Politiikka

Viran­omaisten innostus brändäämiseen luo virastoille ja palveluille outoja nimiä, jotka voivat pahimmillaan olla laittomia – Suomen kielen asiantuntija kertoo, millainen nimi toimii

Monien viranomaisnimien keskeinen ongelma on se, ettei niistä käy ilmi, millaisia palveluja nimen takana oikein on. Oikeusasiamies on puuttunut useisiin sumeisiin nimiin, mutta miksi virheistä ei opita? Nimistönhuoltaja Ulla Onkamo kertoo, miten nimiä voidaan parantaa.

Mikä on Vimana? Jos et tiedä, älä ole huolissasi: ei tiedä moni muukaan.

Vimana on maakuntien tieto- ja viestintäteknisten palvelujen eli ict-palvelujen palvelukeskus, joka on perustettu kesällä 2017. Yhtiön omistaa Suomen valtio.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entä mistä nimi tulee? Sitä ei tiedä edes viranomaisnimiin perehtynyt nimistönhuollon koordinaattori Ulla Onkamo Kotimaisten kielten keskuksesta.

Juuri tässä on Vimanan ja monien muiden uusien viranomaisnimien keskeinen ongelma: niistä ei käy kunnolla tai joskus lainkaan selville, millaisia virastoja tai palveluja nimien takana oikein on. Tällöin esimerkiksi avuntarpeessa olevan kansalaisen voi olla hyvin vaikea hahmottaa, keneen pitäisi olla yhteydessä, Onkamo arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nimi on ensimmäinen yhteys asiakkaan ja viranomaisen välillä, joten siihen kannattaisi ehdottomasti panostaa.”

Muita maakunta- ja sote-uudistukseen liittyviä tuoreehkoja nimiä ovat maakuntien yhteistä verkkosivustopohjaa valmisteleva hanke Makufi ja palvelukeskus SoteDigi, joka edistää palvelujen sähköistymistä.

SoteDigissä on vielä lyhenteen muun outouden ohella nimen sisällä suuraakkonen, joka rikkoo oikeinkirjoitussääntöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskus viranomaisnimet voivat olla jopa lainvastaisia.

”Hallintolain 9. pykälä velvoittaa viranomaisia käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä”, Onkamo sanoo ja muistuttaa myös kielilaista.

 

Myös ruotsinkielisellä nimellä on väliä.

Lain kirjain ei ole kuollut: eduskunnan oikeusasiamies on puuttunut esimerkiksi sairaalayksikön ”suomenkieliseen” nimeen Stroke Unit ja Liikenteen turvallisuusviraston Trafi-oheisnimen yksinomaiseen käyttöön kirjekuorissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stroke Unitista tuli pitkä mutta suomenkielinen aivo­veren­kierto­häiriö­yksikkö, ja Trafi-kuoriin piti lisätä virallinen nimi.

”Trafi on ongelmallinen siksikin, että moni ajattelee sen viittaavan Liikennevirastoon.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös ruotsinkielisellä nimellä on väliä. Oikeusasiamies linjasi vuonna 2013, ettei elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus eli ely-keskus voi olla ruotsiksi ely-central, joten lopulta päädyttiin muotoon ntm-central.

Viranomaiset koettelevat yhä onneaan. Tammikuussa toimintansa aloittavan Liikenne- ja viestintäviraston oheisnimi on Traficom, ja samaan aikaan syntyvän Väyläviraston lyhennenimi Väylä voi etenkin virkkeen alussa sekoittua yleissanaan väylä. Mikä tässä on niin vaikeaa?

”Eivät virastot pahantahtoisia ole. Niissä varmaan haluttaisiin luoda hyviä ja toimivia nimiä, mutta ei vain ole tietämystä”, Onkamo arvelee.

”Lisäksi myös viranomaisille on tullut halu ja tarve brändätä.”

Onkamon mukaan sekin onnistuu selkeällä nimellä. ”Esimerkiksi Helsingin yliopisto on brändiltään Suomen tunnetuin oppilaitos ja nimi kertoo sijainnin ja koulutusasteen.”

Kotoperäisyyskään ei aina pelasta nimeä. Sote-uudistuksen yhteydessä on alettu käyttää terveyskeskuksista muun muassa nimitystä hyvinvointikeskus.

”Hyvinvointikeskus on muuten korrekti, mutta ongelma on se, että sanaa käytetään jo laajalti ihan muissa merkityksissä.”

 

”Viranomaisnimissä pitää ottaa huomioon monia seikkoja valta­kunnallisesta näkökulmasta.”

Mukava sanamainen lyhennekin voi kääntyä itseään vastaan, jos se on rakennettu kummallisesti tai merkitys ei yhdisty viraston toimialaan. Onkamo mainitsee muun muassa Luova-lyhenteen, joka viittaa uuteen Valtion lupa- ja valvontavirastoon.

Onkamo pitää yhtenä syynä epäonnisiin viranomaisnimiin sellaista ajattelua, että nimien antaminen kuuluu kaikille.

”Kuka tahansa voi antaa toimivan nimen esimerkiksi kuorolle tai jalkapallojoukkueelle, mutta viranomaisnimissä pitää ottaa huomioon monia seikkoja valtakunnallisesta näkökulmasta. Nimistönsuunnittelu on asiantuntijatyötä.”

Tilanne ei ole toivoton, sillä Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltajilta kyllä tilataan lausuntoja uusien virastojen nimistä. Keskuksella ei silti ole viimeistä sanaa eikä valtuuksia puuttua nimien suunnitteluun muuten kuin pyydettäessä.

Nimiapua saa kuitenkin myös Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilta, joihin Onkamo kannustaa tutustumaan. Lisäksi julkishallinnon nimistä on suunnitteilla käsikirja.

”Toisaalta on myönteisiäkin esimerkkejä. Vaikkapa tulevalla Maakuntien tilakeskuksella on oikein toimiva nimi.”

Viisi vinkkiä toimiviin viranomaisnimiin

Kotimaisten kielten keskuksen Ulla Onkamo esittelee tärkeimmät ohjeet hyvien viranomaisnimien luomiseen.

1. Toimiva nimi kertoo olennaista tietoa kohteestaan.

Hyvä nimi välittää kuulijalle tietoa siitä, mihin kyseistä viranomaista tai palvelua tarvitaan ja mitkä ovat sen ydintehtävät.

2. Nimi ei saisi sekoittua kaupallisiin yritysnimiin.

Nimen loppuosaksi on hyvä valita nimen kohdetta selvästi kuvaava sana, kuten virasto, osasto tai palvelu. Näin syntyy todenmukainen kuva siitä, minkä tyyppinen kohde on kyseessä. Kun kaupalliset nimet erottuvat julkisista, kansalaisten on helpompi hahmottaa yhteiskunnan ja hallinnon rakenteita.

3. Lyhenteisiin ei tule pyrkiä asiallisuuden, selkeyden ja ymmärrettävyyden kustannuksella.

Nimeä suunniteltaessa ei ikinä tule lähteä liikkeelle lyhenteestä, sillä lyhenne ei sellaisenaan kerro, mitä kyseinen viranomainen tekee. Brändäys onnistuu mainiosti myös kohdettaan kuvaavalla nimellä.

4. Kaksikielisyys pitää muistaa suunnittelun alusta alkaen.

Kaksikielisten viranomaisten nimet on suunniteltava rinnan suomeksi ja ruotsiksi, jotta molempiin saadaan toimivat nimet. Myös lyhenteet ja verkkotunnukset muodostetaan kunkin kielen käyttöä varten.

5. Kotimaisten kielten keskusta kannattaa käyttää.

Nimiohjeita saa osoitteesta kotus.fi/nimistonsuunnittelu. Lisäksi nimistönhuoltajia voi pyytää auttamaan julkishallinnon nimien suunnittelussa ja nimiehdotusten tarkistuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Aikuinen mies pahoinpiteli 13-vuotiaan pojan kirjastossa Helsingin Oulunkylässä – ”Löi maassa makaavaa poikaa useita kertoja”

  3. 3

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  4. 4

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  5. 5

   Muissa maissa EU-eron tunaroinut pää­ministeri olisi pantu jo vaihtoon, mutta May jatkaa yhä – kiitos muiden vallan­halun ja sosialismin pelon

  6. 6

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi arvovaltainen Otava julkaisi Antti Heikkilän kirjan, vaikka lääkärikunnan mukaan hänen neuvonsa ovat hengenvaarallisia?

  8. 8

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  9. 9

   Miksi Suomen uudesta aseostosta vaietaan? Israelilainen tutka pidetään visusti piilossa, ja jopa hankintapäätös on salainen

  10. 10

   Ruotsi saa liberaalin ja pakolaismyönteisen hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  4. 4

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  5. 5

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  6. 6

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  7. 7

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  8. 8

   Vantaa nostaa kädet pystyyn: Kaupunki sakottaa omia sosiaalityöntekijöitään, koska on pakko

  9. 9

   ”Kun asiaan liittyy ulkomaalaisia, keskustelu muuttuu kuin taikaiskusta” – HS kysyi tutkijoilta, miten media on hoitanut Oulun seksuaali­rikoksista uutisoinnin

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää