Politiikka

Miksi Alexander Stubb hävisi ja mitä hän tekee nyt? HS vastaa viiteen kysymykseen EPP:n kokouksesta

Euroopan keskustaoikeisto valitsi kärkiehdokkaakseen konservatiivisen europarlamentaarikon Manfred Weberin. Stubb kieltäytyi spekuloimasta, mille huippupaikalle hänet voitaisiin asettaa. Hän sanoi, että ne ovat sattuman paikkaa ja että niistä on ”oikeastaan turha unelmoida”.

Saksalainen Manfred Weber voitti Suomen entisen pääministerin Alexander Stubbin murskaluvuin keskustaoikeiston EPP:n äänestyksessä Helsingissä torstaina. Weber on Euroopan unionin suurimman poliittisen ryhmän ehdokas komission seuraavaksi puheenjohtajaksi ensi kevään eurovaaleissa. Weber sai 492 ääntä, Stubb 127.

HS keräsi vastaukset Weberin valintaan liittyviin tärkeimpiin kysymyksiin.


Kuka on Manfred Weber?

Weber, 46, on baijerilaispoliitikko, jonka menestys EPP:n johtajakisassa perustuu hänen pitkään uraansa europarlamentaarikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on ollut EU-parlamentissa vuodesta 2004 ja johtaa nyt parlamentin vaikutusvaltaisinta poliittista ryhmää. Weber on katolinen, pienen paikkakunnan kuuluisuus, joka pitää keskusteluista naapureidensa kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun pääsen kotiin, se on kuin raikas tuulahdus”, hän kuvasi tuntojaan HS:n haastattelussa.

Weberin suurin heikkous on, että hänellä ei ole ministerikokemusta. Kysymys onkin, kuinka uskottavasti hän pystyisi johtamaan komissiota ja vakuuttamaan EU-johtajia. Millaiset olisivat hänen suhteensa maailman muihin johtajiin? Weber puhuu saksaa ja melko hyvää englantia, mutta hän ei osa ranskaa. Se voi olla EU:ssa ongelma.

Weber on kertonut vain vähän henkilökohtaisesta elämästään. Hän on naimisissa ja soittaa kitaraa bändissä. Hänellä ei ole lapsia.

Katolinen Weber käy kirkossa kerran viikossa ja on joskus vetäytynyt luostariin mietiskelemään. Weber arvostaa paavia, joka on puhunut Italian Lampedusassa siirtolaisten ihmisarvosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina Weber kertoi puheessaan, että hänen veljensä on kuollut syöpään. Se on yksi syistä, miksi Weber haluaisi parantaa Euroopan syöpätutkimusta.

Miksi Weber voitti ja mitä hän haluaa?

Weber voitti suureksi osaksi siksi, että hän on saksalainen kristillisdemokraatti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weberin CSU on Saksan liittokansleri Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue. Merkel tuki Weberiä, ja moni puolue halusi olla Saksan kanssa samassa linjassa.

Osa puolueista koki Alexander Stubbin liian liberaaliksi. Stubb on esimerkiksi tukenut avoimesti samaa sukupuolta olevien avioliittoa, mikä osassa kristillisdemokraateista koostuvaa EPP-ryhmää herättää närää.

Kokoomuksen europarlamentaarikon Henna Virkkusen arvion mukaan Weber oli yksinkertaisesti myös tunnetumpi. ”Hän on ollut mukana vuosia, kun Stubb lähti kampanjoimaan viisi viikkoa sitten.” Puolueryhmässä Weberiä kiitetään siitä, että hän osaa kuunnella ja tehdä kompromisseja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weber sanoo ydinpäämääräkseen saada ihmisten ääni Euroopan unionin ytimeen. Tämä tarkoittaa enemmän valtaa parlamentille ja komission johtajan näkyvyyttä.

Weberin mielestä komission johtaja voisi tulla paikalle, jos jossain jäsenmaassa on esimerkiksi metsäpaloja tai muunlaisia luonnonkatastrofeja. Weber ei kannata Turkin EU-jäsenyyttä ja vaatii, että komission pitää ottaa työohjelmaansa selkeä lakiesitys oikeusvaltioperiaatteen turvaamiseksi. ”Voimakas työkalu, johon kuuluisi myös sanktioita”, Weber kuvasi tiedotustilaisuudessa.

Weber äänesti Unkaria vastaan EU:n rangaistusmenettelyn käynnistämiseksi, mutta ei ole ottanut Unkariin kantaa voimakassanaisesti. Unkarin pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue tuki Weberin valintaa.

Mitä Stubb nyt aikoo?

Stubb tyytyi tuloksen paljastuttua kehumaan Weberiä ja ilmoitti seisovansa sataprosenttisesti hänen takanaan.

Stubbin tappio ei ollut yllätys, mutta vain 20 prosentin ääniosuus oli ehkä vielä heikompi kuin Stubb ja kokoomus etukäteen ajattelivat. Stubb itsekin myönsi, että tulos olisi voinut olla ”vähän parempi”.

Stubb ilmoitti olevansa maanantaina jo Luxemburgissa Euroopan investointipankin tehtävissä. Poliittisen tulevaisuutensa osalta hän kuitenkin piirsi suhteellisen optimistista kuvaa. Kärkiehdokkuus käytännössä olikin Stubbin paluu eurooppalaisille kentille ja tapa asemoida itseään uudestaan keskusteluun EU:n kärkitehtävistä.

”Luulin ihan oikeasti kaksi vuotta sitten, että politiikka on taakse jäänyttä elämää. Kansallinen politiikka kyllä sitä edelleenkin on. Mutta kun pääsimme eurooppalaisille kehille uudestaan, kyllä se hyvältä tuntui, koska niin moni ihminen reagoi niin positiivisesti arvojen puolustamiseen.”

Euroopan komission puheenjohtajuus jää Stubbilta nyt saavuttamatta. EU:n sisällä kuitenkin kärkivirkoja riittää, ja kulisseissa Stubbia on jo pohdittu esimerkiksi EU:n ulkopolitiikkaa vetävän Federica Mogherinin tilalle.

”En ole ihan varma, olisiko vaimoni samaa mieltä näistä asioista. Se tyyppi reissaa aika paljon”, Stubb sanoi ulkopolitiikan korkean edustajan virasta.

Muutenkin Stubb kieltäytyi spekuloimasta, mille huippupaikalle hänet voitaisiin asettaa. Hän sanoi, että ne ovat sattuman paikkaa ja että niistä on ”oikeastaan turha unelmoida”.

Yksi sitaatti kuitenkin paljasti, mitä Stubb koko kärkiehdokaskisasta henkilökohtaisesti tavoitteli.

”Askel kohti [huippupaikkojen] tyyppistä unelmaa oli olla mukana tässä kisassa ja tulla uudestaan eurooppalaisiin kehiin”, Stubb sanoi.

Jos Stubb ei mitään muuta kampanjallaan saavuttanut, niin ainakin hän viestitti Brysseliin palanneensa EU:n päivänpolitiikkaan.

Mitä Suomi sai kokouksesta?

Kyseessä oli merkittävä kokous erityisesti kokoomukselle. Puolue isännöi ensimmäistä EPP-ryhmän puoluekokoustaan, joita ei aiemmin ole edes järjestetty Varsovan pohjoispuolella.

Vielä kokouspaikkaa myönnettäessä ei ollut tietoa Stubbin ehdokkuudesta. Helsingissä vieraili kahden päivän aikana varsin arvovaltainen eurooppalaisjohtajien joukko.

”Riemuvoitto Suomelle”, luonnehti kokousta seurannut oikeusministeri Antti Häkkänen (kok).

Häkkäsen mukaan kokouksessa pystyttiin valottamaan laajemmin Suomen linjaa esimerkiksi arvokysymyksissä, kuten demokratiassa ja oikeusvaltioperiaatteessa.

”Enemmistön valta ei saa tarkoittaa mielivaltaisia tekoja. Arvokysymyksissä pitää olla tinkimätön, on Suomen linja. Keski-Euroopassa voidaan hakea enemmän konsensusta.”

Kokoomus edustaa keskustaoikeistolaisen EPP:n sisällä liberaalia ja maltillisempaa linjaa verrattuna moniin Keski-Euroopan kristillisdemokraattisiin ja konservatiivisiin ryhmiin. Stubb sanoi, että myös hänen kampanjansa toi maltillisempia ääniä esiin ryhmän sisällä.

”Se, että suomalainen maltillinen kokoomuslainen on mukana tällaisessa kisassa ja saa näinkin paljon ääniä, se vie meitä oikealta sisäänpäin kohti keskustaa.”

”Muutoin tämä olisi voinut olla Orbán-keskeinen puoluekokous.”


Millaisen vastaanoton Orbán sai Helsingissä?

Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia pidettiin koko kongressin kiusallisimpana tapauksena. Keskiviikkona EPP hyväksyi päätöslauselman ryhmän yhteisestä arvopohjasta, mutta moni kokouksessa piti sitä turhan laimeana.

Torstaina Orbán itse pääsi ääneen Messukeskuksessa. Hän asettui puheessaan Weberin taakse ja korosti Euroopan itsenäisten maiden vahvuutta menestyksekkään Euroopan luomisessa.

Samalla hän lyttäsi sosialistit ja vihreät, joilla Orbánin mukaan ei ole näkemystä tai hengellistä yhtenäisyyttä. Maahanmuuttajat on pidettävä ulkona Euroopasta, Orbán sanoi. Puheenvuoro sai yleisöltä kohtuulliset aplodit ja hieman hurraajiakin.

Lisäksi hän korosti EPP:n vahvaa kristillistä taustaa, mikä tuli esille sekä Weberin että monien EPP:n jäsenpuolueiden johtajien puheissa.

”Meidän ei tulisi unohtaa, keitä olemme: kristillisdemokraatteja. EPP on mestareiden puolue. Voitto on koodattu dna:hamme”, Orbán sanoi.

Hetkeä myöhemmin Orbán sai kuitin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalta Donald Tuskilta. Vaikkei hän ketään suoraan nimeltä maininnutkaan, puolalainen Tusk osoitti sanansa sekä Orbánille että kotimaataan johtavalle Laki ja oikeus -puolueelle.

”Jos et puolusta oikeusvaltiota ja liberaalia demokratiaa, et ole kristillisdemokraatti. Jos et puolusta vapaata lehdistöä ja olet homofobian ja antisemitismin puolesta, et ole kristillisdemokraatti. Jos tuet Putinia ja hyökkäät Ukrainaa kohtaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos haluat korvata läntisen demokratian mallin itäisellä autoritäärisyydellä, et ole kristillisdemokraatti”, Tusk tylytti.

Vastaus hänellä oli myös Orbánin puheelle voittajista.

”Me kaikki haluamme voittaa tulevat vaalit, mutta muistuttakaamme, mikä on pelissä: perusarvojemme puolustaminen. Ilman sitä voitollamme ei ole merkitystä”, Tusk sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Orbánin kanssa on käyty vakavia keskusteluja.

”Minusta hän ymmärtää tilanteen hyvin. Hän ymmärtää sen, mikä tässä jakaa ja mistä kriittisyys Unkarin toimintaa kohtaan lähtee”, Orpo sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  9. 9

   16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa

  10. 10

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa
  3. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  4. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  5. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  6. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  7. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  8. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  9. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  10. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  11. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  12. Näytä lisää