Politiikka

Minua kutsuttiin hipiksi, mutta olin oikeassa, sanoo Pertti Salolainen – ”Ihmis­kunta on matkalla kohti helvettiä, ja meidän suku­polvemme matkustaa vielä ykkös­luokassa”

Eduskunnan ikäpuhemies oli 1970-luvulla tekemässä vanhoillisesta kokoomuksesta keskiluokan yleispuoluetta. Nyt väistyvä konkari varoittaa puoluettaan menemästä liian pitkälle markkinoiden vapauttamisessa.

Tänään lauantaina satavuotisjuhlaansa viettävä kokoomus perustettiin aikoinaan tekemään Suomesta kuningaskunta. Hankkeen tulokset jäivät laihoiksi, mutta puolueen matka jatkui.

Tämänhetkisen eduskunnan ikäpuhemies eli vanhin kansanedustaja Pertti Salolainen, 78, on ollut matkassa mukana melko tarkalleen puolivälistä saakka – eli kauan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun tulin tähän taloon uutena kansanedustajana vuonna 1970, käytävällä saattoi kävellä vastaan Hertta Kuusinen. Eikö tunnu käsittämättömältä?”

Myön­nettävä on, että tuntuuhan se hieman.

”Yhteis­kunnan jako­linjat olivat silloin jyrkät, ja täällä oli todel­lisia poliit­tisia puolueita. Jopa demarit puhuivat pankki- ja vakuutus­laitosten sosiali­soimisesta. Minä taas liityin kokoomukseen taistellakseni sosialismia ja kommunismia vastaan. Nykyisin kaikki puolueet ovat vähän kuin yhtä mössöä”, Salolainen sanoo.


Hän oli itse mukana tekemässä kokoomuksesta osan tätä ”mössöä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salolainen kuuluu uudistajasukupolveen, joka muovasi 1970-luvulla vanhoilliseksi porvaripuolueeksi lokeroidusta kokoomuksesta nykyisenlaista keskiluokan yleispuoluetta.

Kokoomuksen perinteinen koti, uskonto ja isänmaa -imago kiteytyi Helsingin Sanomien pilapiirtäjän Kari Suomalaisen tunnetuksi tekemään kypäräpappiin.

Jotta kaupunkien nuoriso saatiin kiinnos­tumaan puolueesta, mukaan tuotiin ajatuksia yksilön­vapaudesta ja kansain­välisyydestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salolainen oli monella tapaa puolueensa uuden julkisuuskuvan ruumiillistuma. Hänen taustansa oli kaukana pääomapiireistä Helsingin Vallilassa työväestön asuinalueella, josta hän oli ponnahtanut Lontooseen BBC:n toimittajaksi ja Ylen kirjeenvaihtajaksi.

”Me onnistuimmekin saavuttamaan suosiota nuorten keskuudessa ja tarjoamaan eri tavalla ajatteleville vaihtoehdon. Koska silloinhan nuorissa oli paljon näitä vasemmistolaisia vouhottajia, Vanhan valtaajia ja muita. Se oli kunnon matsia. Puhumistilaisuuksiin kommarit olivat hankkineet häiriköitä pistämään jalkaa eteen, kun yritin nousta lavalle.”

Salo­laista ja muita kokoo­muksen nuoria uudis­tajia, kuten Ilkka Kanervaa ja Ilkka Suomista, nimi­tettiin remontti­miehiksi. Vaikka he vastustivat sosia­lismia, he pyrkivät samaan aikaan tekemään puolueesta hallitus­kelpoista presidentti Urho Kekkosen ja Neuvosto­liiton silmissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvavista äänisaalistaan huolimatta kokoomus pysyi oppositiossa koko Kekkosen kauden, mikä oli Salolaisen mukaan puolueelle rankan korpivaelluksen aikaa. Nousu hallitukseen vuonna 1987 oli puolueelle käänteentekevä hetki.

Salolaisesta tuli ensin ulkomaankauppaministeri ja vuosikymmenen vaihteen jälkeen puolueensa puheenjohtaja. Hän johti Suomea sekä Eta- että EU-neuvotteluissa, joita hän kutsuu uransa ehdottomiksi huippukohdiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoomus syntyi aikoinaan vahvasti kansallista itsenäisyyttä vaalivaksi säilyttäjäpuolueeksi, mutta lopulta se oli keskeisessä roolissa viemässä Suomea osaksi kansainvälisiä instituutioita.

Turun yliopiston poliittisen historian professorin Vesa Vareksen mukaan kokoomuksen ajattelutavan muutoksen mahdollisti nimenomaan sukupolvenvaihdos.

”Toisin kuin edeltä­jänsä, remontti­miesten suku­polvi ei ollut sodassa taiste­lemassa itsenäi­syydestä eivätkä siksi katso­neet kaikkea itsenäi­syyden linssin läpi”, kokoo­muksen historiaa tutkinut Vares sanoo.

Muilta osin kokoomuksen satavuotisen historian aikana tapahtuneita muutoksia on hänen mielestään toisinaan liioiteltu. Vareksen mukaan ei pidä paikkaansa, että kokoomus olisi aiemmin ollut pääomapiirien puolue ja alkanut vasta 2000-luvulla kosiskella esimerkiksi sairaanhoitajia.

”Kokoomus on toki aina ollut lähellä elinkeinoelämää, mutta elinkeinoelämä on aina kritisoinut kokoomusta liiallisten kompromissien tekemisestä. Alempaa keskiluokkaa kokoomus on tavoitellut pitkään, ja puolue oli suosittu terveydenhoitoalan työntekijöiden keskuudessa jo 1970-luvulla.”

Vares kuvaa kokoomuksen sisällä olleen aina niin elinkeinoelämän etuja ajavia arvokonservatiiveja, vahvaa hyvinvointivaltiota kannattavia sosiaalireformisteja kuin talouden vapauttamista havittelevia markkinaliberaalejakin.

Näiden ryhmittymien voimasuhteet ovat vaihdelleet, mutta Vareksen mukaan kokoomus on aina pysynyt varsin maltillisena monien muiden maiden oikeistopuolueisiin verrattuna.

”Nyt kokoomukseen on syntynyt äänekäs markkinaliberaalien ryhmä, mutta vieläkään puolueen johtoon ei tämän siiven edustajia ole kertaakaan nostettu”, Vares sanoo ja viittaa esimerkiksi Elina Lepomäkeen ja Juhana Vartiaiseen.

Uutena asiana kokoomuksen ja monien muidenkin puolueiden asialistan kärkeen ovat nousseet ympäristö ja ilmastonmuutos.

Pertti Salolaiselle ympäristöasiat ovat tosin kaikkea muuta kuin uusia.

”Tämä on maailman suurin ja harvinaisin papukaija, hyasinttiara”, hän sanoo ja esittelee omista luontokuvistaan koostamaansa vuosikalenteria, joka on jo 25. hänen tekemänsä.

Luonnonsuojelu oli Salolaisen kärkiteemoja jo hänen uransa alussa. Hän oli mukana perustamassa ympäristöjärjestö WWF:n Suomen-osastoa vuonna 1972.

”Silloin minua kutsuttiin hipiksi, mutta sittemmin on käynyt karulla tavalla selväksi, että minä olin oikeassa. Eduskunnan käytävillä tullaan sanomaan, että sinä näit tämän, sinä olit talon ensimmäinen vihreä.”

Suomea Salolainen sättii turpeen energiakäytöstä ja metsien ”avohakkuuvimmasta”.

Mielipiteiden muuttumista ja päättäjien heräämistä hän pitää tervetulleena mutta pelkää, että nyt on jo liian myöhäistä.

”Olen optimistinen ihminen, mutta tässä asiassa olen pessimisti. Olen jo vuosikymmenten ajan sanonut, että ihmiskunta on matkalla kohti helvettiä, ja meidän sukupolvemme matkustaa vielä ykkösluokassa. Valitettavasti joudun yhä olemaan sitä mieltä.”

Pian konkarilla on nykyistäkin enemmän aikaa luonnon kuvaamiseen ja suojelemiseen, sillä hän ei aio asettua ehdolle kevään eduskuntavaaleissa.

Jaksamisesta ei Salolaisen mukaan ole kyse, vaikka vuoden lopulle kasautuva työtaakka toisinaan koville ottaakin. Hän sanoo pysyneensä kunnossa säännöllisen uimisen ja tenniksen pelaamisen ansiosta.

”Mutta seuraavan vaalikauden päätyttyä olisin jo 83-vuotias. Kyllä tässä täytyy pitää järki kädessä.”


Luopu­misen tuska kolkuttaa jo taka­raivossa, hän myöntää.

”Tiedän, että tulen kaipaa­maan tätä työtä kovasti. Eniten tulen kaipaa­maan kuitenkin tätä yhteisöä ja kaikkia näitä mahtavia ihmisiä tässä talossa.”

Palattuaan eduskuntaan vuonna 2007 kymmenen vuoden diplomaattiuralta Salolainen on pysytellyt pois kuumimmista päivänpoliittisista väännöistä ja keskittynyt leipälajiinsa ulkopolitiikkaan.

Hän on toiminut ensin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja sittemmin varapuheenjohtajana yhtäjaksoisesti paluustaan lähtien.

Silti hän on toisinaan asettunut sisäpoliittisissa kiistakysymyksissä poikkiteloin jopa oman puolueensa johdon kanssa.

Kauppatieteen maisteriksikin aikanaan opiskellut Salolainen on varoitellut sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauden voivan johtaa tilanteeseen, jossa muutamat suuret ulkomaiset yritykset hallitsevat markkinoita ja pääsevät rahastamaan julkista sektoria.

Hän asettui myös ainoana puolueensa kansanedustajana vastustamaan alkoholin myynnin vapauttamista ja vastustaa myös kokoomuksen tavoittelemaa Alkon monopolin purkamista. Hän sanoo nähneensä ”viinan kiroja” elämässä riittävästi jo lapsena.

Aikanaan nimenomaan markkinatalouden puolestapuhujana ja sosialismin vastustajana kokoomukseen liittynyt Salolainen näkee uhkana sen, jos markkinaliberaalit voimat saavat puolueessa liikaa valtaa.

”Yksi suosikkilauseistani on, että markkinatalous on hyvä renki mutta huono isäntä.”

Tiettyä ympyrän sulkeutumista voi nähdä siinä, että kokoomuksen uudistajiin itse aikanaan lukeutunut konkari varoittelee viime töikseen seuraavaa sukupolvea menemästä uudistustavoitteissaan liian pitkälle.

Viisi kysymystä:

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tietoturvayhtiö F-Securen tilaisuudessa puhuttiin maamme suuresta koodaripulasta. Koulutusjärjestelmämme on vinoutunut, ja meiltä puuttuu monilla aloilla osaajia.”

2. Ketä oppositiopuolueen edustajaa arvostat?

”Voisin nimetä helposti kaksikymmentä, mutta jos yksi pitää valita, mainitsen oman sukupolveni edustajan eli Sdp:n älykkään Lauri Ihalaisen.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”En ehdi kovin usein lukemaan kirjoja, mutta viimeksi luin Antti Tuurin Ikitien. Antti on myös tenniskaverini.”

4. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Luonnossa kaikessa rauhassa kulkeminen sekä lapsenlapseni ja perheeni.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Lauantai menee kokonaan kokoomuksen satavuotisjuhlassa. Sunnuntaina aion pitkästä aikaa vetää henkeä. Ehkä pestä pyykkiä ja tehdä jotain hyvää ruokaa.”

Kuka?

Pertti Salolainen


 Syntynyt 1940 Helsingissä.

 Eduskunnan ikäpuhemies eli vanhin kansanedustaja.

 Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

 Nousi kansanedustajaksi vuonna 1970.

 Toimi kokoomuksen puheenjohtajana 1991–1994 ja Suomen ulkomaankauppaministerinä 1987–1995.

 Suomen suurlähettiläs Lontoossa 1996–2004.

 Harrastaa luontokuvausta, tennistä ja uintia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  7. 7

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  8. 8

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää