Politiikka

Miksi Alexander Stubb hävisi ja mitä hän tekee nyt? HS vastaa viiteen kysymykseen EPP:n kokouksesta

Euroopan keskustaoikeisto valitsi kärkiehdokkaakseen konservatiivisen europarlamentaarikon Manfred Weberin. Stubb kieltäytyi spekuloimasta, mille huippupaikalle hänet voitaisiin asettaa. Hän sanoi, että ne ovat sattuman paikkaa ja että niistä on ”oikeastaan turha unelmoida”.

Saksalainen Manfred Weber voitti Suomen entisen pääministerin Alexander Stubbin murskaluvuin keskustaoikeiston EPP:n äänestyksessä Helsingissä torstaina. Weber on Euroopan unionin suurimman poliittisen ryhmän ehdokas komission seuraavaksi puheenjohtajaksi ensi kevään eurovaaleissa. Weber sai 492 ääntä, Stubb 127.

HS keräsi vastaukset Weberin valintaan liittyviin tärkeimpiin kysymyksiin.


Kuka on Manfred Weber?

Weber, 46, on baijerilaispoliitikko, jonka menestys EPP:n johtajakisassa perustuu hänen pitkään uraansa europarlamentaarikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on ollut EU-parlamentissa vuodesta 2004 ja johtaa nyt parlamentin vaikutusvaltaisinta poliittista ryhmää. Weber on katolinen, pienen paikkakunnan kuuluisuus, joka pitää keskusteluista naapureidensa kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun pääsen kotiin, se on kuin raikas tuulahdus”, hän kuvasi tuntojaan HS:n haastattelussa.

Weberin suurin heikkous on, että hänellä ei ole ministerikokemusta. Kysymys onkin, kuinka uskottavasti hän pystyisi johtamaan komissiota ja vakuuttamaan EU-johtajia. Millaiset olisivat hänen suhteensa maailman muihin johtajiin? Weber puhuu saksaa ja melko hyvää englantia, mutta hän ei osa ranskaa. Se voi olla EU:ssa ongelma.

Weber on kertonut vain vähän henkilökohtaisesta elämästään. Hän on naimisissa ja soittaa kitaraa bändissä. Hänellä ei ole lapsia.

Katolinen Weber käy kirkossa kerran viikossa ja on joskus vetäytynyt luostariin mietiskelemään. Weber arvostaa paavia, joka on puhunut Italian Lampedusassa siirtolaisten ihmisarvosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina Weber kertoi puheessaan, että hänen veljensä on kuollut syöpään. Se on yksi syistä, miksi Weber haluaisi parantaa Euroopan syöpätutkimusta.

Miksi Weber voitti ja mitä hän haluaa?

Weber voitti suureksi osaksi siksi, että hän on saksalainen kristillisdemokraatti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weberin CSU on Saksan liittokansleri Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue. Merkel tuki Weberiä, ja moni puolue halusi olla Saksan kanssa samassa linjassa.

Osa puolueista koki Alexander Stubbin liian liberaaliksi. Stubb on esimerkiksi tukenut avoimesti samaa sukupuolta olevien avioliittoa, mikä osassa kristillisdemokraateista koostuvaa EPP-ryhmää herättää närää.

Kokoomuksen europarlamentaarikon Henna Virkkusen arvion mukaan Weber oli yksinkertaisesti myös tunnetumpi. ”Hän on ollut mukana vuosia, kun Stubb lähti kampanjoimaan viisi viikkoa sitten.” Puolueryhmässä Weberiä kiitetään siitä, että hän osaa kuunnella ja tehdä kompromisseja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weber sanoo ydinpäämääräkseen saada ihmisten ääni Euroopan unionin ytimeen. Tämä tarkoittaa enemmän valtaa parlamentille ja komission johtajan näkyvyyttä.

Weberin mielestä komission johtaja voisi tulla paikalle, jos jossain jäsenmaassa on esimerkiksi metsäpaloja tai muunlaisia luonnonkatastrofeja. Weber ei kannata Turkin EU-jäsenyyttä ja vaatii, että komission pitää ottaa työohjelmaansa selkeä lakiesitys oikeusvaltioperiaatteen turvaamiseksi. ”Voimakas työkalu, johon kuuluisi myös sanktioita”, Weber kuvasi tiedotustilaisuudessa.

Weber äänesti Unkaria vastaan EU:n rangaistusmenettelyn käynnistämiseksi, mutta ei ole ottanut Unkariin kantaa voimakassanaisesti. Unkarin pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue tuki Weberin valintaa.

Mitä Stubb nyt aikoo?

Stubb tyytyi tuloksen paljastuttua kehumaan Weberiä ja ilmoitti seisovansa sataprosenttisesti hänen takanaan.

Stubbin tappio ei ollut yllätys, mutta vain 20 prosentin ääniosuus oli ehkä vielä heikompi kuin Stubb ja kokoomus etukäteen ajattelivat. Stubb itsekin myönsi, että tulos olisi voinut olla ”vähän parempi”.

Stubb ilmoitti olevansa maanantaina jo Luxemburgissa Euroopan investointipankin tehtävissä. Poliittisen tulevaisuutensa osalta hän kuitenkin piirsi suhteellisen optimistista kuvaa. Kärkiehdokkuus käytännössä olikin Stubbin paluu eurooppalaisille kentille ja tapa asemoida itseään uudestaan keskusteluun EU:n kärkitehtävistä.

”Luulin ihan oikeasti kaksi vuotta sitten, että politiikka on taakse jäänyttä elämää. Kansallinen politiikka kyllä sitä edelleenkin on. Mutta kun pääsimme eurooppalaisille kehille uudestaan, kyllä se hyvältä tuntui, koska niin moni ihminen reagoi niin positiivisesti arvojen puolustamiseen.”

Euroopan komission puheenjohtajuus jää Stubbilta nyt saavuttamatta. EU:n sisällä kuitenkin kärkivirkoja riittää, ja kulisseissa Stubbia on jo pohdittu esimerkiksi EU:n ulkopolitiikkaa vetävän Federica Mogherinin tilalle.

”En ole ihan varma, olisiko vaimoni samaa mieltä näistä asioista. Se tyyppi reissaa aika paljon”, Stubb sanoi ulkopolitiikan korkean edustajan virasta.

Muutenkin Stubb kieltäytyi spekuloimasta, mille huippupaikalle hänet voitaisiin asettaa. Hän sanoi, että ne ovat sattuman paikkaa ja että niistä on ”oikeastaan turha unelmoida”.

Yksi sitaatti kuitenkin paljasti, mitä Stubb koko kärkiehdokaskisasta henkilökohtaisesti tavoitteli.

”Askel kohti [huippupaikkojen] tyyppistä unelmaa oli olla mukana tässä kisassa ja tulla uudestaan eurooppalaisiin kehiin”, Stubb sanoi.

Jos Stubb ei mitään muuta kampanjallaan saavuttanut, niin ainakin hän viestitti Brysseliin palanneensa EU:n päivänpolitiikkaan.

Mitä Suomi sai kokouksesta?

Kyseessä oli merkittävä kokous erityisesti kokoomukselle. Puolue isännöi ensimmäistä EPP-ryhmän puoluekokoustaan, joita ei aiemmin ole edes järjestetty Varsovan pohjoispuolella.

Vielä kokouspaikkaa myönnettäessä ei ollut tietoa Stubbin ehdokkuudesta. Helsingissä vieraili kahden päivän aikana varsin arvovaltainen eurooppalaisjohtajien joukko.

”Riemuvoitto Suomelle”, luonnehti kokousta seurannut oikeusministeri Antti Häkkänen (kok).

Häkkäsen mukaan kokouksessa pystyttiin valottamaan laajemmin Suomen linjaa esimerkiksi arvokysymyksissä, kuten demokratiassa ja oikeusvaltioperiaatteessa.

”Enemmistön valta ei saa tarkoittaa mielivaltaisia tekoja. Arvokysymyksissä pitää olla tinkimätön, on Suomen linja. Keski-Euroopassa voidaan hakea enemmän konsensusta.”

Kokoomus edustaa keskustaoikeistolaisen EPP:n sisällä liberaalia ja maltillisempaa linjaa verrattuna moniin Keski-Euroopan kristillisdemokraattisiin ja konservatiivisiin ryhmiin. Stubb sanoi, että myös hänen kampanjansa toi maltillisempia ääniä esiin ryhmän sisällä.

”Se, että suomalainen maltillinen kokoomuslainen on mukana tällaisessa kisassa ja saa näinkin paljon ääniä, se vie meitä oikealta sisäänpäin kohti keskustaa.”

”Muutoin tämä olisi voinut olla Orbán-keskeinen puoluekokous.”


Millaisen vastaanoton Orbán sai Helsingissä?

Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia pidettiin koko kongressin kiusallisimpana tapauksena. Keskiviikkona EPP hyväksyi päätöslauselman ryhmän yhteisestä arvopohjasta, mutta moni kokouksessa piti sitä turhan laimeana.

Torstaina Orbán itse pääsi ääneen Messukeskuksessa. Hän asettui puheessaan Weberin taakse ja korosti Euroopan itsenäisten maiden vahvuutta menestyksekkään Euroopan luomisessa.

Samalla hän lyttäsi sosialistit ja vihreät, joilla Orbánin mukaan ei ole näkemystä tai hengellistä yhtenäisyyttä. Maahanmuuttajat on pidettävä ulkona Euroopasta, Orbán sanoi. Puheenvuoro sai yleisöltä kohtuulliset aplodit ja hieman hurraajiakin.

Lisäksi hän korosti EPP:n vahvaa kristillistä taustaa, mikä tuli esille sekä Weberin että monien EPP:n jäsenpuolueiden johtajien puheissa.

”Meidän ei tulisi unohtaa, keitä olemme: kristillisdemokraatteja. EPP on mestareiden puolue. Voitto on koodattu dna:hamme”, Orbán sanoi.

Hetkeä myöhemmin Orbán sai kuitin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalta Donald Tuskilta. Vaikkei hän ketään suoraan nimeltä maininnutkaan, puolalainen Tusk osoitti sanansa sekä Orbánille että kotimaataan johtavalle Laki ja oikeus -puolueelle.

”Jos et puolusta oikeusvaltiota ja liberaalia demokratiaa, et ole kristillisdemokraatti. Jos et puolusta vapaata lehdistöä ja olet homofobian ja antisemitismin puolesta, et ole kristillisdemokraatti. Jos tuet Putinia ja hyökkäät Ukrainaa kohtaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos haluat korvata läntisen demokratian mallin itäisellä autoritäärisyydellä, et ole kristillisdemokraatti”, Tusk tylytti.

Vastaus hänellä oli myös Orbánin puheelle voittajista.

”Me kaikki haluamme voittaa tulevat vaalit, mutta muistuttakaamme, mikä on pelissä: perusarvojemme puolustaminen. Ilman sitä voitollamme ei ole merkitystä”, Tusk sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Orbánin kanssa on käyty vakavia keskusteluja.

”Minusta hän ymmärtää tilanteen hyvin. Hän ymmärtää sen, mikä tässä jakaa ja mistä kriittisyys Unkarin toimintaa kohtaan lähtee”, Orpo sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  2. 2

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  3. 3

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  4. 4

   Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä

  5. 5

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  6. 6

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  7. 7

   Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta

  8. 8

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  9. 9

   Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta

  10. 10

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  6. 6

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  7. 7

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. KKO ottaa tutkiakseen HS:n toimittajan kotietsintätapauksen
  3. Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä
  4. Raahessa äitinsä ja 25-vuotiaan naisen murhista syytetty mies ei ymmärtänyt tekojaan
  5. Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta
  6. ”Isä olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä
  7. Eveliina Piipon suusta pääsi tuttu sana, kun nuorten MM-kulta karkasi vain kahden sekunnin päähän: ”Aikalailla kaikkeni jätin ladulle”
  8. Muistatko, miten Timo Mäkisestä tuli lentävä suomalainen? Monte Carlon ralli avaa jälleen rallikauden, mutta legendaarinen voitto Mini Cooperilla oli käsittämätön
  9. Tunti sitten
  10. Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”
  11. Trumpin hallinnon arjesta tuli julki uusi paljastuskirja, joka kuvaa Valkoisen talon selkäänpuukottajien pesänä – kirjailijan mukaan juonittelu oli kuin Game of Thrones -sarjasta
  12. Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa
  13. Näytä lisää