarkoittaa, että eduskunnassa joukko kansanedustajia on käynyt läpi lakiesitykset huolellisesti, kuullut eri asiantuntijoita, täydentänyt pykäliä ja perusteluita ja korjannut sisältöön jääneet puutteet.

Lopputulos ei ole yksimielinen: oppositio pitää lakiesityksiä huonoina, mutta luonnokset ovat nyt kuitenkin valmiit. Huhtikuusta asti niitä on käsiteltykin.

Mutta vielä ollaan kaukana maalista. Lakipykälät eivät ole vielä valmiita menemään eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi, kuten yleensä tässä vaiheessa tapahtuu. Sote-valiokunnan mietinnöt lähtevät seuraavaksi retkelle eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Miksi tarvitaan koukkaus perustuslaki­valiokuntaan?

Perustuslakivaliokunta arvioi, ovatko tulossa olevat lait Suomen perustuslain mukaisia. Perustuslaki on väkevä voima: kaikkien lakien pitää olla sopusoinnussa sen kanssa.

Perustuslaki­valiokunnan tuleva lausunto on sote- ja maakuntauudistuksen kannalta aivan oleellinen. Jos valiokunnan mielestä laeissa on yhä puutteita sote-valiokunnan urakoinnista huolimatta, hallituksen uudistus saattaa kaatua siihen.

On vielä epäselvää, miten kauan aikaa perustuslakivaliokunta tarvitsee arvionsa tekemiseen – neljästä kuuteen viikkoa on yleinen arvaus.

Sen jälkeen sote-lait palaavat takaisin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka vetää havainnot yhteen, tekee viimeiset korjaukset ja lähettää lait eduskunnan täysistuntoon hyväksyttäviksi.

Onko sote- ja maakuntauudistus aikataulussa?

Näyttää siltä, että jos (tämä on siis edelleen iso jos) uudistus menee läpi perustuslakivaliokunnasta, sote-lakien käsittely ja todennäköiset äänestykset eduskunnan täysistunnossa siirtyvät joulutauon jälkeiseen aikaan.

Joulutauko on tulevien eduskuntavaalien takia nyt tavallista lyhyempi, sillä eduskunta kokoontuu jo 8. tammikuuta.

Uudistus pitäisi saada vauhdilla voimaan, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää ensi vuonna ja maakunnat pääsisivät aloittamaan. Hallitus on toiveikkaasti sijoittanut vaalit toukokuulle 2019, mutta yhä todennäköisemmältä näyttää, että ne siirtyvät eteenpäin.

Lue lisää: Vaalipäivä, jota ei koskaan tullut

Sote kytkeytyy tähän niin, että sosiaali- ja terveydenhuolto on tarkoitus maakuntien aloitettua siirtää kunnilta maakuntien vastuulle.

Mikä on olennaista sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöissä?

Se, onko valiokunta kyennyt tekemään perustuslaki­valiokunnan jo aiemmin kesäkuussa vaatimat muutokset, jotka koskevat erityisesti asiakkaan valinnanvapautta.

Valinnanvapaus on ollut koko uudistuksen murheenkryyni. Se myös jakaa rajusti poliittista kenttää. Hallitus ajaa sitä läpi, oppositio puhuu muun muassa ”markkinamallista”.

Valinnanvapausuudistuksessa yksityiset terveysyhtiöt päästetään mukaan julkiseen terveydenhuoltoon – toki tiukasti säädellen. Tiukka säätely on samalla tarkoittanut hyvin yksityiskohtaista lainsäädäntöä.

Hallitus, jonka vastuulla on lakien valmistelu, on tehnyt valinnanvapauslakia kuin Iisakin kirkkoa. Keväällä valmistunut versio ei kelvannut perustuslakivaliokunnalle, vaan se halusi siihen useita muutoksia.

Hallitus teki osaltaan kesäkuussa perustuslakivaliokunnan vaatimat korjaukset. Ne tehtiin niin, että sosiaali- ja terveysvaliokunta sai hallitukselta niin sanotun vastineen liittyen valinnanvapauslakiin.

Toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä täydentävä lakiesitys, mutta vastine oli nopeampi menettely.

Mitä muutoksia lakeihin on tehty?

Perustuslakivaliokunta totesi kesäkuussa, että silloisen lakiesityksen keskeisimmät ongelmat liittyvät valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen.

Aikataulua hallitus muutti mutisematta. Hallitus ehdotti, että valinnanvapaus eli suoran valinnan sote-keskuspalvelut alkaisivat vuoden 2022 alusta aiemmin esitetyn vuoden 2021 alun sijaan.

Maakunnalla olisi tietyin ehdoin oikeus hakea lupaa aiempaan aloitukseen. Maakunta voisi myös hakea vuoden lykkäystä.

Rahoitusongelma tarkoitti puolestaan sitä, että perustuslakivaliokunta oli huolissaan siitä, pitääkö valtio maakuntien rahoituksen liian tiukalla niin, että ihmisten palvelut ja perusoikeudet vaarantuvat.

Mietintöluonnoksen mukaan valtion olisi korotettava kaikkien maakuntien kokonaisrahoitusta tilanteessa, jossa rahoituksen taso todettaisiin riittämättömäksi joko useissa maakunnissa tai sitten niin, että se koskee kahdeksaa maakuntaa tai yli 40 prosenttia väestöstä.

Lisäksi yksittäisellä maakunnalla on oikeus saada lisärahoitusta silloin, jos rahoituksen taso vaarantaisi kyseisessä maakunnassa riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kiperin kohta perustuslakivaliokunnan havaitsemissa puutteissa on EU-notifiointi.

Notifikaatio tarkoittaa oikeusvarmuusilmoitusta, jolla Suomi saisi varmistuksen siitä, onko valinnanvapausmalli EU:n valtiontukisäännösten mukainen – eli että se ei sisällä mitään, jonka EU voisi tulkita kielletyksi valtiontueksi.

Perustuslakivaliokunnan mukaan ”valinnanvapausjärjestelmää ei ole syytä ottaa käyttöön, ennen kuin on varmistettu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn, esimerkiksi niin, että valtioneuvosto notifioi järjestelmän EU:n komissiolle”. Valiokunta usutti sote-valiokuntaa selvittämään tarkkaan asian.

Sote-valiokunnan mukaan notifikaatiota ei tarvitse tehdä. Sen sijaan yritetään muulla tavoin varmistaa, että maakunnan liikelaitokset eivät tule saamaan EU:n valtiontukisääntöjen vastaista tukea. Valinnanvapauslakiin lisätään säännöksiä, joiden valiokunta katsoo olevan riittävä este.

Mutta riittävätkö nämä säännökset antamaan oikeusvarmuuden, siis sen, että myöhemmin Suomi ei joudu valinnanvapauden takia liisteriin EU:ssa?

Lopullisen sinetin tähän antaa perustuslakivaliokunta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle syksy on ollut iso ponnistus, joka on koetellut hermoja ja kestävyyttä.

Tunnelmista voi lukea lisää täältä: Kansanedustajan itku ja sen selittely tiedotteella kertovat karua viestiä sote-väännöstä – Nämä asiat kiristävät nyt tunnelmia hallituksen suurimman hankkeen ympärillä

On joka tapauksessa yksi askel eteenpäin, että sote-valiokunta saa viimein työnsä valmiiksi.

Valiokunta teki kaikkiaan kolme isoa mietintöä, jotka lähtevät eteenpäin perustuslakivaliokuntaan. Niistä yksi koskee maakunta- ja sote-uudistuksen järjestämistä, yksi valinnanvapautta ja yksi palveluiden tuottajien asemaa.

Maakuntien perustamista koskevan mietintöluonnoksen voi lukea tästä, valinnanvapautta koskevan luonnoksen tästä ja palveluiden tuottajia koskevan luonnoksen tästä. Paperit ovat poikkeuksellisesti julkisia jo nyt luonnosvaiheessa, koska valiokunta piti avoimuutta tärkeänä näin suuressa uudistuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  2. 2

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  7. 7

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  8. 8

   Autojen päälle ropisi hiekkaa Britanniassa, Suomessa ihasteltu poikkeuksellisen upeita auringon­laskuja – kumpaakin ilmiötä selittää ilma­kehään noussut hiekka­pöly

  9. 9

   WHO:lta tiukka linja ruutu­aikaan: Alle viisivuotiaille lapsille enintään tunti päivässä, alle vuoden ikäisiä ei pitäisi altistaa äly­laitteille lainkaan

  10. 10

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  8. 8

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää