Politiikka

Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

Eduskunta kävi ajankohtaiskeskustelun EU:n kehityksestä. Brexit ja populismin nousu huolestuttivat kansanedustajia.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mielestä Eurooppa on tarjonnut kahden viime vuoden aikana populismin lyhyen oppimäärän.

”Vaikeisiin ja monimutkaisiin asioihin etsitään vastauksia asioita yksinkertaistamalla. Iso-Britanniassa näin toimittiin, ja lopputulos on kaikkien nähtävillä”, Sipilä sanoi eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelu meni oudoille raiteille loppupuolella, kun perussuomalaisten Ville Tavion (ps) mukaan Suomessa tuntee kuuluvansa vähemmistöön, kun kannattaa itsenäisyyttä ja suomalaista kansallisvaltiota.

Hänen mukaansa liittovaltiokehitystä eli federalismia kannattavat ”luovat uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta, he luovat natsi-Saksaa, fasismia uudessa muodossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp:n Antti Lindtman oli ensimmäinen, joka reagoi voimakkaasti.

”Edustaja Tavio ylitti kaikki keskustelun sopivuuden ja totuuden rajat, kun hän vertasi EU:n kehitystä natsi-Saksaan. Hän käytti termiä fasismi EU:n kehityksen yhteydessä. Natsi-Saksassa oli kyse miljoonien ihmisten kansanmurhasta ja toisessa maailmansodassa kymmenien miljoonien ihmisten kuolemasta, ja koko EU on perustettu sen takia, että ei enää koskaan.”

Lindtman sanoi jäävänsä odottamaan perussuomalaisten johdolta toimenpiteitä ja kommenttia siihen, onko tällainen puhe hyväksyttävää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri Sipilä sanoi pitävänsä Tavion puheenvuoroa halventavana ja toivoi perussuomalaisten irtisanoutuvan tällaisesta puheesta.

Myös Pekka Haavisto (vihr) muistutti, että EU on perustettu nimenomaan toisen maailmansodan karmeiden kokemusten pohjalta. Hän kiitti Sipilää siitä, että tämä paheksui Tavion puheenvuoroa vielä keskustelun kuluessa.

Keskustelun lopuksi jäätiin vähän kuin odottamaan perussuomalaisten reagointia asiaan. Sitä ei tullut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp:n Antti Rinne sanoi keskustelun jälkeen, että Sdp haluaa eduskunnan puhemiesneuvoston käsittelevän Tavion puheet. Rinteen mielestä puhemies Paula Risikon (kok) olisi pitänyt keskeyttää puheenvuoro.

Ajankohtaiskeskustelun aiheena oli EU:n tuleva kehitys. Eduskunnan täysistuntotyötä johtava puhemiesneuvosto nosti asian keskusteluun omalla aloitteellaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pontimena oli muun muassa lähestyvä Suomen heinäkuussa 2019 alkava puheenjohtajuuskausi ja Britannian eteneminen kohti EU:sta eroamista, Brexitiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Tavion lausuntoa Twitterissä.

Halla-ahon mukaan EU:n vertaaminen natsi-Saksaan ”voi toki olla yliampuvaa”.

”Mutta vähintään yhtä yliampuvaa on nykyaikaisen kansallismielisyyden ja maahanmuuttokriittisyyden vertaaminen natsismiin – tai jopa kutsuminen natsismiksi. Se näyttää kuitenkin olevan ihan ok”, hän jatkaa.
Eduskunnan keskustelussa esiin nousivat myös Ranskan keltaliivien mielenosoitukset ja Italian löyhä budjetti.

Sipilän mukaan Brexitin osalta ratkaisun avaimet ovat Britannialla.

”Sopimus on neuvoteltu ja siinä pysytään. Kaikki toivomme, että Britannia löytää myös sisäisen konsensuksen, jonka avulla hallittu ero toteutuu”, Sipilä sanoi.

Edustajat tarttuivat innokkaasti Sipilän avaamaan populismiteemaan. Antti Lindtman sanoi Britannian poliittisen kriisin osoittavan, että populisti pettää aina.

Lindtmanin mukaan Britanniaa odottaa taloudellinen kriisi.

”Britannia on kuihtumassa talouden ja kaupan kärpässarjaan. Jos iso maa ei pärjää yksin, miten kukaan voi kuvitella, että niin pieni maa kuin Suomi voisi pärjätä.”

Pekka Haaviston mielestä sopimukseton eli kova Brexit on tragedia niin Britannialle kuin Suomelle ja Suomen taloudelle.

”Meidän täytyy auttaa Britannia ulos tästä jollain tavalla, ja on myös mahdollista muuttaa mieltään”, Haavisto sanoi.

Kansanedustajilla oli erilaisia käsityksiä siitä, mikä lietsoo populismia Euroopassa.

Li Anderssonin (vas) mukaan perussyy esimerkiksi Ranskan mielenosoituksiin on se, että mielenosoittajille ei ole pystytty antamaan näkymää paremmasta tulevaisuudesta, ja talouskuri on mennyt hyvinvoinnin edelle.

Pertti Salolaisen (kok) mielestä populismin käyttövoimana on hallitsematon maahanmuutto.

”Tämä on ollut se, jolla äärioikeisto on noussut. Suomen täytyy nyt keksiä keinoja, jolla maahanmuutto saadaan hallintaan.”

Anna Kontulan (vas) mukaan analyysi ”hallitsemattomasta maahanmuutosta” populismin syynä menee pieleen. Samaa sanoi Ville Niinistö (vihr): hänen mukaansa huoli maahanmuutosta on yleisempää siellä, missä ihmiset eivät omassa arjessaan kohtaa maahanmuuttajia.

Kyse on Niinistön mukaan siis enemmän ennakkoluuloista, joita hänen mielestään lietsotaan myös Suomen eduskunnassa.

Perussuomalaisten Mika Niikon reseptinä maahanmuuttoon oli sisärajavalvonnan palauttaminen. Erityisesti siniset tarttuivat tähän. Eurooppaministeri Sampo Terhon (sin) mukaan suomalaiset tekivät viime vuonna 8,8 miljoonaa rajanylitystä.

Terho ihmetteli, miten perussuomalaiset järjestäisivät sisärajavalvonnan niin, että se ei haittaisi suomalaisia mutta koskisi turvapaikanhakijoita. ”Silmämääräisestikö?”

Terho maanitteli perussuomalaisia sanomaan, haluavatko he erota EU:sta vai eivät. Vastausta ei tullut.

Suomi aloittaa puheenjohtajana eduskuntavaalien jälkeen, jolloin hallituksen koostumus nykyisestä voi muuttua. Sipilän mukaan nykyisen hallituksen tavoitteena on, että Suomi on vahva puheenjohtaja, joka näkyy ja jonka ääni kuuluu.

Sipilän mukaan nykyisen hallituksen valmisteluissa puheenjohtajakauden varalle nousevat esiin kasvu ja turvallisuus.

”Erityisesti suomalainen kädenjälki tulee näkymään kasvun osalta ilmasto- ja ympäristökysymyksissä, vapaakaupan puolustamisessa ja sisämarkkinoiden kehittämisessä. Turvallisuuden osalta haluan nostaa esille EU:n puolustusyhteistyön sekä hybridivaikuttamisen torjunnan.”

Puolustusyhteistyöstä tuli heti soraääniä: vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan Suomessa puhutaan paljon liittovaltiokehityksestä määrittelemättä, mitä se tarkoittaa.

”Jos joku on liittovaltiokehitystä niin EU:n militarisointi”, Arhinmäki sanoi. Hänestä keskusta ja perussuomalaiset ovat siinä kovin innokkaita.

Arhinmäen mielestä EU:n rauhanprojekti­luonteeseen ei sovi se, että EU:n budjettiin ollaan ensimmäistä kertaa varaamassa määrärahoja puolustusrahastoon ja sotilaalliseen liikkuvuuteen.

Keskustelualoitteen pohjalta ei tehdä päätöksiä eikä siitä äänestetä. Se on kansanedustajille varattu keino ehdottaa hieman perusteellisempaa keskustelua jostakin ajankohtaisesta asiasta. Tätä ennen keskusteltiin suomalaisten maanpuolustustahdosta.

Läheskään kaikki aloitteet eivät johda keskusteluun, mutta asiaa auttaa, jos kannattajia on useammasta eduskuntaryhmästä tai jos ehdottajana on puhemiesneuvosto itse.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  6. 6

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  9. 9

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta

  10. 10

   Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  10. 10

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Oikeusoppineet ihmettelevät, miksi suomalaiset eivät tee rikosilmoituksia lasten houkuttelusta netissä – Rikokset jäävät piiloon, vaikka ”puhutaan ehkäpä tuhansista tapauksista”
  3. Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat
  4. Elokuvaohjaaja Timo Wright turhautui biojätteiden kanssa nysväämiseen ja lopetti lentämisen – ja nykyisin matkustaminen on hauskempaa kuin koskaan
  5. Osakkeisiin voi sijoittaa tietämättä niistä mitään
  6. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi Twitterissä kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
  7. Maisa ja Kaarina -sarjakuvan tekijät saivat arvostetun Puupäähattu-palkinnon – Naisten ystävyydestä kertovaa sarjaa tehtiin yli 25 vuotta
  8. Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin
  9. Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”
  10. Tunti sitten
  11. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  12. Seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia
  13. Näytä lisää