Politiikka |HS seuraa

Alexander Stubb hävisi saksalaiselle ennakkosuosikille murskaluvuin 492–127 – ”En harkitse vakavasti mitään muuta kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua”

Manfred Weber onnistui Stubbia paremmin viime hetken puheissa kokousedustajille. ”Hänen tapansa tehdä asioita ja saada ihmiset mukaan täytyy olla osana kampanjaamme vuonna 2019”, Weber sanoo Stubbista voitonpuheessaan.

Stubb kertoo tunnelmistaan häviön jälkeen

Stubb: "Voin seistä 100-prosenttisesti Weberin takana"

Weber voitti Stubbin murskaluvuin

Angela Merkel vetosi vahvasti Euroopan yhtenäisyyden puolesta

Saksalainen Manfred Weber voitti Suomen entisen pääministerin Alexander Stubbin murskaluvuin keskustaoikeiston EPP:n äänestyksessä Helsingissä torstaina. Weber on Euroopan unionin suurimman poliittisen ryhmän ehdokas komission seuraavaksi puheenjohtajaksi ensi kevään eurovaaleissa.

Weber sai 492 ääntä, Stubb 127.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valinnan jälkeen suomalaistoimittajille puhunut Stubb kiisti, että tulos olisi ollut pettymys.

”Pienelle Suomelle se on ihan suuri tulos”, hän sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stubb kertoi palaavansa nyt takaisin ”sorvin ääreen” eli hänen työnsä jatkuu normaalisti Luxemburgissa Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

”Toivon että kokoomus saa seuraavissa vaaleissa muutaman prosentin enemmän kuin minä näissä vaaleissa”, hän kuittasi uteluihin omista haluistaan palata politiikkaan.

”En harkitse mitään muuta vakavasti nyt kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weber kiitti voitonpuheessaan Stubbia kilpailusta.

”Tänään on upea päivä. Tunnemme yhtenäisyyden keskuudessamme. Haluan alleviivata, että kyse ei ole yksilön menestyksestä vaan meistä Euroopan johtajana”, Weber sanoi.

”Hänen tapansa tehdä asioita ja saada ihmiset mukaan täytyy olla osana kampanjaamme vuonna 2019”, Weber sanoo Stubbista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedotustilaisuudessa Weberiltä kysyttiin, olisiko mahdollista, että Stubb olisi jollain tavalla osa vaalikampanjaa.

”On voittajalle lahja, että Alex sanoi, että pysymme yhdessä. Hänellä on kannattajia puolueessa, ja haluan pitää puolueemme yhtenäisenä. Uusista mahdollisuuksista puhun hänelle suoraan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EPP-ryhmää EU-parlamentissa johtava Weber oli ennakkosuosikki koko kisan ajan, sillä häntä tukivat lähes kaikki merkittävät puolueryhmät EPP:ssä.

Vaikka Stubb kampanjoi kiivaasti viiden viikon ajan ympäri Eurooppaa, hän jäi Weberin varjoon. Weber onnistui erityisesti viimeisissä puheenvuoroissaan Messukeskuksessa, jossa hänestä tuli esille uusi, henkilökohtaisempi puoli.


Sekä Stubb että Weber pitivät puheet ennen äänestystä.

Stubb esiintyi varsin valtiomiesmäisesti ja jopa teknokraattisesti puhuessaan muun muassa digitalisaatiosta ja Euroopan kriisin syistä. Tunnetta hänellä oli paljon vähemmän kuin kotikylästään ja veljensä kuolemasta puhuneella Weberillä.

Lue täältä lisää kahdesta kilpakumppanista: Baijerilaisen pikkukylän konservatiivi vastaan liberaali kosmopoliitti Suomesta – Tällaisia ovat EU:n kärkipaikalle pyrkivät Manfred Weber ja Alexander Stubb

HS-seurannan kärkiehdokkaan valinnasta ja valtiojohtajien puheista voit lukea alta.

Hetki hetkeltä -seuranta kokouksesta:

HS:n seuranta päättyy

Kiitoksia paljon kaikille lukijoille mukanaolosta. HS:n liveseuranta täältä messukeskuksesta päättyy tähän. Stubbin, Petteri Orpon, Manfred Weberin sekä muiden kommentteja päivitellään vielä HS:n verkkosivuille tämän illan aikana. Palaamisiin!

Näihin odotettuihin tuloksiin päättyi EPP:n kärkiehdokaskisa. Stubbiakaan ei varsinaisesti voida pitää minään luuserina kilpailun osalta - saihan hän nimensä takaisin eurooppapiirien huulille. Häntä pohditaan kulisseissa jo esimerkiksi EU:n ulkoasioista vastaavan Federica Mogherinin paikalle.

Stubb ei näitä asioita halunnut kommentoida. "Vaimokaan tuskin pitää ajatuksesta, koska se tyyppi joutuu reissaamaan paljon", Stubb sanoi kameroille.

Oliko kampanja liian liberaali, Stubbilta kysytään.

"Aina jengi kysyy tätä, sanotaan että älä käytä L-sanaa, miksi olet niin EU-myönteinen, eikö sun kannata olla vähän varovaisempi", Stubb sanoo.

"Mun vastaus on että varmaan kannattaisi, mutta ei voi olla muuta kuin oma itsensä."

Stubb sai äänistä alle neljäsosan. Hän kiisti, että se olisi ollut pettymys. "Pienelle Suomelle se on ihan suuri tulos", hän sanoi.

Stubb kertoo tunnelmistaan häviön jälkeen

Stubb kertoo suomalaistoimittajille tunnelmistaan häviön jälkeen.

”Toivon että kokoomus saa seuraavissa vaaleissa muutaman prosentin enemmän kuin minä näissä vaaleissa”, hän kuittasi uteluihin omista haluistaan palata politiikkaan.

”En harkitse mitään muuta vakavasti nyt kuin että pääsen kotiin ja avaan pullon punkkua.”

Stubb: "Voin seistä 100-prosenttisesti Weberin takana"

Stubb sanoo haluavansa kiittää kaikkia kokoussalissa.

"Tämä on ollut yksi jännittävimmistä kampanjoista elämässäni. Kansalliset ja paikalliset kampanjat saattavat olla kovia, mutta tässä kampanjassa en ikinä tuntenut oloani epämukavaksi. Sitä ajoi visio tulevaisuudesta ja yhteisestä agendasta. Iloisimmaksi minut tekee se, että voin seistä 100-prosenttisesti Weberin takana. Hän on upea ihminen ja tuen häntä sataprosenttisesti."

Sitten lähtee Oodi ilolle soimaan kauniin yhteiseurooppalaisen tunnelman merkiksi ja päälle vielä sama kappale kuin keskiviikkonakin: Sister Sledgen We Are Family.

"Tänään on upea päivä. Tunnemme yhtenäisyyden keskuudessamme. Haluan alleviivata, että kyse ei ole yksilön menestyksestä vaan meistä Euroopan johtajana", Weber sanoo voittopuheessaan.

Hän kiittää jälleen Stubbia kilpailusta.

"Hänen tapansa tehdä asioita ja saada ihmiset mukaan täytyy olla osana kampanjaamme vuonna 2019", Weber sanoo Stubbista.

Weber juhlii voittoaan

Weber voitti Stubbin murskaluvuin

Tulokset ovat selvät:

Weber sai 492 ääntä, Stubb 127 ääntä. Weber sai siis lähes 80 prosenttia äänistä ja on näin valittu EPP:n kärkiehdokkaaksi ensi kevään europarlamenttivaaleihin.

Äänestyksessä annettiin 621 ääntä, joista vain kaksi hylättiin.

Puheet pidetty, tulosta odotellaan

Jahas, puheenvuorot on nyt pidetty. Pian ratkeaa kärkiehdokaskamppailun tulos.

Angela Merkel vetosi vahvasti Euroopan yhtenäisyyden puolesta

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti vahvan puheen Messukeskuksessa. Merkel päätti valtiojohtajien puheiden sarjan torstain kokouksessa.

Merkelin puheen ydinsanoma oli Euroopan yhtenäisuus. "Nationalismi vie sotaan", Merkel sanoi.

Jokaisella on tässä vastuunsa, Merkel muistutti.

"On kyseessä sitten paikallispoliitikko tai europarlamentaarikko, meidän pitää puhua hyvää toisistamme. Emme saa puhua pahaa toisistamme. Tämän vuoksi ei ole ihme, jos ihmiset eivät enää kannata Eurooppaa."

Euroopan pitää Merkelin ottaa myös aiempi johtoasema maailman taloudellisena moottorina. Vuosikymmeniä sitten innovaatiot tulivat Euroopasta. Euroopan on otettava uudelleen taloudellinen johtoasema, Merkel muistutti.

Merkelin mukaan "EU on nyt suuntaamassa historiansa vaikeimpiin vaaleihin." Hän kiitti molempia kilpakumppaneita, mutta sanoi sydämensä olevan Weberin puolella.

Merkel saapuu lavalle suurten suosionosoitusten saattelemana.

Onko kärkiehdokkuudessa järkeä?

Äänestyksen tulosjulistuksen lähestyessä voimme pohtia hetken, onko kärkiehdokasasettelussa ylipäätään mitään järkeä. Kieltämättä selkeyttämisen varaa olisi, kuten tässä analyysissa kirjoitan:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005891884.html

Moni muistuttaa kuitenkin, että historiallisesti tilanne on vielä huonompi, kun EU:n johtajat päätettiin pelkästään kulisseissa. Nyt sentän osa prosessista on auki kansalle, vaikka se hankalaa onkin.

Euroopan komission nykyiselle puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille on puolestaan selvästi taottu sisun käsitettä. Hän käyttää puheensa alkuosan sen esittelemiseen.

"Ensi keväänä sisu valtaa Suomen ja Petteristä tulee Suomen pääministeri", Juncker hehkuttelee.

Tusk tylyttää Orbánia puheessaan

Tajanikin puhui yli vartin hänelle osoitetun 10 minuutin sijasta. Sen sijaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pitää puheensa lyhyenä ja ytimekkäänä. Hänen sanansa ovat selvästi osoitettu Viktor Orbánille ja Tuskin kotimaan johtavalle Laki ja oikeus -puolueelle.

"Jos et puolusta oikeusvaltiota ja liberaalia demokratiaa, et ole kristillisdemokraatti. Jos et puolusta vapaata lehdistöä ja olet homofobian ja antisemitismin puolesta, et ole kristillisdemokraatti. Jos nostat valtion yksilön yläpuolelle, et ole kristillisdemokraatti. Jos tuet Putinia ja hyökkäät Ukrainaa kohtaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos olet hyökkääjä etkä puolusta uhria, et ole kristillisdemokraatti. Jos haluat korvata läntisen demokratian mallin itäisellä autoritäärisyydellä, et ole kristillisdemokraatti."

"Me kaikki haluamme voittaa tulevat vaalit, mutta muistuttakaamme, mikä on pelissä: perusarvojemme puolustaminen. Ilman sitä voitollamme ei ole merkitystä."

Kenties isoimmat suosionosoitukset koko kongressin aikana tähän mennessä saa Tajani korostaessaan espanjaksi eurooppalaisia arvoja ja moittiessaan Venezuelan presidentti Nicolas Maduroa. Venezuelassa lapset kuolevat nälkään, koska maassa ei ole demokratiaa, Tajani tylyttää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä

  3. 3

   Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää

   Tilaajille
  4. 4

   Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  5. 5

   Tiistaiaamu Etelä-Suomessa talven kylmin: Vihdissä -33 astetta

  6. 6

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  7. 7

   Lounais-Suomi on Itämeren pahimpia fosforin lähteitä, vaikka valtaosalla alueen pelloista ei edes tarvita ravinnetta

  8. 8

   Petri Luukkainen halusi tietää, miten vähällä tavaralla ihminen voi tulla toimeen – Nyt Tavarataivas-dokumentista on tehty Saksassa komedia, jonka on nähnyt 1,5 miljoonaa ihmistä

  9. 9

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  10. 10

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  10. 10

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää