Politiikka

Suomi otti Venäjän-lähettilään puhutteluun gps-häirinnästä – Venäjä: Emme saaneet tietoa, että häirinnän lähde olisi Venäjällä

Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kävi ulkoministeriössä keskustelemassa lentoliikenteen häirinnästä.

Suomi puhutteli maanantaina Venäjän Suomen-suurlähettilästä Pavel Kuznetsovia liittyen Venäjän harrastamaan gps-häirintään.

”Suomi ilmaisi tilaisuudessa huolensa häirinnästä ja sen vaikutuksesta lentoliikenteen turvallisuuteen”, kertoi turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikönpäällikkö Sari Rautio.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän Suomen-suurlähetystö kommentoi tapaamista julkaisemalla tiedotteen. Venäjä antaa ymmärtää, ettei Suomi ole esittänyt sille todisteita häiritsijästä.

”Venäjän osapuolelle ei ole annettu mitään tietoa siitä, että häirinnän lähde olisi sijainnut Venäjällä”, todetaan suurlähetystön tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä on tiedotteen mukaan halukas lisäämään tiedonvaihtoa Venäjän ja Suomen viranomaisten välillä siviililentojen navigointitilanteesta ja sen muutoksista.

Gps-häirintää havaittiin loka–marraskuun vaiheessa Pohjois-Suomessa. Samaan aikaan järjestettiin Norjassa mittava Naton sotaharjoitus, johon myös Suomi osallistui.

Raution mukaan Suomi edellyttää yhä Venäjältä lisää tietoa asiasta ja vastuullista toimintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuznetsovin kanssa asiasta keskusteli valtiosihteeri Matti Anttonen.

Raution mukaan aiheesta käytiin aito keskustelu. ”Se ei ollut mikään monologi. Turvallisuus- ja lentoturvallisuuden edistäminen kiinnosti molempia osapuolia.”

Raution mukaan uutta tietoa ei tapaamisen aikana tullut. Hän olettaa, että keskustelu asiasta jatkuu tulevaisuudessakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Häirintä gps-signaalissa on osa laajempaa kuvaa, sitä on tapahtunut ja tulemme varmaan käsittelemään tätä tulevaisuudessakin”, Rautio arveli.

Suomi reagoi gps-häirintään hieman hitaammin kuin Norja, jonka puolustusministeriö ilmoitti viime viikolla tiistaina, että häirinnän takana oli Venäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen ulkoministeriö julkaisi viime torstaina tiedotteen, jossa todettiin, että häirintä Naton sotaharjoituksen aikana Pohjois-Suomessa tuli Venäjän alueelta.

Ulkoministeriö kertoi toimittaneensa asiaa koskevan selvityksen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.

Tuolloin Sari Rautio ei voinut kertoa, millä perusteella signaalihäirintä yhdistettiin Venäjään. ”Asian teknisiä yksityiskohtia ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista avata julkisuudessa.”

Viime viikolla ulkoministeri Timo Soini (sin) kertoi vierailullaan Washingtonissa, että Suomi aikoo puhutella Venäjän Suomen-suurlähettilästä Pavel Kuznetsovia gps-häirinnästä.

”Meille on ihan selvää, että tämä tuli Venäjältä, ja sen mukaan siihen myös reagoidaan”, ulkoministeri Timo Soini (sin) sanoi HS:lle.

”Tämä on vakava asia. Siitä on haittaa siviili-ilmailulle”, Soini sanoi. ”Ei meillä ole mitään syytä asiaa peitellä tai pienentää.”

Soinin mukaan Suomi ei viivytellyt asiassa vaan kommentoi heti, kun viranomaiset olivat saaneet selvityksensä valmiiksi.

Ulkoministeriltä kysyttiin, mitä gps-häirinnästä Venäjälle seuraa. ”Me kerromme kantamme, ja odotamme siihen vastausta”, Soini sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi 11. marraskuuta Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että Venäjä saattoi olla Pohjois-Suomessa tapahtuneen paikannusjärjestelmän häirinnän takana.

Suomen edustajat ovat keskustelleet jo ennen maanantain tapaamista asiasta Venäjän edustajien kanssa. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) otti aiheen esiin tavatessaan Moskovassa Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Patruševin.

”Turvallisuusneuvoston sihteerin Patruševin tapaamisessa otin esille, että Suomessa herättää huolta ja epäluuloja kysymys tästä julkisuudessa nousseesta gps-paikannussignaalin häirinnästä”, Mykkänen sanoi HS:lle.

”Sovimme, että kunhan tämä viranomaistutkinta Suomessa etenee, niin välitämme siitä lisätietoja. Lupasivat siinä vaiheessa myös vastauksia, jos tutkinnassa tulee esiin konkreettisia seikkoja, joihin on syytä odottaa vastausta.”

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi sitä ennen, ettei hänellä ole tietoa Venäjän syyllistymisestä gps-häirintään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • GPS
 • Venäjä
 • Turvallisuuspolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Venäjän yliääni­pommittajien lento Venezuelaan nostatti sanasodan Moskovan ja Washingtonin välille

  4. 4

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  5. 5

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Kanadalaiskolumnisti sai yllätysviestin Twitterin lakitiimiltä: ”Sisältö rikkoo Pakistanin rikoslakia”

  10. 10

   Amazon osti kolme tonttia Ruotsista ja pitää tiedotustilaisuuden keskiviikkona – Nytkö verkkokauppajätin Pohjoismaiden-valloitus alkaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  7. 7

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää