Politiikka |HS seuraa

Alexander Stubb hävisi saksalaiselle ennakkosuosikille murskaluvuin 492–127 – ”En harkitse vakavasti mitään muuta kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua”

Manfred Weber onnistui Stubbia paremmin viime hetken puheissa kokousedustajille. ”Hänen tapansa tehdä asioita ja saada ihmiset mukaan täytyy olla osana kampanjaamme vuonna 2019”, Weber sanoo Stubbista voitonpuheessaan.

Stubb kertoo tunnelmistaan häviön jälkeen

Stubb: "Voin seistä 100-prosenttisesti Weberin takana"

Weber voitti Stubbin murskaluvuin

Angela Merkel vetosi vahvasti Euroopan yhtenäisyyden puolesta

Unkarin Viktor Orbán vakuuttaa tukeaan Weberille

Näytä lisää(2 kpl)
Saksalainen Manfred Weber voitti Suomen entisen pääministerin Alexander Stubbin murskaluvuin keskustaoikeiston EPP:n äänestyksessä Helsingissä torstaina. Weber on Euroopan unionin suurimman poliittisen ryhmän ehdokas komission seuraavaksi puheenjohtajaksi ensi kevään eurovaaleissa.

Weber sai 492 ääntä, Stubb 127.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valinnan jälkeen suomalaistoimittajille puhunut Stubb kiisti, että tulos olisi ollut pettymys.

”Pienelle Suomelle se on ihan suuri tulos”, hän sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stubb kertoi palaavansa nyt takaisin ”sorvin ääreen” eli hänen työnsä jatkuu normaalisti Luxemburgissa Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

”Toivon että kokoomus saa seuraavissa vaaleissa muutaman prosentin enemmän kuin minä näissä vaaleissa”, hän kuittasi uteluihin omista haluistaan palata politiikkaan.

”En harkitse mitään muuta vakavasti nyt kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weber kiitti voitonpuheessaan Stubbia kilpailusta.

”Tänään on upea päivä. Tunnemme yhtenäisyyden keskuudessamme. Haluan alleviivata, että kyse ei ole yksilön menestyksestä vaan meistä Euroopan johtajana”, Weber sanoi.

”Hänen tapansa tehdä asioita ja saada ihmiset mukaan täytyy olla osana kampanjaamme vuonna 2019”, Weber sanoo Stubbista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedotustilaisuudessa Weberiltä kysyttiin, olisiko mahdollista, että Stubb olisi jollain tavalla osa vaalikampanjaa.

”On voittajalle lahja, että Alex sanoi, että pysymme yhdessä. Hänellä on kannattajia puolueessa, ja haluan pitää puolueemme yhtenäisenä. Uusista mahdollisuuksista puhun hänelle suoraan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EPP-ryhmää EU-parlamentissa johtava Weber oli ennakkosuosikki koko kisan ajan, sillä häntä tukivat lähes kaikki merkittävät puolueryhmät EPP:ssä.

Vaikka Stubb kampanjoi kiivaasti viiden viikon ajan ympäri Eurooppaa, hän jäi Weberin varjoon. Weber onnistui erityisesti viimeisissä puheenvuoroissaan Messukeskuksessa, jossa hänestä tuli esille uusi, henkilökohtaisempi puoli.


Sekä Stubb että Weber pitivät puheet ennen äänestystä.

Stubb esiintyi varsin valtiomiesmäisesti ja jopa teknokraattisesti puhuessaan muun muassa digitalisaatiosta ja Euroopan kriisin syistä. Tunnetta hänellä oli paljon vähemmän kuin kotikylästään ja veljensä kuolemasta puhuneella Weberillä.

Lue täältä lisää kahdesta kilpakumppanista: Baijerilaisen pikkukylän konservatiivi vastaan liberaali kosmopoliitti Suomesta – Tällaisia ovat EU:n kärkipaikalle pyrkivät Manfred Weber ja Alexander Stubb

HS-seurannan kärkiehdokkaan valinnasta ja valtiojohtajien puheista voit lukea alta.

Hetki hetkeltä -seuranta kokouksesta:

HS:n seuranta päättyy

Kiitoksia paljon kaikille lukijoille mukanaolosta. HS:n liveseuranta täältä messukeskuksesta päättyy tähän. Stubbin, Petteri Orpon, Manfred Weberin sekä muiden kommentteja päivitellään vielä HS:n verkkosivuille tämän illan aikana. Palaamisiin!

Näihin odotettuihin tuloksiin päättyi EPP:n kärkiehdokaskisa. Stubbiakaan ei varsinaisesti voida pitää minään luuserina kilpailun osalta - saihan hän nimensä takaisin eurooppapiirien huulille. Häntä pohditaan kulisseissa jo esimerkiksi EU:n ulkoasioista vastaavan Federica Mogherinin paikalle.

Stubb ei näitä asioita halunnut kommentoida. "Vaimokaan tuskin pitää ajatuksesta, koska se tyyppi joutuu reissaamaan paljon", Stubb sanoi kameroille.

Oliko kampanja liian liberaali, Stubbilta kysytään.

"Aina jengi kysyy tätä, sanotaan että älä käytä L-sanaa, miksi olet niin EU-myönteinen, eikö sun kannata olla vähän varovaisempi", Stubb sanoo.

"Mun vastaus on että varmaan kannattaisi, mutta ei voi olla muuta kuin oma itsensä."

Stubb sai äänistä alle neljäsosan. Hän kiisti, että se olisi ollut pettymys. "Pienelle Suomelle se on ihan suuri tulos", hän sanoi.

Stubb kertoo tunnelmistaan häviön jälkeen

Stubb kertoo suomalaistoimittajille tunnelmistaan häviön jälkeen.

”Toivon että kokoomus saa seuraavissa vaaleissa muutaman prosentin enemmän kuin minä näissä vaaleissa”, hän kuittasi uteluihin omista haluistaan palata politiikkaan.

”En harkitse mitään muuta vakavasti nyt kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua.”

Stubb: "Voin seistä 100-prosenttisesti Weberin takana"

Stubb sanoo haluavansa kiittää kaikkia kokoussalissa.

"Tämä on ollut yksi jännittävimmistä kampanjoista elämässäni. Kansalliset ja paikalliset kampanjat saattavat olla kovia, mutta tässä kampanjassa en ikinä tuntenut oloani epämukavaksi. Sitä ajoi visio tulevaisuudesta ja yhteisestä agendasta. Iloisimmaksi minut tekee se, että voin seistä 100-prosenttisesti Weberin takana. Hän on upea ihminen ja tuen häntä sataprosenttisesti."

Sitten lähtee Oodi ilolle soimaan kauniin yhteiseurooppalaisen tunnelman merkiksi ja päälle vielä sama kappale kuin keskiviikkonakin: Sister Sledgen We Are Family.

"Tänään on upea päivä. Tunnemme yhtenäisyyden keskuudessamme. Haluan alleviivata, että kyse ei ole yksilön menestyksestä vaan meistä Euroopan johtajana", Weber sanoo voittopuheessaan.

Hän kiittää jälleen Stubbia kilpailusta.

"Hänen tapansa tehdä asioita ja saada ihmiset mukaan täytyy olla osana kampanjaamme vuonna 2019", Weber sanoo Stubbista.

Weber juhlii voittoaan

Weber voitti Stubbin murskaluvuin

Tulokset ovat selvät:

Weber sai 492 ääntä, Stubb 127 ääntä. Weber sai siis lähes 80 prosenttia äänistä ja on näin valittu EPP:n kärkiehdokkaaksi ensi kevään europarlamenttivaaleihin.

Äänestyksessä annettiin 621 ääntä, joista vain kaksi hylättiin.

Puheet pidetty, tulosta odotellaan

Jahas, puheenvuorot on nyt pidetty. Pian ratkeaa kärkiehdokaskamppailun tulos.

Angela Merkel vetosi vahvasti Euroopan yhtenäisyyden puolesta

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti vahvan puheen Messukeskuksessa. Merkel päätti valtiojohtajien puheiden sarjan torstain kokouksessa.

Merkelin puheen ydinsanoma oli Euroopan yhtenäisuus. "Nationalismi vie sotaan", Merkel sanoi.

Jokaisella on tässä vastuunsa, Merkel muistutti.

"On kyseessä sitten paikallispoliitikko tai europarlamentaarikko, meidän pitää puhua hyvää toisistamme. Emme saa puhua pahaa toisistamme. Tämän vuoksi ei ole ihme, jos ihmiset eivät enää kannata Eurooppaa."

Euroopan pitää Merkelin ottaa myös aiempi johtoasema maailman taloudellisena moottorina. Vuosikymmeniä sitten innovaatiot tulivat Euroopasta. Euroopan on otettava uudelleen taloudellinen johtoasema, Merkel muistutti.

Merkelin mukaan "EU on nyt suuntaamassa historiansa vaikeimpiin vaaleihin." Hän kiitti molempia kilpakumppaneita, mutta sanoi sydämensä olevan Weberin puolella.

Merkel saapuu lavalle suurten suosionosoitusten saattelemana.

Onko kärkiehdokkuudessa järkeä?

Äänestyksen tulosjulistuksen lähestyessä voimme pohtia hetken, onko kärkiehdokasasettelussa ylipäätään mitään järkeä. Kieltämättä selkeyttämisen varaa olisi, kuten tässä analyysissa kirjoitan:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005891884.html

Moni muistuttaa kuitenkin, että historiallisesti tilanne on vielä huonompi, kun EU:n johtajat päätettiin pelkästään kulisseissa. Nyt sentän osa prosessista on auki kansalle, vaikka se hankalaa onkin.

Euroopan komission nykyiselle puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille on puolestaan selvästi taottu sisun käsitettä. Hän käyttää puheensa alkuosan sen esittelemiseen.

"Ensi keväänä sisu valtaa Suomen ja Petteristä tulee Suomen pääministeri", Juncker hehkuttelee.

Tusk tylyttää Orbánia puheessaan

Tajanikin puhui yli vartin hänelle osoitetun 10 minuutin sijasta. Sen sijaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pitää puheensa lyhyenä ja ytimekkäänä. Hänen sanansa ovat selvästi osoitettu Viktor Orbánille ja Tuskin kotimaan johtavalle Laki ja oikeus -puolueelle.

"Jos et puolusta oikeusvaltiota ja liberaalia demokratiaa, et ole kristillisdemokraatti. Jos et puolusta vapaata lehdistöä ja olet homofobian ja antisemitismin puolesta, et ole kristillisdemokraatti. Jos nostat valtion yksilön yläpuolelle, et ole kristillisdemokraatti. Jos tuet Putinia ja hyökkäät Ukrainaa kohtaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos olet hyökkääjä etkä puolusta uhria, et ole kristillisdemokraatti. Jos haluat korvata läntisen demokratian mallin itäisellä autoritäärisyydellä, et ole kristillisdemokraatti."

"Me kaikki haluamme voittaa tulevat vaalit, mutta muistuttakaamme, mikä on pelissä: perusarvojemme puolustaminen. Ilman sitä voitollamme ei ole merkitystä."

Kenties isoimmat suosionosoitukset koko kongressin aikana tähän mennessä saa Tajani korostaessaan espanjaksi eurooppalaisia arvoja ja moittiessaan Venezuelan presidentti Nicolas Maduroa. Venezuelassa lapset kuolevat nälkään, koska maassa ei ole demokratiaa, Tajani tylyttää.

Nyt lavalle kipuaa italialainen europarlamentin puhemies Antonio Tajani, jonka piti puhua klo 11:55. Aikataulusta ollaan nyt siis 40 minuuttia myöhässä.

Puhujalistalla jäljellä ovat Donald Tusk, Jean-Claude Juncker ja Angela Merkel. Alun perin kärkiehdokasvaalin tulos piti julkistaa klo 13, mutta tästä aikataulusta myöhästytään selvästi.

EPP on ensisijaisesti kristillisdemokraattinen liike, Helsingin kongressi muistuttaa

Suomalaisesta näkökannasta mielenkiintoista on ollut havainnoida, kuinka vahvasti kristillidemokraattinen liike EPP edelleen on - vaikka se yleisesti haluaakin markkinoida itseään keskustaoikeistolaisena. Kun Weber ja vaikkapa myös Orbán puhuivat Euroopasta nimenomaan kristillisten arvojen kautta, molemmat saivat suuret suosionosoitukset. Stubbin kaltaisen liberaalin globalistin viesti ei tähän joukkoon kovin hyvin uppoa.

Suomessakin kristillisdemokraatit, vaikka pieni puolue onkin, on asettunut Weberin taakse. Heidän ryhmässään on vielä hieman kaunoja esimerkiksi Stubbin pääministerikaudelta, jolloin kristillisdemokraatit olivat hallituksessa. KD:ssä koettiin, ettei Stubb antanut heidän vakaumuksilleen usein paljoa painoarvoa.

Aamupäivän esittäytymissään Stubb esiintyi aika valtiomiesmäisesti ja jopa teknokraattisesti puhuessaan muun muassa digitalisaatiosta ja Euroopan kriisin syistä. Tunnetta hänellä oli paljon vähemmän kuin kotikylästään ja veljensä kuolemasta puhuneella Weberillä.

Weber onnistui puheessaan Stubbia paremmin

Yleinen tunne pressikeskuksen toimittajien keskuudessa on, että Weber vei viimeisen erän. Puheessaan Weber oli konkreettisempi, henkilökohtaisempi ja vakuuttavampi. Hän pystyi tuomaan uuden vaihteen kisaan vielä viime hetkellä, kun Stubb jäi toistamaan omia, jo tuttuja pointtejaan.

Haastattelin Weberiä Strasbourgissa ennen Helsinkiin tuloa. Silloin Weber kertoi, että haluaisi Euroopan ryhtyvän parantamaan syöpiä tehokkaammin yhdessä. Tämä tarkoittaisi yhteisiä tutkimusrahoja, yhteistä tiedon jakamista.

Torstaina Messukeskuksessa selvisi miksi tämä on Weberille tärkeää. Hän on puhunut kampanjassaan harvoin henkilökohtaisia. Sen hän oli säästänyt Helsinkiin. Hän kertoi puheessaan, miten hänen veljensä kuoli syöpään ja kuinka epätoivoiselta tilanne tuntui.

Unkarin Viktor Orbán vakuuttaa tukeaan Weberille

Äänestys kärkiehdokkaasta päättyy aivan hetken päästä.

Tilaisuutta juontava Aura Salla pyytää lavalle nyt Viktor Orbanin.

"Huomenna juhlimme Berliinin muurin murtumisen vuosipäivää. Se oli hieno hetki. Silloin Eurooppa yhtenäistyi uudestaan. Emme ole koskaan hyväksyneet, että on ollut kaksi Eurooppaa. Fidesz syntyi Euroopan yhtenäisyyden taistelemisen vuoksi", Orbán aloittaa puheensa.

"Perheenä saatamme olla eri mieltä mutta seisomme aina yhdessä. Totuus on, että Euroopasta on tullut menestyksekäs vain voimakkaiden jäseniensä vuoksi. Ei ole voimakasta Eurooppaa ilman menestyksekkäitä jäseniä."

"Sosialistit ja vihreät työskentelevät Euroopan puolesta, jolla ei ole näkemystä tai hengellistä yhtenäisyyttä. Meidän ei tulisi unohtaa keitä olemme: kristillisdemokraatteja. EPP on mestareiden puolue. Voitto on koodattu DNA:hamme", Orbán sanoo.

Maahanmuuttajat täytyy hänen mukaansa pitää ulkona Euroopasta. Fidel Castron ja Karl Marxin juhliminen täytyy hylätä Euroopasta, Orban sanoo ja saa yleisöltä aplodit.

"Me asetumme Weberin taakse", Orbán julistaa. Hän lupaa Fidesz vievän EPP:n voittoon Unkarissa ensi vuonna.

Manfredin kannatuspipari on "ilmastoystävällinen" ja maistuu pahviselta.

Nyt lavalla puhuu Brexit-pääneuvottelija Michel Barnier. Aikataulusta ollaan parikymmentä minuuttia jäljessä. Esimerkiksi Viktor Orbanin vuoro puhua tullee näillä näkymin 11:45, mutta aikatauluhan voi edelleen elää.

"Haluan avata uuden kappaleen eurooppalaisessa unelmassa", Weber sanoo ja sanoo sen koostuvan toivosta ja solidaarisuudesta pelon ja nationalismin sijaan.

"Aloitetaan se uusi kappale täältä Helsingistä."

Weber saa huomattavasti suuremmat suosionosoitukset kuin Stubb. Suuri osa kokousväestä nousee seisomaan ja pitää Manfred-kylttejä ilmassa.

Weberin mukaan Turkki ei voi tulla EU:n jäseneksi ja saa kokousväeltä suuret aplodit.

"Me kristillisdemokraatit määritämme tämän päivän Euroopan", Weber sanoo. Hänen mukaansa EPP ei tarvitse tukea sosialisteilta tai vihreiltä.

Puheiden valossa Stubb esittäytyy paljon sovittelevampana ja diplomaattisempana henkilönä kuin Weber, jonka retoriikka on Stubbia jyrkempää. Näissä esittäytymissä on enemmän tunnetta kuin eilisessä leppoisassa jutustelussa.

Weber korostaa eurooppalaisten arvojen yhteydessä kristinuskon merkitystä. Se yhdistää alueita etelästä pohjoiseen, ja Weber korostaa EPP:n olevan kristillisdemokraatteja. EPP on perustettu 1970-luvulla erityisesti kristillisdemokraattien yhteenliittymänä.

"Me olemme kristillisdemokraatteja. Korostamme jokaisen ihmisen tärkeyttä huolimatta heidän taustastaan tai koulutuksestaan."

Sama puheenkirjoittaja?

Eilinen väittely paljasti, että kahdella kärkikandidaatilla on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia. Väittely oli lopulta kahdenkeskinen keskustelu, jossa toisteltiin kampanjateemoja vuorotellen.

Nyt näyttää, että samaa puheenkirjoittajaakin on lainattu, ainakin vähän. Stubb sanoi, ettei Euroopassa ole eroa lännen ja idän, pohjoisen ja etelän välillä. Tämä on ollut Weberin avainlauseita koko kampanjan ajan, Ja nyt Weberin puheessa sitten samat ilmasuunnat uudestaan, totta kai.

Weber: Laiton maahanmuutto pitää pysäyttää

Euroopassa ei ole tilaa kansallismieliselle "egoismille", kun kyse on turvallisuudesta, Weber sanoo. Terrorismia vastaan pitää taistella ydhessä ja EUroopan pitää suojella yhdessä uhreja.

Laiton maahanmuutto täytyy Weberin pysäyttää eikä kenenkään tule päästä EU:n ulkorajojen yli ilman passia.

Weber kertoo veljestään, joka kuoli syöpään.

"Kuvitelkaa, jos yhdistämme rahamme ja tutkimuskykymme ja tietokantamme ja rakennamme suunnitelman syöpää vastaan - me eurooppalaiset voisimme olla ensimmäisiä, jotka parantavat syövän", Weber sanoo.

"Haluan kiittää Alexia rehdistä kilpailusta viiden viime viikon aikana", Weber aloittaa.

Weber pyytää puheessaan äänestäjiltä mandaattia Euroopan muuttamiseen. Hänen mukaansa moni näkee Euroopan vain koulutettujen ja eliitin projektina. Hän puhuu kotikylästään Wilderbergistä Baijerissa lähellä Tsekin ja Itävallan rajaa. Hänen mukaansa osa eurooppalaisista kokee olevansa toisen luokan kansalaisia.

"Haluan nähdä Euroopan, missä ihmiset kokevat olevansa kotonaan."

"Toivottavasti muistatte Suomesta lähtiessänne yhden sanan: kiitos. Just think of mosquitos and remove the mos", Stubb päättää puheensa. Osa kokousväestä antaa hänelle aplodit seisaltaan.

Nyt vuorossa Weber.

Lopuksi Stubb puhuu äänestyksestä.

"Tämä on iso päivä. Ette äänestä yhdestä vaan kolmesta asiasta. Äänestätte kärkiehdokkaasta, äänestätte henkilöstä, joka vie EPP:n vaaleihin, ja tulevasta komission puheenjohtajasta."

"Viekää henkilökohtainen päätöksenne äänestyslaatikkoon. Se voi koostua ehdokkaiden arvoista ja persoonallisuudesta ja kansallisuudesta. Ei ole väliä, mikä syy äänestykselle on, kunhan teette yksilöllisen päätöksen, ja äänestätte päällänne ja sydämellänne", Stubb sanoo.

Näin hän korostaa, että delegaattien pitäisi väistää ryhmiensä johtajien esittämää kantaa. Käytännössä kaikki suuret EPP-ryhmät ovat osoittaneet tukensa Weberille.

Itse kisaa hän korostaa demokraattiseksi ja herrasmiesmäiseksi.

"Tarvitsemme fiksumpaa ja parempaa Euroopan integraatiota. Tarvitsemme myös laajempaa omistajuutta eurooppalaiselle projektille", Stubb sanoo. EU:n haukkuminen ei ole hänen mukaansa avuksi yhteiselle hankkeelle.

"Älkää johtako vihalla ja pelolla, johtakaa toivolla ja ratkaisuilla."

Stubb haluaa Eurooppaan kolmea asiaa: yhtenäisyyttä, turvallisuutta ja moderniutta.

Hän sanoo haluavansa nähdä yhtenäisen Euroopan ilman rajoja esimerkiksi pienten ja suurten valtioiden tai katolilaisten ja protestanttien välillä. Moderni Eurooppa tarvitsee puolestaan talouden uudistamista ja sopeutumista teknologian vaatimuksiin. Disruptiivisuuskin mainitaan.

Stubb: "Pyydän EPP-puolueiden johtajia barrikadeille liberaalin demokratian puolesta"

Stubb aloittaa esittelemällä kielitaitoaan ranskaksi ja saksaksi ja lopuksi toivottaa kokousedustajat tervetulleeksi lukuisilla Euroopan kielillä.

Euroopan arvoja kohtaan hyökätään sekä Euroopan sisältä että ulkopuolelta, Stubb sanoo kerrattuaan ensin EU:n ja muun muassa fasismin ja kommunismin vastaisen taistelun historiaa.

Finanssikriisi ja Georgian sota, Krimin kriisi ja Ukrainan sota sekä maahanmuuttokriisi ovat vieneet Euroopan ongelmiin, Stubb sanoo.

"Elämme vaikeita aikoja, mutta pyydän kaikkia EPP-puolueiden johtajia nousemaan barrikadeille ja puolustamaan liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltiota", Stubb sanoo ja saa aplodit. Myös Merkel taputtaa kohteliaasti.

EPP:n puheenjohtaja, ranskalainen Joseph Daul toivottaa kärkiehdokkaat puheessaan lavalle. Hän painottaa, että tänään valitulle kärkiehdokkaalle kaikki antavat sataprosettisen tukensa, mukaan lukien hävinnyt ehdokas.

"Paras mies voittakoon", Daul sanoo puheensa lopuksi.

Seuraavana vuorossa Stubb.

Tervetuloa seurantaan minunkin puolestani!

Stubb voi parhaimmillaan yltää tasapeliin, arvioi kokousvaikuttaja. Weberin kannattajatiimi on aktivoitunut sitten eilisen. Arviot Stubbin mahdollisuuksista ovat 30-40 prosenttia Stubbille, 70-60 prosenttia Weberille, sanoo kannatustiimi.

Äänioikeutettuja kokousedustajia on 734. Noin neljäsosa heistä on europarlamentaarikkoja, ja loput erilaisia puoluevaikuttajia. On vielä vaikea arvioida mikä olisi tarkka äänimäärä tasapelille. Manfred Weber toivoi itselleen äänestyksestä "vahvaa mandaattia" HS:n haastattelussa.

"Welcome to Finland! Have you enjoyed?" Petteri Orpo kysyy kokousväeltä ja saa suhteellisen maltilliset aplodit yleisöltä.

Puheessaan Orpo kertoo muun muassa satavuotiaan Suomen historiasta sekä oikeusvaltion ja demokratian tärkeydestä. Suurimmat aplodit Orpo saa kertoessaan kokoomuksen tavoitteena olevan pääministerin salkun ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Aikataulusta ollaan vähän myöhässä. Angela Merkel saapui juuri saliin ja istuutui lavalle asetettuun pöytään Jean-Claude Junckerin viereen.

Weberin kampanjatiimi jakelee isoja "Manfred - for a better Europe" -plakaateja kokousedustajille ympäri salia. Aulassa jaettiin puolestaan jopa Weber-pumpernikkeliä kokousväelle mutusteltaviksi.

Stubbin tiimi näkyy salissa lähinnä yhden sisäänkäynnin viereen asetettuna "I'm with ALX STBB" -lakanana.

Tervetuloa HS:n liveseurantaan

Tervehdys Messukeskuksesta!

Europarlamentin keskustaoikeistolaisen ryhmän EPP:n kokouksen viimeinen päivä on täällä alkamaisillaan. Kokousta isännöivän kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää avauspuheenvuoron hetken kuluttua.

Sen jälkeen on vuoro siirtyä kärkiehdokaskamppailun viimeisiin esittäytymisiin. Kello 10:15 Alexander Stubb pitää oman puheensa ja 10:30 esittäytyy puolestaan Manfred Weber. Äänestysaikaa EPP:n 734 delegaatilla on kello 12 asti. Sinä aikana lavalla vierailevat muun muassa Brexit-pääneuvottelija Michel Barnier, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz. Angela Merkel pitää puheensa kello 12:25.

Tervetuloa mukaan HS:n liveseurantaan! Raportoimme täältä tapahtumia päivän mittaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  6. 6

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  7. 7

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  8. 8

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  9. 9

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös: kilo ei enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  10. 10

   Ilmastotutkijat tekivät virheitä laskiessaan, kuinka paljon meri on imenyt lämpöä ilmakehästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää