Politiikka

Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

Puheviestinnän asiantuntija kehottaa tarkkailemaan tenteissä johtajaominaisuuksia, neuvottelutaitoja ja kykyä viestiä omaa poliittista agendaansa.

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat kohtasivat tiistaina Keskuskauppakamarin järjestämässä keskustelussa, joka oli nimetty pääministeritentiksi.

Näinhän se on: joku heistä eli Antti Rinne (sd), Petteri Orpo (kok), Juha Sipilä (kesk) tai Pekka Haavisto (vihr) voi olla seuraava pääministeri. Käytäntönä on ollut, että eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousseen puheenjohtaja alkaa tunnustella hallitusta ja nousee sitä myötä pääministeriksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haavisto tosin on puolueensa puheenjohtaja väliaikaisesti ja voi vaihtua vihreiden kesäkuussa 2019 järjestettävässä puoluekokouksessa.

On joka tapauksessa vihreille merkittävää, että puolue on kelpuutettu mukaan ”pääministeritenttiin”. Se lisää kertalaakista puolueen uskottavuutta. Aiemmissa vaaleissa samanlaiseen asemaan kolmen suurimman puolueen rinnalle nousivat perussuomalaiset Timo Soinin johdolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tentin aiempaa pienempi osanottajamäärä näkyi niin, että kaikki saivat hyvin puheaikaa ja oli lähinnä vain omista haastajan taidoista kiinni, miten pääsi esittelemään ajatuksiaan. Puheenjohtajat onnistuivat olemaan myös rentoja ja tilannetajuisia.

Kun Rinteeltä kysyttiin, mitä hän ostaisi Petteri Orpolle joululahjaksi, Rinne ehdotti punaviinipulloa. Entä mitä Orpo ostaisi Rinteelle?

”Varmaan sitten valkoviinipullon”, Orpo sanoi pokkana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Videolla myös Sipilä ja Haavisto kertovat, mitä toisilleen paketoisivat:


Mutta asiaakin puhuttiin vitsailua enemmän. Tentissä kävi ilmi, että ensi kaudella odottava sosiaaliturvauudistus tulee olemaan vaikea rasti puheenjohtajille ainakin siinä mielessä, että odotettavissa on käsitesekaannusta. Tällaista uudistusta suunnitellaan siksi, että nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on sekava eikä kannusta ottamaan vastaan lyhytaikaista ja pienipalkkaista työtä.

Puheenjohtajilta kysyttiin, kuinka moni heistä kannattaa vastikkeetonta perusturvaa eli perustuloa. Vain Pekka Haavisto kannatti.

Juha Sipilä ei esimerkiksi näyttänyt ymmärtävän, että perustulo tarkoittaa käsitteenä tuloa, joka maksetaan kaikille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän mukaan sosiaaliturvaa pitää yksinkertaistaa ja koota eri etuudet saman käsitteen alle. Perustulo on hänestä se, mitä kaikkien suomalaisten tulee tietyissä tilanteissa saada.

”Pieni osa siinä alla”, Sipilä kuvasi. Sen päälle pitäisi Sipilän mukaan olla mahdollista tienata työkykyään vastaavasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kokonaisansio muodostuu tästä. Sillä tavalla olisi mahdollisuus saada esimerkiksi 30 000 osatyökykyistä työmarkkinoille”, Sipilä sanoi.

Kysyttäessä Sipilä täsmensi, että tämä ”pieni osa” olisi vastikkeeton, koska hänen mielestään näin on nykyisinkin. Vasta puheenjohtajien keskinäisen supinan jälkeen Sipilällä välähti ja hän korjasi, ettei hän tarkoita, että tätä ”pientä osaa” maksettaisiin kaikille, myös hyvätuloisille.

Sipilä puolustautui sillä, ettei keskustalla ole vielä valmista mallia, mutta hänen mielestään ei ole muillakaan. Hän kertoi lukeneensa muiden puolueiden malleja ”eikä niistä ota Erkkikään selvää, eikä Juhakaan”.

Orpon mielestä vihreiden kannattama perustulo olisi tolkuttoman kallis. Hän ei myöskään jättäisi esimerkiksi 18-vuotiasta työtöntä vastikkeettoman rahan varaan.

Orpon mukaan vastikkeeton perustulo ja korkea työllisyysaste eivät myöskään ole mahdollisia yhtä aikaa.

Rinteen mukaan täytyy olla jokin syy, että ihmiselle maksetaan yhteisestä potista sosiaaliturvaa. Hänestä tarvitaan tarveharkintaa, minkä lisäksi turvaa on täydennettävä palveluilla.

Tentissä kävi heti alkuun ilmi, että gallupjohtaja Antti Rinne on eri linjoilla työperusteisesta maahanmuutosta kuin muut puheenjohtajat. Muut olisivat valmiita poistamaan työlupien tarveharkinnan, Rinne sen sijaan ei. Hän purkaisi asiaan liittyvää byrokratiaa, mutta ei tätä niin sanottua saatavuusharkintaa.

Puheenjohtajat olivat eri linjoilla myös oppivelvollisuuden pidentämisestä. Haavisto ja Rinne kannattavat yleisen oppivelvollisuuden pidentämistä, Orpo ja Sipilä eivät. Sipilä kertoi pitävänsä sitä liian kalliina.

Orpo oli puheenjohtajista ainoa, joka olisi valmis vapauttamaan lisää alkoholin myyntiä vähittäiskaupassa. ”Pikku hiljaa”, Orpo lisäsi.

Haavisto sanoi olevansa alkoholiasioissa vähän jääräpää, mutta myönsi silti, että hallituksen päätös nostaa kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajaa on mennyt paremmin kuin odotettiin. Samaa sanoi Rinne. Kumpikaan ei enää peruisi kyseistä uudistusta.

Kaikki kannattivat sitä, että apteekkien määrää ei säädeltäisi. Sipilä tosin sillä varauksella, että koko Suomesta pitää huolehtia.

Orpo oli myös ainoa, joka viittasi kysyttäessä puheenjohtajien valmiutta höllentää työehtosopimusten yleissitovuutta. Hän sanoi, ettei ole yleissitovuutta purkamassa, mutta haluaisi lisää joustavuutta työpaikoille asioista sopimiseen.

Sipilä korosti, että on työpaikkoja, joissa työntekijät eivät halua järjestäytyä ammattiliittoon. ”Jos he eivät halua järjestäytyä, niin pitää järjestää sellainen tapa, että he pääsevät soveltamaan samoja joustoja kuin kaikki muutkin.”

Rinteen mukaan paikallinen sopiminen onnistuu vallan mainiosti nytkin, jos työpaikoilla on luottamusta. ”En olisi luopumassa yleissitovuudesta miltään osin.”

Kaikki puheenjohtajat ovat valmiita perustamaan oman valtionyhtiön hoitamaan väyläinvestointeja. Orpon mukaan valtiovarainministeriöstä on ensi viikolla tulossa ministeriön näkemys siitä, miten sen voisi toteuttaa.

Puheenjohtajista Sipilä, Rinne ja Orpo rahoittaisivat teiden korjausvelkaa ensi kaudella 300 miljoonalla eurolla vuodessa. Haavisto haluaisi panostaa vahvasti raideliikenteeseen.

Keskuskauppakamarin tentti tarjosi mahdollisuuden arvioida neljää puheenjohtajaa juuri sillä silmällä, onko heissä pääministeriainesta.

HS kysyi kahdelta asiantuntijalta, mihin pääministeriehdokkaiden vaalityössä kannattaa kiinnittää huomiota talven ja kevään aikana.

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus sanoo, että viestinnällisesti kandidaateille on tärkeää pystyä tuomaan esille omat poliittiset näkemyksensä eli sen, mitä ajaisi ja mitä pyrkisi pääministerinä edistämään.

Lisäksi pääministeritentissä voi tarkkailla puheenjohtajan johtajaominaisuuksia. Onko hän asiantunteva ja uskottava? Pystyykö hän ottamaan puheenvuoron ja saamaan tilaa?

Samoin voi hakea merkkejä neuvottelutaidoista. Tentissä pitäisi pystyä ilmaisemaan myös yhteistyöhalukkuutta ja esiintyä rakentavasti.

Pääministerinäyttöjä on ainoastaan Juha Sipilällä, jonka nelivuotinen kausi on loppusuoralla.

”Hän on näyttänyt myös sen, miten hänen toimenpiteisiinsä suhtaudutaan. Sipilä oli neljä vuotta sitten nouseva tähti, mutta on pudonnut siitä asemasta. Äänestäjien silmissä hänen pääministerikautensa on muodostunut hänelle jonkin sortin rasitteeksi”, sanoo tietokirjailija Risto Uimonen.

Uimonen on kirjoittanut pääministereiden suhteesta julkisuuteen kirjassaan Pääministerin puhuva pää. Uimonen teki myös juuri ennen viime vaaleja kirjan Juha Sipilästä.

Rasite näyttää tarkoittavan sitä, että suuri yleisö ehtii neljässä vuodessa kyllästyä pääministeriin. Se, mikä aluksi tuntui tuoreelta, alkaa vähitellen ärsyttää.

Työ on myös kuluttavaa, mikä alkaa näkyä pääministereiden ryytyneenä olemuksena kauden loppua kohti. Kaksi Sipilän edeltäjää, Matti Vanhanen (kesk) ja Jyrki Katainen (kok) luopuivat tehtävästä kesken kaiken.

Tentteihin Sipilän pitää koota itsensä ja löytää taas kipinää. Uimonen muistuttaa, että pääministerillä on ainakin tietomäärän puolesta etulyöntiasema.

”Pääministeri on Suomen parhaiten informoitu henkilö. Hän on näitä asioita jauhanut kolme ja puoli vuotta ja pystyy esiintymään varmasti.”

Pekka Isotaluksen mielestä Sipilälle plussaa on se, ettei hän herkästi provosoidu.

”Viime eduskuntavaaleissa hän oli ympäripyöreä ja passiivinen. Se on hänen heikko kohtansa, mutta voi olla, että nämä vuodet ovat opettaneet häntä.”

Kokoomus istuu samassa hallituksessa, mutta puheenjohtaja Petteri Orpo ei valtiovarainministerinä ole samalla tavalla esillä kuin pääministeri.

Risto Uimosen mielestä se on sekä etu että haitta. Orpo voi ikävissä asioissa pysytellä Sipilän selän takana. Mutta toisaalta: Sipilä joutuu selittämään hallituksen tekosia julkisuuteen, mutta hän myös saa selittää eli näkyä ja esiintyä.

Orpo ei herätä samanlaisia voimakkaita ristiriitoja kuten Sipilä. Uimonen kehuu hänen maltillista ja asiallista esiintymistään.

Pekka Isotaluksen mielestä Orpo on viestijänä taitava ja dynaamisempi kuin Sipilä. Tiettyä tuoreutta tuo se, ettei Orpo ole aiemmin vetänyt eduskuntavaalikampanjaa.

”Orpon on ehkä helpompi rakentaa siltoja eri suuntaan”, Isotalus sanoo.

Antti Rinteen johtama Sdp on gallupien kärjessä, mutta saattaa olla kuntohuipussa liian aikaisin.

Rinteellä on kovat paineet eikä vähiten siksi, että hänellä on ollut eniten parannettavaa esiintymisessään. Uimonen arvioi Rinteen treenanneen sitä paljon ammattilaisten avulla.

”Tulos näkyy, ihan kohtuullisesti hän nykyisin esiintyy. Tahaton hermostuneisuus on jäänyt taustalle, mutta kovimmat väittelyt ovat vielä edessä.”

Pekka Isotaluksen mielestä Rinteen julkiset esiintymiset ovat parannuksista huolimatta yhä ongelma.

”Viime eduskuntavaaleista on näyttöä, että hänen esiintymisensä veloittivat ääniä.”

Pekka Haavisto oli Uimosen mielestä vihreiltä fiksu veto väliaikaiseksi puheenjohtajaksi.

”Muut esillä olleet nimet eivät olleet ehdokkaita, jotka olisi vielä keitetty kovissa liemissä. He eivät olisi olleet kovin uskottavia näiden vanhojen kehäkettujen rinnalla.”

Pekka Haavisto on tenteissä viilipyttymäisen rauhallinen, millä on myös varjopuolensa: välillä pitäisi haastaa terhakasti.

Uimosen mukaan Haaviston tapa tehdä politiikkaa ei ole riitelevä ja päällekäyvä. Silläkin Uimosen mielestä pärjää.

”Vihreiden kannattajille riittää, että puheenjohtaja on yleisesti hyväksyttävä ja luotettu. Hänen ei välttämättä tarvitse olla suunsoittaja.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  2. 2

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  3. 3

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  4. 4

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  5. 5

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Trumpilta odotetaan uutta tarjousta demokraateille – Presidentti lupasi ”merkittävän ilmoituksen” illan puheessaan

  8. 8

   Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

  9. 9

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  10. 10

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  5. 5

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  9. 9

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää