Politiikka    |   HS-analyysi

Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

Sisäisesti jakautunut keskusta ei pysty vieläkään tarjoamaan omaa vaihtoehtoaan vaalien suureen kysymykseen. Puolue kannattaa virallisesti perustuloa, mutta osa ministereistä pelkää vastikkeettomien tukien johtavan laiskotteluun.

Keskustalla on suorastaan eksistentiaalinen ongelma: pääministeripuolue on sisäisesti täysin erimielinen siitä, millä perusteella sosiaalietuuksia pitäisi suomalaisille tulevaisuudessa jakaa.

Osa puolueen johtajista asettui keskiviikkona pidetyssä puoluehallituksen kokouksessa vastustamaan puolueessa valmistellun sosiaaliturvamallin hyväksymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastustajiin puoluejohdossa lukeutuivat HS:n tietojen mukaan ainakin pääministeri Juha Sipilä ja varapuheenjohtajat Juha Rehula ja Hannakaisa Heikkinen. Vastustajiin lukeutuvat HS:n tietojen mukaan myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Tilanne aiheuttaa useiden HS:n haastattelemien keskustavaikuttajien mukaan puolueen sisällä suurta turhautumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kipukohta on siinä, pitääkö toimeentulon ehtona olla nykyiseen tapaan aktiivisuuden osoittaminen esimerkiksi työhakemuksia lähettämällä tai opintopisteitä hankkimalla, vai voisiko rahaa saada vastikkeetta.

Keskustan ylintä päätösvaltaa käyttävät puoluekokous ja puoluevaltuusto ovat tehneet selvät linjaukset siitä, että keskustan vaihtoehto on vastikkeeton perustulo.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmunin johdolla syksyllä valmisteltu malli kunnioittaa puoluekentän näkemystä, ja mallissa pienituloiset voisivat saada pienen tuen ehdoitta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä ei kuitenkaan tyydytä Sipilää ja osaa muista johtajista, vaan he haluaisivat asettaa tuensaajille velvoitteita ”passivoitumisen” välttämiseksi.

Koska puoluehallitus ei vielä keskiviikkonakaan päässyt asiasta yhteisymmärrykseen, keskustan mallin valmistuminen viivästyy edelleen ainakin tammikuulle.

Se näyttää pahalta, sillä eduskuntavaaleihin on aikaa enää kuukausia ja sosiaaliturvan uudistaminen on kenties tulevan vaalikauden suurin yksittäinen asia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoomus ja Sdp ovat jo esitelleet omat vastikkeellisuuteen perustuvat mallinsa. Vihreät sekä vasemmistoliitto ovat puolestaan ilmoittaneet kannattavansa vastikkeetonta perustuloa.

Sisäiset erimielisyydet sosiaaliturvasta eivät ole keskustalle ongelma vain vaalien vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolue on nimittäin kannattanut perustuloa vuosikymmeniä, mutta nyt se näyttää olevan pahasti sekaisin identiteettinsä ja tulevan poliittisen suuntansa kanssa.

Kiinnostavaa on, että osa tukien vastikkeettomuutta nyt vastustamassa olevista keskustajohtajista on aiemmin ollut eturintamassa kannattamassa sitä.

Keskustanuoret julkaisivat jo vuonna 1989 ”keskustaliberaalin manifestin”, jossa he kuvasivat perustulon ”vapauttavan ihmiset nöyryyttävästä toimeentulon anelemisesta, holhouksesta ja kontrollista” ja mahdollistavan joustavan siirtymisen muuttuvassa työelämässä.

Keskustanuorissa vaikuttivat tuolloin muun muassa Anu Vehviläinen ja Olli Rehn.


Samana vuonna emopuolue otti perustulon osaksi ohjelmaansa, ja seuraavan kerran keskusta ehdotti vastikkeetonta sosiaaliturvaa niin sanotussa työreformissaan vuonna 1998.

Ehdotus perustui Kulmunin ryhmän mallin tavoin niin sanottuun negatiiviseen tuloveroon, jossa tuen määrä pienenee palkkatulojen noustessa.

Perustulo on ollut keskustalle luonteva vaihtoehto, sillä puolue syntyi ajamaan torppareiden ja pienviljelijöiden asemaa. Se on aina karsastanut palkkatyöhön sidottuja ansiosidonnaisia etuuksia ja oli 1940- ja 1950-luvuilla luomassa kaikille maksettavia tasasuuruisia lapsilisiä ja kansaneläkkeitä.

Perustulon on perinteisessä perusturva- ja tulonjakopuolueessa katsottu auttavan maaseudun väestöä ja mahdollistavan elämisen kaupunkien ulkopuolella.

Kun keskusta 2000-luvulla nousi jälleen pääministeripuolueeksi, se ei kuitenkaan lähtenyt ajamaan pitkäaikaista tavoitettaan.

Sen sijaan pääministeri Matti Vanhanen sanoi kannattavansa ”valikoivaa perustuloa”, joka olisi vastikkeellinen ja jota maksettaisiin vain esimerkiksi sairaille ja pitkäaikaistyöttömille.

Vuonna 2011 kärsimänsä suuren vaalitappion jälkeen puolue nimesi julkaisemassaan työkirjassa yhdeksi virheekseen nimenomaan sen, ettei se porvarihallituksessa tavoitellut aitoa perustuloa.

”Tosipaikan tullen keskustalla ei ole koskaan ollut valmiutta viedä eteenpäin tätä tavoitettaan”, sanotaan työkirjassa, jonka yksi viidestä kirjoittajasta on Annika Saarikko.


Eikö nyt sitten ole tosi­paikka?

”Tuo on ollut ehkä vähän lyhyt­näköinen kirjoitus”, vastaa Saarikko.

”En sano, että olisin itseni kanssa eri mieltä, enkä tiedä, olenko itse tuota kohtaa kirjoit­tanut­kaan. Olimme ehkä liian kriit­tisiä itsellemme”, Saarikko sanoo ja lisää, että takuueläke otettiin käyttöön vaalitappiota ennen keväällä 2011. Hän sanoo pitävänsä takuueläkettä perustulon kaltaisena etuutena.

Saarikko itse sanoo kannattavansa perustuloa, joka sisältää selvän vastikkeellisen lisäelementin. Yleisen määritelmän mukaan vastikkeellisuus ei kuulu jokaiselle ehdoitta jaettavaan perustuloon lainkaan.

”Olen sellaisen perustulon kannattaja, jossa yhdistetään nykyiset vähimmäisetuudet samansuuruiseksi summaksi. Mutta ihminen, jolla on työkykyä, hänen pitää olla työmarkkinoiden käytettävissä.”

Samaa mieltä on Anu Vehviläinen, joka oli aikanaan nostamassa vastikkeetonta sosiaaliturvaa keskustan agendalle.

”Olen muuttanut ajatteluani 1980-luvulta. Silloin ajattelin, että tuki kuuluu jokaiselle”, Vehviläinen sanoo.


”Nykyisin minulle on ehdot­toman tärkeää, että tuen ehtona on aktii­visuus. Olemme viime vuosi­nakin keskustan perustulo­linjauksissa puhuneet siitä, että kannus­tetaan työn­tekoon eikä uunin­pankolla makoiluun.”

Keskustajohtajat pelkäävät, että vastikkeeton tuki saisi ihmiset jättäytymään pois työmarkkinoilta, kun ikääntyvän hyvinvointivaltion rahoittaminen vaatisi päinvastoin työllisyysasteen nostamista.

 

Puoluejohdon halu kävellä kentän kannan yli voi näyttäytyä ylimieliseltä ja kostautua vaaleissa.

Ero vastikkeetonta perustuloa kannattaviin keskustalaisiin kuten Kulmuniin on se, että nämä pitävät perustuloa itsessään kannustavana: byrokratia haihtuisi, ja pienen tuen päälle kannattaisi ilman patisteluakin aina pyrkiä hankkimaan lisätuloja työllä.

Tämän ratkaisevan näkemyseron vuoksi esimerkiksi Vehviläinen, Saarikko ja Sipilä haluaisivat toteuttaa kentän toiveen perustulosta tavalla, jolla ei varsinaisesti olisi enää mitään tekemistä perustulon kanssa.

Miten keskusta voi päästä kiusallisesta umpikujastaan ulos?

Ilmeisin vaihtoehto on, että puolue yksinkertaisesti sovittaa erimielisyytensä yhteen ja päätyy joko vastikkeettomuuteen tai vastikkeellisuuteen.

Osa HS:n haastattelemista puoluevaikuttajista jaksaa yhä uskoa, että Sipilä ja kumppanit taipuvat ennen vaaleja puoluevaltuuston tahtoon.

Mutta jos valinta on vastikkeellinen sosiaaliturva, olisi suotavaa kutsua mallia joksikin muuksi kuin perustuloksi.

Silloin myös on ilmeinen vaara siitä, että puoluejohdon halu kävellä kentän kannan yli näyttäytyy ylimieliseltä ja kostautuu. Moni aktiivi saattaisi silloin jäädä vaaleissa nukkumaan protestina sille, ettei johto kuunnellut kenttää.

Siksi näyttää mahdolliselta, että keskusta ei saa ennen vaaleja omaa vaihtoehtoaan kasaan.

Keskustalaiset voivat alkaa enenevissä määrin piiloutua puolueiden ja ministeriöiden yhteisen niin sanotun Toimi-hankkeen taakse.

Sipilän valtiosihteerin Paula Lehtomäen johtamassa hankkeessa on viime vuodesta saakka pohdittu vaihtoehtoja perusturvan uudistamiseksi. Esimerkiksi Anu Vehviläinen sanoo jo, että ennen suurten linjausten tekemistä tulisi odottaa hankkeen tuloksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Iivo Niskanen kaatui ja joutuu nyt kirimään rajusti – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  6. 6

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  7. 7

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  8. 8

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  9. 9

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jaakko Yli-Juonikas järjesti palkintoraadeille mietittävää: liitti tulevan romaaninsa ensimmäisen luvun novellikokoelmaansa
  3. Jaakko Yli-Juonikkaan sysimustan huumorin täyttämä novellikokoelma täytyy lopussa kääntää toisin päin, sillä sieltä löytyy tulevan romaanisarjan ensimmäinen luku
  4. Iivo Niskanen kaatui ja joutuu nyt kirimään rajusti – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua
  5. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  6. Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre
  7. Krista Pärmäkosken taistelu ei riittänyt mitalisijaan: kahdeksas – Therese Johaug oli ylivoimainen yhdistelmäkilpailussa: ”Sukset suorastaan lensivät”
  8. ”Vaimo on joskus saattanut sanoa, ettei kotiimme enää mahdu soittimia” – toisen polven lyömäsoittaja Keijo Puumalainen tahtoo rummuttaa joka päivä
  9. Yli 90 kuollut ja satoja joutunut sairaalaan Intiassa myrkkyviinan takia
  10. HS tuo erimieliset suomalaiset yhteen, jotta ymmärtäisimme toisiamme paremmin: Tule mukaan Suomi puhuu -tapahtumaan ja tapaa vastakohtasi
  11. Kalkkunakasvattamon tulipalon yhteydessä Vehmaalla kuoli noin 300 kalkkunaa
  12. Näytä lisää