Politiikka

Antti Rinne haukkui puheessaan sote-uudistuksen ”yön pimeinä tunteina tehdyksi lehmänkaupaksi” ja listasi Sdp:n ilmastotavoitteita

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan hallituksen kaavailema soten markkinamalli menee uusiksi joko tällä tai ensi vaalikaudella.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi puolueensa ilmastotavoitteita ja arvosteli hallituspuolueita muun muassa sotesta lauantaisessa puheessaan puoluevaltuuston kokouksessa Hämeenlinnassa.

”Tutkijat ovat kertoneet meille faktat. Faktoja ei kannata yrittää paeta, sillä pakoon ei pääse”, Rinne sanoi ilmastotavoitteista ja viittasi hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n taannoiseen raporttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinteen mukaan Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja nopeasti sen jälkeen hiilinegatiivinen.

”Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen on mahdollista – se oli ilmastopaneelin raportin lohdullinen viesti – mutta se edellyttää sitä, että kaikkialla maailmassa jokainen tekee oman osuutensa, myös me suomalaiset.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinteen käyttämien laskelmien mukaan Suomen hiilidioksidipäästöt ilmakehään ovat vajaat 60 miljoonaa tonnia vuodessa, ja maaperä, metsät ja vesialueet imevät hiilidioksidia vajaat 30 miljoonaa tonnia vuodessa. Tämän takia Suomen on toimittava niin, että ”päästöt ja nielu ovat noin sama luku”, Rinne sanoi.

”Energiasektorin (liikenne, energian tuotanto, lämmitys) päästöt ovat tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 kokonaispäästöistä noin 42 miljoonaa tonnia, teollisuuden päästöt noin 6 miljoona tonnia, maatalouden päästöt noin 6 miljoonaa tonnia ja jätesektorin päästöt noin 2 miljoonaa tonnia.”

Ratkaisuksi hän tarjosi keinoja, joilla nämä sektorit aiheuttavat nykyistä vähemmän päästöjä tai ovat kokonaan päästöttömiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä tämä tarkoittaa Rinteen mukaan yksityisautoilun sähköistämistä, raskaan liikenteen ja lentoliikenteen siirtymää kohti biopolttoaineita ja raiteisiin pohjaavaa joukko- ja tavaraliikennettä. Pientaloissa asuville hän esitti siirtymistä maalämpöön ja päästöttömiin lämmitysratkaisuihin.

Yhtenä keinona Rinne esitti metsämaiden määrän kasvattamista, koska ne toimivat hyvinä hiilinieluina. Suomessa on lähes miljoona hehtaaria metsämaata, joita voi nopeasti jalostaa ”vahvistuvan hiilinielun perustaksi”, hän sanoi.Hallituksen sote-uudistusta Rinne kutsui ”yön pimeinä tunteina tehdyksi lehmänkaupaksi”. Rinne syytti Juha Sipilän (kesk) hallitusta siitä, että se on unohtanut sote-uudistuksen perimmäisen tarkoituksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinteen mukaan keskustan ja kokoomuksen markkinamalli menee joka tapauksessa uusiksi joko tällä tai ensi vaalikaudella.

Keskustaa Rinne parjasi siitä, että puolue on menettänyt politiikastaan ”kaksi a:ta” eli alkiolaisen politiikan ja aluepolitiikan. Hallituksen hän sanoi tehneen ”rajusti eriarvoistavaa politiikkaa ja heikentäneen suomalaista hyvinvointivaltiota”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinne otti puheeksi myös perjantaina julkaistun tuoreen väestöennusteen, joka arvioi Suomen väestönkasvun kääntyvän laskuun 2035. Hän tulkitsi kohua aiheuttaneista synnytystalkoopuheistaan seuranneen hyvääkin, kun aiheesta alettiin keskustella myös puolueen sisällä.

Sdp esittää varhaiskasvatuksesta maksutonta, jotta nuoret perheet voivat halutessaan hankkia lapsia.

Perjantaina julkaistun HS-gallupin mukaan Sdp:n asema Suomen suosituimpana puolueena on vankistunut. Kannatus on nyt 22,4 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa lukema oli tasan 22.

Kakkosena seuraavan kokoomuksen kannatus on kummassakin gallupissa ollut 19,7 prosenttia. Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Venäjän yliääni­pommittajien lento Venezuelaan nostatti sanasodan Moskovan ja Washingtonin välille

  4. 4

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  5. 5

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  9. 9

   Kanadalaiskolumnisti sai yllätysviestin Twitterin lakitiimiltä: ”Sisältö rikkoo Pakistanin rikoslakia”

  10. 10

   Amazon osti kolme tonttia Ruotsista ja pitää tiedotustilaisuuden keskiviikkona – Nytkö verkkokauppajätin Pohjoismaiden-valloitus alkaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  7. 7

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää