Politiikka

Li Andersson halusi puhua eri­arvoisuudesta, mutta lehteen tuli otsikko: ”Vau mitkä huulet!” – Tältä Linnan juhlien ulkonäkö­keskeisyys tuntuu kahdesta kansan­edustajasta

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén yrittää pukeutuu Linnan juhliin asuihin, joilla hän pyrkii viestittämään itselleen tärkeitä asioita. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson menee Linnan juhliin kolmatta vuotta samassa mekossa.

Kerran vuodessa Suomessa on päivä, jolloin on yleisesti hyväksyttävää arvioida naisten ulkonäköä ja vaatteita.

Huomenna niin kansakunnan kerma kuin kourallinen arvokkaan kutsun saaneita tavallisia kansalaisiakin asettuu Linnan juhlien kättelyjonoon. Samalla he asettuvat satojen tuhansien katsojien arvosteltaviksi. Joka vuosi mediassa valitaan Linnan kuningattaria. Melkein joka vuosi jonkun, yleensä naisen, asusta syntyy jokin kohu – ja siitä vastakohu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisten ulkomuodon julkinen ruotiminen tuntuu #metoon jälkeen entistäkin ongelmallisemmalta. Mutta toisaalta kotikatsomoissa kauniit vaatteet ovat juhlien keskeisintä antia. Niiden puiminen yhdistää kansakunnan ruutujensa äärellä. Onko väärin, että edes yhtenä päivänä vuodesta käytännölliset suomalaiset keskittyvät pukeutumisen estetiikkaan, kauniiseen turhuuteen?

Tätä ristiriitaa ovat pohtineet myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ja kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Andersson kieltäytyi osallistumasta juhliin muun muassa niiden ulkonäkökeskeisyyden vuoksi vuonna 2015. Sirén johtaa eduskunnan feministiryhmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä haastattelussa he kertovat, miten heidän mielestään naisten vaatteita olisi asiallista kommentoida.

Millaisia ajatuksia olette käyneet läpi liittyen Linnan juhliin laittautumiseen?

Andersson: ”Juhlat herättävät ristiriitaisia tunteita, koska ne ovat edustus­tilaisuus, jossa poliitikkojen oletetaan olevan. Samalla ne ovat tilaisuus, jossa on täysin sallittua kommentoida päättäjien – erityisesti naispuolisten päättäjien – ulkonäköä. Minulle ei tule mieleen mitään toista työhön liittyvää tilaisuutta, jossa tällainen kommentointi olisi yhtä sallittua.

En voi valita. Juhlat ovat paikka, jossa mielestäni puolueen puheenjohtajan kuuluu olla. Pelkään, että jos puoluejohtajana kieltäytyisin kutsusta, sitä pidettäisiin sellaisena kannanottona, jota en halua tehdä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sirén: ”Onhan se arvokas tilaisuus ja arvokas juhla. Siinä mielessä sinne on luontevaa laittautua. Mutta samoin kuin muutenkin työelämässä on turhauttavaa, että kiinnostuksen kohde ovat vain vaatteet ja nimenomaan siitä näkökulmasta, miten onnistuneet ne ovat tai kuinka kaunis joku on.”

Andersson: ”Voi heittää tällaisenkin kysymyksen: Kun kyse on arvokkaasta juhlasta, joka järjestetään tärkeästä syystä, onko sen arvokkuuden mukaista, että siitä tulee kauneuskilpailu?”

Miten olette ratkaisseet tämän ristiriidan?

Sirén: ”Koska en voi vaikuttaa siihen, onko juhlia ympäröivä julkisuus pukukeskeistä vai ei, haluan käyttää tilaisuuden hyväksi tuodakseni esiin joitakin itselleni tärkeitä asioita omalta pieneltä osaltani.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olen halunnut kaikissa Linnan juhlissa käyttämissäni puvuissa nostaa esiin kotiseutuni Turun paikallisia pienyrittäjänaisia ja käsityöläisiä. Niin tälläkin kertaa. Minulla on tänä vuonna puku, joka on valmistettu 60:sta miesten kravatista, jotka Tyyki designin suunnittelija Miia Aaltonen on kerännyt kirpputoreilta, kavereilta ja perheenjäsenteni vaatekaapeista.

Puku edustaa kiertotalousajattelua. Näen siinä myös tasa-arvoviittausta työelämään liittyen.”


Andersson: ”Minun mielestäni ulkonäköfokukseen liittyvä ristiriita ei ole ratkaistavissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun menin vuonna 2016 juhliin, hallitus oli juuri tehnyt kovia leikkauspäätöksiä. Vaikka juhlan syy on arvokas, tuntui oudolta, että eliitti bailaa yhdessä. Yritin puhua siitä joissain haastatteluissa. Seuraavana päivänä Iltalehdessä oli otsikko: ’Vau mitkä huulet!’

Nyt menen kolmatta vuotta samassa mekossa, joka on kierrätys­kankaasta tehty. Se on minun tapani yrittää ratkaista tätä risti­riitaa. Eiväthän miehetkään vaihda pukua joka vuosi.”


Voiko estetiikalla ja kauniilla vaatteilla olla arvoa sinänsä?

Andersson: ”Ehdottomasti. Muistan itsekin, miten pienenä tyttönä kaikkein parasta oli Linnan juhlien mekkojen katseleminen. Ei ole mitään outoa siinä, että ihmiset saavat nautintoa estetiikasta, kauneudesta ja muodista. Kysymys on, mikä kantajan rooli siinä on. Eivät kaikki välttämättä halua ottaa sitä mannekiinin, kantajan roolia, jonka vääjäämättä siinä saa.”

Sirén: ”On eri asia katsoa, että onpa kauniita pukuja, taitavaa käsityötä tai hienosti yhdisteltyjä materiaaleja ja värejä kuin sanoa, että tuo näyttää rumalta tai kauniilta. Tai että asu on onnistunut tai epäonnistunut tai että tuo on lihonut tai laihtunut. Ulkonäön arvostelu ei ole oikeutettua missään. Mutta tämä ei tarkoita sitä, ettei voisi ihastella kauniita asioita.”

Voi siis arvioida asua, mutta ei sen kantajaa? Mutta saako sanoa, että asu on ruma?

Sirén: ”En ymmärrä, mitä se palvelee. Ihminen valitsee sellaisen asun, jonka hän katsoo itselleen ja tilanteeseen sopivaksi ja joka häntä miellyttää.”

Andersson: ”Ihmisillä voi myös olla erilainen esteettinen maku. Kaikki ne, jotka listataan flopiksi, ovat ihmisiä, jotka ovat valinneet asun, kokeneet itsensä kauniiksi ja halunneet mennä juhliin. Ja sitten päätyvät johonkin floppilistaan.

Toki jengi sanoo kotisohvilla mitä haluaa. Mutta voisi miettiä, mitä julkisuudessa puhutaan.”

Entä saako vaatteen kauneutta ihailla?

Sirén: ”Jos puku saa kehuja, olen tosi onnellinen niiden ihmisten puolesta, joiden ammattitaitoa asu ilmentää.”

Andersson: ”Minäkin koen sen vähemmän ongelmalliseksi. Mutta aika harvoin keskitytään vain asuun.”

Sirén: ”Paitsi minä olen kyllä ollut jossain ’Tuntemattomat ilmestykset’ -listoilla.”

Linnan juhlissa olette vääjäämättä katseiden alla. Millainen katseen pitäisi olla, että se olisi hyväksyttävä?

Sirén: ”Toivoisin, että ihmiset tietäisivät, että valtaosa rivikansanedustajan työstä tapahtuu katseilta piilossa. Se on sitä harmaata puurtamista. Perehdyt asioihin, tapaat ihmisiä, kirjoitat, osallistut kokouksiin ja olet aktiivinen.”

Andersson: ”Pelisääntöjen pitäisi olla mahdollisimman samat. Miksi nuorilta naisilta kysytään vanhemmuudesta? Miksi kommentoidaan naisministerien ulkonäköä? Siinä on edelleen ihan selkeä epätasa-arvo.”

Sirén: ”Toivoisin, että se katse lähtisi tekemisestä ja politiikan sisällöistä. Kun tämä politiikka ei ole mikään kauneusala.”

Andersson: ”Eihän Linnan juhliin meneminen ole sitä, että päätän heittäytyä hetkeksi sinne kauneuspuolelle, vaan osa meidän työtä. Työmme vuoksi meidät on kutsuttu sinne.”

Sirén: ”Kyllä! Minulle ei ole mitään väliä, olenko jonkun mielestä kaunis vai en. Olen mitä olen. Olisi hienoa, jos kommentoitaisiin, että tässä on kansanedustaja, joka on edustanut näitä asioita ja tekee työtä näiden teemojen parissa.”

Onko teillä muuten kokemuksia poliitikon työssänne siitä, että ulkonäköänne olisi kommentoitu?

Andersson: ”Ikimuistoisin hetki olivat eurovaalit 2014 ja Ilta-Sanomien järjestämä kaksintaistelu keskustan Olli Rehnin kanssa Sanomatalon mediatorilla. Juontaja aloitti esittelemällä ensin Rehnin, joka oli silloin EU-komissaari: ’Miltä tuntuu olla Suomen vaikutusvaltaisin mies?’ Minut hän esitteli näin: ’Li Andersson, miten paljon uskot, että urallesi on ollut merkitystä sillä, että olet noin hyvännäköinen?’”

Sirén: Minä olen ollut vain vähän iltapäivälehdissä, mutta kun olen ollut, se on ollut sitä, että ’kansanedustaja kohahdutti hameellaan’. Pari vuotta sitten Suomi-areenan aikaan jossain iltapäivälehdessä oli äänestys siitä, onko hameeni liian lyhyt. Toistasataa tuhatta ihmistä tihrusti sitä kännykkäkuvaa ja äänesti. Kansa oli kyllä sitä mieltä, että ei ollut liian lyhyt.

Sitten on paljon kokemuksia erilaisista paneeleista, joissa juontajat heittävät ’ja naiskauneutta meillä edustaa...’”

Tarkoitus kuitenkin varmaan on niissä heitoissa hyvä?

Sirén: ”Epäilemättä, ja vilpitön.”

Andersson: ”Vaikka tarkoitus olisi hyvä, poliittisessa yhteydessä se on vähättelevää. Muut ovat asiaosaamisellaan esillä, ja sitten sinä edustat naiskauneutta.”Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää