Politiikka    |   Lauantaivieras

Kuka äänestäisi sinisiä? Sampo Terho hahmotteli puolueelleen matemaattista kaavaa ja tiivisti sen yhteen sanaan

Sinisten jatkuva ongelma on ollut löytää puolueelle sen tarkoitus. Nyt puheenjohtaja on löytänyt tarkoituksen ja kertoo sen HS:n Lauantaivieras-haastattelussa.

Vaikka useampikin kuvaili sinisten syntytapahtumaa poliittiseksi itsemurhaksi, ajastettiin jokaisen tähän uuteen puo­lueeseen siirtyneen kansanedustajan kello tikittämään kohti vuoden 2019 huhtikuuta.

Tampereen perustamiskokouksessa kreppipaperinohueksi nuijittu kannatusprosentti täytyisi saada siihen mennessä niin korkealle, että puolue saisi vaaleissa edes yhden kansanedustajan. Muuten se tikityksen loppuessa lakkaisi käytännössä olemasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt tuo aika on melkein loppu.

Siksi ensimmäinen varsinainen kysymys puoluetta johtavalle Sampo Terholle on kiusallinen esittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten on mahdollista, että puolue, jolla on 18 kansanedustajaa, joista viisi on vielä ministereitä ja heistä osa varsin yleisesti arvostettuja työssään, ei ole onnistunut saamaan puolessatoista vuodessa oikein ketään vakuuttuneeksi siitä, että on olemassa jokin syy äänestää sinisiä.

”Se lähtöoletus, että kannatus meidän tilanteeseemme nähden olisi jotenkin huono, on väärä”, Terho sanoo.

”Yritämme vilpittömästi toteuttaa omaa filosofiaamme siitä että politiikka on väline saavuttaa tuloksia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymys sinisten reilun prosentin kannatuksesta on Terholle selvästi edelleen kiusallinen. Silti hän hymähtää hyväksyvästi kun hekottelen että hän kuulee sen varmaan joka päivä, ja hänellä on kenties jokin hyllyltä helposti napattava tukkulause kysyjälle vastaukseksi. Siis jokin tällainen:

”Puolue on sitä varten, että työllisyys saadaan ylös, sitä varten, että ne uudistukset saadaan läpi, joista tällä vaalikaudella hallitusohjelmassa on alun perin sovittu. Ja sitä tulostahan muun muassa työllisyyden muodossa on tullut”, Terho sanoo.

”Tämä hallitus pelastettiin sinisten toimesta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti, hallituksen saavutusten paisuttelu tavallaan vain räi­keämmin alleviivaa edellistä kysymystä. Miten puolue, jolla on 18 kansanedustajaa, viisi ministeriä ja joka on sen lisäksi vielä luonut hallituksessa työpaikkoja ja ohjannut maan syvästä lamasta nousukauden jopa hilpeisiin tunnelmiin – miten se ei saa kannatustaan kasvamaan, ei yhtään?

”Meidän ydinsanomamme on päivästä yksi, siitä lähtien kun perustin tämän uuden puolueen, ollut se, että tätä ei tehdä puoluepoliittisin perustein, vaan tätä tehdään tuloksen takia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Terhon kanssa juttelee sinisten tilanteesta, välillä tulee tunne, että jossain puolueen olemassaolon perusteluissa on ammottava aukko, jota Terho yrittää vimmaisesti peittää viskelemällä sen päälle vuoroin hallituksen tuloksia, vuoroin jonkinlaista luterilaista palvelus- ja työmoraalia, aivan kuin unohtaen, että työllä täytyy olla päämäärä. Eikä kukaan oikein tiedä, mikä on sinisten päämäärä.

Kokeillaan toisin päin.

Monien pienpuolueiden äänestäjistä on olemassa hauskoja stereotypioita, jotka kertovat pilkallisuudessaan jotain olennaista puolueesta ja sen olemassaolon syistä. Vasemmistoliiton kannattajat ovat vihaisia feministilesboja, vihreät luonnonystäviä jotka kohtaavat luonnon mieluiten ravintoloiden nurkkien yuccapalmuina, persut näpyttelevät taksia ajaessaan Facebookin täyteen vihapuhetta, ja kristillisdemokraatit puhuvat kielillä A-oluen vaaroista ja pyörittävät siksi paikallista hautaustoimistomafiaa selvin päin.

Kuka sitten äänestää sinisiä?

”Se, joka uskoo perinteisiin arvoihin, omaan tekemiseen…”, Terho lähtee hahmottelemaan.

”Siihen, että yksilö on yhteiskunnassa tärkein asia… Että meitä ei omista valtio, vaan me omistamme valtion, ha­luamme muuttaa tätä yhteiskuntaa, vähentää edunvalvontaryhmien valtaa…”, Terho selvästi lämpiää.

”Pitää yksilönvapaudet mahdollisimman suurena, vähentää verotusta, vähentää julkista sektoria mutta lisätä mahdollisuuksia jokaisella, turvallisessa yhteiskunnassa.”

Eli olisiko puolueen määritelmä matemaattisella lausekkeella ilmaistuna näin: sin = kok miinus EK?

”(Naurua) …ja miinus EU.”

Oikeasti Terho on esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK) huomattavasti voimakkaammin kritisoinut ay-liikettä ja moittinut lain säätämistä hankaloittavaa ”ay-eliittiä”.

Kuvaillessaan puolueen linjauksia hän kuitenkin puhuu edunvalvontajärjestöistä laajemmin.

Jos jollakin ihmeellä siniset pärjäisi vaaleissa ja päätyisi hallitukseen, Terhon täytyisi alkaa lunastaa lupauksiaan. Joten, mikä olisi sen sähköpostin avauslause, jolla hän kertoisi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehelle, ettei heitä enää kaivata?

”(Naurua)… No. ’Rakas Jyri, teitäkään ei ole kutsuttu tähän kokoukseen…’”

Terho nauraa helposti ja on fiksun oloinen mies. Hän on nyt kulttuuriministeri, kansakunnan korkeimmalla kukkulalla ja sellainen herra jolle kumarrellaan vuorineuvosten huoneissa yhtä lailla kuin tuppukylien toreilla. Hän ei vaikuta silti ottavan itseään mitenkään vakavasti. Jos hän sanoo jotain omasta mielestään hauskaa, hän nauraa: häh häh. Jos sanottava on itseironista, nauru on enemmänkin: kiäh kiäh.

Terho on hyvä esiintymään ja voittanut useasti median järjestämiä leikkimielisiä retoriikkakilpailuja. Kun hän nousi 2011 Timo Soinin tilalle europarlamenttiin, uudesta tulokkaasta maalattiin julkisuudessa tiukka kuva: suomalaisuusaatteen palolla armeijauralle pyrkinyt ja terävä entinen rauhanturvaaja, joka putosi valmistuttuaan työttömäksi, mutta nousi sieltä vastustamaan EU:ta ja maahanmuuttoa, ja teki sen hyvin koska perehtyi ja luki.

Nyt hänestä on tullut lupsakampi suomalaisten silmissä. Hän tekee hullunkurisia tempauksia, kuten soittelee rumpuja Tommi Läntisen kanssa rokkibiisissä, säveltää klassista musiikkia ja riitelee huutokauppakeisari Aki Palsanmäen kanssa lööpeissä.

Kulttuuriministerinä hän on nostanut esille pelikulttuuria, jonka valtava merkitys ei oikein tahdo aueta vanhemmalle kansanosalle. Suomalaisesta kulttuurista hän on huolissaan, ja ihailemansa J. V. Snellmannin hengenheimolaisena vannoo tekevänsä kaikkensa jotta rakkaan kansan kieli ja kulttuuri säilyvät Netflixin, nettimeemien, englanninkielisen tutkimuksen ja muun amerikkalaisten täysin dominoiman globaalin kulttuurin puristuksessa.

Sinisten tulevaisuudesta puhuttaessa Terho viittaa jatkuvasti perussuomalaisten tilanteeseen silloin, kun se oli Timo Soinin ja muutaman muun ihmisen pikkupuolue. Sekin onnistui nousemaan suureksi, joten miksei sinisetkin, tai ainakin edes eduskuntakynnyksen yli.

Tosin Soinin perussuomalaisilla paikallisyhdistysten verkon rakentaminen kesti viimeksi yli kymmenen vuotta, eikä moni muukaan asia tapahtunut mitenkään käden käänteessä.

”Kaikkein suurin resurssi millä tahansa puolueella on se, että ihmisillä on siitä joku mielikuva, joku käsitys siitä, mitä tuo puolue ajaa.”

”Sen saavuttaminen tässä vajaassa vuodessa, jonka ajan on oltu olemassa, on yksinkertaisesti kesken”, Terho sanoo.

Vaikka puolueen syvin olemus on lähes kaikille vielä mysteeri, Terho on vuorenvarma siitä, ettei sitä pyyhitä vaaleissa ensin eduskunnasta ja sitten ihmisten mielistä.

”Minä olen käynyt tämän äärimmäisen tarkkaan läpi, koska olen tieteellisen maailmankatsomuksen kannattaja”, Terho sanoo.

Hänen laskelmiensa mukaan, kun katsoo vaalipiirit läpi ja muistaa, että vaaleissa äänestetään henkilöitä enemmän kuin puolueita, sinisillä ei ole mitään hätää.

”Meidän henkilömme tulevat saamaan äänimääriä, jotka tulevat takaamaan – täysin riippumatta siitä, mikä meidän gallup-menestyksemme on – että meillä on eduskuntaryhmä ensi kaudella.”

Näiden henkiöiden voi päätellä olevan ennen muuta hän itse, puolustusministeri Jussi Niinistö, työministeri Jari Lindström ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Paljon lasketaan myös omilla äänestysalueillaan tunnettujen Vaasan vaalipiirin Reijo Hongiston, Savo-Karjalassa Kimmo Kivelän ja Kari Kulmalan ja Uudellamaalla myös ryhmänjohtaja Simon Elon varaan.

Timo Soini on Terhon mukaan ”merkittävä voimavara”, mutta jos jotain niin Terho vaikuttaisi uskovan hänen pyrkivän europarlamenttiin.

”Ohjelmatyö, mitä sen (puolueen perustamisen) jälkeen on tehty, on jo kahdelta kolmasosalta valmis. Se, että aate kiteytyy ensin sanaksi, on ennakko­edellytys sille, että sitä voidaan viedä eteenpäin. Ja nyt se on kiteytynyt tämmöiseksi yhdyssanaksi kuin ’kansanturvallisuus’.”

Puolue siis hakee sieluaan oikeastaan tiivistämällä vaaliohjelmaan sen, minkä se osaa jo valmiiksi.

Kansanturvallisuuden osaset ovat Terhon mukaan terrorismin vastustaminen (Niinistö), poliisiasiat (poliisiedustaja Hongisto) ja hallittu maahanmuutto, mistä teemasta Terhon omakin poliittinen ura alkoi. Lisäksi siihen sisältyy myös pehmeämpiä arvoja, kuten sosiaalinen turvallisuus (sosiaaliministeri Mattila) ja työllisyys (työministeri Lindström).

Lisäksi Terho laskee kansanturvallisuuteen kuuluvaksi ilmastonmuutoksen, mutta ehkä se on lähinnä puolueen käden­ojennus muodikkaalle ajan hengelle.

5 kysymystä:

1 Ketkä ovat kulissien takaisia vallankäyttäjiä?

Kaikkialle lonkeronsa ulottaneet edunvalvontajärjestöt, joiden kohtuuton vaikutusvalta vaarantaa kansanvallan toteutumisen.

2 Ketä perussuomalaista arvostat?

Perussuomalaisten kenttäväessä on edelleen paljon ihmisiä, joita kunnioitan ja kaipaan.

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

Tuntematon Kimi Räikkönen.

4 Mikä saa sinut onnelliseksi?

Rakkaus. Perheen, ystävien, Jumalan.

5 Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

Teen lauantaina töitä maakuntamatkojen merkeissä. Sunnuntaina lähden perheen kanssa luontoretkelle.

Juttua täydennetty 10.11.2018 klo 11.30.

Kuka?

Sampo Terho


 Syntynyt 1977 Helsingissä. Koulutukseltaan filosofian maisteri Tampereen yliopistosta.

 Europarlamentaarikko 2011–2015. Kansanedustaja 2015–. Eurooppa-, kulttuuri-, ja urheiluministeri 2017–.

 Sinisten puheenjohtaja 2017–.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  7. 7

   Tesla irtisanoo tuhansia työntekijöitä, koska sen autot ovat liian kalliita ja voitot liian pieniä

  8. 8

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Entistä useampi suomalainen uskoo, että omalla äänellä voi vaikuttaa eduskuntavaalien lopputulokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää