Politiikka

Perustuslaki­asiantuntija selvittäisi rokotepakkoa – Professori: Lapsen hengen ja terveyden kannalta ratkaisevat toimen­piteet menevät vanhempien vakaumuksen edelle

Potilaan itsemääräämisoikeus on johtava periaate suomalaisessa terveydenhuollossa. Mikä on vanhempien oikeus päättää lasten puolesta?

Suomen lakiin on kirjattu mahdollisuus rokottaa ihmisiä pakolla, mutta kynnys pakollisiin rokotuksiin on tehty korkeaksi eikä sitä ole viime vuosikymmeninä käytetty. Kaikki nykyisen rokotusohjelman rokotteet perustuvat vapaaehtoisuuteen.

Isorokkorokotus oli aikoinaan pakollinen, mutta tämä poistettiin laista jo vuonna 1951.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olisiko esimerkiksi osa kansallisen rokotusohjelman rokotteista mahdollista säätää pakollisiksi?

”Rokotepakkoa ei tule kategorisesti tyrmätä. Sitä on ennakkoluulottomasti syytä selvittää, mutta asian monitahoisuuden takia vastausta ei voi antaa suoraan apteekin hyllyltä vaan paljon riippuu esimerkiksi kulloisestakin taudista”, sanoo Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitä yleisvaarallisempi tauti, jota rokotteella voi tehokkaasti torjua, sitä perustellumpi pakko voi olla.”

Kansallisessa rokotusohjelmassa lapselle annetaan muun muassa niin sanottu viitosrokote eli suoja kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää ja poliota vastaan sekä MPR-rokote eli suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.

Osa suomalaisvanhemmista ei ole halunnut rokottaa lapsiaan, mikä on alentanut rokotekattavuutta paikoitellen vaarallisen heikoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pakollisuutta on ehdotettu sen jälkeen, kun Pohjanmaalla Luodon kunnassa alaikäinen rokottamaton lapsi sairastui tuhkarokkoon. Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho (kok) ehdotti, että nimenomaan yleisvaarallisia tartuntatauteja vastaan suunnatut lasten rokotteet tehtäisiin pakollisiksi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) puolestaan sitoisi lapsen rokottamisen ehdoksi lapsilisän tai muiden perhe-etuuksien maksamiselle.

Ojasen mukaan etuuden, esimerkiksi lapsilisän kytkeminen rokotteisiin lisää asian vaikeuskerrointa. Se on hänestä kuitenkin parempi vaihtoehto kuin se, että lapsen rokottamatta jättäminen olisi rikosoikeudellisesti rangaistava teko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sanktio on astetta kovempi toimi verrattuna siihen, ettei saisi etuutta tai saisi etuuden alennettuna. Perusajatus on, että rikosoikeudellisiin sanktioihin turvaudutaan vasta sitten, kun ei ole mitään muuta konstia päästä riittävän tehokkaasti lopputulokseen. Itse hakisin ratkaisua etuuksien tai kannusteiden suunnalta.”

Potilaan itsemääräämisoikeus on johtava periaate suomalaisessa terveydenhuollossa. Se tarkoittaa, että potilaalla on oikeus osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon ja päättää esimerkiksi siitä, mitkä rokotukset ottaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsemääräämisoikeus ei ole suoraan perustuslaissa, mutta se on johdettu useasta perustuslaissa määritellystä perusoikeudesta.

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen. Lisäksi perustuslailla suojatun yksityiselämän piiriin kuuluu muun muassa yksilön oikeus määrätä itsestään ja ruumiistaan.

Mikä on vanhempien oikeus päättää lasten puolesta?

Tuomas Ojanen sanoo, että lapsen hengen ja terveyden kannalta ratkaisevat toimenpiteet menevät vanhempien vakaumuksen tai muun mielipiteen edelle.

Näin on tulkittu esimerkiksi silloin, kun vanhemmat eivät olisi halunneet lapsensa saavan verensiirtoa. Ojasen mukaan kiireellisten verensiirtojen antamiseksi on sallittu jopa lapsen huostaanotto vastoin vanhempien uskonnollista vakaumusta, jotta toimenpide on saatu tehdyksi.

Verensiirtotilanteissa uhka hengelle ja terveydelle on usein välitön, mutta rokotteissa lapsen henki ei välttämättä ole heti vaarassa.

”Ne eivät ainakaan kaikilta osin ole samalla tasolla vakavuudessa kuin jos vanhemmat eväisivät lapselta kiireellisen verensiirron. Silti voisi ainakin selvittää, voisiko tietyin reunaehdoin olla mahdollista määrätä rokotteita pakollisiksi”, Ojanen sanoo.

Ojasen mukaan kaikki vapaaehtoisuuteen ja porkkanoihin perustuvat mallit ovat lähtökohtaisesti perustuslain kannalta ongelmattomampia kuin pakko, sanktioista puhumattakaan.

Asiaa mutkistaa vielä se, että osa rokotevastaisuudesta saattaa liittyä vanhempien vakaumukseen tai uskontoon. Perustuslaissa on taattu jokaiselle uskonnon ja omantunnon vapaus.

”Yleissuuntaus on se, että viime kädessä ratkaisevaa on lapsen etu ja hänen henkensä ja terveytensä suoja. Lasten oikeuksien yleissopimus ja perustuslakivaliokunnan linjaukset lähtevät siitä, että mitä vanhempi lapsi on ja mikä hänen kehitystahonsa on, sitä enemmän hänen omille sanomisilleen voidaan antaa merkitystä”, Ojanen sanoo.

”Vanhempien kanta voi jo sen takia jäädä toissijaiseksi. Selvää on, että lapsen hengen kannalta välttämättömät toimet on tehtävä, oli vanhempien vakaumus mikä tahansa.”

Ojasen mukaan myös muilla ihmisillä on oikeus hengen ja terveyden suojaan. Sekin perustelisi rokotepakkoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) suhtautuu epäillen rokotepakkoon. Saarikko kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla julkaistussa kolumnissa, että pakon hyödyllisyydestä ei ole aukotonta näyttöä. Hän tarjoaisi kepin sijaan porkkanaa, esimerkiksi kuukauden ekstralapsilisää perheille, joissa perusrokotukset ovat kunnossa.

Julkisen vallan on perustuslain mukaan edistettävä väestön terveyttä, ja tätä tehtävää rokotteet täyttävät hyvin: ne ovat olleet keskeinen keino, kun vakavia tartuntatauteja on torjuttu.

Ennen kuin MPR-rokotukset aloitettiin vuonna 1982, Suomessa todettiin vuosittain keskimäärin 53 000 tuhkarokko-, 37 000 sikotauti- ja 27 000 vihurirokkotapausta. Nyt nämä taudit ovat miltei tyystin hävinneet, samoin kurkkumätä ja polio.

Valtioneuvosto eli maan hallitus voi asetuksella säätää pakollisen rokotuksen, jos kattava rokottaminen on välttämätöntä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Uhan ei tarvitse koskea koko väestöä, vaan pelkästään osaa väestöstä. Pakollinen rokotus voidaan rajoittaa myös tiettyyn väestön osaan, ryhmään tai ikäluokkaan.

Mahdollisuutta ei ole käytetty koskaan, mutta se säilytettiin myös vuonna 2016 säädetyssä uudessa tartuntatautilaissa. Pakollisuus haluttiin pitää laissa esimerkiksi sen varalta, että jo kertaalleen nitistetty isorokko tekisi paluun bioterrorismin seurauksena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rokotukset
 • Perustuslaki
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  6. 6

   Pohjolan Liikenne luopuu kokonaan kaukoliikenteen pikavuoroista – kymmeniä uhkaavat potkut, yli 50 päivittäistä bussivuoroa perutaan

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, miten Venäjä loi ”propagandan ekosysteemin” vaikuttaakseen amerikkalaisiin äänestäjiin – Facebook ei olekaan trolli­tehtaalle tärkein väline

  8. 8

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  9. 9

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  10. 10

   Kokemuskertomuksia myydään nyt tieto­kirjoina, ja se syö koko alan uskottavuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  4. 4

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  5. 5

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  6. 6

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  7. 7

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  8. 8

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  9. 9

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  10. 10

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää