Politiikka    |   Lauantaivieras

Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

Monessa Euroopan maassa politiikka on mennyt jumiin. Suomen entinen pääministeri, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen perää myös kansalaisten vastuuta: ”Jos laaja maltillinen enemmistö on vain hiljaa, se jättää tilaa autojen polttajille.”

Kuluneen viikon uutisia Euroopasta:

Osa Pariisista muistutti sotatannerta, kun muun muassa dieselin hinnannoususta alkaneet mielenosoitukset vetivät mukaan autonpolttajia ja ikkunansärkijöitä. Hätäpäissään Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi protestoijille muun muassa korotuksen minimipalkkaan ja veronkevennyksiä. Hallitus arvioi myönnytysten hintalapuksi 8–10 miljardia euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lontoossa pääministeri Theresa May selvisi luottamuslauseäänestyksestä, joka järjestettiin hänen oman konservatiivipuolueensa kansanedustajien vaatimuksesta. Syynä oli vihattu brexit-sopimus: britit eivät halua pysyä EU:n jäseninä mutta eivät onnistu siitä säällisessä järjestyksessä eroamaankaan.

Tukholmassa jatkettiin epätoivoista ponnistelua, jotta Ruotsiin saataisiin hallitus. Vaaleista on kulunut yli kolme kuukautta, mutta maanantaina kaatui jälleen yksi yritys hallituksen muodostamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? Miten poliittinen tilanne voi olla näin laajalti näin sekaisin ja jumissa?

”Hallitseminen on käymässä ainakin hetkellisesti näemmä lähes mahdottomaksi”, kuvaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk).

”Samaan aikaan maailma on täynnä isoja haasteita ilmastonmuutoksesta ja pakolaispolitiikasta alkaen. Ne vaatisivat valtavan laajaa sitoutumista, myös sellaisia sitoumuksia, joissa jokainen maa joutuu tekemään töitä, että saa velvollisuutensa täytettyä.”

Vanhanen katsoo tilannetta pitkän kokemuksen tuomin silmin: hän toimi Suomen pääministerinä vuosina 2003–2010. Aikaan osui myös Suomen EU-puheenjohtajuus.


Hänen kuvauksensa hallitsemisen mahdottomuudesta koskee erityisesti Ranskaa. Vain puolitoista vuotta sitten Macron sai kansansa enemmistön innostuneen tuen – Vanhasen sanojen mukaan ”pannakseen Ranskan kuntoon”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt se enemmistö istuu sohvillaan ja katselee televisiosta, miten ukon käy. Sen sijaan, että he nousisivat puolustamaan tasavaltaa ja kansanvaltaa, he antavat muutaman promillen kansasta kidnapata koko systeemin”, Vanhanen ihmettelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskassa toki perinteisiin kuuluu vallankumousromantiikka. Protestoijat saavat helposti kansan tuen. Tyypillistä on myös, että ranskalaiset kääntyvät varsin pian sitä vastaan, jonka ovat valinneet johtajakseen. Jo kenraali Charles de Gaulle ihmetteli, miten kukaan voi hallita maata, jossa on 258 lajia juustoa.

Nykyään juustolajeja on todennäköisesti enemmän.

Tilanteen tekee Ranskankin mittapuulla poikkeukselliseksi se, että ”keltaliiveiksi” nimetyillä mielenosoittajilla ei ole takanaan yhteistä johtoa tai järjestöä. Heidän vaatimuslistojaan HS:n kirjeenvaihtaja Jenni Virtanen kuvasi lasten kirjeiksi joulupukille.

Tänään lauantaina Ranskaan odotetaan jälleen mielenosoituksia. Uutistoimisto AFP:n mukaan 8 000 poliisia on valmiudessa Pariisissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Ranskan, Ruotsin ja Britannian politiikkajumit ovat kukin omanlaisiaan, ne versovat Vanhasen mukaan osittain samasta maaperästä. Taustalla on hänestä jäsentymätöntä tyytymättömyyttä, jota eri tahot lietsovat. Yhdysvalloissa sama johti vuonna 2016 presidentti Donald Trumpin valintaan.

”Olen ihan varma, että kun aikaamme tarkastellaan 30 vuoden päästä, näille ilmiöille nähdään yhteinen, kansainvälinen, ideologinen perusta. Se vain löytää jokaisesta maasta oman ilmenemismuotonsa”, Vanhanen uskoo. Hänestä elämme nyt samankaltaista murroskautta, joka Euroopassa ilmeni ”hullun vuoden” 1848 vallankumouksina, maailmansotien alla tai vuoden 1968 kuohunnassa.

Nykyisen myllerryksen taustalla ovat globalisaatio ja teknologian muutos, jotka ovat tehneet etenkin vauraissa maissa miljoonien ihmisten elämän aiempaa epävarmemmaksi.

”Koko tämä nopea muutos luo valtavan paljon epävarmuutta, joka taas luo kasvualustan yksinkertaisten, pelkistettyjen ratkaisujen esiin nostamiseen”, Vanhanen sanoo.

Perinteiset puolueet ovat ahdingossa, kun niiden rinnalle ja osittain tilalle nousevat uudenlaiset poliittiset liikkeet. Puoluekenttä polarisoituu ja pirstoutuu.

Ranskassa viime vaaleissa entinen mahtipuolue sosialistit lähes pyyhkiytyi parlamentista Macronin tyhjästä ilmestyneen liikkeen tieltä. Italiaa johtaa Legan ja Viiden tähden liikkeen muodostama populistihallitus. Ruotsissa samoin kuin lähes kaikissa EU-maissa aiemmin marginaalissa olleet kansallismieliset ja osittain äärioikeistolaiset puolueet vahvistuvat ja tekevät hallitusten muodostamisesta entistä vaikeampaa.

Suomessakin kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo erosi kokoomuksesta perustaakseen Liike nytin, jonka tarkoituksena on tehdä politiikkaa aivan uudella tavalla.

Vanhasen mielestä kyse ei ole siitä, että perinteiset puolueet olisivat epäonnistuneet kansalaisten tyytymättömyyden kanavoimisessa. Osittain juuri päinvastoin.

”Ne ovat onnistuneet omissa tavoitteissaan ilmeisen hyvin. Valtaosa yhteiskunnista on hyvin järjestäytynyt: suurimmalla osalla ihmisistä on työtä, on eläketurva, terveyspalvelut toimivat”, Vanhanen sanoo.

”Suurella osalla niiden kannattajakunnasta on kohtalaisen hyvin asiat.”

Tämä ja liiallinen yksilöllisyyden korostuminen on Vanhasen mielestä johtanut kansalaisten laiskistumiseen ja välinpitämättömyyteen. Kun maltillisia eivät yhteiskunnalliset asiat jaksa kiinnostaa, tilaa saavat ne, joiden sisäinen palo on suurin. He yleensä vastustavat jotakin.

”Ei tämä ole vain poliitikkojen vastuulla. Yhteiskunnat ovat kansalaistensa perustamia, ja he ovat toimijoita myös. Jos laaja maltillinen enemmistö on vain hiljaa, se jättää tilaa autojen polttajille.”


Ranskassa ”keltaliivien” protesteissa taustalla on muun muassa se, että jopa 35 prosenttia kansalaisista ei luota mihinkään poliittiseen puolueeseen, kertoi tutkija Emmanuel Rivière HS:lle. Ruotsissa taas hallitusjumi johtuu pitkälti siitä, että nationalististen ruotsidemokraattien suosion kasvu on tehnyt perinteisen blokkipolitiikan vaikeaksi. Britanniassa brexit-sotkua on vetänyt tiukempaan umpisolmuun valheisiin perustunut kampanjointi. Käsitykset siitä, mikä on mahdollista, ovat hyvin epärealistisia.

Suomessa taas dieselin hinnannousu on johtanut väkivaltaisten mielenosoitusten sijaan kansalaisaloitteeseen. Perussuomalaiset otettiin mukaan hallitukseen. Väittely kansakunnan kohtalonkysymyksistä ei ole perustunut valheellisiin haavekuviin.

Vanhanen muistuttaa silti, että Suomessakin riskit ovat olemassa.

Ruotsia vastaava tilanne nähtiin Suomessa vuoden 2011 jälkeen, kun perussuomalaisten kannatus nousi 19 prosenttiin. Hallitus jouduttiin kasaamaan kuudesta puolueesta.

”Tämä johti päätöksentekokyvyn todella merkittävään heikentymiseen”, Vanhanen sanoo. Hänen mukaansa sateenkaarihallituksen kaltaiset epätyypilliset yhteenliittymät eivät ole yhteiskunnan uudistumiskyvyn kannalta toimivia – ja uudistumiskykyä Euroopassa juuri tarvitaan, niin Suomessa kuin vaikkapa Ranskassakin. Päätöksentekijöiden pitää pystyä vastaamaan nopeasti muuttuvan maailman haasteisiin ja tekemään myös vaikeita päätöksiä.

Suomessa vuoden 2015 vaalien jälkeen perussuomalaiset otettiin mukaan hallitukseen. Sittemmin se hajosi kahdeksi puolueeksi ja maahanmuuttokriittisin osa jätti hallituksen. Siniset jäivät.

Kolmen puolueen oikeistohallitus on monissa talouteen liittyvissä tavoitteissaan onnistunut.

Esimerkiksi kipeästä päätöksestä Suomessa Vanhanen ottaa kilpailukykysopimuksen. Hänen mukaansa työtunteja lisäämällä ja julkisen puolen työntekijöiden lomarahoja leikkaamalla onnistuttiin parantamaan Suomen kilpailukykyä ja nostamaan työllisyysastetta.

”Tällainen ketju vaatii uhrausten tekemistä klassisessa mielessä. Kun ne on tehty, ne tuottavat myönteisen lopputuloksen. Tällaisen politiikan tekemistä pitää vain rohkeasti puolustaa.”

Toinen seikka, jolla Vanhanen torjuisi kaaosta politiikassa, on asia-argumentteihin perustuvan puheen nostaminen jälleen kunniaan.

Tässä asiassa kansanedustajat voivat vaikuttaa eniten oman työpaikkansa keskustelukulttuuriin. Eduskunnassa on lisätty debattien osuutta, jolloin kansanedustaja saa käyttää vain minuutin pituisen puheenvuoron. Viime kuukausina moni kansanedustaja on arvioinut keskustelun tulleen turhankin repiväksi.

Viimeksi keskiviikkona perussuomalaisten Ville Tavio nostatti kohun sanomalla eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa, että federalistit luovat EU:sta natsi-Saksaa.

Jo ennen tätä Vanhanen pohti, pitäisikö eduskunnassa ryhtyä suosimaan perusteellisempia puheenvuoroja nopeiden heittojen sijaan.

”Ne voivat vaikuttaa tylsiltä, ja voi olla, että ne karkottaisivat katsojia. Mutta ne tekisivät enemmän oikeutta asioiden monimutkaisuudelle.”

Järki käteen siis?

”Järki käteen ja tylsyys kunniaan. Maa tarvitsee malttia.”

Viisi kysymystä Matti Vanhaselle:

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Irakin suurlähettiläs. Aiheena oli tuloni vierailulle Irakiin.”

2. Ketä oppositiopuolueen edustajaa arvostat?

Paavo Arhinmäkeä (vas), johon olen oppinut tutustumaan ulkoasiainvaliokunnassa. Arvostan hänen läpinäkyvyyttään. Hän ei peitä motiiveitaan.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Finlandia-voittajan, Olli Jalosen Taivaanpallon.”

4. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Rauhallinen oma aika, nojatuoli ja kirja.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Lähden Kiinaan eurooppalaisen ajatuspajan edustajana. Meillä on seminaari, jossa tapaamme muun muassa Kiinan pääministerin ja presidentin.”

Kuka?

Matti Vanhanen


 Keskustaa edustava Matti Vanhanen, 63, oli Suomen pääministerinä vuosina 2003–2010.

 Hänen pääministerikaudelleen osui Suomen edellinen EU-puheenjohtajuus vuonna 2006.

 Vuosina 2010–2015 Vanhanen toimi Perheyritysten liiton toimitusjohtajana.

 Hän palasi eduskuntaan vuonna 2015 ja on siitä asti johtanut eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa. Hän on ilmoittanut asettuvansa ehdolle myös ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  10. 10

   MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  4. 4

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää