Politiikka    |   HS-gallup

Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

Sdp:n ja kokoomuksen ero kasvoi, mutta se on yhä pieni. Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen uskoo, että ensi keväänä voidaan nähdä punavihreän blokin kamppailu liikkuvista äänestäjistä.

Sdp vahvistaa asemiaan Suomen suosituimpana puolueena. Uudessa HS-gallupissa demareiden kannatus on noussut 22,4 prosenttiin. Toisena tulevan kokoomuksen kannatus on pysynyt 19,7 prosentissa.

Vielä vuosi sitten kokoomuksen kaula demareihin oli lähes neljä prosenttiyksikköä, mutta nyt asetelma on kääntynyt päälaelleen. Demareiden johto suhteessa toisena tulevaan kokoomukseen on suurin sitten vuoden 2017 helmikuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ero on silti niin pieni, ettei siitä voi vetää varmoja johtopäätöksiä ensi kevään eduskuntavaalien suhteen, sanoo poliittisen historian dosentti ja Magma-ajatushautomon tutkija Mikko Majander.

Majander katsoo nyt viimeistään olevan selvää, että Sdp on vakiinnuttanut paikkansa johtavana oppositiovoimana. Vielä runsas vuosi sitten voimasuhteet olivat paljon tasaisemmat, kun vihreiden kannatus liikkui 16–17 prosentissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi vaalikauden kiinnostavimpia kysymyksiä on ollut se, tapahtuuko Suomessa samanlainen puoluekentän uusjako kuin Euroopassa on ollut trendinä. Sdp on kuitenkin päässyt niskan päälle eräänlaisena vallan vaihtoehtona”, Majander sanoo.

Majanderin mukaan Sdp:tä on suojellut oppositioasema ja työmarkkinakysymysten korostuminen.

”Työmarkkina-agendan keskeisyys korostaa turvahakuisuutta, joka pelaa demareiden hyväksi, sen sijaan että pelissä olisivat parempaa tulevaisuutta kantavat visiot ja niiden uskottavuus.”Viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen muistuttaa, että demareilla on jo kymmenisen vuotta ollut vaaleissa ongelma ajoituksen kanssa. Kannatushuippu on tullut noin kolme kuukautta ennen vaaleja, eikä puolue ole sen jälkeen kyennyt pitämään sitä yllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mannisen mielestä Sdp on aiemmin sortunut yliyrittämiseen, mörköjen maalailuun ja omille ydinkannattajilleen puhumiseen. Silloin on pyllistetty liikkuville äänestäjille.

”On mielenkiintoista nähdä, onko tässä ajassa jotain erilaista ja pystyvätkö he pitämään kannatuksen yllä”, kokoomuksen suunnittelupäällikkönä aikaisemmin työskennellyt Manninen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa Sdp on nyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tilanteessa, jossa kampanjaa voi tehdä melko vapautuneesti, koska kannatuksen tiedetään paranevan selvästi viime vaaleista.

”Mailaa ei tarvitse puristaa rystyset valkoisina, minkä luulen tekevän hyvää tulokselle.”

Kokoomukselle sopii sinänsä kilpailijan ja haastajan asema, Manninen sanoo. Ennakkosuosikin paineet voivat joskus olla myös huono asia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gallupeissa on tällä hetkellä odottava tunnelma, Manninen sanoo.

”Kannatustilanne on vakiintunut, ja nyt odotetaan strategioita, joilla kukin lähtee vaalivoittoa hakemaan. Luulen, että vasta ensi vuoden alussa alkaa tapahtumaan.”

Suomessa on noin 4,4 miljoonaa äänioikeutettua. Heistä runsaat 600 000 on tällä hetkellä niin sanottuja liikkuvia äänestäjiä, joita puolueet pyrkivät saamaan puolelleen.

Jos puoluekannatuksessa ei ala tapahtua suuria liikkeitä, niin epätietoisten äänestäjien joukko voi alkaa ohjautua kohti Sdp:tä ja kokoomusta, Manninen arvioi.

”Ihmiset haluavat ottaa kantaa siihen, kenestä tulee seuraava pääministeri.”

Mannisen mielestä yksi keskeinen vaalikysymys on se, millaista kamppailua punavihreä blokki eli Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto käyvät liikkuvista äänestäjistä.

Tuoreessa puoluebarometrissä kaikki kolme saivat hyvät lukemat, mikä on poikkeuksellista.

”Kuinka paljon ne menevät päällekkäin? Onko ensi keväänä nähtävissä punavihreän blokin sisällissota, jossa taistellaan verissä päin kannatusosuuksista?” Manninen pohtii.

Vihreiden kannatuslasku on päättynyt. Kannatus nousi hieman edellisestä mittauksesta 12,5 prosenttiin.

Gallupin vastauksista neljäsosa on kerätty sen jälkeen, kun Pekka Haavisto valittiin vihreiden pätkäpuheenjohtajaksi Touko Aallon tilalle.

Majanderin ja Mannisen mielestä nyt voi ehkä sanoa, että vihreät ovat päässeet kuivalle maalle. Nykyinen kannatus vakiintuu luultavasti uudeksi normaaliksi, Manninen sanoo. Se olisi puolueen historian kirkkaasti isoin vaalivoitto mutta samalla kaukana vuodentakaisista lukemista.

”Haavisto tuo uskottavuutta vihreille. Mutta se on vähän varman päälle pelaamista, pelätään enemmän tappiota kuin haetaan isompaa voittoa”, Majander sanoo.

Keskustan kykyyn haastaa kärkikaksikko ei kumpikaan usko. Majanderin mielestä porvarihallituksen ja vasemmisto-opposition välinen asetelma on jättänyt keskustan vaikeaan rakoon. Hallituksen onnistumiset talouspolitiikassa ovat sataneet kokoomuksen laariin.

Lisäksi keskusta menettää vaaleista isoja nimiä, kuten Olli Rehn, Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen.

”Keskustan pitäisi iskeä silmään joku ihmeellinen mobilisaatiovaihde, jotta se ei jäisi kolmanneksi pyöräksi. Mutta on vaikea keksiä, mistä se tulisi.”

Manninen laskee, että keskustan pitäisi saada 600 000 liikkuvasta äänestä 150 000, jotta se voisi nostaa kannatuksensa 21–22 prosentin hujakoille.

”Se vaikuttaa mielestäni liian isolta haasteelta. On vaikea keksiä jotain uutta, joka saisi ihmiset muuttamaan mieltään puolueesta seuraavan viiden kuukauden sisällä”, Manninen sanoo.

”Kaikki [pääministeri Juha] Sipilän imagoon liittyvät haitat ovat yhä olemassa. Lisäksi puolue tulee menettämään ison määrän kansanedustajistaan, jolloin energia kääntyy tavallaan sisäänpäin. Vihollinen onkin oma puoluetoveri, koska hän voi viedä paikan.”

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset sekä vaalitilastot viime kuntavaaleista.

 Tutkimukseen haastateltiin 15.10.–12.11. puhelimitse 2 314 ihmistä. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin suurimpien puolueiden kohdalla.

 Kyselyn teki HS:n toimeksiannosta Kantar TNS.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluekannatus
 • Kokoomus
 • Paavo Teittinen
 • Politiikka
 • Puolueet
 • Sdp
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  6. 6

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  7. 7

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  8. 8

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää