Politiikka    |   HS-analyysi

Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

Sisäisesti jakautunut keskusta ei pysty vieläkään tarjoamaan omaa vaihtoehtoaan vaalien suureen kysymykseen. Puolue kannattaa virallisesti perustuloa, mutta osa ministereistä pelkää vastikkeettomien tukien johtavan laiskotteluun.

Keskustalla on suorastaan eksistentiaalinen ongelma: pääministeripuolue on sisäisesti täysin erimielinen siitä, millä perusteella sosiaalietuuksia pitäisi suomalaisille tulevaisuudessa jakaa.

Osa puolueen johtajista asettui keskiviikkona pidetyssä puoluehallituksen kokouksessa vastustamaan puolueessa valmistellun sosiaaliturvamallin hyväksymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastustajiin puoluejohdossa lukeutuivat HS:n tietojen mukaan ainakin pääministeri Juha Sipilä ja varapuheenjohtajat Juha Rehula ja Hannakaisa Heikkinen. Vastustajiin lukeutuvat HS:n tietojen mukaan myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Tilanne aiheuttaa useiden HS:n haastattelemien keskustavaikuttajien mukaan puolueen sisällä suurta turhautumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kipukohta on siinä, pitääkö toimeentulon ehtona olla nykyiseen tapaan aktiivisuuden osoittaminen esimerkiksi työhakemuksia lähettämällä tai opintopisteitä hankkimalla, vai voisiko rahaa saada vastikkeetta.

Keskustan ylintä päätösvaltaa käyttävät puoluekokous ja puoluevaltuusto ovat tehneet selvät linjaukset siitä, että keskustan vaihtoehto on vastikkeeton perustulo.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmunin johdolla syksyllä valmisteltu malli kunnioittaa puoluekentän näkemystä, ja mallissa pienituloiset voisivat saada pienen tuen ehdoitta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä ei kuitenkaan tyydytä Sipilää ja osaa muista johtajista, vaan he haluaisivat asettaa tuensaajille velvoitteita ”passivoitumisen” välttämiseksi.

Koska puoluehallitus ei vielä keskiviikkonakaan päässyt asiasta yhteisymmärrykseen, keskustan mallin valmistuminen viivästyy edelleen ainakin tammikuulle.

Se näyttää pahalta, sillä eduskuntavaaleihin on aikaa enää kuukausia ja sosiaaliturvan uudistaminen on kenties tulevan vaalikauden suurin yksittäinen asia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoomus ja Sdp ovat jo esitelleet omat vastikkeellisuuteen perustuvat mallinsa. Vihreät sekä vasemmistoliitto ovat puolestaan ilmoittaneet kannattavansa vastikkeetonta perustuloa.

Sisäiset erimielisyydet sosiaaliturvasta eivät ole keskustalle ongelma vain vaalien vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolue on nimittäin kannattanut perustuloa vuosikymmeniä, mutta nyt se näyttää olevan pahasti sekaisin identiteettinsä ja tulevan poliittisen suuntansa kanssa.

Kiinnostavaa on, että osa tukien vastikkeettomuutta nyt vastustamassa olevista keskustajohtajista on aiemmin ollut eturintamassa kannattamassa sitä.

Keskustanuoret julkaisivat jo vuonna 1989 ”keskustaliberaalin manifestin”, jossa he kuvasivat perustulon ”vapauttavan ihmiset nöyryyttävästä toimeentulon anelemisesta, holhouksesta ja kontrollista” ja mahdollistavan joustavan siirtymisen muuttuvassa työelämässä.

Keskustanuorissa vaikuttivat tuolloin muun muassa Anu Vehviläinen ja Olli Rehn.


Samana vuonna emopuolue otti perustulon osaksi ohjelmaansa, ja seuraavan kerran keskusta ehdotti vastikkeetonta sosiaaliturvaa niin sanotussa työreformissaan vuonna 1998.

Ehdotus perustui Kulmunin ryhmän mallin tavoin niin sanottuun negatiiviseen tuloveroon, jossa tuen määrä pienenee palkkatulojen noustessa.

Perustulo on ollut keskustalle luonteva vaihtoehto, sillä puolue syntyi ajamaan torppareiden ja pienviljelijöiden asemaa. Se on aina karsastanut palkkatyöhön sidottuja ansiosidonnaisia etuuksia ja oli 1940- ja 1950-luvuilla luomassa kaikille maksettavia tasasuuruisia lapsilisiä ja kansaneläkkeitä.

Perustulon on perinteisessä perusturva- ja tulonjakopuolueessa katsottu auttavan maaseudun väestöä ja mahdollistavan elämisen kaupunkien ulkopuolella.

Kun keskusta 2000-luvulla nousi jälleen pääministeripuolueeksi, se ei kuitenkaan lähtenyt ajamaan pitkäaikaista tavoitettaan.

Sen sijaan pääministeri Matti Vanhanen sanoi kannattavansa ”valikoivaa perustuloa”, joka olisi vastikkeellinen ja jota maksettaisiin vain esimerkiksi sairaille ja pitkäaikaistyöttömille.

Vuonna 2011 kärsimänsä suuren vaalitappion jälkeen puolue nimesi julkaisemassaan työkirjassa yhdeksi virheekseen nimenomaan sen, ettei se porvarihallituksessa tavoitellut aitoa perustuloa.

”Tosipaikan tullen keskustalla ei ole koskaan ollut valmiutta viedä eteenpäin tätä tavoitettaan”, sanotaan työkirjassa, jonka yksi viidestä kirjoittajasta on Annika Saarikko.


Eikö nyt sitten ole tosi­paikka?

”Tuo on ollut ehkä vähän lyhyt­näköinen kirjoitus”, vastaa Saarikko.

”En sano, että olisin itseni kanssa eri mieltä, enkä tiedä, olenko itse tuota kohtaa kirjoit­tanut­kaan. Olimme ehkä liian kriit­tisiä itsellemme”, Saarikko sanoo ja lisää, että takuueläke otettiin käyttöön vaalitappiota ennen keväällä 2011. Hän sanoo pitävänsä takuueläkettä perustulon kaltaisena etuutena.

Saarikko itse sanoo kannattavansa perustuloa, joka sisältää selvän vastikkeellisen lisäelementin. Yleisen määritelmän mukaan vastikkeellisuus ei kuulu jokaiselle ehdoitta jaettavaan perustuloon lainkaan.

”Olen sellaisen perustulon kannattaja, jossa yhdistetään nykyiset vähimmäisetuudet samansuuruiseksi summaksi. Mutta ihminen, jolla on työkykyä, hänen pitää olla työmarkkinoiden käytettävissä.”

Samaa mieltä on Anu Vehviläinen, joka oli aikanaan nostamassa vastikkeetonta sosiaaliturvaa keskustan agendalle.

”Olen muuttanut ajatteluani 1980-luvulta. Silloin ajattelin, että tuki kuuluu jokaiselle”, Vehviläinen sanoo.


”Nykyisin minulle on ehdot­toman tärkeää, että tuen ehtona on aktii­visuus. Olemme viime vuosi­nakin keskustan perustulo­linjauksissa puhuneet siitä, että kannus­tetaan työn­tekoon eikä uunin­pankolla makoiluun.”

Keskustajohtajat pelkäävät, että vastikkeeton tuki saisi ihmiset jättäytymään pois työmarkkinoilta, kun ikääntyvän hyvinvointivaltion rahoittaminen vaatisi päinvastoin työllisyysasteen nostamista.

 

Puoluejohdon halu kävellä kentän kannan yli voi näyttäytyä ylimieliseltä ja kostautua vaaleissa.

Ero vastikkeetonta perustuloa kannattaviin keskustalaisiin kuten Kulmuniin on se, että nämä pitävät perustuloa itsessään kannustavana: byrokratia haihtuisi, ja pienen tuen päälle kannattaisi ilman patisteluakin aina pyrkiä hankkimaan lisätuloja työllä.

Tämän ratkaisevan näkemyseron vuoksi esimerkiksi Vehviläinen, Saarikko ja Sipilä haluaisivat toteuttaa kentän toiveen perustulosta tavalla, jolla ei varsinaisesti olisi enää mitään tekemistä perustulon kanssa.

Miten keskusta voi päästä kiusallisesta umpikujastaan ulos?

Ilmeisin vaihtoehto on, että puolue yksinkertaisesti sovittaa erimielisyytensä yhteen ja päätyy joko vastikkeettomuuteen tai vastikkeellisuuteen.

Osa HS:n haastattelemista puoluevaikuttajista jaksaa yhä uskoa, että Sipilä ja kumppanit taipuvat ennen vaaleja puoluevaltuuston tahtoon.

Mutta jos valinta on vastikkeellinen sosiaaliturva, olisi suotavaa kutsua mallia joksikin muuksi kuin perustuloksi.

Silloin myös on ilmeinen vaara siitä, että puoluejohdon halu kävellä kentän kannan yli näyttäytyy ylimieliseltä ja kostautuu. Moni aktiivi saattaisi silloin jäädä vaaleissa nukkumaan protestina sille, ettei johto kuunnellut kenttää.

Siksi näyttää mahdolliselta, että keskusta ei saa ennen vaaleja omaa vaihtoehtoaan kasaan.

Keskustalaiset voivat alkaa enenevissä määrin piiloutua puolueiden ja ministeriöiden yhteisen niin sanotun Toimi-hankkeen taakse.

Sipilän valtiosihteerin Paula Lehtomäen johtamassa hankkeessa on viime vuodesta saakka pohdittu vaihtoehtoja perusturvan uudistamiseksi. Esimerkiksi Anu Vehviläinen sanoo jo, että ennen suurten linjausten tekemistä tulisi odottaa hankkeen tuloksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Pelastakaa Lapset ry:n feissari tivasi asukkailta ovikoodia, jotta pääsisi rappuihin Vallilan Konepajalla – Seurauksena potkut

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään odotettua Kansakunnan tila -puhetta

  5. 5

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  8. 8

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää