Politiikka    |   Kolumni

Moni eläimistä ja ilmaston­muutoksesta välittävä voi tarkoittaa hyvää, mutta aiheuttaa pahaa

Paha on aina ennenkin ratsastanut historian näyttämölle hyvää tarkoittavien ihmisten selässä, kirjoittaa yrjö Rautio kolumnissaan.

Ihmisten ajatuksen­juoksun epä­johdon­mukai­suudella ei ole rajaa. Hän voi kan­nattaa asioita, jotka sul­kevat kaiken järjen mukaan pois toisensa. Hän voi kuulua ihmisoikeuksia kunnioittaviin yhteisöihin, mutta vastustaa pakolaisten vastaanottamista ja auttamista. Hän voi tuomita eläinten tappamisen, mutta syödä lihaa ilman omantunnon tuskien häivää.

Ihminen voi pitää itseään vasemmistolaisena, mutta puolustaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikkaa, joka sotii kutakuinkin kaikessa vasemmiston arvoja vastaan. Hän voi taistella ilmastonmuutosta vastaan, mutta vastustaa kiihkeästi ydinvoimaa, joka on nykyään merkittävin tapa tuottaa energiaa ilman kasvihuonepäästöjä.

Tunnen vasemmistolaisia, jotka suhtautuvat turvapaikanhakijoihin likimain yhtä torjuvasti kuin nuivimmat perussuomalaiset. Jotkut heistä ovat myös kristittyjä. Ei heitä paljoa ole, mutta enemmän kuin kuriositeetiksi kuitenkin.

Työväenliike on juuriltaan ennen muuta ihmisoikeusliikettä. Suuret yhteiskunnalliset uudistukset, joita se on ollut synnyttämässä, ovat tuoneet täydet kansalaisoikeudet ja ihmisarvon mukaiset elinolot myös työläisille ja köyhälle kansalle.

Solidaarisuus on ollut työväenaatteen kantavin voima. Eikä se ole ulottunut vain oman maan työtätekeviin, vaan koko maailman työtätekeviin, sorrettuihin ja vainottuihin.

Uusitestamentillinen kristillisyys patistaa meitä lähimmäisenrakkauteen: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”, ”Tee toisille se, mitä haluat heidän itsellesi tekevän”. Eikä lähimmäisyys tarkoita vain omaan kansaan kuuluvia, vaan kaikkia ihmisiä, jopa vihollisia.

Kuitenkin jotkut saavat itseensä mahtumaan samalla kertaa sekä vasemmistoaatteen, kristillisyyden että muukalaisvihan.

Olen metsästäjä ja kalastaja, pyydän kaiken tarvitsemamme lihan ja kalan itse. Tuttavapiiriini kuuluu ihmisiä, jotka syövät lihaa, mutta paheksuvat metsästystä, koska siinä tapetaan eläimiä, joidenkin mielestä ”huvin vuoksi”.

Tietenkin eläin on tapettava ennen kuin sen syö, ellei sitä sitten syö elävänä. Mutta miksi metsästys olisi tuomittavaa huvikseen tappamista, mutta teollinen teurastamoissa tappaminen ei? Yksikään kaatamani hirvi tai pudottamani lintu ei ole jäänyt syömättä. Niistä on syntynyt herkkuruokaa, jonka veroista ei ”kaupan lihasta” synny – mikä eläin se kauppa sitten lieneekin.

Metsästyksen vastustajat uskovat olevansa luonnon ja ekologian asialla, vaikka syövät itse lihaa, jonka tuottamisessa on kulutettu suunnattomasti luonnonvaroja ja saastutettu luontoa. Riistalihan ”tuotanto” ei sen sijaan saastuta eikä kuluta luonnonvaroja lainkaan.

Ydinvoimassa on ongelmansa, mutta ei se ainakaan ilmastoa pilaa. Kannatan itsekin uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä niin paljon kuin vähänkin mahdollista. Mutta tässäkin asiassa vahva usko korvaa joskus tiedon.

Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta ja rakentaa runsaasti lisää varsinkin tuulivoimaa. Monet pitävät tätä vihreän energiapolitiikan suurena voittona. Ilmaston kannalta ratkaisusta on kuitenkin silkkaa vahinkoa.

Tuuli- ja aurinkovoima vaativat vastaavan määrän lisää hiilivoimaa, jotta sähköä riittää myös tuulettomiksi ja pilvisiksi päiviksi. Sitä Saksa parhaillaan rakentaa, eivätkä kasvihuonekaasujen päästöt vähene, vaan kasvavat roimasti.

Monet umpioituvat omaan todellisuuskuplaansa siten, että heillä on Facebook-kavereinaankin vain toisia samanmielisiä. Olen itsekin poistanut kavereistani hetkeäkään epäröimättä selvät rasistit, fasistit ja muut ihmisvihan lietsojat, ja poistan vastakin.

Mutta on ihmisiä, joiden näkemystä jostakin isosta asiasta minun on mahdotonta ymmärtää saati hyväksyä, mutta joiden näkemykset toisista tärkeistä asioista voivat olla hyvinkin järkeviä. Heitä en ole kavereistani karsinut.

Yritän muutenkin pitää kaveripiirini niin laajana kuin mahdollista. On hyvä tietää, miten eri tavoin asiat voidaan nähdä. On hyvä saada muistutuksia siitäkin, ettei ajattelun epäloogisuudella ole rajaa. Havainto auttaa ymmärtämään myös politiikkaa nyt, kun puoli maailmaa tuntuu tulleen hulluksi.

Ihminen on usein sekä hyvä että paha. Hän voi tarkoittaa hyvää, mutta tehdä pahaa. Vakava ongelma siitä tulee vasta, kun monien ihmisten yhteisestä epäloogisuudesta kasvaa joukkoliikkeitä. Paha on aina ennenkin ratsastanut historian näyttämölle hyvää tarkoittavien ihmisten selässä.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Eläimet
 • Venäjä
 • Kolumnit
 • Yrjö Raution kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää