Politiikka

Li Andersson halusi puhua eri­arvoisuudesta, mutta lehteen tuli otsikko: ”Vau mitkä huulet!” – Tältä Linnan juhlien ulkonäkö­keskeisyys tuntuu kahdesta kansan­edustajasta

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén yrittää pukeutuu Linnan juhliin asuihin, joilla hän pyrkii viestittämään itselleen tärkeitä asioita. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson menee Linnan juhliin kolmatta vuotta samassa mekossa.

Kerran vuodessa Suomessa on päivä, jolloin on yleisesti hyväksyttävää arvioida naisten ulkonäköä ja vaatteita.

Huomenna niin kansakunnan kerma kuin kourallinen arvokkaan kutsun saaneita tavallisia kansalaisiakin asettuu Linnan juhlien kättelyjonoon. Samalla he asettuvat satojen tuhansien katsojien arvosteltaviksi. Joka vuosi mediassa valitaan Linnan kuningattaria. Melkein joka vuosi jonkun, yleensä naisen, asusta syntyy jokin kohu – ja siitä vastakohu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisten ulkomuodon julkinen ruotiminen tuntuu #metoon jälkeen entistäkin ongelmallisemmalta. Mutta toisaalta kotikatsomoissa kauniit vaatteet ovat juhlien keskeisintä antia. Niiden puiminen yhdistää kansakunnan ruutujensa äärellä. Onko väärin, että edes yhtenä päivänä vuodesta käytännölliset suomalaiset keskittyvät pukeutumisen estetiikkaan, kauniiseen turhuuteen?

Tätä ristiriitaa ovat pohtineet myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ja kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Andersson kieltäytyi osallistumasta juhliin muun muassa niiden ulkonäkökeskeisyyden vuoksi vuonna 2015. Sirén johtaa eduskunnan feministiryhmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä haastattelussa he kertovat, miten heidän mielestään naisten vaatteita olisi asiallista kommentoida.

Millaisia ajatuksia olette käyneet läpi liittyen Linnan juhliin laittautumiseen?

Andersson: ”Juhlat herättävät ristiriitaisia tunteita, koska ne ovat edustus­tilaisuus, jossa poliitikkojen oletetaan olevan. Samalla ne ovat tilaisuus, jossa on täysin sallittua kommentoida päättäjien – erityisesti naispuolisten päättäjien – ulkonäköä. Minulle ei tule mieleen mitään toista työhön liittyvää tilaisuutta, jossa tällainen kommentointi olisi yhtä sallittua.

En voi valita. Juhlat ovat paikka, jossa mielestäni puolueen puheenjohtajan kuuluu olla. Pelkään, että jos puoluejohtajana kieltäytyisin kutsusta, sitä pidettäisiin sellaisena kannanottona, jota en halua tehdä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sirén: ”Onhan se arvokas tilaisuus ja arvokas juhla. Siinä mielessä sinne on luontevaa laittautua. Mutta samoin kuin muutenkin työelämässä on turhauttavaa, että kiinnostuksen kohde ovat vain vaatteet ja nimenomaan siitä näkökulmasta, miten onnistuneet ne ovat tai kuinka kaunis joku on.”

Andersson: ”Voi heittää tällaisenkin kysymyksen: Kun kyse on arvokkaasta juhlasta, joka järjestetään tärkeästä syystä, onko sen arvokkuuden mukaista, että siitä tulee kauneuskilpailu?”

Miten olette ratkaisseet tämän ristiriidan?

Sirén: ”Koska en voi vaikuttaa siihen, onko juhlia ympäröivä julkisuus pukukeskeistä vai ei, haluan käyttää tilaisuuden hyväksi tuodakseni esiin joitakin itselleni tärkeitä asioita omalta pieneltä osaltani.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olen halunnut kaikissa Linnan juhlissa käyttämissäni puvuissa nostaa esiin kotiseutuni Turun paikallisia pienyrittäjänaisia ja käsityöläisiä. Niin tälläkin kertaa. Minulla on tänä vuonna puku, joka on valmistettu 60:sta miesten kravatista, jotka Tyyki designin suunnittelija Miia Aaltonen on kerännyt kirpputoreilta, kavereilta ja perheenjäsenteni vaatekaapeista.

Puku edustaa kiertotalousajattelua. Näen siinä myös tasa-arvoviittausta työelämään liittyen.”


Andersson: ”Minun mielestäni ulkonäköfokukseen liittyvä ristiriita ei ole ratkaistavissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun menin vuonna 2016 juhliin, hallitus oli juuri tehnyt kovia leikkauspäätöksiä. Vaikka juhlan syy on arvokas, tuntui oudolta, että eliitti bailaa yhdessä. Yritin puhua siitä joissain haastatteluissa. Seuraavana päivänä Iltalehdessä oli otsikko: ’Vau mitkä huulet!’

Nyt menen kolmatta vuotta samassa mekossa, joka on kierrätys­kankaasta tehty. Se on minun tapani yrittää ratkaista tätä risti­riitaa. Eiväthän miehetkään vaihda pukua joka vuosi.”


Voiko estetiikalla ja kauniilla vaatteilla olla arvoa sinänsä?

Andersson: ”Ehdottomasti. Muistan itsekin, miten pienenä tyttönä kaikkein parasta oli Linnan juhlien mekkojen katseleminen. Ei ole mitään outoa siinä, että ihmiset saavat nautintoa estetiikasta, kauneudesta ja muodista. Kysymys on, mikä kantajan rooli siinä on. Eivät kaikki välttämättä halua ottaa sitä mannekiinin, kantajan roolia, jonka vääjäämättä siinä saa.”

Sirén: ”On eri asia katsoa, että onpa kauniita pukuja, taitavaa käsityötä tai hienosti yhdisteltyjä materiaaleja ja värejä kuin sanoa, että tuo näyttää rumalta tai kauniilta. Tai että asu on onnistunut tai epäonnistunut tai että tuo on lihonut tai laihtunut. Ulkonäön arvostelu ei ole oikeutettua missään. Mutta tämä ei tarkoita sitä, ettei voisi ihastella kauniita asioita.”

Voi siis arvioida asua, mutta ei sen kantajaa? Mutta saako sanoa, että asu on ruma?

Sirén: ”En ymmärrä, mitä se palvelee. Ihminen valitsee sellaisen asun, jonka hän katsoo itselleen ja tilanteeseen sopivaksi ja joka häntä miellyttää.”

Andersson: ”Ihmisillä voi myös olla erilainen esteettinen maku. Kaikki ne, jotka listataan flopiksi, ovat ihmisiä, jotka ovat valinneet asun, kokeneet itsensä kauniiksi ja halunneet mennä juhliin. Ja sitten päätyvät johonkin floppilistaan.

Toki jengi sanoo kotisohvilla mitä haluaa. Mutta voisi miettiä, mitä julkisuudessa puhutaan.”

Entä saako vaatteen kauneutta ihailla?

Sirén: ”Jos puku saa kehuja, olen tosi onnellinen niiden ihmisten puolesta, joiden ammattitaitoa asu ilmentää.”

Andersson: ”Minäkin koen sen vähemmän ongelmalliseksi. Mutta aika harvoin keskitytään vain asuun.”

Sirén: ”Paitsi minä olen kyllä ollut jossain ’Tuntemattomat ilmestykset’ -listoilla.”

Linnan juhlissa olette vääjäämättä katseiden alla. Millainen katseen pitäisi olla, että se olisi hyväksyttävä?

Sirén: ”Toivoisin, että ihmiset tietäisivät, että valtaosa rivikansanedustajan työstä tapahtuu katseilta piilossa. Se on sitä harmaata puurtamista. Perehdyt asioihin, tapaat ihmisiä, kirjoitat, osallistut kokouksiin ja olet aktiivinen.”

Andersson: ”Pelisääntöjen pitäisi olla mahdollisimman samat. Miksi nuorilta naisilta kysytään vanhemmuudesta? Miksi kommentoidaan naisministerien ulkonäköä? Siinä on edelleen ihan selkeä epätasa-arvo.”

Sirén: ”Toivoisin, että se katse lähtisi tekemisestä ja politiikan sisällöistä. Kun tämä politiikka ei ole mikään kauneusala.”

Andersson: ”Eihän Linnan juhliin meneminen ole sitä, että päätän heittäytyä hetkeksi sinne kauneuspuolelle, vaan osa meidän työtä. Työmme vuoksi meidät on kutsuttu sinne.”

Sirén: ”Kyllä! Minulle ei ole mitään väliä, olenko jonkun mielestä kaunis vai en. Olen mitä olen. Olisi hienoa, jos kommentoitaisiin, että tässä on kansanedustaja, joka on edustanut näitä asioita ja tekee työtä näiden teemojen parissa.”

Onko teillä muuten kokemuksia poliitikon työssänne siitä, että ulkonäköänne olisi kommentoitu?

Andersson: ”Ikimuistoisin hetki olivat eurovaalit 2014 ja Ilta-Sanomien järjestämä kaksintaistelu keskustan Olli Rehnin kanssa Sanomatalon mediatorilla. Juontaja aloitti esittelemällä ensin Rehnin, joka oli silloin EU-komissaari: ’Miltä tuntuu olla Suomen vaikutusvaltaisin mies?’ Minut hän esitteli näin: ’Li Andersson, miten paljon uskot, että urallesi on ollut merkitystä sillä, että olet noin hyvännäköinen?’”

Sirén: Minä olen ollut vain vähän iltapäivälehdissä, mutta kun olen ollut, se on ollut sitä, että ’kansanedustaja kohahdutti hameellaan’. Pari vuotta sitten Suomi-areenan aikaan jossain iltapäivälehdessä oli äänestys siitä, onko hameeni liian lyhyt. Toistasataa tuhatta ihmistä tihrusti sitä kännykkäkuvaa ja äänesti. Kansa oli kyllä sitä mieltä, että ei ollut liian lyhyt.

Sitten on paljon kokemuksia erilaisista paneeleista, joissa juontajat heittävät ’ja naiskauneutta meillä edustaa...’”

Tarkoitus kuitenkin varmaan on niissä heitoissa hyvä?

Sirén: ”Epäilemättä, ja vilpitön.”

Andersson: ”Vaikka tarkoitus olisi hyvä, poliittisessa yhteydessä se on vähättelevää. Muut ovat asiaosaamisellaan esillä, ja sitten sinä edustat naiskauneutta.”Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kauhujen liikenneympyrä” pelottaa kokeneitakin kuskeja Espoossa – ”Siellä keskitytään vain selviytymiseen”

  2. 2

   Lähes tuntemattomassa Helsingin kolkassa on Suomen suurimmat asunnot – Katso HS:n kotikoneesta, minkä verran sinulla on tilaa naapureihisi verrattuna

   Tilaajille
  3. 3

   Puolustusvoimien kokeilu hämmentää varusmiehiä ja vanhempia: Paukkupakkasissa lounaaksi lämpimän ruuan sijaan proteiinipatukoita

  4. 4

   Pikkulasten vanhemmat syyllistyvät parisuhteessa yksinkertaiseen perusvirheeseen – ja sitten tyytymättömyys alkaa lisääntyä

  5. 5

   Teemu Selänne halusi pehmennellä Sirpan puheita ja Maria Nordin viime hetken muutoksia ohjelmaan – Maria Veitola aloittaa taas yökyläilynsä, joita jotkut pitävät tungettelevina

   Tilaajille
  6. 6

   Alaselkäkipu voi johtua siitä, että kehoa tukeva psoas-lihas on heikko – Katso kuusi liikettä, joilla pidät kehon sisäfileet kunnossa

   Tilaajille
  7. 7

   Vähän lentävät kannattavat lentoveroa, autottomien mielestä ruuhkamaksu on hyvä idea – Suomalaiset vaativat tiukkoja toimia ilmaston hyväksi, mutta niitä pitäisi tehdä jonkun muun

  8. 8

   Metroliikenteessä häiriöitä – syynä henkilöstövaje

  9. 9

   Suomiräppäri MKDMSK eli Maski on kuollut 21-vuotiaana, oli juuri julkaisemassa esikoisalbumia – Pyhimys: ”Teknisesti hyvin taitava ja lupaava artisti”

  10. 10

   Miksi verottaja ryövää näin paljon omalla työllä ansaitusta pienestä eläkkeestä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  2. 2

   Suomiräppäri MKDMSK eli Maski on kuollut 21-vuotiaana, oli juuri julkaisemassa esikoisalbumia – Pyhimys: ”Teknisesti hyvin taitava ja lupaava artisti”

  3. 3

   Pikkulasten vanhemmat syyllistyvät parisuhteessa yksinkertaiseen perusvirheeseen – ja sitten tyytymättömyys alkaa lisääntyä

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  6. 6

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  7. 7

   153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle

  8. 8

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  9. 9

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  10. 10

   Hyvin pieni asia voi ratkaista sen, sairastuuko ihminen masennukseen vai ei – ”Pelkkä reseptin kirjoittaminen ei riitä”, sanoo riittämättömyyttä kokenut tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  5. 5

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  6. 6

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  7. 7

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  8. 8

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  9. 9

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  10. 10

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  11. Näytä lisää