Politiikka

Valiokunta tiukensi hallituksen esitystä tiedustelulaista: Tiedustelusta on kerrottava kohteelle herkemmin

Perustuslakivaliokunta on viemässä pois suojelupoliisin päälliköltä oikeuden päättää peitetoiminnasta ja valeostoista tiedustelun menetelminä.

Perustuslakivaliokunta vaatii, että tiedustelutoiminnassa velvollisuus ilmoittaa tiedustelusta kohteelle koskee myös viestin tunnistetietojen käsittelyä.

Hallitusten lakiesitysten mukaan ilmoitusvelvollisuus koskisi vain tilannetta, jossa viestin tai tallennetun tiedon sisältö on käyty läpi manuaalisesti eli, että ihminen on ottanut sisällöstä selvää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt perustuslakivaliokunta edellyttää lausunnossaan, että myös pelkkien tunnistetietojen eli esimerkiksi viestin lähettäjän, vastaanottajan tai lähetysajan läpikäynti aiheuttaa ilmoitusvelvollisuuden, vaikkei sisältöä olisikaan katsottu.

Perustuslakivaliokunta ilmoittaa kannastaan torstaina valmistuneessa lausunnossaan tiedustelulaeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin sanotun massavalvonnan eli ”yleisen, kohdentamattoman ja kaikenkattavan seurannan” kielto on myös yksi perustuslakivaliokunnan edellytys tiedustelulakien säätämiselle.

”Tällainen kielto sinänsä johtuu jo perustuslaista, mutta asian merkityksen vuoksi siitä on säädettävä myös sotilas- ja siviilitiedustelulaeissa”, valiokunta kirjoittaa.

Perustuslakivaliokunta on myös viemässä pois suojelupoliisin päälliköltä oikeuden päättää peitetoiminnasta ja valeostoista tiedustelun menetelminä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Peitetoiminnalla tarkoitetaan esimerkiksi soluttautumista tai väärällä henkilöllisyydellä esittäytymistä tutkinnan kohteelle. Sitä voisi perustuslakivaliokunnan mukaan harjoittaa vain tuomioistuimen luvalla.

Valiokunta vetoaa asiassa erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntöön. Sen mukaan tuomioistuinvalvonta on paras tapa välttää mielivaltaista menetelmien käyttämistä ja kohdentamista.

Suojelupoliisin päällikön valta tehdä itse päätöksiä peitetoiminnasta ja valeostoista ei ole valiokunnan mukaan ”asianmukainen eikä mainittujen menetelmien käyttöön liittyvät perus- ja ihmisoikeusnäkökohdat riittävästi huomioon ottava ratkaisu”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös tiedustelua valvovan valtuutetun oikeuksia tulee perustuslakivaliokunnan mukaan laajentaa. Tiedusteluvaltuutetulla tulee olla oikeus ottaa kantaa tiedustelumenetelmän käyttöä koskevassa lupaprosessissa tuomioistuimessa.

Aiemman ehdotuksen mukaan valtuutetulla olisi ollut vain läsnäolo-oikeus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedustelutoiminnan käytön tulee tapahtua joka tapauksessa vain välttämättömissä tapauksissa, perustuslakivaliokunta painottaa.

Nämä asiat ovat olleet jo parlamentaarisen ryhmän yhdessä sopimia lisäyksiä hallituksen esityksiin. Ryhmän yhteinen tahto ei ole kuitenkaan ollut aiemmin vielä kirjattu lainsäädännölliseen asiakirjaan, toisin kuin nyt.

Tiedustelulakien säätämisessä on kyse nykyistä laajempien tiedusteluvaltuuksien säätämisestä sekä sotilas- että siviiliasioihin kohdistuvassa tiedonhankinnassa.

Suojelupoliisi ja puolustusvoimien pääesikunnan tiedusteluosasto saavat lakien myötä oikeuden hankkia tietoa kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta, joka ei ole rikos tai joka tapahtuu ulkomailla.

Nykyisin viranomaisilla pitää olla konkreettinen epäily rikoksesta tai sen valmistelusta sekä yksittäiset henkilöt, joihin tiedonhankinta kohdennetaan.

Aiemmin tänä syksynä perustuslakivaliokunta puolsi yksimielisesti luottamuksellisen viestin suojaa koskevan perustuslain kohdan muutosta, joka oli edellytyksenä tiedustelulakien säätämiselle. Lokakuun alussa eduskunta päätti, että perustuslakia muutetaan kiireellisesti.

Eduskuntaryhmät ovat jo parlamentaarisessa ryhmässä sopineet yhdessä alkuperäisiin tiedustelulakiluonnoksiin tehtävistä korjauksista.

Tiedustelulainsäädännön voimaansaattamisessa ja täytäntöönpanossa tulee toimia viivytyksettä, perustuslakivaliokunta katsoo. Tämä velvoite koskee sekä hallitusta että eduskunnan valiokuntia ja toimeenpanevia viranomaisia, lausunnossa sanotaan.

Mitä tiedustelulaeissa on vielä auki?

Eduskuntaryhmien kanssa on HS:n tietojen mukaan muodostettu yhteisymmärrys siitä, että tiedustelun kohde saa jossain vaiheessa aina tietää tiedustelusta. Poikkeuksista päättää tuomioistuin.

Esimerkiksi toimittajien lähdesuojan, pappien rippisalaisuuden ja lääkärien potilassalaisuuden pitävyys on määrä taata lopullisissa laeissa paremmin kuin hallituksen alkuperäisissä esityksissä.

Lisäyksiä lakiesityksiin on parlamentaarisessa ryhmässä tehty muun muassa tiedusteluvaltuutetun korotettujen resurssien suhteen. Tarkempia määrittelyitä valtuutetun resurssien määrästä ei ole tehty, mutta yleinen tahtotila eduskuntaryhmien kesken on ollut, että valtuutetun resursseista tiedusteluvalvonnan uskottavuuden ei pidä jäädä kiinni.

Tiedusteluvaltuutetulle on kaavailtu myös valvontaroolia, kun suojelupoliisi suorittaa laajan turvallisuustarkastuksen eduskunnan Supoa valvovan valiokunnan jäsenille. Käytännössä kyse olisi palomuurista sen suhteen, että Supo ei itse valikoisi valvojiaan, vaan tiedusteluvaltuutettu valvoisi valikointiprosessia.

Valvonnan yhteydessä esiin tuleviin muihin rikoksiin, jotka eivät liity itse tarkkailun syyhyn, voitaisiin puolestaan puuttua vain, jos kyseessä olisi niin sanotusti ylitörkeä rikos. Ilmaisulla tarkoitetaan rikoksia, joista ei ole säädetty lievempää rangaistusta kuin alle kahden vuoden vankeutta.

Lisäksi tarkennuksista on yhteisymmärrystä liittyen tiedustelutietojen luovuttamiseen ulkomaille, mistä eduskunnan on määrä säätää uudessa poliisin henkilötietolaissa ja Puolustusvoimien uudessa henkilötietolaissa. Tietojen vaihdon ulkovaltojen kanssa on sovittu perustuvan ihmisoikeuksien noudattamiseen.

Sisäministeriö kaavaili keväällä Supolle hyvin laajoja oikeuksia henkilötietojen luovuttamiseen, mutta niitä ollaan HS:n tietojen mukaan kiristämässä. Helmikuun luonnoksen mukaan Supo saisi edelleen luovuttaa henkilötietoja ulkomaille silloin, kun se on Supon tehtävien suorittamiseksi tarpeellista.

Tästä on kyse

Tunnistetiedot kertovat muusta kuin viestin sisällöstä


 Perustuslakivaliokunta edellytti, että viestin sisällön lisäksi myös tunnistetietojen läpi käynti kuuluu viestintäsalaisuuteen. Siksi myös tunnistetietojen katsomisesta tiedustelussa pitää ilmoittaa kohteelle.

 Tunnistetietoja ovat esimerkiksi puhelun, sähköpostin tai muun viestinnän osapuolet, kellonaika, kesto tai koko.

 Samoin reititystiedot eli tiedot esimerkiksi siitä, minkä tukiasemien kautta viesti välittyy, ovat tunnistetietoja.

 Myös matkapuhelimen tai muun laitteen käyttäjän sijaintitiedot, tekstiviestien ja multimediaviestien pituus ja käytetty merkistö sekä internet-selailun osoitetiedot katsotaan tunnistetiedoiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  5. 5

   Tekoäly saavutti uuden tason: Alpha Zero oppi lautapelien taktiikat tunneissa ja päihitti heti parhaimpina pidetyt peliohjelmat

  6. 6

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  4. 4

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  5. 5

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää