Politiikka

Parveketupakoinnin kieltäminen ei ehkä sittenkään helpotu – ”Tarkoitus on edetä asteittain kohti kovempia keinoja”

Ministeriön työryhmä ehdotti, että asunto-osakeyhtiö voisi enemmistöpäätöksellä kieltää tupakoinnin huoneistoissa ja niiden parvekkeilla, kun nyt kieltoa pitää hakea kunnalta. Isännöintiliitto kannattaa ehdotusta, mutta kieltäisi pitemmän päälle suoraan lailla tupakoinnin asuintalojen kaikissa sisä- ja ulkotiloissa.

Parveketupakoinnin kieltäminen on nykyään varsin byrokraattisen menettelyn takana, ja saattaa olla, ettei siihen ole tulossa kevennystä, vaikka sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmä sitä keväällä esitti.

Kiinteistöliitto ei kannata työryhmän toukokuussa tekemää ehdotusta, jonka mukaan asunto-osakeyhtiölakia tulisi muuttaa niin, että tupakointikiellosta huoneistoissa ja niiden parvekkeilla voisi vastedes päättää taloyhtiö itse enemmistöpäätöksellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perustellumpaa Kiinteistöliiton mukaan olisi muuttaa asunto-osakeyhtiölain sijaan tupakkalakia tavalla, joka kohtelisi kaikkia asuntoyhteisöjä, myös vuokra- ja asumisoikeustaloja, yhdenvertaisesti.

Liitto ei silti esitä, että tupakointi tulisi suoraan tupakkalain nojalla kieltää myös asunnoissa ja parvekkeilla, vaan keventäisi nykyistä hakumenettelyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyisen, vuoden 2016 tupakkalain mukaan asuntoyhteisö voi enemmistöpäätöksellä hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä huoneistoihin ja niiden parvekkeille. Tupakointi voidaan kieltää myös yhtiöjärjestyksessä, mutta se edellyttää kaikkien yhtiön osakkaiden suostumusta, joka on hankala saada.

Isännöintiliitto sen sijaan olisi ainakin pitkällä aikavälillä valmis kieltämään suoraan tupakkalailla tupakoinnin kaikissa asuntoyhteisöjen sisä- ja ulkotiloissa.

Ensi vaiheessa Isännöintiliitto kannattaa työryhmän esitystä tehdä se enemmistöpäätöksellä, mutta sekin edellyttäisi liiton mukaan myös tupakkalain muutosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isännöintiliitto haluaisi myös selventää huoneiston haltuunottoperusteita, jotta yhtiöt saisivat varmuuden siitä, että tupakkalain mukaisen kiellon rikkominen oikeuttaisi jopa huoneiston haltuunottoon.

Kiinteistöliitto korostaa Isännöintiliittoa enemmän perusoikeuksia eli omistusoikeutta ja yksityiselämän suojaa.

Taloyhtiön osakkaiden enemmistöpäätös olisi Kiinteistöliiton mukaan todennäköisesti liian kevyt menettely kieltää tupakointi asunnossa tai sen parvekkeella. Nyt näin voidaan tehdä jo yhteisillä parvekkeilla. Kiinteistöliitto pitääkin viranomaiskieltoa yhä perusteltuna ratkaisuna, vaikka toisaalta moittii sitä raskaaksi ja kalliiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitää tasapainoilla asukkaiden itsemääräämisoikeuden ja siitä muille mahdollisesti aiheutuvien haittojen välillä”, sanoo päälakimies Jenni Hupli Kiinteistöliitosta.

”Täytyy muistaa, että tupakoinnin politiikkaohjelma tähtää 12 vuoden päähän, jona aikana myös tulkinta perusoikeuksista kehittyy”, perustelee lakiasiantuntija Tommi Leppänen Isännöintiliiton kantaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esitys asuntojen tupakointikiellosta yhtiön enemmistöpäätöksellä on yksi kymmenistä keinoista, joiden avulla on määrä lisätä täysin savuttomia ympäristöjä ja lopettaa tupakointi vuoteen 2030 mennessä. Uusia tiukennuksia on pohdittu seuraavaa hallitusohjelmaa silmällä pitäen.

Laaja lausuntokierros päättyi jo lokakuussa, mutta lisäaikaa annettiin. Viimeiset lausunnot saatiin äsken.

Miksi työryhmä esitti parveketupakointikieltoa koskevaa muutosta vain asunto-osakeyhtiölakiin eikä itse tupakkalakiin, työryhmää johtanut johtaja Ilkka Oksala EK:sta?

”Halusimme tuoda taloyhtiön enemmistöpäätöksellä helpotusta nykytilanteeseen, jossa parveketupakointia on hyvin vaikea kieltää, kun siihen tarvitaan viranomaisen määräys. Tarkoitus on edetä asteittain kohti kovempia keinoja”, Oksala sanoo.

Viranomaisen määräämän tupakointikiellon hakeminen on Kiinteistöliiton mukaan työlästä ja kallista, minkä takia niitä on haettu ja määrätty aika vähän, arviolta pari sataa, ja lähinnä parvekkeille. Kieltoja on voinut hakea viime vuoden alusta lähtien. Käsittelymaksuna on peritty jopa 1 500–2 000 euroa, ja päälle tulee muitakin hallinnointikuluja.

Tilojen haltijoita on kuultava ennen päätöksen tekemistä. Osa kunnista, kuten Helsinki, kuulee huoneiston haltijoita uudelleen, mikä nostaa kuluja.

Parvekkeelle tupakointikielto voidaan määrätä tuntuvasti kevyemmin perustein kuin huoneistoihin. Riittää, että savu voi kulkeutua parvekkeelta toiselle tai toiseen huoneistoon.

Kunta voi asettaa myös uhkasakon tupakointikiellon rikkomisesta, mutta Kiinteistöliiton mukaan menettely on hallinnollisesti raskas.

”Usein uhkasakkoa ei käytännössä voida panna täytäntöön, sillä tupakointikiellon rikkominen ei välttämättä ole viranomaisen nähtävissä”, Hupli huomauttaa.

STM:n työryhmäkin ehdotti, että uhkasakko tulisi muuttaa kevyemmäksi eli parkkisakon kaltaiseksi. Kiinteistöliitto pitää uhkasakon muuttamista laiminlyöntimaksuksi välttämättömänä. Lisäksi tulisi varmistaa, että kunnista löytyy riittävästi voimavaroja kiellon valvontaan.

Kiinteistöliitto kiristäisi tupakkalakia myös niin, että se kieltäisi suoraan lailla tupakoinnin asuntoyhteisön yhteisten ja yleisten sisätilojen lisäksi myös yhteisissä ulkotiloissa rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueella ja yhteisillä parvekkeilla.

Myös esimerkiksi lapsiasiavaltuutetun mukaan olisi perusteltua muuttaa tupakkalakia niin, että asuntoyhteisön hallitsemilla lasten leikkialueilla olisi ehdoton tupakointikielto, eikä siitä tarvitsisi erikseen päättää.

Toimihenkilöitten keskusjärjestö STTK huomauttaa lausunnossaan, että vaikka työympäristöt ovat nykyisin valtaosin savuttomia, työntekijät kohtaavat ongelmia kotiin vietävissä palveluissa. He joutuvat toistuvasti ja jopa tuntikausia altistumaan savuiselle ja muutenkin huonolle sisäilmalle.

Kotipalvelutyöntekijöiden oikeutta savuttomaan työympäristöön tulisi järjestön mukaan vahvistaa.

”Ei siihen ole helppoa eikä nopeaa ratkaisua, muutenhan se olisi jo keksitty”, myöntää asiantuntija Riitta Työläjärvi STTK:sta.

Fakta

Kohti savutonta Suomea


 Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdotti toukokuussa kymmeniä keinoja, joiden avulla päästäisiin vuoteen 2030 mennessä savuttomaan Suomeen.

 Käytännössä se tarkoittaisi, että tupakkaa ja muita nikotiinituotteita käyttäisi enää alle viisi prosenttia aikuisista, kun nyt osuus on 12 prosenttia.

 Muutoksia tulisi lainsäädännön lisäksi verotukseen, savuttomien ympäristöjen laajentamiseen, ikärajoihin, matkustajatuontiin ja tupakka-askien ulkonäköön.

 Tupakkalakiin lisättäisiin myös ”nikotiinia sisältävät tupakan vastikkeet”.

 Toimet olisi määrä toteuttaa seuraavan vaalikauden alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tupakointi
 • Kiinteistöliitto
 • Asunto-osakeyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Varkaat iskivät Helsingin sairaaloihin – Poliisi etsii valvontakameroihin tallentuneita henkilöitä

  5. 5

   Miestä epäillään lapsen murhasta Nurmijärvellä

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  10. 10

   Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn, luottamusäänestys keskiviikkoiltana – Suora lähetys brittiparlamentista käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää