Politiikka

Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

Selvityksen mukaan viranomaiset eivät edes kunnolla tunnista, keitä ovat Suomen 600 000 pitkäaikaistyötöntä tai osatyökykyistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama laaja raportti paljastaa karun totuuden Suomen sirpaleisesta ja lannistavasta työvoimapolitiikasta ainakin pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten kohdalla.

Selvityksen mukaan viranomaiset eivät edes kunnolla tunnista, keitä ovat Suomen 600 000 pitkäaikaistyötöntä tai osatyökykyistä. Heille kuuluvat palvelut toteutuvat sattumanvaraisina, osittaisina tai jäävät kokonaan toteutumatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kortistossa on arviolta 27 000 pitkäaikaistyötöntä, jotka todellisuudessa ovat työkyvyttömiä ja väärän etuuden piirissä.

Osatyökykyiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua, vaikka uusista monialaisista työvoiman palvelukeskuksista onkin saatu hyviä kokemuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palveluja on, mutta ohjaus ontuu. Luukkuja löytyy sosiaalipalveluista, terveyspalveluista, te-palveluista, kuntien työllisyyden hoidon palveluista, nuorisotyöstä, Kelasta, koulutuspalveluista sekä yksityisten palveluntuottajien, työterveyshuollon ja järjestöjen palveluista.

”Monialaisten palveluiden yhteensovittamista edellyttävää vastuuta ei ole kenelläkään eikä monialaisten palveluiden johtaminen, toimintaedellytysten ja rakenteiden luominen toteudu riittävällä tavalla. Heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevia koskeva monialainen strateginen suunnittelu ja johtaminen ovat puutteellisia kaikilla tasoilla”, raportissa sanotaan.

Lopputuloksena työttömät käyttävät huomattavasti vähemmän esimerkiksi terveyspalveluja kuin töissä käyvät, vaikka he ovat sairaampia kuin työllistyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestelmä on passivoiva. Työttömyysturvaa maksetaan 5,5 miljardia euroa, mutta vain 0,6 miljardia tästä summasta käytetään palveluihin ja aktivointiin. ”Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on hyvin pirstaleinen eikä se kannusta työllistymiseen eikä osallisuuteen. Syyperusteinen järjestelmä ei parhaalla mahdollisella tavalla tue ihmisiä erilaisissa siirtymävaiheissa”, raportissa sanotaan.

Selvityksen tehneiden työ- ja elinkeinoministeriön johtajan Tuija Oivon ja lääketieteen tohtorin Raija Kerättären mukaan ongelma on niin valtava, että se vaatii yli hallituskausien menevän työkykyohjelman.

He vaativat, että apua tarvitsevat työttömät on tunnistettava nykyistä paremmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiheesta on tehty monta selvitystä, mutta harvoin työvoimapalvelujen ongelmia on esitetty näin konkreettisesti. ”Ei mikään muutu, jos ei aleta puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Tästä on aivan pakko saada oikea keskustelu aikaiseksi, mutta ilman, että ketään syytellään”, Oivo sanoo.

Raportti luovutettiin torstaina sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle (sin) ja työministeri Jari Lindströmille (sin).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työttömät ovat tällä hetkellä syrjässä työkykypalveluista, etuuksista ja osallisuudesta”, tiivistävät selvityshenkilöt havaintonsa. Raportti perustuu suureen määrään tutkimuksia, selvityksiä ja kyselyitä. Lisäksi siihen on haastateltu runsaasti myös pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten kanssa työskenteleviä.

Oivo sanoo, että järjestelmässä on selvästi syrjiviä piirteitä eivätkä töissä olevat ja työttömät ole tasa-arvoisia esimerkiksi työkyvyttömyysseläkkeitä hakiessaan.

”Miksi muuten lähes 90 prosenttia pitkäaikaistyöttömien työkyvyttömyyseläkkeistä hylätään, kun töissä olevien hylkäysprosentti on 30, vaikka tutkimusten mukaan pitkäaikaistyöttömät ovat selvästi sairaampia kuin töissä olevat.”

Raporttia varten tehtiin kysely työkyvyttömyyshakemuksia käsitteleville Kelan lääkäreille. Kolmannes vastaajista totesi, ettei työttömien sairauksia tutkita, hoideta tai heitä ohjata kuntoutukseen niin aktiivisesti kuin työssä olevia.

Kolmasosassa vastauksista epäiltiin pitkäaikaistyöttömien todellista sairastavuutta ja esitettiin, että työkyvyttömyyseläke on todennäköisesti toimeentulon kannalta edullisempi vaihtoehto kuin työttömyysetuus ja siksi sitä halutaan runsaasti hakea.

”Osassa näistä vastauksista tuli esille vastaajan väheksyvä ja negatiivinen asenne pitkäaikaistyöttömiä kohtaan”, selvityksessä lukee. Kyselyn jälkeen Kelassa päätettiin käsitellä tuloksia muun muassa sisäisessä koulutuksessa.

”Yksi selvityksemme päähavainnoista on, että työ- ja toimintakyvyn arviointi on puutteellista ja sattumanvaraista ja johtaa vääriin ja väärin ajoitettuihin tukitoimiin ja niiden epäonnistumisiin”, raportissa lukee. ”Selvityksessämme tuli esille, että pitkäaikaistyöttömien sairauksia ei tutkita tai hoideta asianmukaisesti ja heille kirjoitetuissa lääkärinlausunnoissa on hyvin usein huomattavia puutteita”, selvityshenkilöt sanovat.

Selvityshenkilöt ehdottavat, että monialaisen yhteistyön pohjaksi olisi käynnistettävä työkykyohjelma.

Se olisi poikkihallinnollinen ja pitkäjänteinen kokonaisuus, jolla lisättäisiin osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työskentelyä edes osa-aikaisesti. Ohjelma varmistaisi, että työttömät myös saisivat heille kuuluvat palvelut ja etuudet.

Raportissa arvioidaan, että tämän vuoden 81 000 pitkäaikaistyöttömästä noin 16 000 henkilön työkykyä voitaisi kohentaa hoidoilla, kuntoutuksella ja työmarkkinoiden joustoilla. Erityisesti pitäisi panostaa tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä mielenterveyden häiriöiden hoitoon.

Raportin tekijät ehdottavat, että hanke voitaisiin rahoittaa vaikkapa työllisyyttä, osaamista ja sosiaalista osallisuutta edistävästä Euroopan sosiaalirahasto Plussasta.

Raportissa ehdotetaan muun muassa seuraavia toimenpiteitä:

1. Luodaan Suomeen yhtenäinen malli siitä, miten työkykypalvelut hoidetaan yksilöllisesti. Tärkeää on tunnistaa ajoissa työkyvyn heikkeneminen ja nopeasti määritellä palveluiden ja etuuksien tarve.

Henkilö tulee ohjata monialaisen työkyvyn ja kuntoutustarpeen arviointiin viimeistään kun työttömyyttä on kestänyt 300 päivää. Nuorten kohdalla monialainen arviointi on tehtävä viimeistään työttömyyden kestettyä 3 kuukautta. Vastuu olisi joko kunnan sosiaalityöllä tai myöhemmin sote-keskuksella. Palveluille luodaan tulos- ja laatumittarit.

2. Lääkäreitä koulutetaan työkyvyn arvioinnissa ja pitkään työttömänä olleiden sairauksien diagnosoinnissa, hoidossa ja kuntoutuksessa.

3. Työnvälityksen selkärankana toimisi Työmarkkinatori, joka yhdistää yksityisten ja julkisten toimijoiden palvelut.

4. Osatyökykyisille turvataan riittävä henkilökohtainen tuki. Palveluohjaaja räätälöisi tarvittavan palvelun asiakkaan kanssa sekä vastaisi sen etenemisestä.

5. Julkisissa hankinnoissa voisi asettaa jopa ehdoksi, että yritys työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä.

6. Suomeen saatava Ruotsin mallin mukaisia yhteiskunnallisia yrityksiä. Yhteiskunnallisen yrityksen toimintaa ohjaa jokin yhteiskunnallinen päämäärä ja mahdollinen voitto ohjataan takaisin toimintaan.

7. Työttömyysturvaa tulee muuntaa työllisyysturvan suuntaan. Työttömyysturvasta rahoitettaisiin myös palkkatuki ja starttiraha.

8. Harkintaan myös työttömälle maksettava työllistymisseteli tai matalapalkkalisä Ruotsin ”etableringsjobin” mukaisesti.

9. Osatyökykyisille pitää rakentaa mahdollistava, ennustettava ja läpinäkyvä toimeentulojärjestelmä.

10. Aktiivimallin ehtojen pitäisi täyttyä myös, jos työtön osallistuu työkyvyn arviointiin.

11. Kelan tulee järjestää seuranta pitkäaikaistyöttömien työkyvyttömyyseläkkeiden hylkäysten osuudesta ja perusteista.Korjaus 16.11. kello 8.25: Kirjoituksessa on muutettu virke ”raporttia varten tehtiin kysely työkyvyttömyyseläkehakemuksia tekeville Kelan lääkäreille” muotoon ”raporttia varten tehtiin kysely työkyvyttömyyseläkehakemuksia käsitteleville Kelan lääkäreille”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  6. 6

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  7. 7

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  9. 9

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää