Politiikka    |   Kolumni

Suomessa rikos kannattaa, kunhan ei ryhdy ahneeksi

Pienillä rikoksilla ei rikastu, mutta eipä ole juuri kiinnijäämisen riskiäkään, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Rikos ei kannata. Ei pidä paikkaansa. Rikos kannattaa hyvinkin, kunhan malttaa tyytyä suunnilleen pyörävarkauden kokoisiin varkauksiin. Niilläkin pääsee kohtalaisiin tuloihin, eikä kiinnijäämisen riskiä juuri ole.

Poliisiammattikorkeakoulu selvitti Helsingin Sanomien pyynnöstä, kuinka suuri osa varkauksista jää selvittämättä (7.11.). Poliisi selvitti tammi-syyskuussa noin 3 150 varkausrikosta, mutta selvittämättä jäi noin 38 400. Selvitetyiksi tuli vain 7,6 prosenttia sellaisista varkauksista, joissa varas ei jäänyt rysän päältä kiinni.

Todel­lisuu­dessa varkauk­sista selviää vielä paljon pie­nempi osuus. Moni ei viitsi tehdä niistä edes rikosilmoitusta, koska tietää, että poliisi vain kirjaa ilmoituksen ja lopettaa ”tutkinnan” siihen. Ilmoituksia esimerkiksi kellarikomero- ja pyörävarkauksista tehdäänkin lähinnä siksi, että vakuutuskorvaus sitä edellyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Köyhimmillä perheillä ei useinkaan ole riittäviä vakuutuksia. Kuitenkin juuri heille on esimerkiksi polkupyörän menetys iso onnettomuus. Se on varmaan myös tyypillisin rikos, jonka kanssa tavallinen kansalainen joutuu tekemisiin. Vain siinä hän tarvitsisi poliisin turvaa, mutta juuri siinä hän ei sitä saa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisiammattikorkeakoulun selvitystä voisi pitää myös eräänlaisena ammatinvalinnan oppaana, jos niin haluaisi. Ehkä tällaista vaihtoehtoa tarvitaankin nyt, kun hallituksen säästötoimet ovat romahduttaneet ammatillisen koulutuksen tason? Esimerkiksi terveysalan ammattilaisiksi päätyy ihmisiä, jotka ovat vaaraksi hengelle ja terveydelle.

Rikollisen uraa ei voi suositella kenellekään, mutta niille, jotka sille kaikesta huolimatta päätyvät, selvitys tarjoaa hyödyllistä tietoa. Ei kannata ryhtyä keskikokoiseksi varkaaksi. Sellaiset jäävät usein kiinni, ja harvoin he edes rikastuvat. Isot rosvot rikastuvat ja jäävät harvoin kiinni. Heidän suojanaan ovat muun muassa kansainväliset veroparatiisit.

Pienillä rikoksilla ei rikastu, mutta eipä ole juuri kiinnijäämisen riskiäkään. Pienin se on niissä yli 80 kunnassa, joissa ei saatu tammi-syyskuussa selvitetyksi ainuttakaan varkautta. Enontekiöllä, Utsjoella, Savukoskella, Miehikkälässä ja Pyhännällä varkauksien selvitysprosentti oli vuosina 2015-2018 pyöreä nolla.

Poliisi myöntää, ettei se edes yritä selvittää pieniä varkauksia. ”Poliisilla ei ole riittäviä mahdollisuuksia paneutua vähäisen omaisuusarvon rikoksiin. Painotus on vakavan rikollisuuden estämisessä ja tutkinnassa”, sanoi Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa HS;lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietenkään resurssipula ei olekaan poliisin, vaan päättäjien vika. Nyt kun Suomi on vauraampi kuin koskaan, sillä ei ole enää varaa paljon mihinkään, ei esimerkiksi postin jakeluun joka arkipäivä – eikä rikosten selvittämiseen joka vuosi.

Lausmaan mukaan ”ihmisten kannattaa ennalta ehkäistä omaisuusrikoksia omilla toimillaan”. Niin varmaan, mutta jos poliisi ei edes tutki ihmisten useimmin kohtaamia rikoksia, tämäkin tehtävä olisi loogista siirtää kansalaisille. Eipä ole siirretty – onneksi. Kansalaisia, jotka ovat ottaneet varkaita rysän päältä kiinni, tuomitaan usein sakkoihin ja korvauksiin muun muassa rosvoille aiheutetuista henkisistä kärsimyksistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjailija Pentti Haanpää kertoo mainiossa jutussaan Hiiri-Pekasta, aikansa ja kyläyhteisönsä pikku varkaasta. Pekka varasti naapureiltaan heiniä, viljaa, halkoja ja muuta tarpeellista, mutta aina vain pikkuisen. Kaikki sen tiesivät, mutta ei siihen kukaan puuttunut. Kerran hän sortui kuitenkin viemään liian paljon. Silloin hän joutui ankaraan puhutteluun – ja palasi vanhoihin hyväksyttyihin tapoihinsa.

Nyt koko yhteiskunta on siirtynyt Hiiri-Pekan aikaan, moraaliin ja lainpitoon. Rosvota saa, kunhan ei ryhdy ahneeksi.

Arvostaisivatko kansalaiset opettajia, jotka onnistuisivat opettamaan luku- ja kirjoitustaidon alle kahdeksalle prosentille oppilaistaan? Tuskin. Mutta poliisiin kansalainen luottaa kuin kiviseinään. Luottamusta eivät horjuta edes poliisijohtajien rikostuomiot ja -tutkinnat.

Kaksinen ei ole kansalaisten luottamus toimittajiinkaan. Ehkä se nousisi poliisin lukemiin, jos juttujen totuuspitoisuus laskettaisiin alle kahdeksaan prosenttiin? Muuan jo edesmennyt kollegani tapasikin sanoa, ettei hyvässä lehtijutussa ole koskaan enempää kuin viisi prosenttia totta.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Yrjö Raution kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  4. 4

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – maksoi kaksi naista hiljaiseksi ja valehteli kongressille

  5. 5

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  6. 6

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää