Politiikka

Valtiovarain­ministeri Orpo jyrähti Italian budjetti­kapinasta: ”Euro­alueen uskottavuus koetuksella”

Italian hallitus laati ensi vuodelle budjetin, joka kasvattaa julkisen talouden alijäämää. EU:n komissio vaati Italiaa muuttamaan budjettia, mutta Italia ei suostu.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vaatii komissiota puuttumaan tiukasti Italian hallituksen suunnitelmiin kasvattaa julkisen talouden alijäämää vastoin EU:n velkasääntöjä. Orpon mukaan komission on tarvittaessa otettava Italian talous seurantaan ja uskallettava jopa määrätä maalle sakkoja.

”Nyt on tosi tärkeää, että komissio pysyy tiukkana”, Orpo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italian hallitus ja euroalueen velkasääntöjen noudattamista valvova Euroopan komissio ovat olleet tänä syksynä avoimessa konfliktissa.

Italian hallitus laati ensi vuodelle budjetin, joka kasvattaa julkisen talouden alijäämää. Komissio, jonka tehtäviin kuuluu jäsenmaiden budjettisuunnitelmien arviointi, vaati Italiaa muuttamaan budjettia. Kyseessä on ensimmäinen kerta historiassa, kun komissio hylkää jäsenmaan budjettisuunnitelman.

Tiistaina Italian varapääministeri varapääministeri Luigi di Maio ilmoitti, ettei hallitus suostu komission vaatimuksiin.

”Italia ei muuta budjettiaan, ei sen tasetta tai kasvu­ennusteita. Olemme vakuuttuneita, että tätä budjettia tarvitaan, jotta maa saadaan taas menemään eteenpäin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italian populistihallitus nousi valtaan EU-vastaisella viestillä. Tämä herättää huolia siitä, että yritykset kovistella Italian hallitusta kääntyvät itseään vastaan ja että komissio on hampaaton euroalueen kolmanneksi suurinta taloutta vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Totta kai iso talous haastaa, mutta EU on onneton, jos se ei ryhdy toimiin Italiaa vastaan. Euroalueen uskottavuus on silloin koetuksella”, Orpo sanoo.

Komissio voi aloittaa Italian kohdalla niin kutsutun liiallisen alijäämän menettelyn. Se tarkoittaa, että maan talous otetaan erityistarkkailuun, ja maalle voidaan jopa määrätä sakkoja, jos se ei vähennä velkaansa tai budjettivajettaan komission toiveiden mukaan.

Komissio voi ehdottaa liiallisen alijäämän menettelyn aloittamista jo ensi viikolla, kun se keskiviikkona julkaisee yhteenvedon jäsenmaiden taloudellisesta tilanteesta. Orpon mukaan komission pitäisi uskaltaa tehdä päätös, mikäli Italia yhä uhmaa sääntöjä.

”Mutta se keskustelu käydään keskiviikon raportin jälkeen.”

Liiallisen alijäämän menettelyn aloittaminen vaatii myös muiden euromaiden hyväksynnän. Orpon mukaan muut valtiovarainministerit ovat jo vaatineet Italiaa korjaamaan tilanteen. Italia on suuri talous, jonka ajautuminen ongelmiin horjuttaisi koko euroaluetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Viesti muilta euromailta Italialle oli selkeä. Tuki oli hyvin vähäistä.”

Orpo katsoo, että kurinpidossa voidaan tarvittaessa mennä aina sakkoihin saakka. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun jäsenmaalle määrättäisiin sakkoja budjettirikkeistä. Sakot voivat nousta enimmillään 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, Italian tapauksessa miljardiin euroihin.

”Sanktiot ovat olemassa ja ne on sitä varten tehty, että niitä voidaan tarvittaessa käyttää”, Orpo sanoo.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) vaatii Italian hallitusta korjaamaan budjettiaan.

”Italian täytyy rauhoittaa hiljattain uudelleen esiin nousseet huolet velkakestävyydestä. Tämä vaatii uskottavia vakautustoimia, joilla euroalueen toiseksi korkein velkasuhde saadaan tukevasti laskevalle uralle”, IMF:n tiistaina julkaistussa maaraportissa todetaan.

Italian hallituksen budjettiesityksen mukaan maan julkisen talouden vaje olisi ensi vuonna 2,4 prosenttia, kolminkertainen verrattuna edellisen hallituksen ennusteeseen. Komission mielestä tämä ennuste on kuitenkin turhan optimistinen, ja se on rakennettu oletuksille, joita ei ole riippumattomasti arvioitu. Komission ennusteen mukaan vaje olisi ensi vuonna 2,9 prosenttia ja 3,1 prosenttia vuonna 2020.

Vaje kasvattaa Italian entuudestaan suurta velkamäärää. Julkista velkaa on nyt 2 300 miljardia euroa eli 131 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Velkataakasta kertoo paljon se, että Italia maksaa pelkästään korkoa velastaan joka vuosi noin 65,5 miljardia euroa. Summa vastaa 3,8 prosenttia maan bruttokansantuotteesta tai suunnilleen valtion budjetista koulutukseen osoitettua rahamäärää.

IMF:n mukaan korkomenot vain kasvavat lähivuosina, kun korot lähtevät nousuun ja Italian eläkemenot kasvavat. Niinpä Italian tilanne on riskialtis. IMF:n mukaan menojen lisäys voi kasvattaa taloutta hetkellisesti, mutta velkaantumisen vauhdittamisen riskit ovat huomattavasti suuremmat kuin hyödyt.

”Jopa pienet epäsuotuisat tapahtumat, kuten kasvun hidastuminen tai korkojen nousu, johtaisivat velan kasvuun ja kasvattaisivat riskiä, että Italia joutuu tekemään isoja leikkauksia samaan aikaan kuin talous heikkenee. Tämä voisi johtaa taantumaan”, IMF toteaa.

Tästä on kyse

Italia jatkaa velkaantumista


 Euroopan komissio hylkäsi lokakuussa Italian hallituksen ensi vuoden budjettisuunnitelman, sillä se kasvattaisi velkaantumisen tahtia, vaikka maa on sitoutunut velkaantumisen hidastamiseen.

 Komission mukaan budjettisuunnitelma pohjautuu myös ylioptimistisille arvioille talouskasvusta ja valtion tulonlähteistä.

 Tiistaina Italian hallitus ilmoitti, ettei se aio muuttaa budjettiaan.

 Seuraavaksi komissio voi ottaa maan talouden erityistarkkailuun, ja Italiaa voivat jopa uhata miljardien eurojen sakot, jos se ei hillitse velkaantumista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroalue
 • Italia
 • Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  6. 6

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  7. 7

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

  9. 9

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  10. 10

   Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää