Politiikka |HS seuraa

Muut puoluejohtajat paitsi Rinne, Halla-aho ja Terho helpottaisivat työperäistä maahanmuuttoa – Puheenjohtajat kohtasivat EK:n vaalitentissä

Sipilä ja Orpo kertoivat olevansa valmiita löytämään rahaa perhevapaauudistukseen.

Kokoomus, Sdp, vasemmistoliitto ja Rkp eivät menisi samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa

Siniset, kristillisdemokraatit, kokoomus, keskusta ja Rkp olisivat valmiita rajoittamaan poliittisia lakkoja

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista kaikki muut paitsi Sdp:n Antti Rinne, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja sinisten Sampo Terho olisivat valmiita helpottamaan työperäistä maahanmuuttoa poistamalla tarveharkinnan.

Puoluejohtajat kertoivat kannoistaan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vaalikeskustelussa. Keskustelemassa olivat myös pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), Pekka Haavisto (vihr), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (r) ja Sari Essayah (kd).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Halla-aho sanoi, että Suomen työvoimapulaa ja väestöennusteen kääntymistä laskuun ei voi ratkaista maahanmuutolla.

”Kannattaako kaivaa kuoppaa syvemmäksi tuomalla maahan ihmisiä jotka eivät työllisty ja kuormittavat julkista taloutta”, Halla-aho ihmetteli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinteen mukaan suomalaisia työttömiä on ensiksi työllistettävä mahdollisimman hyvin. Hänen mukaansa 60 000 miestä on perusasteen tutkinnon varassa. Heille tarvitaan polku takaisin työelämään, Rinne sanoi.

EK:n vaalitentti on huhtikuun 14. pidettävien eduskuntavaalien lähestyessä ensimmäinen vaalitentti. Sen alkuvaiheessa puhuttiin etenkin perhepolitiikasta ja Suomen väestön kääntymisestä laskuun.

Sipilä kannusti isiä pitämään perhevapaita. Hän kertoi olevansa valmis antamaan perhevapaauudistukseen rahaa 200 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös valtiovarainministeri Orpo olisi valmis löytämään rahaa perhevapaauudistuksiin.

”Se voi jotain maksaakin”, hän sanoi.

Keskustelun aiheena olivat EK:n vaalitavoitteet, eli se pitäytyi sisä- ja talouspolitiikassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EK:n tiistaina kertomat esitykset koskevat erityisesti peruskoulua, maahanmuuttajien kotoutumista, osaajien houkuttelua, innovaatiorahoitusta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Vaalitentissä puheenjohtajilta kysyttiin myös tulevasta hallituksesta.

Kokoomuksen Orpo, vasemmistoliiton Andersson ja Sdp:n Rinne ilmoittivat, etteivät he suostuisi samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Andersson kuitenkin arvosteli tenttaajien kysymystä: hänen mukaansa minkään puolueen demonisointi ei kuitenkaan ole oikea tapa arvioida puolueita.

HS seurasi vaalitenttiä hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Minkä ilmastoteon olette valmiit tekemään?

Henriksson: Lähden täältä kävellen.

Halla-aho: Kuljen polkupyörällä enkä heitä ruokaa roskiin.

Andersson: Olen jo luopunut lihansyönnistä ja käytän joukkoliikennettä.

Sipilä: olen tehnyt lupauksen, että perhe on hiilineutraali 2020 ja tehnyt tarvittavat toimet.

Orpo: Olen juuri muuttanut maalämmöllä lämpenevään taloon.

Rinne: Aion muuttaa talon maalämmölle.

Essayah: Käytän julkisia ja liikun jalan, yllätys yllätys. Ruokaa ei heitetä pois.

Haavisto: Olen kasvisyöjä, kuljen pyörällä ja harkitsen sähköautoa.

Terho: Rakastan lihaa ja pidän yksityisautoilua kansalaisoikeutena.

Terhoa patistetaan keksimään edes jotain, joten hän lupaa käyttää ilmastokompensoituja olutmerkkejä.

Tilaisuus päättyy tähän. Kiitos mielenkiinnosta.

Sitoutuvatko vihretä hävittäjähankintaan?

Haaviston mukaan yksityiskohtainen keskustelu hankinnasta ja rahoituksen jaksottamisesta on käymättä. Hankintaan on sitouduttu kyllä, Haavisto sanoo.

Halla-ahon mukaan hävittäjien määrä ei ole mikään taivaasta pudonnut totuus. Virheinvestointeja ei ole varaa tehdä. Rinne muistuttaa, ettei lukumäärään ole vielä sitouduttu, mutta hintalappu tiedetään kovaksi.

Hävittäjähankintoihin ovat valmiit Terho, Essayah, Rinne, Orpo, Sipilä ja Henriksson.

Anderssonin mukaan hinta on valtava. Rinteen mukaan tästä puhuttiin jo puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä ja jo silloin tehtiin tämä ratkaisu, että ilmavoimiin satsataan. "On selvä, että tämä hankinta joudutaan toteuttamaan."

Orpon mukaan ensi hallituskaudella on sitouduttava tähän hankintaan. On varauduttava 7-10 miljardiin euroon kustannuksissa, Orpo sanoo.

Sipilän mukaan 64 hävittäjää on suunnilleen se tarve. "Jos kenraaleiden annetaan päättää, tänne ostetaan 300", Sipilä murjaisee.

Pekka Haaviston mukaan jokainen puolue voi ilmoittaa vain omasta puolestaan, mitä aikoo tehdä. Hän haluaa tarkan hallitusohjelman - jos siinä olisi esimerkiksi rasismia, vihreät tuskin lähtisivät.

Essayah sanoo, että aikoinaan sixpackhallituksessa tehtiin tarkka ohjelma - se on kaiken perusta, mutta ohjelmaa pitää matkan varrella arvioida.

Kokoomus, Sdp, vasemmistoliitto ja Rkp eivät menisi samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa

Ruotsissa hallitusneuvottelut menivät konkeloon. Käsiäänestys: ketkä Suomessa eivät mene perussuomalaisten kanssa hallitukseen?

Orpo nostaa käden, samoin Rinne, Andersson ja Henriksson. Sipilän mukaan mitään puoluetta ei saa tässä vaiheessa blokata pois, vaikka tuskin keskustakaan perussuomalaisten kanssa on samassa hallitukessa.

Rinteen mukaan oleellista on, että arvopohja on samanlainen. Halla-ahon kanssa ei osu yhteen.

Halla-aho pitää kysymystä omituisena. Hänestä on mielenkiintoista, miten on korostettu sitä, että maahanmuutto on vain yksi politiikan sektori, ja silti samat puolueet tekevät siitä ainoan niin tärkeän asian, että se estää hallitusyhteistyön.

Anderssonin mukaan pitää arvioida poliittisia kantoja. Hänestä minkään puolueen demonisointi ei ole oikea tapa arvioida puolueita, vaan sisältökysymykset. Perussuomalaisten oikeistolainen talouspolitiikka ja maahanmuuttopolitiikka ovat ne sisällöt, jotka eivät käy vasemmistoliitolle.

Li Anderssonin mukaan nyt on viimeinen päättäjäsukupolvi, joka voi tehdä jotakin ilmastonmuutokselle. Hän puhuu paatoksella siitä, miten tavoitteita pitää asettaa korkealle ja olla eturintamassa.

Sipilän mukaan oleellista on vaikuttaa siihen, mitä maissa saadaan yhdessä aikaiseksi.

Sipilän mukaan Suomen pitää ilmastoasioissa vaikuttaa globaalilla tasolla ja Euroopan tasolla, ja vaatia tiukennuksia.

Henrikssonin mukaan ilmastonmuutos tuo myös mahdollisuuksia Suomelle, koska teknologiaosaamista on (etenkin Pohjanmaalla) ja vientimahdollisuuksia.

Rinne siteeraa ilmastopaneelin puheenjohtajaa Markku Ollikaista: tehdään se mikä pitää tehdä, mutta ei enempää eikä vähempää.

Entä lentovero? Tätä kysytään Haavistolta, sillä vihreät ovat sitä kannattaneet. Haaviston mukaan vauraille teollisuusmaille tulee suurempi vastuu, ja jonkun pitää olla edelläkävijä.

Mitä Orpo sanoo lentoveroon? Hänestä se on tyypillinen vero, joka pitäisi ratkaista globaalisti, ja siksi hän ei kannata sitä.

Jussi Halla-ahon mielestä Suomessa pitää pystyä harjoittamaan tuottavaa toimintaa ja elää. Hän pitää Suomen päästöjä mitättöminä. Hänen mielestään liika kunnianhimo johtaa siihen, että tavarat tuotetaan Kiinassa.

Sari Essayahin mielestä kestävä metsäpolitiikka voisi olla vientituote, siis se, että kaadetun metsän tilalle istutetaan uutta. Kunnianhimoinen pitää olla, mutta turpeen käyttö on niin kauan perusteltua, kun käytetään fossiilisia, Essayah sanoo.

Li Anderssonin mukaan Suomen tavoitetason pitää olla kunnianhimoinen, jos pyrkimyksenä on 1,5 asteen lämpeneminen. Hän pitää realistisena Sitran isolta kuulostavaa arviota sähköautojen määrästä lähitulevaisuudessa.

Andersson liputtaa raideliikenteen puolesta.

Petteri Orpon mukaan kestävä hakkuumäärä Suomessa voi olla korkeampi kuin nyt, 80 miljoonan kuution paikkeilla. Kolme isoa asiaa mitä pitää tehdä: verotuksen painopistettä pitää siirtää haittaveroihn, pienipäästöiset autot vapauttaa autoverosta...

Orpo ei pääse pidemmälle, koska häneltä kysytään, miksi hän haluaa pysäyttää autokaupan.

Hänen mukaansa kyse on vasta ensi kauden toimista. Ja jo nyt kannattaa ostaa pienipäästöinen auto.

Sipilä kaartelee turpeen ympärillä

Sipilältä kysytään turpeen poltosta. Hän kiertää: pitää kulutusta vähentää, hiilinieluja kasvattaa (mutta yhä voi hakata kestävästi reilut 80 miljoonaa kuutiota), ja teknologiakin kehittyy.

Turvetta voi käyttää niin kauan kuin fossiilisiakin käytetään, Sipilä sanoo.

Pekka Haaviston mukaan metsien istuttamisen nieluvaikutus näkyy vasta 30 vuoden päästä. Hän toivoo , että metsäteollisuuden jalostusastetta saataisiin ylemmäksi. En kannata suurempaa hakkuumäärää kuin tällä hetkellä, Haavisto sanoo.

Rinnettä kuumotetaan hakkuiden määrästä. Hakataanko vai pidetäänkö pystyssä?

"Ei tää oo mulle mitenkään vaikea asia vastata. Meillä on 60 miljoonaa tonnia päästöjä ilmakehään ja 30 miljoonaa tonnia hiilinielut. Jos ollaan hiilineutraaleja, pitää pystyä alaspäin tulemaan.", Rinne aloittaa.

"Hakkuut ovat 72,4 miljoonaa kuutiota. Sanoin HS:ssa, että 85 miljoonaa kuutiota ei ole oikea tavoite. Pitää vahvistaa hiilinieluja, muun muassa metsittää."

Rinne myöntää joskus järjestäneensä laittomia lakkoja

Antti Rinteeltä kysytään, kannattaako hän laittomia lakkoja. "En."

Joku kysyy, onko hän ollut niitä järjestämässä. Rinne myöntelee.

Antti Rinteen mukaan yhteiskunnassa pitää olla oikeus osoittaa mieltään. Hänen mukaansa muissa pohjoismaissa on pidemmälle viety myötämääräämisoikeus yrityksissä.

Sipilä kannattaa työntekijöiden edustusta yritysten hallinnossa. Hänen mukaansa poliittiset lakot eivät saa olla demokraattisen päätöksenteon painostuskeino. Maksajana on aina syytön osapuoli, ja siksi tämä pitäisi rauhassa katsoa läpi.

Petteri Orpo haluaisi paremman työrauhan. Hän heittäisi pallon työmarkkinajärjestöille, joiden piti hoitaa työrauha-asia tähän päivään. "Sitä ei ole tapahtunut."

Siniset, kristillisdemokraatit, kokoomus, keskusta ja Rkp olisivat valmiita rajoittamaan poliittisia lakkoja

Käsiäänestys taas poliittisista lakoista ja niiden rajoittamisesta. Terho, Essayah, Orpo, Sipilä ja Henriksson viittaavat, eli he olisivat valmiita niitä rajoittamaan.

Antti Rinteeltä kysytään keinoista kasvattaa työllisyysastetta. Hänen mukaansa pitää satsata koulutukseen ja tutkimukseen.

Verottaa pitää sieltä, missä se vähiten haittaa työllisyyden kehitystä, Rinne sanoo. Hän puhuu Sdp:n työtulotukiuudistuksesta, joka kohdistuisi pienituloisille. Rinteen ei anneta käydä läpi Sdp:n vaihtoehtobudjettia.

Li Anderssonia kuumotetaan neljän päivän työviikosta, jonka hän on esitellyt. Hänen mukaansa vapaaehtoisen osa-aikatyön lisääminen helpottaisi ruuhkavuosissa.

Suomessa naiset tekevät paljon vastentahtoista osa-aikatyötä, mutta vähemmän vapaaehtoista, Andersson sanoo.

Pekka Haavisto puhuu kannustavasta sosiaaliturvasta. Hänkin pitää kohtaanto-ongelmaa suurena ja harmittelee ammatillisen koulutuksen reformin heikkoutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit 2019
 • Puolueet
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  6. 6

   Trafin pääjohtaja on irti­sanoutunut ajokortti­tietojen julkaisemisesta syntyneen kohun vuoksi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Pikavippimainoksia vastustava Sikavippikampanja käynnistyi – Järjestäjä vaatii mainostajia kertomaan ”todelliset faktat” lainoista

  10. 10

   Floridan kouluampumista tutkiva komissio suosittelee opettajien aseistamista – Uudistusta vastusti ainoastaan Parklandin ampumisessa poikansa menettänyt isä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  6. 6

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  9. 9

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  10. 10

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää