Politiikka

Minua kutsuttiin hipiksi, mutta olin oikeassa, sanoo Pertti Salolainen – ”Ihmis­kunta on matkalla kohti helvettiä, ja meidän suku­polvemme matkustaa vielä ykkös­luokassa”

Eduskunnan ikäpuhemies oli 1970-luvulla tekemässä vanhoillisesta kokoomuksesta keskiluokan yleispuoluetta. Nyt väistyvä konkari varoittaa puoluettaan menemästä liian pitkälle markkinoiden vapauttamisessa.

Tänään lauantaina satavuotisjuhlaansa viettävä kokoomus perustettiin aikoinaan tekemään Suomesta kuningaskunta. Hankkeen tulokset jäivät laihoiksi, mutta puolueen matka jatkui.

Tämänhetkisen eduskunnan ikäpuhemies eli vanhin kansanedustaja Pertti Salolainen, 78, on ollut matkassa mukana melko tarkalleen puolivälistä saakka – eli kauan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun tulin tähän taloon uutena kansanedustajana vuonna 1970, käytävällä saattoi kävellä vastaan Hertta Kuusinen. Eikö tunnu käsittämättömältä?”

Myön­nettävä on, että tuntuuhan se hieman.

”Yhteis­kunnan jako­linjat olivat silloin jyrkät, ja täällä oli todel­lisia poliit­tisia puolueita. Jopa demarit puhuivat pankki- ja vakuutus­laitosten sosiali­soimisesta. Minä taas liityin kokoomukseen taistellakseni sosialismia ja kommunismia vastaan. Nykyisin kaikki puolueet ovat vähän kuin yhtä mössöä”, Salolainen sanoo.


Hän oli itse mukana tekemässä kokoomuksesta osan tätä ”mössöä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salolainen kuuluu uudistajasukupolveen, joka muovasi 1970-luvulla vanhoilliseksi porvaripuolueeksi lokeroidusta kokoomuksesta nykyisenlaista keskiluokan yleispuoluetta.

Kokoomuksen perinteinen koti, uskonto ja isänmaa -imago kiteytyi Helsingin Sanomien pilapiirtäjän Kari Suomalaisen tunnetuksi tekemään kypäräpappiin.

Jotta kaupunkien nuoriso saatiin kiinnos­tumaan puolueesta, mukaan tuotiin ajatuksia yksilön­vapaudesta ja kansain­välisyydestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salolainen oli monella tapaa puolueensa uuden julkisuuskuvan ruumiillistuma. Hänen taustansa oli kaukana pääomapiireistä Helsingin Vallilassa työväestön asuinalueella, josta hän oli ponnahtanut Lontooseen BBC:n toimittajaksi ja Ylen kirjeenvaihtajaksi.

”Me onnistuimmekin saavuttamaan suosiota nuorten keskuudessa ja tarjoamaan eri tavalla ajatteleville vaihtoehdon. Koska silloinhan nuorissa oli paljon näitä vasemmistolaisia vouhottajia, Vanhan valtaajia ja muita. Se oli kunnon matsia. Puhumistilaisuuksiin kommarit olivat hankkineet häiriköitä pistämään jalkaa eteen, kun yritin nousta lavalle.”

Salo­laista ja muita kokoo­muksen nuoria uudis­tajia, kuten Ilkka Kanervaa ja Ilkka Suomista, nimi­tettiin remontti­miehiksi. Vaikka he vastustivat sosia­lismia, he pyrkivät samaan aikaan tekemään puolueesta hallitus­kelpoista presidentti Urho Kekkosen ja Neuvosto­liiton silmissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvavista äänisaalistaan huolimatta kokoomus pysyi oppositiossa koko Kekkosen kauden, mikä oli Salolaisen mukaan puolueelle rankan korpivaelluksen aikaa. Nousu hallitukseen vuonna 1987 oli puolueelle käänteentekevä hetki.

Salolaisesta tuli ensin ulkomaankauppaministeri ja vuosikymmenen vaihteen jälkeen puolueensa puheenjohtaja. Hän johti Suomea sekä Eta- että EU-neuvotteluissa, joita hän kutsuu uransa ehdottomiksi huippukohdiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoomus syntyi aikoinaan vahvasti kansallista itsenäisyyttä vaalivaksi säilyttäjäpuolueeksi, mutta lopulta se oli keskeisessä roolissa viemässä Suomea osaksi kansainvälisiä instituutioita.

Turun yliopiston poliittisen historian professorin Vesa Vareksen mukaan kokoomuksen ajattelutavan muutoksen mahdollisti nimenomaan sukupolvenvaihdos.

”Toisin kuin edeltä­jänsä, remontti­miesten suku­polvi ei ollut sodassa taiste­lemassa itsenäi­syydestä eivätkä siksi katso­neet kaikkea itsenäi­syyden linssin läpi”, kokoo­muksen historiaa tutkinut Vares sanoo.

Muilta osin kokoomuksen satavuotisen historian aikana tapahtuneita muutoksia on hänen mielestään toisinaan liioiteltu. Vareksen mukaan ei pidä paikkaansa, että kokoomus olisi aiemmin ollut pääomapiirien puolue ja alkanut vasta 2000-luvulla kosiskella esimerkiksi sairaanhoitajia.

”Kokoomus on toki aina ollut lähellä elinkeinoelämää, mutta elinkeinoelämä on aina kritisoinut kokoomusta liiallisten kompromissien tekemisestä. Alempaa keskiluokkaa kokoomus on tavoitellut pitkään, ja puolue oli suosittu terveydenhoitoalan työntekijöiden keskuudessa jo 1970-luvulla.”

Vares kuvaa kokoomuksen sisällä olleen aina niin elinkeinoelämän etuja ajavia arvokonservatiiveja, vahvaa hyvinvointivaltiota kannattavia sosiaalireformisteja kuin talouden vapauttamista havittelevia markkinaliberaalejakin.

Näiden ryhmittymien voimasuhteet ovat vaihdelleet, mutta Vareksen mukaan kokoomus on aina pysynyt varsin maltillisena monien muiden maiden oikeistopuolueisiin verrattuna.

”Nyt kokoomukseen on syntynyt äänekäs markkinaliberaalien ryhmä, mutta vieläkään puolueen johtoon ei tämän siiven edustajia ole kertaakaan nostettu”, Vares sanoo ja viittaa esimerkiksi Elina Lepomäkeen ja Juhana Vartiaiseen.

Uutena asiana kokoomuksen ja monien muidenkin puolueiden asialistan kärkeen ovat nousseet ympäristö ja ilmastonmuutos.

Pertti Salolaiselle ympäristöasiat ovat tosin kaikkea muuta kuin uusia.

”Tämä on maailman suurin ja harvinaisin papukaija, hyasinttiara”, hän sanoo ja esittelee omista luontokuvistaan koostamaansa vuosikalenteria, joka on jo 25. hänen tekemänsä.

Luonnonsuojelu oli Salolaisen kärkiteemoja jo hänen uransa alussa. Hän oli mukana perustamassa ympäristöjärjestö WWF:n Suomen-osastoa vuonna 1972.

”Silloin minua kutsuttiin hipiksi, mutta sittemmin on käynyt karulla tavalla selväksi, että minä olin oikeassa. Eduskunnan käytävillä tullaan sanomaan, että sinä näit tämän, sinä olit talon ensimmäinen vihreä.”

Suomea Salolainen sättii turpeen energiakäytöstä ja metsien ”avohakkuuvimmasta”.

Mielipiteiden muuttumista ja päättäjien heräämistä hän pitää tervetulleena mutta pelkää, että nyt on jo liian myöhäistä.

”Olen optimistinen ihminen, mutta tässä asiassa olen pessimisti. Olen jo vuosikymmenten ajan sanonut, että ihmiskunta on matkalla kohti helvettiä, ja meidän sukupolvemme matkustaa vielä ykkösluokassa. Valitettavasti joudun yhä olemaan sitä mieltä.”

Pian konkarilla on nykyistäkin enemmän aikaa luonnon kuvaamiseen ja suojelemiseen, sillä hän ei aio asettua ehdolle kevään eduskuntavaaleissa.

Jaksamisesta ei Salolaisen mukaan ole kyse, vaikka vuoden lopulle kasautuva työtaakka toisinaan koville ottaakin. Hän sanoo pysyneensä kunnossa säännöllisen uimisen ja tenniksen pelaamisen ansiosta.

”Mutta seuraavan vaalikauden päätyttyä olisin jo 83-vuotias. Kyllä tässä täytyy pitää järki kädessä.”


Luopu­misen tuska kolkuttaa jo taka­raivossa, hän myöntää.

”Tiedän, että tulen kaipaa­maan tätä työtä kovasti. Eniten tulen kaipaa­maan kuitenkin tätä yhteisöä ja kaikkia näitä mahtavia ihmisiä tässä talossa.”

Palattuaan eduskuntaan vuonna 2007 kymmenen vuoden diplomaattiuralta Salolainen on pysytellyt pois kuumimmista päivänpoliittisista väännöistä ja keskittynyt leipälajiinsa ulkopolitiikkaan.

Hän on toiminut ensin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja sittemmin varapuheenjohtajana yhtäjaksoisesti paluustaan lähtien.

Silti hän on toisinaan asettunut sisäpoliittisissa kiistakysymyksissä poikkiteloin jopa oman puolueensa johdon kanssa.

Kauppatieteen maisteriksikin aikanaan opiskellut Salolainen on varoitellut sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauden voivan johtaa tilanteeseen, jossa muutamat suuret ulkomaiset yritykset hallitsevat markkinoita ja pääsevät rahastamaan julkista sektoria.

Hän asettui myös ainoana puolueensa kansanedustajana vastustamaan alkoholin myynnin vapauttamista ja vastustaa myös kokoomuksen tavoittelemaa Alkon monopolin purkamista. Hän sanoo nähneensä ”viinan kiroja” elämässä riittävästi jo lapsena.

Aikanaan nimenomaan markkinatalouden puolestapuhujana ja sosialismin vastustajana kokoomukseen liittynyt Salolainen näkee uhkana sen, jos markkinaliberaalit voimat saavat puolueessa liikaa valtaa.

”Yksi suosikkilauseistani on, että markkinatalous on hyvä renki mutta huono isäntä.”

Tiettyä ympyrän sulkeutumista voi nähdä siinä, että kokoomuksen uudistajiin itse aikanaan lukeutunut konkari varoittelee viime töikseen seuraavaa sukupolvea menemästä uudistustavoitteissaan liian pitkälle.

Viisi kysymystä:

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Tietoturvayhtiö F-Securen tilaisuudessa puhuttiin maamme suuresta koodaripulasta. Koulutusjärjestelmämme on vinoutunut, ja meiltä puuttuu monilla aloilla osaajia.”

2. Ketä oppositiopuolueen edustajaa arvostat?

”Voisin nimetä helposti kaksikymmentä, mutta jos yksi pitää valita, mainitsen oman sukupolveni edustajan eli Sdp:n älykkään Lauri Ihalaisen.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”En ehdi kovin usein lukemaan kirjoja, mutta viimeksi luin Antti Tuurin Ikitien. Antti on myös tenniskaverini.”

4. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Luonnossa kaikessa rauhassa kulkeminen sekä lapsenlapseni ja perheeni.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Lauantai menee kokonaan kokoomuksen satavuotisjuhlassa. Sunnuntaina aion pitkästä aikaa vetää henkeä. Ehkä pestä pyykkiä ja tehdä jotain hyvää ruokaa.”

Kuka?

Pertti Salolainen


 Syntynyt 1940 Helsingissä.

 Eduskunnan ikäpuhemies eli vanhin kansanedustaja.

 Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

 Nousi kansanedustajaksi vuonna 1970.

 Toimi kokoomuksen puheenjohtajana 1991–1994 ja Suomen ulkomaankauppaministerinä 1987–1995.

 Suomen suurlähettiläs Lontoossa 1996–2004.

 Harrastaa luontokuvausta, tennistä ja uintia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – maksoi kaksi naista hiljaiseksi ja valehteli kongressille

  5. 5

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  6. 6

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää