Politiikka

”Otimme excel-taulukosta väärän rivin” – Luonnonvarakeskus korjaa arviotaan metsien hiilinielun kasvuvauhdista tulevina vuosina

Luke myönsi virheen vasta sen jälkeen, kun Luonnonsuojeluliitto alkoi epäillä lukuja. Luken tutkijaprofessori ei pidä virhettä kuitenkaan olennaisena.

Luonnonvarakeskus (Luke) joutuu korjaamaan aiemmin tekemiään arvioita Suomen hiilinielun kehityksestä. Nielu ei kasvakaan niin roimasti kuin Luke on aiemmin esitellyt julkisuuteen.

Metsät ovat luonnollinen hiilinielu, sillä ne sitovat yhteyttäessään runsaasti hiilidioksidia ilmakehästä. Näin ne toimivat vastavoimana kasvihuonekaasupäästöille, millä on paljon merkitystä, kun Suomi muiden maiden kanssa yrittää leikata päästöjä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luke päivitti marraskuussa arvioitaan tulevasta hiilinielusta. Sen mukaan nielu jopa kaksin–kolminkertaistuisi aiemmasta, vaikka Suomessa metsän hakkuut ovat kasvaneet viime vuosina.

Luken arvio tuki hallituksen linjaa, jonka mukaan hakkuita voi lisätä reippaasti nykyisestä tasosta vaarantamatta hiilinielun kehitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lukuja ei esitelty vielä virallisesti julkisuuteen, vaan Luken tutkimusprofessori Antti Asikainen kertoi ne eduskunnan talousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa marraskuussa.

Suomen Luonnonsuojeluliitto kiinnostui Asikaisen tiedoista, koska nielun kasvu näytti niissä varsin radikaalilta. Asiaa selviteltyään liitto tiedotti perjantaina, että esityksessä on verrattu vääriä lukuja.

Asikaisen esittelemät vanhat hiilinieluarviot ovat alakanttiin, koska ne kuvasivat pelkästään puuntuotannon pinta-alan hiilinielua. Uudet arviot hiilinielusta kuvaavat sen sijaan koko metsäpinta-alan hiilinielua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhat luvut ovat tämän takia noin viisi miljoonaa tonnia liian pienet. Luvut ovat vertailukelvottomia, jolloin päivitetty arvio nielun kehityksestä näyttää positiivisemmalta kuin se onkaan.

Luken arvio on virheestä huolimatta edelleen myönteinen lisähakkuiden kannalta. Luke arvioi, että metsän hiilinielu notkahtaa vuosina 2025–2034, mutta nousee seuraavien kymmenen vuoden aikana ja jatkaa kasvuaan.

Virhe on silti Luken kannalta äärimmäisen nolo, koska se kolhaisee tutkimuslaitoksen uskottavuutta samaan aikaan, kun kiivaana käyvän metsäkeskustelun pohjaksi on kaivattu luotettavaa tutkimustietoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Professori Antti Asikaisen mukaan virhe on tehty, mutta se ei ole oleellinen.

”Meillä oli se viesti, että arviot hiilinielun suuruudesta ovat kaksinkertaistuneet, media puhui kolminkertaistumisestakin. Kun otetaan siihen viisi miljoonaa tonnia lisäksi, niin keskiarvo on se, että tulevina vuosina hiilinielu on 1,96-kertainen”, Asikainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Otimme excel-taulukosta väärän rivin. Siinä olivat pelkästään talouskäytössä olevat metsämaat, ja siitä jäivät pois suojellut metsät.”

Luke käytti eduskunnalle esitellyssä hiilinielupäivityksessään uusimpia metsänkasvumittauksia. Aiempi, vuonna 2016 tehty nieluarvio oli Asikaisen mukaan alakanttiin.

Asikaisen mukaan on silti selvää, että mitä enemmän hakkuita lisätään nyt, sitä pienempi hiilinielu on lähivuosikymmeninä.

”Aiemmin nieluja raportoitiin lähinnä mielenkiinnon vuoksi, mutta nyt niiden rooli on muuttunut täysin. Niistä on tullut olennainen osa globaalia ja EU:n ilmastopolitiikkaa, ja metsänieluihin asetetaan todella suuria toiveita, jotka ovat osin katteettomiakin.”

Luke on maa- ja metsätalousministeriön alainen tutkimuslaitos. Se syntyi muutama vuosi sitten, kun valtio yhdisti muun muassa metsäntutkimuslaitos Metlan ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n.

Asikaisen mukaan Lukeen ei kohdistu poliittista painostusta tai ohjausta, vaikka maan hallitukselle on ollut tärkeää lisätä hakkuita.

”Kun teemme skenaariolaskelmia, katsomme toteutuneiden hakkuiden tason, ja yhtenä skenaariona on hallituksen tavoitetaso eli 80 miljoonaa kuutiometriä vuonna 2025. Sillä tavalla tavoite vaikuttaa, että me arvioimme, mitä siitä seuraa nieluille. Me laskemme sen niin hyvin kuin osaamme kulloisenkin tiedon valossa.”

Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun sanoo, että ilmastokeskustelussa on tarpeen ja tärkeää puolustaa tutkimusta.

”Lukessa on paljon hyviä tutkijoita, jotka tekevät korkealla etiikalla hyvää tutkimusta. Mutta maa- ja metsätalousministeriön poliittinen ohjaus ja Luken johto vaikuttavat tutkimustulosten viestintään ja prosesseihin”, Bruun sanoo.

”Luken johto korostaa joka käänteessä puulla korvaamisen hyödyllisiä ilmastovaikutuksia, ja sellaiset Luken tutkimustulokset, joissa korostetaan negatiivista vaikutusta hiilinieluun, eivät ole tutkimusjohdon agendalla lainkaan.”

Bruunin mukaan Suomen nielupolitiikka hyötyisi suuremmasta avoimuudesta. Kansalaisjärjestöt pitävät politiikkaa salailevana.

”Tämä koskee niin nielulaskelmien valmistelua kuin metsien vertailutason asettamista EU-komission suuntaan.”

Luke julkistaa ensi viikolla komissiolle toimitettavan raportin metsänielujen vertailutasosta kaudella 2021–2025. Komissio tulee tulevaisuudessa vertaamaan toteutuvaa hiilinielun tasoa tähän vertailutasoon arvioidessaan Suomen onnistumista maankäyttösektorin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Fakta

Metsät ovat hiilinielu


 Metsät sitovat vuosittain 30–60 prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä.

 Hiilinielun tuleva taso riippuu hakkuiden määrästä ja puuston kasvusta.

 Puusto kasvaa tällä hetkellä hyvin, mutta myös hakkuita on ollut tarkoitus lisätä.

 Luken päivitetyn arvion mukaan vuosina 2011–2014 nielu oli 36,5 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttina.

 Nielu kasvaisi seuraavalla kymmenvuotisjaksolla, mutta laskisi sen jälkeen 33 miljoonaan tonniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  6. 6

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  7. 7

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää